Buai n basikal cumel utk anakanda..=D

Chewaahh..siap ber'anakanda' harini..hehe..saje nak naikkan mood di pagi2 isnin ni. dtg kerja dgn mood yang agak merundum. Gelang tangan emas hadiah dr mak mama+papa dh tercicir entah ke mana. lepas tu mlm tadi, pintu kereta plak rosak akibat 'hempasan' yg terlebih kuat. pagi ni plak ade isu ngan budak2 operator gara2 barang yg mama simpan dlm freezer cpd entah hilang dibuang ke mane..so bile serabut2 mcm ni, mengingatkan Zara adlah salah satu cara n cepat sejuk..=))
.
Cak mama!! jangan sedey2..=D (ayat mengubat hati sndiri)



Okla..smbung cerita utk hari ini. Spt ramai yg sedia maklum (erkk..ramai ke. yg bukak fb taula kot) weekend lepas kitorng balik kampung lagi sbb hantar mak papa yg stay seminggu jaga Zara sakit mata..=p. So mase kat kg, smpatle belikan anakanda kesayangan mama ni 2 barang yg pada mama cumei2 belaka. tricyle, n jugak sebiji buai utk hiburan anakanda tercinta (haha..lawak plak guna bahasa bunga2 mcm neh..)

Cumei giler buai ni. baru 1st time mama jumpe buai kecik mcm ni sbnrnya..hehe


Buai laju-laju..smpai cucur atap...hihi. ni try buai mase kat rumah nenek
Ni plak tricycle yg pade mama cumei jugak. kaler pink n purple lagi. suka sbb ade pemegang kat blakang so mama leh tolak2 Zara bwk gi jenjalan (sementara Zara lom pndai kayuh basikal sndirila kan..)
Ni pon mase try basikal kat rumah nenek..



Sebenarnya, di tengah2 bulan mcm ni mama takdela begitu mewah nak belikan 2 mainan sekali utk Zara (dasar mama yg berkira..hehe). tp kebetulan balik ke Rengit, smpatla singgah di kampung org kuala, tpt jualan barang2 terpakai. utk sesiapa yg belum tau, inila antara keistimewaan pekan rengit. kampung kuala tu act tpt2 org asli sungaila. diorng banyak mencari rezki either as nelayan, or menjual barang2 terpakai ni. sume barang2 diorng ambil dar singapura. ade yg jual perabot, barang elektrik, permainan kanak, barang hiasan rumah n macam2 lagila. mama n family suka jerk jalan2 kat cni cari brg2 yg sesuai utk rumah. klu macam brg elektrik, mmg tk berani belila sbb no waranti kan..=D

So dua2 basikal n buai Zara tu act mama beli kat cni. walaupon bukan new item, tp kualiti masih ok. Dua barang tu mama dapat dengan hara rm130 sahaja..murah kan..hehe. nway, sbb baru smpai shah alam malam tadi, lom smpat amik gmbar zara main ngan buai n tricycle tu lebih2. later mama letak lagi gmbar Zara k..=)

Ni saje letak antara pemandangan kat kampung kuala tuh..

Ni tmpat mama beli basikal n buai Zara. kat kedai tu macam2 mainan 2nd hand ada. mostly fisher price punye used item..best btol

Ni kedai jual alatan2 rumah n basikal

Antara pemandangan yg dapat dilihat. berderet2 kedai kayu macam ni kat sepanjang jalan. kena rajin menyusur utk cari barang2 yang berkualiti baik n harga yg lebih murah..

Kedai ni plak jual perabot. tp perabot ni tak semua terpakai. byk yang masih baru jugak, tp dgn harga yg lebih murah dr kedai biasa

p/s: sbenarnya dh lame tak gi kampung kuala ni. baru perasan byk giler mainan2 fisher price 2nd hand tu. pasni balik kg harus terjah lagi. stakat mainan mama tk kisah guna used item asalkan brg masih berkualiti..=p

28 comments:

The Queen Of My Heart said...

MMG CANTIK LER BUAI N BASIKAL TUE...CUTE...HARGA PON OK LAH...
MMG BETUL...ANAK ADALAH PENGUBAT HATI YG LARA!!!

:p

~mamazahra~ said...

murah gile.
jimat duit mama zara kan.
mcm syok jek kalo dpt beli buaian tu tuk zahra.
apesal kt Klang xde org jual brg camtu eyh??

psst: next time lily gi, leh la kirim.hikhik

lily azliyana @ mama zara said...

mummyQis- hehe..berbaloi2 kan. 2 brg cantik ngan harga murah..suke2x..=p

mamaZahra- kat rengit jerk jumpe tpt jual brg mcm tu..hehehe..tp buai kecik tu serius tk pernah nmpak sblum ni. tu yg tros jatuh cinta n beli dan2 tu jugak..hehe

ninieZUERYANNIE said...

lily, suke aa buai tuh.. comel!!

YatieJay said...

Waaahhh...harus akak ajak hubby gi sana weekend ni.

Bagi akak tak salah beli barang 2nd ni, sebagai isteri solehah wajib kita membantu meringankan perbelanjaan suami...hahaaaa! Cantik atk alasan yg akak nak gunakan ni?

lily azliyana @ mama zara said...

Nini- meh ajak Qisya dtg umah aku. leh main sama2 ngan Zara. sorang duduk, sorang tukang tolak..hehehehe

kak Yatie- kalau akak betul nak pergi, kena rajin menyusur tau kak. sbb byk kedai akan jual brg yg lebih kurang same. ade yg buruk, ade yg elok n cantik2 lagi. tp besh gak shopping kat sane. byk gak pilihan..hehehe..(bak kate akak, kite kena tolong jimat duit suami. klu brh 2nd tapi kualiti baik ape salahnye beli kan..hehe)

Qistina's Mama n Abah said...

Lily...nape nih..jgn moody2 la..senyum untuk zara..

Owh..cumei betul buai tu. Ada rupanya yg tecit camtu ek..hehehe..

pakcik sha lama dah bagitau pasal rengit tu..kami je yg tak pernah pergi..hmm...nak kena terjah jugak la tempat ni..macam besh jek..

mama tisya said...

sama la buai zara ngan tisya...mmg tk pernh tgk buai camtu...tisya pn kemain suka cz atoknye yg blikn

Dilla Ady said...

dilla yg umah atuk kt rengit pun tak penah gi sini..kes malas nk berjalan..lagipun balik umah atuk setahun sekali time raya jek(bagus tul cucu kan..hikhik)

ni da ada hubby leh la ajak dia ke sana..

eh same la beskal zara ngan sasha punye..baru jugak beli basikal dia ari tuh..


eee...geramnye tgk buai tu...comel la..nk jugak!nak jugak!

mizzyN said...

huh kelas, seken pun fisher price.

DYLA said...

memang comel betul basikal tu. ingatkan baru... kalau tak ckp, tak tau pun yg basikal tu used item. sama la ngan buai tu pun.

lily azliyana @ mama zara said...

mamaTina- sedih sbb gelang tgn ilang tula..huhu..nway, ok gak klu sha nk dtg tgk brg2 kat cni. plg best cr brg hiasan rumah. cermin dinding ker, lampu hiasan ker, meja kecik ker. kast cni klu perabot2 tu sume die polished balik jadi mcm baru..=D

mamaTisya- ohoo..tisya pon ade buai yg same ek. cute betul kan..mama die yg jeles sbb tk muat nk naik..hehe

dilla- wah..sasha kecik2 dh ade beskal erk. tp beskal tu leh tahan besar kan. zara lom brape smpai nk kayuh lg. die rest kaki die atas pemijak tu jek..=p

mizzyN- nak beli fisher price new item mahal sungguh beb..kena berkira2 duit br leh beli..hahaha

dyla- hee..mmg cantik lagi. kena pndai cari yg masih elok + harga murah..=D

azzul said...

tercapai gak hasrat nk beli beskal utk zara ye siap dpt buai lg.. murah plak tu jelesnye...mesti zara suka sgt kn..

lily azliyana @ mama zara said...

azzul- huhuh..sgt puas hati dh dpt beli basikal utk Zara..anak tk tau pape maknye yg ngidam lebih2..hehe..buai tu kire extra pakej la..pntang nmpak benda berkenan tros nak beli jugak..=p

nza said...

sedihnya gelang ilang.....insyallah kalu ada rezeki dpt gnti br. kak nza pn ilang gelang brlian Channel lps rasa ttp alhamdulillah br jupe 2-3 hr lps..msh ada rezeki....

hepinya zara dpt basikal n buai br tu....kt ctu brg pn kira msh okkn cz kak nza prnah g sana skali dulu...mmg nmpk msh br n hrga pn murah.

Riena @ MamaAneesa said...

comel la beskal ngan buai zara....memang cute sangat..dah la murah...memang berbaloi lilly beli...zara pun suka...tgk asyik senyum sampai ke telinga yer dapat main beskal...anyway.....selamat bergembira...

Mrs. Adz said...

suka la buai ngan basikal tu..bestnye ade tempat jual macam tu..byk brang leh carikan..sekali dapt 2 barang dengan harga yang sama untuk satu basikal tu je..

lily azliyana @ mama zara said...

kakNza- maunyer tak sedih.hati masih berharap gelang tu ada lagi tercicir kat sekitar rumah. tp klu dh takde rezki, nk buat cmnerkan..=(

riena- thanx riena. mama die yg sbnrya terlebih happy dpt belikan anak mainan..hehe

mrsAdz- hee..tula. mmg puas hati sgt beli buai n basikal tuh. murah+nmpak baru lagi..=D

en_me said...

vah vah vah.. mangkuk tandas tewww.. ehehe, salamm akak zara ittewww

nadnye said...

lepas nie bleh bisnes barangan terpakai.. :)

BTW lawa lak plak basikal tu, tak pernah nampak buaian kecik camtu, unik jeaa..

Diamilikku said...

alesha je yang takde mainan apa2 pun...huhuhu..sian dia kan..umie dia tak reti belikan mainan la untuk alesha...satu hari nak kena spend duit jugak untuk beli barang2 mainan nih

Ena said...

salam kenal..

wahh.. cantek gak ekk basikal tu.. besar dan nampak tegap kukuh je.. untung gak kan.. drp beli yg mahal tp kualiti belum tentu gak.. best gak sesekali terjah kat kg rengit yeh?.. sy pun jenis x kesah sgt.. klu ok beli je.. eheheh..

~Zetty84~ said...

waaa....best nyer zara..!!!
dpt skali dua...tricycle n buai...
best kan dekat rengit ada cam nih...?
kat penang x de lak 2nd item tuk brg mainan...
yg ada kedai perabot n elektrik jerk...
nanti akak jgn lupa upload picas zara kat shah alam dgn buai nye erk..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

cantik buaian tu..suka tgk. nk beli cam x sesuai ltk..ct bkn ddk landed house pun..huhu..

mizzyN said...

aku dulu kecik2 pun selalu berangan nak menan fisher price, ni esok dah tau port mana ade murah boleh beli la.

@>--ummi zahra--<@ said...

cantik buai & basikal zara..

kite pun dah pernah pegi rengit tu..memang murah giler..

Zurani said...

lily~ ayah aku pon slalu g tmpt tuh cari barang2 terpakai. aku pon teruja gak baca entry ni.nnt la tgu aiman besar sket akupon nkbelikan die basikal.hehehe...

mama_umar said...

wahh,dpt 2 menan besar zara,kite pon xkesah sgt wpon 2nd tp yg penting masih selamat gune & elok, jimat pon jimat ;p

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016