Unplanned pregnancy + Planning for weekend

Salam semua..draft entry dpd ari jumaat lepas tapi harini baru berkesempatan nk smbung..=p..nway, harini just nk cerita serba sedikit ttg kehamilan mama yang ketiga ni..untuk yang belum tau, sebenarnya kali ni pregnant mmg di luar jangkaan mama..unplanned pregnancy..kenapa unplanned? sbb kami mmg masih mengamalkan perancangan keluarga..so masa tau preknen tu takde episod peluk2 ke cium dahi bagai yek..sbb dua2 papa mama mode terkejut lagi..hehehehe..mujurlah wlu unplanned tapi masa nye agak sesuaikan..memandangkan zareef pon nak masuk 3 tahun dah..so tetap kami terima berita ni dgn lafaz syukur alhamdulillah.terbukti perancangan Allah lagi hebat kan..kite rancang lain..tapi Allah tetap bagi rezeki kat kite..=)

Apepon, kalau nak berkongsi perasaan n pengalaman mengandungkan yang ketiga nih..mmg lainnnnn sgt berbanding waktu megandungkan kakak dan abangnya..masa yang 1st n 2nd dulu feeling takyah cakaplah..bile kata dah planned jek, tiap kali lewat dtg period dah sibuk nk cek upt kan..pastu bile dpt 2 line mmg super eksited la sangat...hehehehe..ehhh..bukan bermakna yg kali ni mama tak happy tau..HAPPY sangat..tapi dalam happy tu yang lebih dirasai ialah RISAU..risaulah sbb kata unplanned kan..so leh tak after few days mama cek upt  mama still was2 betul ke mama ni mengandung kan..dahlah takde simptom2 ibu mengandung..takde loya2..muntah2..pening2 sume tuh.

Selain tuh jugak, mama RISAU sbb kali ni pertama kali mama berkerja dalam lab yg penuh chemical2 bagai kan..awal2 peknen tu mmg mama busy lagi buat few lab analysis..so adalah jugak risau2 takut effect ke baby ..(harap2 takde hendaknya)..dahlah awal2 peknen dah didetect dengan darah tinggi..lagilah menambah kerisauan..huhuhu..nway, kalau nk tau sbb asyik risau sangat..hasilnya dua kali mama ke klinik yg berlainan semata2 nak dapatkan pengesahan dokter ttg pregnancy ni..UPT pon smpai 3 kali buat..sekali kat rumah, dua kali masing2 kat klinik tuh..n baru jek pregnen 15 minggu dah 3 kali mama gi scan..hahahaha..terlampau tak mama kali nih..entahlah bila mama scan n dapat tgk baby n degup jantung die tuh, barulah hati ni rasa lega..semoga baby terus membesar dgn baik, sihat dan sempurna hendaknye yek..now dah masuk 4 bulan..maybe lagi sebulan ke leh buat details scan utk make sure all condition ok..insyaAllah..


Latest scan kat klinik panel hari rabu malam minggu lepas..waktu scan dokter cakap baby tgh isap jari die..hehehe..sweeeeeet..time ni tak tanye pon dah nmpak gender ke belum..takpe, gender x penting yg penting mama tau baby sihat kat dalam tu..alhamdulillah..


Bercakap ttg planning weekend plak..sbnrnya weeked baru ni kami buat plan mengejut balik kampung..mula2 tu ingat tak dapat balik sbb papa kan cuti dibekukan gara2 banjir arituh..tp mungkin disebabkan keadaan nmpak semakin pulih di Kuantan, maka cuti pon released dah..so ari rabu tuh baru masing2 sibuk apply cuti utk jumaat n hari ni.. n disebabkan planning mengejut tuh, tak pasal2 rabu lepas mama balik keja kol 8pm semata2 nk siapkan sume kerja yg pending..pastu balik kerja smpat lagi gi klinik panel nk amik ubat n scan baby macam yg kat atas tuh..mmg penat sgtlah..hihi..so jumaat pagi barulah gerak balik kampung..balik rumah mama kat rengit dulu utk jumpekan zara zareef dgn sepupu2 diorang..kakak mama yg dok penang tu ada kat rumah tu yg mama beria nak balik gak weken ni sbb susah nk jumpe diornag kan..huhu...so semalam ptg baru balik pt raja n petang ni insyaAllah kami akan gerak semula ke Kuantan..

Setakat cuti sekolah ni, ke kampung jekla kami smpat bwk zara..nk jalan2 tpt lain tak sure lagi timing yg sesuai..tgklah klu ada lagi kesempatan leh jugak bwk jlan2 tpt lain cuti ni kan..tapi ikutkan cuti mama tinggal 3 hari jek lagi utk tahun ni..hahahahaha haruuuuuu kan..cuti tinggal sekangkang kera ada hati lg nak jalan2 sakan..hihihihi..


 

7 comments:

Adlin Mohamad said...

ok ada gap tu 3thn cam lin haaaa hambek setaun sorang hahahaha

mummy_ayu said...

wah..congrats!! good news nie..semoga sihat selalu yer..mesti kakak & abang excited nak dpt adik baru & mesti berebut nak baby boy & girl..

ayu Ismail said...

Tahniah

Sherwieyna Muzzawer said...

wah bestnyaaa tahniah untuk awak. kita pula yang terujaaa..huhhu

Zana Nordin said...

rezeki kan lily
plan mcm mana pun..if Allah kata dah sampai masanya....maka...hadir lah dia..

seronok bila tau kawan2 pregnant...
teringin sangat2...tp tulah...dah Allah kata belum sampai masanya lagi..maka....kena redha ler jugak..

he he he he...

Cho Zila said...

tahniah..tahniah...
akakpun cuti sekolah balik kampungjerler...

~MommyAqilMedina~ said...

Semoga semuanya baik-baik aje walaupun unplanned kan kak..Rezeki Allah nak bagi lagipun Zareef dah besar..aida pon nanti,adik Medina,taknak gap jauh sangat..diri ini makin tua..nanti tak capai target plak..hihihi

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016