Zayed's Akikah | Tema Majlis

Salam Isnin semua..harini baru nk start update ttg majlis kesyukuran n akikah baby zayed dua minggu lepas..alhamdulillah, lega bila dah selamat buat majlis untuk si baby...nway, akikah aritu baru buat sekor kambing jek sebenarnya..nak buat dua ekor sekali takut tak terhabis sbb jemputan tak ramai so plan lagi seekor nak settlekan time kenduri kahwin adik ipar bulan dec ni, insyaAllah..=)..

Nway, untuk majlis harituh mama papa bahagi2kan tugas siap2..bab2 kambing, order makan minum suma papa yg settlekan..mama mcm biasa suka take part bahagian hias menghias, candy buffet n sevenier jek..agagaga..selain tuh, murah jugak rezeki majlis baby,  jiran2 ramai yg bagi kuihlah, pencuci mulut suma..leh tahan meriah foods arituh..

So, bercakap pasal tema..takdelah tema mana pon sebenarnya..kikiki..majlis akikah kan bukan bday party..mcm biasa, tak tau nape klu baby boy jek mesti mama nk buat kaler biru..padhal byk jek kaler lain tp mcm dah berkenan biru jugak..hehehe..so yg melibatkan biru2an ni part mama jekla..mini pelamin, hiasan meja, baju anak beranak n sevenier..mujurlah part khemah,meja makan sume bahagian papa kan kalau tak mmg habis mama 'tema'kan biru semua..=p


Mini pelamin for baby Zayed..ikut hati nak buai comel sekali tp pikir seribu kali rasa tak pyhla..hahaha..1st sbb baby dah 5 bln tknak kot dok dlm buai mcm tu, 2nd kami bukan buat aturcara berendoi bagai..doa selamat biasa jek..kikiki

Simple jek ni sbb mama n papa yg dok pasang sndiri..saja buat as tpt nk bergmbar jek..mmg niat nk wat photoshoot baby kat sini..agagagaga


Baby yg diraikan..baju biru terqoise mengikut tema..dah lameeeee sgt beli baju ni...hahaha...time raya aritu beli romper baju melayu sepasang utk raya sepasang utk akikah..sekali tuh time akikah dah senteng dah..tp nasiblah kan mama pakaikan jugak ke die..=p

Ni area candy buffet n choc fountain..kat sini just hiasan meja, mini choc n mineral water yg ikut tema biru..foods lain mama kalerful kan aje..

Mama dah start syok buat buffet candy mcm ni..agagagaga..majlis yg simple pon leh nmpak meriah ada meja penuh candy n buah mcm ni kan..^_^

Bhgn candy buffet ni just letak baby macaron, mini choc, puding jeli, lollipop, jellybean n gula2..tak lupa pulut kuning + serunding daging air tgn nenek zayed,,=p


Adehhh..teringat2 choc fountain ni..ni owner dia yg buatkan so mmg santekkkk jek coklat die mengalir sepanjang majlis..^_^

Ni area buffet makan..see..alas meja pon takde..hahahaha..sume barang papa amik dari bahagian supply tudm..tu yg takde siap2 alas meja sume..nway, menu arituh ada nasi hujan panas + ayam masak merah + acar + kuah dal, mee goreng mamak, mee hoon sup then finally kambing bakar + coleslaw..

Area minuman n manisan...takde gmbar close up plak kat sini..tapi ada air oren sejuk, teh tarik, kuih muih, buah tembikai, n bubur jagung..ada antaranya yg jiran2 sbelah rumah bagi..=)

Sevenier from mama sefamily..khas untuk jemputan perempuan saje sbb cut budget..kekekeke..actually utk budak2 mama dah siapkan paperbag kosong dah kat area candybuffet..leh tapau sndiri candy bawak balik...=p..nway, nmpak simple jek sevenier ni tapi nak cari paper bag ni pon beria mama aritu tau..nak jugakkkkk paperbag biru polka dot punye pasal..agagagaa

Isi dalam nya ada custom mini yassin yg jugak bertema biru polka dot..hihi..selain tuh letak jajan2 sikit..


Apepon, di kesempatan ni nak wish banyak2 terima kasih pada mereka2 yg byk membantu papa mama time majlis ni..especially family mama..mak, mak n ayah mentua, adik ipar..n anak2 buah papa yg tolong masak memasak arituh...ikut mama sume mama nk tempah siap2 sbb tak nak susahkan family, tp apakan daya, .ada jugak kalut2 masa sebelum majlis tu so ada antara yg kena prepare sndiri cam kambing bbq, n mee hoon sup..mls nak cerita details kat sndiri biar kitorng sndiri jek yg ingat..agagagaa

Ohh..sebelum terlupa..nak share sikit link kat dlm blog ni..kot2 berguna utk sesapa org kuantan yg ada tersinggah blog mama ni kan..actually untuk mini pelamin n candy buffet tu memang mama DIY tapi barangnya mama sewa dari orang..terjumpa fb tpt sewaan brg2 kat kuantan..best jugakkan sbb mmg leh jimat byk daripada tempah org buat..hehehe..untuk set choc fountain plak, mama mmg tempah sebab tkt tak smpat prepare..set choc fountain tu termasuk sekali ngan marshmallow, finger biskut + buah2an..tu yg nmpak buah n marsmallow cucuk2 sume tu org tu siap buat harapkan mama mmg taklah..hahaha..last sekali utk table signage, mini choc n label mineral water mama order tpt biasa yg mama order sblm2 ni for bday zara zareef..^_^

Link sewa barang mini pelamin n candy buffet: Kuantan DIY Pelamin

Link choc fountain: Chocolate Fountain Kuantan

Hiasan meja (table signage, mini choc, mineral water label): Gift Comel 4 You


Klaa..nnti next entry mama smbung tepek gmbar lagi k..=)



7 comments:

Syima ~Mama Kyra~ said...

OHHH...menu sama cam majlis housewarming kami nasi hujan panas..ptt le senyap x komen tang food..rupanya sama..hehehe..kebetulan lak kita ni buat majlis cuma beza lily hari sabtu kami ahad...pandai deco candy buffet tu bole la cilok idea utk bday kyra nx yr..tgk le klu rajin nk celebrate...kekekeke..tq share info goodies bagai tuh :) :D

LYAfrina said...

waa..cantek...simple but nice
smua tu kat kuantan ye.. lps ni blh la refer sini kalo nk wak function..lya x pnh tahu pon tmpat2 ni semua.. tq for sharing

salwana nordin @ che'wa said...

superb!!!!

tema dan pelamin sesuai sgt dgn anak lelaki :)

alhamdulillah..majlis berjln dgn baik ye :)

aLyNnZ said...

tmpt bergambar tu simple tp cantekk..elok jer baby zaref tu senyum..alhamdulillah lega rasa biler majlis dh selesai kan..kreatif jugak cantik cara hiasan candy buffet tuu..

nieda said...

comelnya..tempat yg patut diterjah adalah candy buffet, dgn coklat fountain..,ini pelamin pun sgt cantik..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Choc fountain tu sangat menggoda..sedapnye...^_^

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Candy buffet yang menarik hati ..pelamin pon so cantik..simple but nice..suka tengok..makanan pon semuanya sedap2 ..mesti meriah majlis ni kak..goodies bag soo comel..aida suka deco2 macam ni..hehee

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016