Jalan2 di Bukit Cahaya Sri Alam..

First of all, mama mintak sori siap2 kalau mama silap tulis nama tempat ni. Mama pon konpius ape name taman kat shah alam ni sebenarnya. Bukit cahaya sri alam ker, bukit cerakah ker, taman pertanian shah alam ker..sape2 tau sile betulkan mama yerk..hihi
.
Apepon, ni kisah jalan2 hari Sabtu yg lepas. haha..after 1 week br smpat nk update. mase ni papa lom balik dr labuan lagi..so mama n Zara bwk atuk, nenek n sorang anak angkat atuk jalan2 ke tempat ni. Takde idea nak gi mane sbnrnya. Kebetulan atuk kate die teringin nak tgk Rumah Iklim Empat Musim kat taman tu so mama bawak jerkla.
.
For info, Rumah iklim 4 musim tu dihias mengikut iklim sebenar kat negara2 luar. means mcm sekarang bulan nov sepatutnye musim luruh. so, rumah tu akan dihias/disetting ngan cond musim luruhla. klau rase nak tgk musim sejuk, lehla dtg situ mase bulan dis-jan nanti..=D . wlupon musim luruh, tp suhu dh agak sejuk. lebih kurang 7-12 deg celcius. Zara siap menggigil kesejukan lagi masuk rumah 4 musim tu..hehe
.
Antara pics yg diamik kat sane..
.

Ni tgh tunggu bas nak round kawasan taman tu..
.
Kami dlam bas. .
.
Mama rileks sket sbb ramai sudi nak layan Zara..hee
.

Taman Iklim Sederhana 4 Musim..

.
Dalam rumah iklim. tak boleh pijak tanah. just boleh bergmbar kat kawasan yg disediakan jerk..
.
Atuk n nenek Zara aka my in-laws

.
Zara yg kesejukan..pinjam sweater kak yana, anak angkat atuk

.Mama n my laling Zara

.
Atuk, mama, Zara, kak Yana n nenek
.
.Cantik kan..tk dpt gi overseas, tgk jerkla musim luruh kat mesia..heheh..

.Zara n kak Yana. kak Yana ni study kat uitm shah alam..
.
.Suka sgt die tgk flowers tuh. .=D
.
.Budak yg tak mau balik..hehe
..
Keluar dr rumah iklim, rehat jap minum air n makan kepek
..
Tgu bas nak balik ke main entrance..
.
Act banyak lagi tpt2 yg boleh dilawat kat sane. antaranye taman cendawan, animals park, taman rempah, laman padi dll. tp sbb kejar masa (mlm tu kan mama ade annual dinner comp), so after gi rumah iklim kitorng tros bergerak balik. act ni 2nd time mama ke bukit cahaya sri alam ni. dulu pernah gak gi ngan papa. mase tu pon kitorng gi rumah iklim tu jugak, n wktu yg sama..musim luruh.. nk tgk pic mama n papa dolu2. mase ni br jek preknenkan Zara.perut pon tk nampak lagi..hehe

Imbas kenangan lalu..masing2 mase ni still kurus sket bbnding skang..hehe..

20 comments:

nza said...

bestnya....mmg cantik sgt tmpt tu...Bagus la menantu sorg ni, siap bw MIL n FIL g jejln lagi..

Kak nza prnah gak g ctu bbrapa thn lalu.time tu musim sejuk...siap ada salji lg...sejukkkk!!!!!

Raja Radiah said...

wah....ok lagi tempat ni ekk...akak tak penah pergi pun...huhu

lily azliyana @ mama zara said...

kak nza- Wah..dpt pergi wktu musim salji yerk. best jugak tuh..hehe..sy ngan in-laws mmg suka jenjalan. leh jek round memaner w/o hubby..=p

kakRadiah- boleh tahanla..more to nature la. name pon tmn pertanian kan..=)

mizzyN said...

i miss that taman.

dulu nama die bukit cerakah, taman cahaya sri alam. sekarang bukit bandaraya rasanya, rasenyelah.

The Queen Of My Heart said...

bestnyer...cantik arr tempat nie...ada masa nk gak jenjalan nnt...
cian zara kesejukan...sejuk tu 7-12'c...

Dilla Ady said...

bestnye lily jejalan ngan zara..

kat kluang ni ape la yg ade..balik2 playground, balik2 playground..tak pun kfc..tu jek la yg ada pun nk bawak Sasha..kalu dia pandai ckp, mesti dia cakap 'boringgggg la ummmmmiiiiii' hikhik (sib baik tak pandai ckp lagi..)

lily azliyana @ mama zara said...

mizzyN- ohoo..bkt cerakah, taman cahaya sri alam rupenye. aku pi tros gabung jadik bkt cahaya sri alam plak..hehe

mummyQis- hee..tula psl. mama die leh tak teringat nk bwkkan sweater ke ape. tp masuk skjap jerk so lehla tahan..=p

dilla- bwk gi shopping complex la.dh byk dh skang kat kluang kan. pastu ade air terjun gng lumut, ade satu taman kat tepi gunung tu (tak ingat name die. dkt gunung lambak kot). jauh sket gi tropikal village air itam (ehh..wujud lagi ke tpt tuh). pastu sasha besar sket bwk jalan jauh2 plak..hehehehe..

~mama danish~ said...

wah bw zara g tempat mama ngan papa dia dating dulu yer...

mcm best jer kat sana, ida last pg pun masa umur 10 thn kot, mksdnyer dah lbh dr 10 thn la x pg...

nak bw danish g plak la.... mcm jeles je zara g berseronok, huhu!!

adda said...

mmg best gi tmpat ni kan.. cuma nk tunggu salji tu la ntah bila nk pegi ni padahal dekat ajer haha

DYLA said...

walaupun lama duk dekat seksyen 8 shah alam(jalan kaki pun boleh), dyla tak penah gi bukit cerakah ni. lalu depan tu je.

masih terjaga ke persekitaran kat sana?

tgk dlm gmbr lily ni nampak menarik & cantik.

zieha said...

wah..mcm kat overseaslah..tak pernah lagi sampai kat situ..
tempat yang mcm ala2 snow ada lagi tak??
rasa nak pergilah nanti..
bilalah agaknya..hehehhe

shila ariff said...

masa shila kecik2 dulu...tempat tu dikenali bukit cerakah..penah pi sana masa kecik2 dulu..

watie said...

salam.. saya pernah pi bukit cerakah masa cik mya belum ada.. dah lama x pi.. waaa nak pi gak laa pas nie hihihi thanks kasik idea jalan2 shah alam (hahaha nak pi jauh2 no budget kikiki)

fauzi-maya said...

x penah gi sini.. dari dulu teringin nak gi, tapi x penah berkesempatan..

mama_umar said...

rasenye las pegi time name tmpt ni bukit cerakah kot,haa mase kecik2 duluu..xigt dah,hehehe,best zara jln2 :)

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

bestnya..mmg cantik sgt tmpt tu.Lily bgs tul lah..siap bw MIL n FIL g jejln lagi..hehe..

azzul said...

saya pernah pergi sekali ms tu musim sejuk mmg penuh salji n sejuk sgt.bila bergambr nmpk mcm kt obersea hehehe tp kwsn lain dlm tu tak terjaga rapi sgt ms tu skang tak tau la mcmana keadaannya..mgkn pasni ble bw nopal lak gi..

azzul said...

sy pernah pergi dgn hubby ms tu musim sejuk..best gak penuh salji bila bergmbr mcm kt obersea..teringin nk pergi ms musim bunga la plak

~mamazahra~ said...

mcm best jek
norly yg anak jati selangor ni pon x penah jejak umah 4 musim tuh..
last gi bkt cerakah mase sekolah rendah.
time tuh umah 4 musim tu lom ada lagi.
next time, bleh la gi sana bawak zahra :)

en_me said...

kurus kannns.. ehehe, salammm mama zara tewww

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016