Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dulu DUA, sekarang dh tinggal SATU..huhu

Lame dah nak update pasal ikan2 si Zara tp asyik tak ingat jek..rase baru jek mama dok story pasal Zara dh dapat pengganti pish yg baru tu kan..kalau nk tau, berapa ari pas update citer tu kat blog, sekor dari ikan Zara tros mati!!! malang tol nasib..tk smpai sebulan jaga dh smpai ajal dh pish tu..agak2, pish mane yg tinggal ek. pish jantan ke..pish betina??

*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*


*

Inilah pish yg masih tinggal skang..yg BETINA jek ada..yg JANTAN dah maut dah..mama jumpe awal pagi dh terapung2 dh die dlm akuarium tuh..huhu

Selain batu warna warni, dh ade tambahan aksesori..papa dok sibuk letak batu karang mati dlm akaurium tu,,semak jek mama rasa..


Ingatkan bila yg jantan dah mati, nak belilah ikan spesis2 lain masuk dalam akuarium ni..konon kan ikan laga jantan yg ganas sbb dh mmg suka berlaga kan..rupenyeeeeee..bile tanye org kedai, die kata ikan laga betina pon tak kurang buasnya..die warning siap2 klu kite cmpur ikan2 lain dlm bekas yg sama ngan ikan laga betina, ikan2 yg lain konfirm akan mati..sebabnye ikan laga betina tu yg akan mendominasi makanan n kawasan akuarium tuh..n die cakap jugak mungkin ikan laga jantan yg kitorng bela tu mati pon sbb tk terlawan ngan si betina nih..huuuu..leh tahan jugak kan buasnye yg betina nih..

Kesimpulannye, buat masa ni jaga jekla ikan laga betina nan sekor tuh..mmg klu diteliti, ikan yg betina ni sgt aktif tau..bergerak tak henti2..laju plak tu die berenang..klu bagi makan pon cepat jek habis..patutla yg jantan tu tak tahan..hehehehe






Check-up adek baby 25 weeks..

Semalam pi check up lagi utk minggu ke-25 pregnancy..macam biasa..macam2 update ade..huhu
.
The good part:-

Baby is doing fine..actually utk check-up kali ni tak payah scan2 pon..tapi sebab kulit perut mama yg tebal bak kata dokter, maka tk berapa clear bile dokter nk dgr denyutan jantung bby..last2 scan jugaklah..Sume nmpak ok cam scan yg lepas jugak..jantung ok..kepala pon kt bwh..uri n ketuban pon ok..n mcm biasa jugak, anak mama mmg selalu tk segan silu tunjuk 'anu' kat dokter..hahahaha..nway, kali ni takde printed scan pon..dokter pon tak caj proses scan tadi..maybe sbb scan ekspress nk tgk jantung jek kan..

The 'not-so-good' part:-

BP mama still tinggi..hari ni bacaan 130/90..dokter kate mmg tak berapa bagus condition mama skang nih..but die bagi tempoh lagi 3 minggu utk teruskan bi-weekly BP check-up tuh..If bila masuk 28 weeks nnti BP mama still tinggi..maka mama akan start medication serta merta..huhu..mmg satu ujian utk pregnancy kali ni..moga2 baby kat dalam tkde effectlah ngn masalah mama ni nanti kan..=(

N dokter dh start tanye gak mane mama nk bersalin nanti..act lom buat final decision lagi, tp mmg dh ade shortlisted tempatlah..


1st- klu bersalin kat shah alam..mama n papa decide nk deliver kat Shah Alam Specialist jek..sebab dekat ngan umah n dah biasa ngan environment SALAM tu kan..
.
2nd- klu bersalin kat batu pahat plak, kompem kat Hospital Batu Pahat tu lah..tpt sama lahirkan Zara dulu..


Nway, antara dua kat atas, pilihan mama lebih pada nak bersalin kat shah alam kot..ingat after seminggu or 2 minggu deliver, baru nak balik berpantang kat kampung..tp tk taulah mcm mane..sama mcm wktu Zara dulu, mak mama dah sibuk2 soh bersalin kat kampung jek..lagi senang katenye..hmmmmm..ade few weeks lagi nak fikir..sbb ingat nk start mendaftar kat SALAM bile kandungan dah masuk 7 bulan nanti..


The 'not-so-good' part 2:-

Hee..belom abeh update lagi psl part tak best yek..oleh sbb pilihan hosp bersalin mama ade melibatkan hosp kerajaan (wlupon lom konfem), maka Dr Hajar suggest utk buat fully check-up ikut prosedur klinik gomen..die kate senang klu mama btol2 bersalin kat hosp batu pahat nnti..antara std prosedur gomen dh tentulah check gula dalam darah kan..ngan kata lain, mama kena minum air gula lah nih..huhu..lagi2 mama punye BP tinggi kan..so dokter kata mmg sebaiknye mama buat test tuh..so, hari ini mama bakal pergi ke klinik sekali lagi utk minum air gula pulak..berdebar gak nk buat test tu sbb mama nih leh tahan kuat makan manis kan..doakan result mama ok yek..cukuplah ngan BP yg tinggi tuh..kalau boleh tk mau tmbah komplikasi lain plak..

Klaaa..itu aje update utk kali ni..layan gmbar ibu mengandung ni pulaklah yek..


Latest pic from mama at 25 weeks of pregnancy..(ni gmbar mase gi dinner comp sabtu lepas..esok mama update citer psl dinner tu plak k)



p/s: sian kakak Zara tgh dalam mode tak sihat..batuk + selsema + badan dh start panas nk demam..kat shah alam dh start musim ujan..maka lebih senanglah penyakit nak merebak lagi2 dok kat taska kan..huhu..get well soon Zara cyg..



Fanatik Repunzel...

Haha..takde maknanya..

Budak2 biasalahkan..

Minat bertukar ikut musim..

Dulu mase citer Toy Story 3 kuar wayang, Zara pon pernah jadik peminat utama jugak..

Sume benda nak BOBOT..(Bobot-referred to Robot --> refer to citer toy storylah)

Cawan nak bobot..buku nak bobot..beg pon nak bobot..

Skang bile citer Repunzel dh kuar wayang..

Segala2 nak PRINCESS lah pulak..hihi..

Yg mama die ni pon syok jek nk beli2 kan benda2 utk die..

Tp yg murah2 oklah..yg mahal2, mama still kedekut jugak..=p

Meh layan pic kami pi tgk citer Repunzel ari Sabtu lepas k..



Wajib posing depan poster yek..baru beli tiket wayang minah ni dh sibuk2 nak masuk tgk princess..jenuh nak soh bersabar lagi 2 jam mase tuh..hehe
.
.
Mcm biasa, nk pujuk soh sabar kena umpan ngan bukulah..kali ni belikan megazine Repunzel..asal ade gambar warna warni Zara dh cukup suka..=p
.

With papa..
.
Mama pon sama2 ceria nk tgk movie..lama woooo dh tak pi tgk wayang..=p
.
Sebelum citer mula, smpat minum2 dulu..buku tk tinggal ek..mesti nak belek2 time makan..
.
Nasi lemakpandan @ Nyonya Colors..
.
Skang gi kedai mesti nk order air pink..=)
.
Ok..ni dlm wayang plak..tgh nk tunggu movie start..dok sebut Princess tak habis2 dlm tuh..haha
.
See..popcorn n air pon nk Princess jugak yek..klu tk takde feelinglah nk layan movie..=p
.
.

Overall..citer ni mmg BESHHHHH bagi peminat kartun tegar mcm kami..

Movie cantek..

Watak2 yg menarik..

Princess Repunzel yg sweet ngan rambut emasnye..

Flynn Rider yg sgtlah hensem..

n jugak watak Pascal n Maximus yg kelakar n mencuit hati..

Pasni cam biasa nk cari dvd or upload movielah plak..

Wat stok kartun Zara kat rumah..hehehehe

Sape yg lom tgk, silelah pi tgk k..tak rugi...=)



Zara n Inas...outing di LCCT??

Entry saja2 di hujung minggu..layan gbar Zara ngan 'kawan barunye', Suffiyah Inas..hehehe..


Zara sebelum kuar umah..
.
Ni dh lengkap ber'uniform'..pakai skarf rmbut sedondon pastu bwk beg sandang kat belakang...
.
Haaa..inilah die Inas..nmpak sgt tk berapa nk mesra kan..posing pon jauh2 jekk..
.
Inas dh ok sket dh..die nk kawan ngan Zara, tp Zara yg nyombong tk bertempat..huhu
.
Bergmbar lagi..mula2 Inas tgk jek Zara posing (leh nmpak tak aeroplane kat blakang tuh)
.
Pastu Zara plak tgk Inas posing..hihi
.
Okkkk..posing sesame plak..=D.
2 budak ngan pelbagai ragam, tp ttp menghiburkan..=)
.
.
.
Heee..actually gmbar ni gmbar lame..2 minggu lepas tk silap..Inas ni anak buah kesayangan bestfren mama, Aunty Nina..mase nih papa tk balik..so mama n Zara teman Aunty Nina jumpe kawan kat LCCT..elok jek Inas ni folo Mak Su die..klu Zara, jgn haraplah nk kuar ngan pakcik makcik die w/o mama..hihi..nway, ini 2 budak wlu tk berapa nk geng, masing2 eksited sungguh bile nmpak aeroplane..budak sama2 nk membesar kan..Inas ni 2 bulan jek beza ngan Zara..Zara lahir bulan 4, Inas lahir bulan 6..tp mmg geram sungguh tgk Inas yg chubby n putih melepak nih..bercakap pon leh tahan petah..=)

Klaaa..update ini jek dl..ni pon nk upload 8 keping gmbar punye berzaman menunggu..smbil tunggu gbar upload, mama smpat lipat kain 2 bakul tau..punyelah nk menunjukkan betapa lembabnye broadbnd mama nih..haihhhhhhh...



p/s: gmbar kanak2 comel jek yg ada..gmbar mama Lily n Mak Su Nina takde ponnnnnnn...=p

Kami dan Menara itu..

Ari ahad lepas balik dari MidValley, papa saje ajak pusing2 ronda KL..pastu ntah cmner leh plak tersasar ke Menara Kuala Lumpur..sebenarnya sebelum tuh mmg mama ade cakap mama nak survey harga naik ke Menara Tinjau kat sana..konon nk bawak mak mama dtg menara tuh januari next year..kebetulan kakak mama n family die pon lom pernah melawat menara KL tu lagi..so ingat nk gi reramailah nantikan..tp tulah, setakat survey harga leh jek tgk kat internet..ni mmg saje papa nk ajak jalan2 lah tuh..dh lame sgt since last time kitorng ke Menara KL..mase gi dulu still zaman bertunang lagi tahun 2006..=p



Menara KL yg tersergam tinggi n indah..hehe

Papa, Zara n the tower..

Mama, Zara n the tower plak..=p


Sambil survey2 harga naik ke menara tinjau, smbil jalan2 tgk ape attraction terbaru yg ada n snap pic sket2 jek..mase tu pon dh petang sgt..dekat kol 6.30pm dah..papa plak nak balik Kuantan malamnye..nway, harga tiket yg mama survey tu spt kat bawah ni



Harga tiket ke Menara Tinjau:


Adults: RM38/person

Child: RM20++ (lupe plak exact harga)

Inclusive: Admission to Observation Tower, Animal Zone, F1 simulator n pony ride


Hmmm..leh tahan kan harga die..mase taun 2006 dulu macam belas2 ringgit jek kalau tunjuk MyKad..tp mase tuh tkdelah termasuk attraction2 lain tu kan..tp klu sesekali nk bwk family jalan2, kenalah spend duit sket ye tak..=p

Klaa..layan lagi gmbar2 yg mama amik mase kat sane k..


Penat jalan2, layan Zara makan eskrem skjap..

Peace, Zara..=)


Antara tarikan di menara KL, pohon jelutong berusia 95 tahun

Posing ngan Zara..

Kami bertiga..

Kami dan menara itu..=D



Berminat nak tau lebih lanjut pasal Menara Kuala Lumpur, leh lawat website diorang ni k..=)

http://www.menarakl.com.my



p/s: Jenuh mecarik gmbar mama n papa dating kat menara KL tu dulu, tp tk jumpe..mase tuh smpat naik menara tinjau tgk pemandangan Kuala Lumpur..time tuh mama jakun lagi sbb jarang2 turun KL..mklumlah, org johor sejati kan..kekekeke

p/s2: Teringin sgt nak dinner or high tea kat restoren berputar menara KL tuh..bile agaknye papa dh offer yek..huhu

p/s3: Selalu sebut KL tower..arini mama kemalayuan sket..tulis entry gune bahasa melayu plak..heheh



Citer lom kuar tapi sudah ada peminat setia..=)

Citer kat bawah ni dah kuar semalam kan..=D




Tak sabar sangat nk gi menonton citer ni ngan Zara n papa..mesti Zara enjoyed sgt tgk movie ni nanti...sebabnye...


...........................................................................................................

..................................................................................................

.........................................................................................

.............................................................................

...............................................................

.....................................................

....................................

....................

.......

...


Dari minggu lepas lagi die dh usha movie ni !!! hehehehe..


Act last sunday kitorang jalan2 ke midvalley..mmg hasrat nk bwk Zara tgk wayanglah kan..klu ikut mama nk sgt tgk citer Harry Potter..tp rase Zara kompem takkan dok diam klu tgk citer2 mcm tuh..so tukar plan nk tgk Megamind..sekali tuh..leh plak kat GSC sane dok terpampang besar2 dh poster Repunzel nye movie nih..apalagi..minah ni dh psycho nk tgk citer princess jekla..tak habis2 "nak princesss..nak princess...."..jenuh pujuk die kate princess nih minggu dpn baru ade..last2 mmg tk jadik tgk wayanglah sbb klu masuk gak tgk Megamind, tkt die melalak plak sbb bukan citer princess yg kuar kan..=p

Nway, utk nk memujuk tu bukan semata2 pujuk kosong ek..kena janji nak belikan buku princess utk die..nasib ade MPH kat Ground Floor tuh..n bertmbah nasik baik gak sbb dh berlambak buku princess Repunzel nih yg dh kuar..bukan main sonoklah anak dara..pilih sebijik buku pastu tk mau lepas2 dah..hehe


Gmbar Zara kat depan GSC..belakang tu dh tayang poster Repunzel sebesar alam..=p

Peminat princess posing ngan mama plak..=)

Princess Zara n her papa..=p
Ni kat MPH..tulah buku pertama Zara pegang pastu tak mo lepas2 dh..hihi

Time lepak2 kat secret recipe..syokla tu dh ade buku princess sndiri..

Ngan mama lagi..

See..eksitednye anak dara ni ngan buku baru die..

Papa ajar Zara baca buku ker?? =)

Last but not least, gmbar peminat princess tgh mamam mushroom soup secret recipe..=)



Dlm seminggu ni, ari2 pon buku princesss tulah yg dikeleknye..gi nuseri pon nk bwk tau..tu yg mama tk sbr nk bwk Zara tgk movie ni..mesti die enjoy tgk watak2 princess n lain2 tuh kat layar perak nanti kan...=D



Separuh beban terlerai jua...

heheh..tajuk tk bleh blah..
skema n poyo kan..
tkpelah..tkde idea dh..
badan penat..otak pon dh letih..

apepon, syukur sgt2 November bakal berakhir tk lame lagi..
pelbagai cabaran n dugaan utk November kali ini..
kerja yg bertimbun..skop kerja yg bertmbah..
tekanan darah yg tak stabil hari demi hari..
tapiiii...semakin ke penghujung November..
beban yg banyak tu semakin berkurangan..
sket sebanyak dh dpt membiasakan diri ngan skop kerja yg baru..
kerja yg bertimbun hmpir semua dpt dilunaskan..
presentation yg ditakutkan pon dh selamat mama harung..
utk kerja2 lepas nih, harap dah takde yg begitu urgent..
dh tak larat balik lewat setiap hari..
sian kat Zara..n kesian juga kat mama..huhu
paling penting, harapnye tekanan darah pon bertmbah stabillah lepas nih..
taknak ape2 jadik kat adek baby..

nway, tk sabar nak tunggu bulan Januari..
nk cuti2 mesia merehatkan badan n otak (tp tk tau lagi nak jalan2 mane nih)
doakan mama sntiasa sihat n kuat demi menjaga anak2 yg mama sayang ni yek..=)



p/s: patutnye nk update citer psl Zara lagi arinih..tp malam tadi tk smpat nk wat scheduled entry..bizi nk prepare presentation utk meeting pagi tadi..huuuu..



Princess Zara wannabe..(^_^)

Skang Zara dh start minat ngan princess2 dah..tk kirelah citer yg ade princess ker, patung princess ker, beg princess ker..mmg terujalah die..smpaikan klu mama bagi pakai skaf rambut n cantek2 kan die sket pon die dh gelarkan diri die as princess..hehehe..kdg2 tu die gelarkan diri sndiri as princess Zara..n kdg2 plak lagi kelakar..die leh soh mama panggil die princess Fiona..terpengaruh ngan citer shrek lah ni (erkkk..tp princess Fiona kaler 'hijau'..pon Zara minat jugak..hihi)

So, entry hari ni sekali lagi nk letak gmbar2 Zara smata2..masa nih die pakai skarf rambut baru..baju pon kire baju baru gaklah (baru kali kedua pakai)..tros die feeling ala2 princess..ehehehehe




Zara.. princess di hati mama n papa..=D

Posing ayu sket..

Gumbira tol 'princess' ni siap berjoget bagai..=p

Ada gaya princess ker? Perasan sndiri jek nih..haha

Lagi dan lagi posing..

Zara yg ceria!!(tangan tuh dh cam gaya rockers pon ade..hihi)

.

.

Tak cukup posing berdiri, die ajak plak bebear die posing..bebear yg ni antara fev Zara..skang klu keluar memana pon mama bwk sekali bebear ni..ok lah sket bbnding die kelek bantal busuk kat mall ke, taman ke kan..hehehe..

.

Princess Zara n her bestfren..=)

Siap soh bebear die senyum lagi tuh..sibuk nk posingkan bebear jugak..=p
Ape yg eksited sgt ntah..

lagi pose ngan bebear..=)
.
.

Macam2 gaya lah Zara ni..makin hari makin menghiburkan hati mama..hehehe..klaa..nnti smbung entry lain psl 'princess' terbaru yg menjadi pujaan hati Zara k..=)

.

.

p/s: Klu anak nk jadi princess, mama nak jadi Queen Lily plak boleh???hahahaha



Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin