Berita sedih

(See attached file: sadness.jpg)

Salam selasa sume..
Ari ni ari pertama bekerja after cuti 3 hari..
Semalam cuti ganti utk selangor ,
since ari Ahad ialah cuti utk keputeraan DYMM SUltan Selangor..

Apepon, sebelum stori mori ttg aktiviti weken kami,
Mama nk share dulu satu berita sedih yg mama terima semalam..
Berita ni melibatkan sepupu mama dan isteri die..
Semalam pagi dpt msg dari cousin mama nih..
And makcik mama sndiri pon ada call bgtau psl benda nih..
Act, cousin mama baru jek 'kehilangan' bayinya yg dilahirkan pramatang..
Baby ni baru jek berusia dalam 26 minggu..
Dokter dh try nk delaykan kelahiran die sbb paru2 belum matang..
Tp apakan daya, baby dh nak keluar sgt..
Kebetulan plak baby ni songsang, maka mamanye terpaksa diceaser..
But since baru 26 minggu, so banyak komplikasi dan dokter cakap baby tak
dpt survive..
Sgt sedih kan..=((((
SUdahlah sakit diceaser, baby plak tk dapat diselamatkan..T__T

Dan..yang paling sedih lagi..ini bukanlah kehilangan baby yg pertama buat
cousin mama tuh..
Sebenarnya, baby ni ada kembar!!
Tp, kembar die dah terlebih dahulu menyahut panggilan Ilahi,
bila mana dilahirkan awal iaitu ketika berusia 17 minggu dlm womb..
Masa 1st kembar tu meninggal, mama mmg ada melawat isteri cousin mama ni
kat hosp..
Smpat tgk gmbar kembar yg sulung tuh..
Wlupon baru berusia 4 bulan lebih, tp subhanallah sume anggota badan dh
lengkap..
Baby tu dilahirkan normal, tp cume mampu bertahan 1 jam sbb anggota dalaman
sume belum matang lagi..
Lepas kelahiran baby yg sulung tuh, isteri cousin mama terus tak dibenarkan
balik ke rumah..
Planning kena bertahan kat wad smpailah baby kedua lahir..
Tp apakan daya, kite hanya merancang..tp tuhan menentukan..
Akhirnya baby kedua ni turut mengikut jejak abang jembarnya..

Utk sepupu mama kalaulah die terbaca entry mama nih..
Kami sekeluarga sntiasa doakan die n isteri bertabah ngan ujian Allah nih..
Semoga isteri die cpt pulih dari segi fizikal dan metal..
Kami sekeluarga sntiasa ada di belakang tuk menyokong korang..
Wlupon dh tunggu selama 4 tahun utk kehadiran baby ni..
InsyaAllah ada rezeki lain nanti ye..

Al-Fatihah..
Buat kedua2 kembar pada Mohd Rosaidie dan Reza Quraisya,,
Semoga anak2 ini bakal menarik papa dan mamanye ke syurga kelak..
InsyaAllah..

p/s: Bukan sume orang senang2 nak dapat cahaya mata dalm hidup..
Ada yg tunggu bertahun2 baru dpt..
Ada yg dh mengandung, tp dgn macam2 komplikasi..
Ada juga yg anak tak dpt dilahirkan dgn sempurna..
Maka, hargailah anak2 kite..
Mereka anugerah Allah yg terindah dan berharga utk kita..


~Lily @ Mama Zara Zareef~

12 comments:

Izan Ishak said...

ya Allah... lily...bergenang airmata baca entry ni. harap2 cousin lily n isterinya kuat hadapi dugaan ni ye...

tak boleh nak taip panjang2 lagi...

OneSimpleMother said...

aduhai.. peritnya. 4 tahun menunggu. kembar pula tu. insyaAllah baby2 tunggu ibunya di syurga. dan semoga ada rezki lg selepas ini.. ameeen..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

salam takziah lily...

semoga kazen awak tabah hadapi dugaan yg maha berat kali ni,
InsyaAllah.. semoga ada rezeki lain selepas ni..

Zana Nordin said...

allah
segalanya telah di tentukan...
moga ada rezeki lagi buat sepupi lily

betul tu
peliharalah amanah yg ada tu sebaik mungkin
coz' ramai di luar sana yg mahu ada anak sendiri tapi tak diberikan rezeki lagi

Dilla Ady said...

salam takziah tuk sepupu lily tu ye..

harap die sekuarga tabah ngan dugaan ni, n pasti ade hikmah di sebalik sume ni..

Nad @ MamaZakwan said...

Allahu akbar..
sedihnye bace...!
salam takziah buat famili sepupu lily
berat dugaan nya tu..
apa2pun, kene sabar le banyak2

ibuafiqahhuzaifah said...

sedihnya bila baca stori ni lily..
moga tabah dgn ketentuan Allah s.wt..

littlehumblelynn said...

smg ALLAH memberi yang lebih baik buat pasangan itu..

al fatihah !

Salina@IbuAqil said...

Ya Allah!! moga Allah swt berikan kekuatan luar biasa utk sepupu mama tempuhi dugaan ni.. Takziah bt nya.. Al-fatihah buat arwah bidadari syurga..

naney said...

Salam takziah buat kazen Lily..InsyaAllah ada hikmah dn Allah memberikan yg lbh baik buat mereka...

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

Takziahh..Al-fatihah utk bidadari syurga ni..sabar hadapi ujian Allah

EdDy@sPaR said...

Terima kasih banyak2 kak lily for your entry & concern.and to all commenter,thanks for the doa.semoga roh anak-anak sy dan isteri mendapat keberkatan yang maha Esa.dan kepada isteriku tercinta,kuatkan semangat.sabar dan tabah atas dugaan dariNya.Ada hikmah atas segala ketentuan Allah.Abang sentiasa ada bersama sayang selamanya.

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016