Riza Ammar Zareef..si putera kesayangan kami..

Hoho..baru perasan yg mama tak announce pon lagi name penuh Zareef kat cni kan..ade letak kat fb jek..so, mcm yg mama tulis kat tajuk entry, mama n papa sepakat nk namekan adek baby Zara ni ngan nama " Riza Ammar Zareef b. Riza Shahril" . Riza tu amik sempena nama papa jek, sama mcm nama kakak Zara gak..Ammar maksudnya yang memakmurkan/yang kuat iman dan Zareef plak bermaksud periang. Kali ni, Zareef jadik anak Selangorlah..tk macam kakak Zara yg anak Johor cam mama n papa..hehehehe..

Apepon, baru 8 hari Zareef dilahirkan dh macam2 pengalaman yg mama tempuh..yg sedih dah tentulah part Zareef kena kuning tu kan..tp yg kelakar pon ade..antaranya part nk membersihkan Zareef pas die yak n kencing ..dulu kakak Zara senang sbb bby girl..kali ni mencabar jek rasa sbb tiap kali nk bersihkan die doklah  risau die 'pancut' kat mama..hehehehe.. n part menyusu pon leh tahan kuat anak mama ni..kkdg terasa sakit gak nipple bile die suck tuh..maybe cara mama menyusukan tu tk berapa betul kot..=p

Ohhhh..skang pagi2 still nenek yg mandikan Zareef..cume sblah petang tu mama lah yg lap2 kan die ngan air suam..mak mama mmg tk galakkan mandi kan bby kecik sebelah ptg lagi2 baby boy kan..skang ni tali pusat Zareef dah tanggal so mama beranilah sket nk pegang2 bersihkan die tuh..time tali pusat lom tanggal arituh cam ngeri jek rasa nak pegang2 die time die tak berbaju..hehe

Ni gmbar terbaru Zareef..baru amik semalam..time nih mama kejut die bangun utk menyusu..kalau tak dikejut, mmg tidooooo jekla jawabnye..huhu


Dah berisi sket dh pipi die compare to seminggu lepas..

Muka lalok kekenyangan,,

Titun akhirnya..smpat senyum2 plak die yek..=p


Gmbar selingan utk entry harini..Zareef ngan familynya yang terchenta..hehehehe



Ngan mama..mase ni baru hari kedua mama berurut..before Zareef disahkan kena kuning..tu yg smpat pakai param pilis bagai..bila nurse dh sahkan kuning, die soh mama stop dulu pakai benda2 tu sume..


Proud papa ngan putera kecilnya..sian papa dh kena balik Kuantan harini..mesti die tk puas lagi main2 ngan Zareef


Kakak Zara yg sangatttttt sayangkan adek Zareef..skang bukan setakat suka cium2..tapi dah pndai cak2 baby jugak..cute sangat kalau tgk Zara main cak2 ngan baby..hihi



Last but not leaset, update pasal jaundice Zareef. Pagi tadi kena lagi pi KK Rengit wat cek darah..semalam bacaan masih tinggi, 14.2. Hari ni dah turun sket jadik 13.5. Harap terus turunlah kan. nway, selagi bacaan tak turun hingga 10, mmg hari2 lah kena gi cek darah tuh..huhu..nway, time kasih sangat2 buat kawan2 yg dah tinggalkan komen kat ENTRY semalam tu yek..mana yg mama rase sesuai, akan mama praktikkan sebagai usaha utk turunkan kuning Zareef tuh..sayanggggggg korang sume!!!..=D




14 comments:

Dilla Ady said...

sedapnye name zareef..nnti dilla ade baby, nk suh lily suggest kan la..huhuhu..

lega dgr zareef nye jaundice da okeh..ooo...baby lelaki tak leh mandi ptg ye..

kalu ikut mil dilla, baby lelaki tak leh mandi awal pagi..kena mandi dalam kul 9,10 camtu elak die kena angin pasang..

Zurani said...

lily..kau kena pancut x ngan bby zareef? hehehe..bby boy mmg mcm tu. aiman dulu rajin sungguh memancut kt org tp aku pelik btol sbb walaupon aku yg org yg plg byk kali tukarkan diaper die, x pena skali pon memancutkan air kt aku. hehehe...

mama_izz said...

hehe.. baby laki memang suka memancut pun.. hahhaa.. lagik satu diorang memang kuat sangat nyusu sampai kadang2 sakit sakit kiter punya puting.. hehhe.. tapi sabo aje la.. ni namanya pengorbanan kan.. hehe

nieda said...

hehe baby boy memang org kata kuat pancut..tapi takpe, najis ringan je, senang sikit nak membasuhnya..

moga kuning baby terus turun ye. kesian kena ambil darah.

NzA said...

sedap nama tu....moga kuning zareef makin ok.

Zana_MamaBatrice said...

congrate lily
baru perasan yg lily dah pun selamat bersalin
sorry dear...ketinggalan keretapi..
so cute ler baby zareef...nama pun sedap....

haah lily, org kata baby boy nie lain sikit cara penjagaan dia...then, kena rajin tuam kat buah dia tu utk elakkan angin pasang.....tak sure sangat...tp lebih kurang mcm tu ler yg mak zana info coz' anak sedara zana kan ada sorang lelaki....

Nana said...

sedap nama bb...
alahai sonoknye zara ada adik bb ek..
haih...rasa tak saba la plak nk ada bb lg heheheh
damia pegang perut kita ckp
ada bb x?

ninieZUERYANNIE said...

waaa, zara jadi kkak yg penyayang.. goodgirl nye die..

zailamohamad said...

orang kata kalo baby dah luruh tali pusat tu, kuningnya akan berkurangan..

bagus kakak zara yaa..tolong mama jaga adik;)

littlehumblelynn said...

lily

alah tomeinya anak bujang dia!!!mmmuaahhhh!!!

littlehumblelynn said...

lily

alah tomeinya anak bujang dia!!!mmmuaahhhh!!!

maya amir said...

alhamdulillah dah turun sket kuningnye.. harap terus sampai ke bawah 10.. insya Allah..lily take care ye:)

✿ etiey erywan ✿ said...

alalahi zara.. sayangnya dengan adik zareff ni. bestkan dah ada sepasang

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

panjang no namenya..congrate lily dah dapat sepasang..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016