Mama setelah 10 hari melahirkan..

Alhamdulillah..hari ni dah masuk 10 hari mama melahirkan adik Zareef..Update ttg mama setakat nih..

- Rahim dah mengecut sepenuhnya
- Tekanan darah pon dah kembali normal
- Kesihatan pon semakin baik..tak pucat, luka jahitan ok, takde bengkak2 kaki dsb
.
..
Kali nih mmg rase cpt sihat sket..paling penting bab luka jahitan tuh..dulu time Zara 2,3 minggu gak rase sakit nak duduk sbb luka koyakan tu panjang..kali ni syukurla tk teruk sgt nampaknya..hari pertama bersalin pon dh leh duduk ngan selesa..nak membuang air pon takdelah takut2 macam 1st time bersalin dulu..skang ni pon slalu kena tegur ngan mak mama sbb suka no berjalan cepat2..tak da gaya ora pas bersalin langsung..huhu

Pasal pantang..mama nye style pantang mg sempoi sket..mklumlah, yg jaga pon bidan kerajaan pencen..so tkdelah berpetua2 sangat..cume bab makan mmg mak mama jaga betul2lah..selain tuh still gak berbengkung n berstokin sume..cume sbb Zareef tgh kena kuning so mmg dh takde pakai param n pilis..utk panaskan badan mama just letak lotion panas jek..jamu pon tkde makan...mama teruskan ngan suplement dari Shaklee tu jekla..

Tapi, kali nih mmg rase mcm tk pantang pon sbnrnya..yekla..sejak Zareef kena kuning, kan asyik kena kuar umah n ulang alik ke klinik jek kan..lom masuk last week kena amik darah kat poliklinik n hospital Batu Pahat..kira dh jalan meratalah mama ni dlm mase 10 ari..mujurla tak bengkak2 ker, bentan ke..haisshhhhh...jauhkanlah..

Oh ye..skang mmg tinggal mama n anank2 jek dok umah nenek..Papa dh start kerja dah..kire skang tgh praktis dok menjaga budak berdua tu sorang2 lah...tp skang kire ok sbb nenek ada buat kerja2 yg agak berat.sat lagi dh balik shah alam entah mcm manelah..mampu ker nk uruskan budak berdua ni sndiri..berdebar2 plak rase nk tunggu abeh cuti tuh..huhu

Klaaa..layan few pic ni dulu ye..


Mama n anak2 kesayangan..=)

Teman nombor 1 mama..my princess Nur Riza Azzahra...

Teman nombor 2 mama, my prince charming Riza Ammar Zareef



Sket update psl Zareef..Hari ni dah hari ke-6 Zareef cek darah utk kuning tuh..Alhamdulillah, bacaan makin menurun..siang tadi results 11.2. Harap makin menurun n tros sihat yek adik Zareef!!!



p/s: Lom start berdiet lagi..ntah mampu ke tak nk kuruskan badan..hahahaha..nway, selain kempiskan perut, cmner nk kuruskan tang punggung n peha tu yek..bykkkkkkk sgt kain n seluar mama yg lama2 dh tk muat pakai..sape ade petua kecikkan punggung n peha jgn lupe bagitau mama tau..huhu




10 comments:

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kalau bab tue kena tanya fafau la yew...

skrg si fafau lebih ayu n agun bila mengacara melOdi.

mihahahaha..

TAHNIAH yew dapat baby baru. dOakan kina yew.. kina kalau bOleh nak tambah lagi sOrang.

Sue said...

Yang penting kena sentiasa pakai bengkung walaupun waktu malam! cewah.. :p suke sgt time berpantang sbb perut cepat kempis sbb berbengkung, tp bila abes pantang yg sadisnye perut naik balik sbb tak 'berpantang' makan minum.

lily, pas pantang nnt pakai la premium beautiful. lagi elok kalau pakai time berpantang ni, sure badan cantik..

zailamohamad said...

Lily, lupa nak tanya masa bersalin haritu dr Siti ada gunting ke?? Zaila kena masuk wad 16hb ni, aiseh,debar2 lak rasanya..tapi tak sabar juga nak jumpa sikecil dalam perut ni;)

Nana said...

lily kasi bfeed je bole kurus..hehehe
kita dlu mg lmbt la nk kurus blk..
jenuh la sapu krim seme..
lambat kesan dia

✿ etiey erywan ✿ said...

alhamdulillah dah makin sihat. saya dlm pantang cpat juga turun. makan nona goguy. bagu juga la ubat tu sbb utk kluarkan angin juga

Dilla Ady said...

kalu tanye dilla, mmg bukan org yg sesuai..huhuhu...mmg tak leh bagi tips nk kurus2 nih..diri sendiri tak kurus2 pun..

bez ar lily pantang cam tak pantang sgt...dilla dulu pantang mmg mil strict..takpela kan, lain org lain caranye..

norly a.k.a sweetmama said...

sama ar kite, berpantang yg xpantang sgt sbb asek ulang alik klinik sbb jaundis.
mak norly pun marah, norly jalan kemain laju pas deliver anak 2nd ni.tak cam masa bersalinkan zahra, sampai abes pantang jln tersipu2.hahaha
tang kuruskan badan tu, nanti share tips ngn norly gak eyh...
norly dah 50hari++ ni pun masih lom kempis tang perut,lengan &peha. seram tgk diri seniri.hukhukhuk

ibu_umairah said...

alaaaa comel...geram nyaaaaa!!!!!!!!!!!

mama_umar_maryam said...

lek lily..baru 10 hari..xlame tu kecutla sket2,zt mmg suke dlm sebulan pas banak,mmg nmpk slim melim ;)..kuning zareef dah nk ok tu

Ummi Eisya said...

bab kurus tu,rasanya klu teruskan bf mesti leh kurus..pastu dlm pantang jgn skip pakai bengkung tu..dulu aku pakai dlm setengah hari je setiap hari..hihi..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016