Check-up sebulan adik Zareef..

Ecehhh..makin berkembang story mory kat blog mama nih..sebelum ni buat blog sbb nk citer psl anak dara kesayangan mama tu jek..bile anak dara dh besar, mama preknen n mula citer psl perkembangan n check-up adik baby dlm perut..skang ni plak, dh start citer psl adik baby aka adik Zareef nye check-up after kuar dr perut..hehehehe..nway, skjap sgt rase kan. dh sebulan pon Zareef ni haa..=)

So semalam Zareef jalani rutin check-up yg biasalah. timbang berat, ukur panjang n lilit kepala, jumpe nurse n amik injection hepatitis..overall, perkembangan Zareef setakat ni memuaskan. Berat badan dah naik 4.4kg (mase lahir 3.1kg)..panjang dah 53cm (mase lahir 49cm) dn lilit kepala dh 37cm (mase lahir 34cm). mase injection tu menjerit jugak die..hehe..itupon nurse kena tunggu lama baru leh inject sbb anak bujang mama ni suka sgt mengeliat. bile mengeliat, otot jadik keras tu yg susah sket nk cucuk..=p

Nway, layan gbar Zareef after balik check-up semalam yek. sian die..dek kepanasan n kerimasan abeh baju basah ngan peluh. balik tuh tros salinkan baju n bukak ekon dlm bilik (jarang sgt2 tidokan Zareef dlm ekon sbnrnya). lena sgt tgk die tido..


Antara posisi kegemaran Zareef kalau tido, posisi meniarap..klu ikut ckp nurse, bagus tiarapkan baby lagi2 klu baby yg kerap muntahkan susu or lendir kuar..

Sedap tol di titun..

Selesa tol ngan tk pakai suar, tk pakai stokin, dok tpt sejuk..semalam mmg extra panas kat rengit nih..

Alahaiii..mama geram tgk montot mungil kamulah Zareef..nak geget leh..ahahahahaha,,

Yeayyyy..Zareef dh bangun..nak nenenlah tuh..=p


Ohhh..citer psl nenen ni, honestly mama mengaku yg niat suci murni mama nak eksklusifly bf si Zareef dh selamat ke laut dah. awal2 dh kena top-up fm mcm kakak Zara sbb susu mama lambat kuar..ari ketiga br susu kuar..huhu..but skang, mama stil meningkatkan usaha utk memperbanyakkan susu badan. pam susu pon mama tak lupa buat.  nway, wlupon tk dpt eksklusif bf, mama tetap berharap dpt susukan Zareef ngan susu mama smpai ke titisan yg terakhir..selagi boleh usaha nk bykkan susu badan ni, mama akan usahakan..insyaAllah..=)



p/s: dulu pernah berangan nk buat blog utk setiap org anak..konon nak citer perkembangan anak2 kat blog masing2..tp skang, kem salamlah nk buat blog byk2..blog nan satu ni pon kdg2 tak terurus..hihihi



10 comments:

mummy_ayu said...

tomeinya zareff....montel..
ala dear...satu blog pun dah cukup tuk story kisah anak2 nie...
rasa complete je kan dah ada sepasang? :-)

nieda said...

comel adik zareef tido posisi mcm tu..apa2 pun happy breastfeed,

Ummi Eisya&Amani said...

dah sebulan ke..kejap jekan..rasa mcm baru je dgr lily bersalin hari tu..lena zareef tido..pasal bf tu,tak pelah,janji kita berusha beri yang terbaik utk anak kita..sama-sama kita berusaha ye..

ieda said...

alor2 tumeinya zareeff , kejap jer dah nampak badan dia kasar dan berisi kan ... :)

Dilla Ady said...

dulu nk wat blog terpikir nk letak nama ape ek..kalu nama acha jek nnti kalu die ade adik da nk kena wat blog lagi satu pulak...yg satu tu pun haisshhhh..semput nk mengupdate ni pulak nk byk2 blog..

tu yg letak life journey dilla ady jek tu..

so kire blog tuk kluarga kami jek la, mcm2 cite leh sumbat..


nampaknye kena tukar la name blog lily nih..da ade zareef pun kan..

bf nih mmg payah sket la, dilla pun rasenye kalu ade peluang tak tau la mampu ke nk bf fully nih..

tp takpe, jgn putus asa lily, selagi ade kena bagi kat baby zareef..

Nana said...

alahai kiutnye
tido niarap gitu
comeii

zailamohamad said...

bila tengok dari belakang nampak macam budak besar!! tapi bila tengok dari depan, alahai..macam baby lagi..hehehe

sekejap je dah sebulan kan..tak lama lagi dah habis pantang

littlehumblelynn said...

alahai geramnya..rasa nak preggy balik bila tgk baby..jangan give up ok..teruskan menyusu dia..insyaallah lily boleh!!apa2 nak tanya jgn segan2..insyaallah leh jawab kalo tau..keep drct feeding..belajar kosongkan breast both side..bila +ve thinking i/allah susu akan kuar..jgn risau ok!!take care

Sha@Mama Tina said...

hehe..a'ah la..tunggu2 header baru ngan tepek gambo zareef disana pun tak nampak lagi tuh..

nama blog pun kene tuko dah nih..at least kene tambah nama kot..hihi

takpe lily, at least niat suci murni tu ada nak fully bf anak..tapi dah susunya..rezeki zareef tak banyak nak buat camner kan. Tak pe..hingga ke titisan terakhir ada pahalanya.. :)

mama_umar_maryam said...

mmg suke sgt baby tdo menonggeng! kiut sgt2..ish, rindu plak..hik3..
xper lily,as long as lily dh usehe utk bf nih,keep it up ye..jgn lupe lg 2 minggu nk masuk keje buat bekalan ye ;), skg ni sure susu tgh mencurah2 kan..take advantage tu ye

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016