Hari Peladang, Penternak dan Nelayan 2013 di Kuantan

Salam Selasa sume..harini nak update citer basi jek..hihihi..gambar2 almost sebulan yg lepas..time ni papa outstation gi Singapore..then nenek n atok ZaraZareef dtg duduk kat Kuantan seminggu mcm tuh..kali nih, tak banyak pon bwk atok n nenek kuar jalan2..huhuhu..weekend tu kebetulan hujan memanjang so satu2nya tempat yg smpat mama bwk hanyelah ke pameran Hari Peladang, Penternak n Nelayan ni..itupon nenek yg alert sbb nmpak berita kat tv..pameran ni dijalankan dekat seminggu gak bertempat di padang MPK 2 Kuantan..

So utk mama n anak2, first timelah gi pameran macam ni..banyak gak gerai2 kan..ada khemah yg penuh ngan jualan makanan dr pengusaha2 bumiputera..ada gerai buah2an..pastu ada khemah jual bunga n pokok2..ada gak yg bawak hidupan2 laut mcm ikan, penyu, udang kara sume tuh..n tak lupa haiwan ternakan macam ayam, arnab, kambing pon ada sama..selain tuh booth dari setiap negeri yg mempamerkan hasil dari negeri masing2 pon ada gak..booth2 diorng ni mmg menarik sumenye sbb setiap satu dihias ngan penuh kreatif..=p..nway, mama just byk membeli makanan jek harituh..hhaahhahaa..nenek plak beli buah2 jek..hajat di hati nenek mula2 nk beli orkid tapi katanye harga tak murah mana so tak jadilah membeli..

Klaa..layan jekla gmbar yg smpat kami snap2 ni yek..sume dpd hp nenek..mama malas nk kuarkan kamera sbb serabut ngan budak berdua tuh..itupon zareef banyk atok yang tolong kejar..hehehehehe


Sebelum kuar umah wajib posing dua beradik dulu..Zara nmpak tembam sgt ikat rmbut mcm ni kan..;p

Ngan nenek aka my MIL..=)

Zara Zareef + atok nenek

Dlm salah satu khemah kat sana


Adik ngan ikan ape ntah mama tak ingat nama..=p

Princess Zara..paling dia suka tgk anak penyu..tp gmbar anak penyu takdelah plak teramik..wuwu..nway, suka sgt  hiasan2 kat sane sbb banyak berasaskan bunga2an gitu..

Mcm kurus plak mama dlm gmbar ni..kuikuikui


Nenek n Zara dpn booth negeri Johor..semangat Johor kan wajib amik gmbar kat cni..agagagagaga


Proud to be Johorean..^_^

Gmbar atok dpn booth negeri Perak kot..ke Perlis eh..hehehehehe

Kat salah sebuah booth...Zara leka layan bird

Ni plak kat luar..area bunga2 orkid

Tak beli ape2pon..layan posing jek kat cni..jgn tak tau..MIL ngan mama ni sama jek hobi suka snap2 gmbar..=p

Kiri kanan tangan mama penuh..makanan jek sume tu tau..tu yg malas nk kuarkan kamera sndiri tuh..kkekeekeke

Tantek2 bunga orkid ni kan




Kat rumah sudah..hasil pau budak berdua ni dptlah belon sorang seketul..tp tk smpai sehari habis pecah dah belon2 ni..senang jek rm10 melayang kan..hukhukhuk


Actually, kami smpat gi pameran ni dua kali..kali kedua tu sbenrnya tujuan nak gi tpt lain..tapi terlepas jalan so last2 menonong ke cni lagi...hahahaha..kebetulan time first time datang tk smpat round sume tpt so smbung jalan hari kdua..=)..ohhh..kali ni mama smpt snap guna kamera sndiri ya..lagipon time 2nd day datang ni dah tak ramai sgt orang..tak macam masa first time datang mmg crowded sangat!!


Kali kedua dtg , inillah booth pertama yg disinggah..laman Veterinar

Ada tmpat rabbit..ramai budak2 dlm nih so zareef pon request nak masuk..

Syok jek die main rabbit ye

Kakak Zara masuk gak tp die cam terpinga2 sket..hehehe..nway kat belakang Zara tu byk lagi binatang..ada macam2 jenis kambing ..n ayam belanda tak silap..tk ingat dah

Zara ngan anak ayam warna warni..cute sangat kan..tau ada booth ni sbb kawan blogger Shila mama Hazim yg inform kat fb..tp tak smpat jumpe die sbb die bertugas jaga booth hari lain..

Rasa nk bwk balik bela kat umah...hehehe..tp sekejap jek kalr ni maintain..nnti besar kaler die back to normal mcm ayam2 lain..=)

Dah hari kedua pergi baru amik gmbar kat pintu gerbang ni..=p

Dlm booth jual makanan..hehehe..takde tpt lain nak gi kan mama ni..belakang zara tu act mama tengah tunggu order marshmallow salut coklat..nyum3x..


Klaa..itu jekla kisah nya..sian atok n nenek tak jalan tpt best..mklumlah awal2 arituh mmg mama kan mood swing jek..nak kuar drive sndiri sume malas..insyaAllah lenkali kalau atok n nenek datang harapnye papa adelah..so leh gi bwk jalan jauh2 sket kan..=)


 

4 comments:

Rizziela said...

syoknya budak2..blh tgk binatang2 comel & jinak kan

~MommyAqilMedina~ said...

Wahh bestnya dapat pergi sini sebab bunga2 pon mekar setaman..aida teringin nak bela pokok..kat sini mesti murah kan kak..Tgk Zareef main rabbit,beraninya dia!!kakak Zara Ayu je ikat kuda macam tu..

Adlin Mohamad said...

wahh kalerful anak2 ayam tu ..
zara nampak mature la

NzA said...

oic, suspen gak ingatkan program ni dibuat masa tgh banjir....
Wah cantiknya baju kakak zara yg colour merah tu.....

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016