Dugaan buat si kecil kami..

Berblogging pagi2 buta sbb mama tgh susah hati..Zareef disahkan kena kuning sejak 2 hari lepas..Ini pertama kali mama ada pengalaman macam ni sbb kakak Zara dulu alhamdulillah takde kena kuning2 ni sume..Hari pertama cek darah, bacaan AOB dah tinggi, 13.1. Masuk hari kedua makin tinggi plak jadik 14.5..kalau ikutkan mama dh ikut dh cakap dokter utk susukan Zareef sejam sekali..cume mama tk yakin berapa banyak yg Zareef dpt susu tuh sbb susu mama lom berapa nk byk kan..setakat pagi nih, nmpak teruk gak kuning die,,bile mama tekan2 kat kulit badan smpai kaki, dh nmpak jelas dh warna kuning tuh..huhu

Siang nanti Zareef kena cek darah lagi utk kali ketiga kat KK rengit. Nurse kata kalau exceed 15 mmg akan kena warded kat Hospital Batu Pahat..kalau ditakdirkan Zareef kena warded, mmg terpaksalah mama redhakan...cume..mama akui lom bersedia ngan kemungkinan tuh..sebabnya, mmg satu cabaran yg sgt2 besar kalau Zareef kena warded

- 1st sebab mama dengar2 HBP cuma akan wardedkan anak shaja, tak sekali ngan ibunya..means, ibu cume dibenarkan datang waktu melawat..so wktu melawat tu jek kite dibenarkan menyusukan anak..kalau ada stok EBM, barulah bekalkan utk baby time kite takde..Zareef kecik sangat n mama dpt rase mesti sedih sgt nk tinggalkan die sorang2 klu betul kena warded tu..huhu

-2nd sebab nak ulang alik dari umah mama ke HBP tu bukanlah dekat yek..lebih kurang 40minit jugak paling cepat..dahlah papa tak dpt cuti panjang..sepatutnye papa dh start kerja pon harini (Isnin)..tapi sebab Zareef disahkan kuning, papa dapat extend lagi 2 or 3 hari (mama tak pasti)..itu jek maksimum papa dpt..die still kena report duty dlm minggu nih sbb ada misi kat Kuantan..so mama tk dpt bayangkan cmner keadaan klu betul2 mama kena ulang alik ke HBP tu w/o papa..mmg lah leh mintak tolong ngan atuk or nenek utk tolong hantar, tapi rasenye mama tk cukup kuat utk hadapi sume ni sorang2..=(


So, doakan Zareef cpt sihat yek kawan2..kalau boleh tknak lah AOB die makin tinggi.Nurse yg dtg umah bagitau, faktor kuning Zareef ni kemungkinan besar datang sebab darah die..klu nak tau, kumpulan darah Zareef ikut papa, tak ikut mama..so nurse kate dlm keadaan camni mmg risiko kuning tu sngat tinggi..and klu dh kena tuh, mmg susah sket nak turun berbanding kuning yg disebabkan oleh faktor2 lain....

Apepon, nk tepek sikit gmbar Zareef..act gmbar2 ni dh upload sejak 2 hari lepas tp takde mood nk buat entry..so alang2 dh ade entry ni, cuci mata jekla ngan gmbar2 anak bujang mama k..Ni sume gmbar mase hari pertama Zareef disahkan kena kuning..sian die..mmg banyak tido n kurang aktif skang nmpaknye..


Kesayangan mama, papa n kakak Zara..cepat sembuh k sayang..



Mama doa sangat agar kuning Zareef cepat turun..biar mama jaga Zareef kat rumah je k..=(




Klaa..nnti ape2 update psl Zareef mama akan tulis lagi dlm blog nih..itupon kalau masa + mood mengizinkanlah..act selama ni mama selalu anggap kuning tu penyakit commonlah di kalangan bayi..tapi bila dh kena kat anak sndiri, barulah mama tau macam mane rasenye..punyelah susah hati n tak tenang. tak senang nk rawat bile sekali dh kena..kena rajin menyusukan die . setakat nih, mama mmg tk buat lagi ape2 rawatan smpingan macam mandi2 ke ape, minum susu kambing sume tuh..sbb dh kena psycho ngan nurse yg benda2 tu sume tk mendatangkan kesan n makin memburukkan keadaan..huhu..tp if ade kengkawan nk share pengalaman utk turunkan kuning ni, mama sangat2 appreciate k..




18 comments:

Izan Ishak said...

lily,
dulu masa kembar dua2 kena kuning. masa tu izan boleh stay kat ward. tak tau plak skrg dah tak boleh temankan bby... izan pun takde petua cuma masa warded tu mmg fully BF dua2.

shila ariff said...

wah...warm welcome to dear zareef...moga zareef sihat hendaknya..n sentiasa diberkatiNya...amin..

p/s: buat lily, congrats for ur 2nd baby...terlewat wish...huhuhu..a little bit busy..huhuhu...

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

sabar lily..dugaan...
nak hadapi sorang2 tanpa suami lagi berat kan..apa2 pun harap zareef sembuh cepat..harap ari ni kuning dia dah menurun..
bby zareef kuat kan..sian mama...

mamaaqil said...

Cube bg Baby ZAREEF Air Anggur Hijau..Titik sikit2 dlm mulut.Insyaallah ok.Dulu waktu anak saya kene kuning cube bg Grape Ijau..Alhamdulillah Kuning surut...Try ler

maya amir said...

sabar ye lily.. insya Allah dugaan mcm ni, ade hikmahnya.. kalau dpt, teruskan bagi susu badan.. kite doakan sumenye akan baik k..sabar ye..and lily pun jaga kesihatan diri..jgn susah2 hati, sbb org dlm pantang kalau susah2 hati, nanti jadik yg lain plak..

Dilla Ady said...

kalu tanye dilla mmg dilla byk petua..dan sumenye dilla try...huhuhu..yg pnting anak sihat n tak warded..

acha dulu bacaan 11 lebih, sangat2 risau..

dilla cube bagi dia minum susu kambing dan dilla sendiri minum susu tu supaya acha pun dapat mase BF...


pastu anggur ijau tu pun elok..bgi pakai sudu jek lily..

pagi2 dalam 6.45, 7.00 tu lily gi la jalan2 kt beranda umah bagi die kena cahaya matahari sampai dalam kul 8 lebih...org kate pun elok tuk baby kena jaundice..

selain tu, papa dak acha belikan serbuk mutiara yang ade jual kt sen seh (toko ubat cina)...campurkan dalam air mandian dan mandikan baby jaundice..

dilla cube jek sume yg org suh buat...sekurang2nye kite cube...dari kite berserah dan tak buat pape..akhirnye baby warded..pastu kite pulak yg stress...kalu tak silap dilla kt kluang pun baby saje warded...ibu leh BF time waktu melawat jek...sbb benda tu la dilla tak mo sampai terjadi, so..ape org cadangkan dilla try..

bykkan bagi baby num air masak pun takpe..nnti bleh tgk kesan kuning pada air kencing die..

lily, byk2 sabar ye..kalau da ikhtiar pun baby masih tak sembuh, terpaksa la relakan jugak zareef warded...dari dibiar melarat kan..dilla doakan yg terbaik ye..

cik reen said...

Bersabar la lily. Tu dugaan tuhan. Aku nak share petua pun x de pengalaman lagi. Aku doakan baby zareef cepat2 ok.insyaAllah...

NzA said...

biasanya camtulh lily, makin brtmbah bilang anak mkn senang anak kena kuning...biasanya selepas 2 minggu oklh ttp xleh biarkan...
biasanya dgn ibu skali masuk wad cz kitakn menyusu..xtaulh skrg....

norly a.k.a sweetmama said...

siannya baby zareef.sama plak cam zharif hari tu.

Lily try mandikan baby dengan air campur daun & akar pokok dokong anak.rebus pokok tu dgn air, pastu mandikan zareef.

teruskan BF zareef sejam sekali dan bagi minum air kosong+buah halwa kundur. nanti baby asek kencing.baru kuning cepat turun.

kita cuba lah, mana tahu kuning boleh turunkan.tak salah usaha kan...yg penting zareef sihat.

sian kat lily nak berulang gi spital cam norly hari tu, lagi2 hubby takde.semua tu norly dah rasa...sabar bebyak eyh.kalo stress/susah hati, susu badan kurang...

mama_umar_maryam said...

zt dua2 anak ade kuning,tinggi2 jugak ..petua utama fully BF lah,petua lain2 tu zt rase insyaAllah blh turun sendiri bacaan tu lily..
tp zt penah dgr selagi tali pusat tu xtanggal,selagi tu kuning tu mcm ade,sbb klu belek blkg tali pusat tu mcm ade kaler kuning sket..
tanggal je tali tu blh turun bacaan kuning tu,insyaAllah lily ;)

zailamohamad said...

sabar ya Lily, selalunya ank lelaki memang akan mudah kena kuning berbanding gegegirl & zaila pon pernah ada pengalaman duduk dalam ward bersama Haziq masa dia kena kuning dulu..sebab tulah bila dr sahkan kali ni zaila akan dpt baby boy, zaila dah buat persiapan fizikal & mental untuk hadapinya.haritu zaila ada buat entry pasal pengalaman & petua untuk elak baby dr kn kuning, antaranya kita kn minum susu kambing, xpon bg baby jus anggur hitam, kalo boleh Lily stop sebarang pengambilan jamu kerana ianya akan buat baby panas, lepas tu mandikan baby dengan mandian untuk elak baby dr kn kuning (boleh beli dr kedai sinse) & selalu2 jemur baby pagi2 hari

insya allah, zareef akan ok tu..kuatkan semangat ya, bf banyak2 juga

ibuafiqahhuzaifah said...

salam,

Lily,

masa irni preggy kan budak2 nie mmg xder la kuning..cuma skit2 jer.tp irnie pakai petua amik daun bunga raya putih campur dkit dgn air zam2 n jelur(lumur dari kepala n badan2 skali)..mmg la berlendir..so far alhamdulillah ok kuning hilang wpun nurse bising2 masa awal2 lahir tuh dia ckap Zaifah kena kuning.

moga tabah ye lily..harap Zareef sihat smula..

nieda said...

moga baby cepat sembuh...pagi2 bagi kena cahaya matahari pagi..buat masa ni lily tak payah makan herba utk org pantang, takut nanti kuning baby akan teruk sebab kita breastfeed..

betul kata dokter, susukan baby sekerap yang mungkin supaya mekonium baby habis keluar. Dont worry psl susu, minggu2 awal kehamilan susu masih belum matang,hanya kolustrum je yg keluar. Itulah cecair emas yang hadir sekali setiap kelahiran. Kaya dgn antibodi. Dont wory, perut baby kecil je seperti kacang pis masa lahir, pasti cukup dgn susu ibu. Susukan baby dgn susu ibu sekerap yg boleh k..

Sha@Mama Tina said...

Allahai..moga zareef sangat kuat. Lily pun kene kuat. Fully BF sekerap mungkin supaya zareef kencing & yayak banyak kali..baru kuning cepat turun

Petua pokok dokong anak yg nli bg tu rasanya dah byk org sebut2..cubalah..

Lily sabar ye..kami semua doakan zareef tak apa2 & cepat sihat. sian la kalau nak kene warded..kecik sangat..

Zurani said...

lily..org kate baby boy lebih senang kena kuning.aiman dulu pon mcm tu. smp 6 kali ulang alik g hospital check darah. adoi..tension gak masa tu. kesian tgk die, pastu sakit bersalin pon x baik lg masa tu.aku ikut semua petua.jgn mkn jamu or ape2 mknan bersaskn kunyit, minum susu kambing, mandikan baby ngan mandian baby- beli kt kedai cine, n pg2 jemur baby kt tmpt panas sket. pastu mmg menabahkan atila bf die sekerap mungkin. die tgh nyenayak tdo, aku pakse die bgn. dan akhirnye kali ke 6 check darak, bacaan AOB terus turun 7.6. alhamdulillah. sabarla lily..lain anak lain dugaannye. doa byk2 k n jgn risau2;)

ninieZUERYANNIE said...

Lily, jgn stress2 tau.. Klo blh, try la petua2 yg ko tau.. Tp setau aku try elakkan bby dr bnda2 bwarna kuning cm baju kuning etc.. Ni nurse bgtau aku..

Sue said...

masa khalish dulu, jaundis smpai habis pantang. google n found that baby esp boy yg berdarah O mmg kalau kena jaundis, lama (prolongue jaundice). Mmg mcm2 petua yg ada. Tapi sue tak bagi susu kmbing coz protein tinggi n kidney baby belum cukup matang utk proses protein tu. Maybe kalau lily minum tak pe, n baby dpt thru susu badan.

pastu sue ada try mandikan dgn rebusan pokok dokong anak. tapi kuning juga... last2 sue cuma banyakkan bfeed je. mmg kerap kencing n berak, baby pun lemauuu je asik tido. kena slalu gerakkan n paksa bfeed.

b4 that, masa hari ke 2-3 tu khalish admit nicu sbb demam. pastu doc cek pulak ada kuning n letak bwh lampu biru. kesian sbb sampai kering kulit budak tu.

in case zareef kena admit, kalau sue la kan.. balik je KL n admit hosp KL. at least bole stay n bermalam dgn baby.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian Zareef..Qis dulu pon kena kuning gak..ntah lah brp kali kena ulang alik ke klinik..tp nasiblah x admit..sabar yer lily..mmg byk dugaan klu Baby msh kecik..mak kita dulu bg Qis minum susu kambing..mandi air sireh..lily cubalah ni petua..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016