A Happy 6 Month Baby | Zayed's moreee milestone!


Salam Isnin semua..19 November lepas genaplah si baby Zayed enam bulan..cepat jek masa kan diam tak diam dah setengah tahun dah dia..so arini story sikit ttg milestone budak bertuah tuh..gmbar bykkkk sgt dlm kamera smpai mama kena edit gabung2 kan gmbar klu tak berjela2 kang entry ni..hahahaa

So time umur 5 bulan lebih aritu baby dah start menyusur dah..mengulang sejarah abgnya, die mula menyusur guna gear reverse dulu..kikiki..kadang klu kat ruang tamu tuh elok2 mama dah bentang toto kang tinggal skjap dah menyusur ke belakang tersekat kat sliding door..haha..nway, bila dah masuk umur 6 bulan ni, barulah nmpak die dh start pusing ke pelbagai arah..tgk pada barang yg die berminat nk amik kang dia berusahalah nk capai tak kira depan kiri kanan..=p..selain tuh, die dh start angkat2 punggung gak mcm nak belajar merangkak mcm tuhlah..biasanya klu dh penat merangkak tapi tak bergerak, mulalah dia nanes..hihihi..


Comel tgk part angkat punggung tuh..tepok sket montot dia baru tau..=p

Aksi budak baru belajar merangkak..baru boleh gerak sikit2 jek..selain tuh mmg menyusur lah dia


Umur 6 bulan jugak, mama dh start masukkan baby dalam walker..biasanya utk tujuan nak bagi makan..kadang klu ada kerja pon mama tinggal die sekejap dlm walker tu..wat masa ni, dia pon tak nak lagi dok lama2 dlm tu..kalau dh bosan kang die menjerit mintak angkat..hehehe..part 'berjalan' plak, lehla sikit2 but mostly die byk bergerak ke belakang..hehehe


Ni time awal2 kuarkan walker turun temurun nak bagi baby Zayed try (walker dr zaman zara dulu)..time ni risau dia tak kuat lagi so belakang n depan sumbat ngan bantal..haha..nmpak jek gmbar byk tp tak lama pon try kan die time ni..=p

Muka happy die klu masuk dlm walker..lebih2 lagi klu ada abg n kakak melayan..mama pon tak berani sgt tinggal dia lama2 dlm ni takut ke mana2 ntah die merayap kang..kikiki

Walker npmpak elok jek lagi cuma mainan atas walker tu dah rosak dah ..so takde bunyi2 lah kan..>_<


And lastttt milestone nak stori harini ialah ttg baby yg dah start makan!! fuhhh..kena rajinlah mama nak prepare foods utk dia pasni..haha..setakat dah seminggu ni bby baru makan 3 jenis makanan..puri apple, puri pisang n nestum..haha..nestum tu mmg beli gak standby kat umah n umah bbsitter kot kena hari tak tersediakan makanan kan..so tiga2 tu nmpak selera jek dia makan..cuma puri apple die tk suka makan gitu jek..kena tmbah ngan susu bagi lemak2 sikit baru die nk mamam smpai abeh..^_^


Ni gmbar waktu first time dia mamam..nmpak teruja tapi blur2 gak..ehehe..kakak zara pulak beria nk tolong mama suap baby..=)

Kakak Zara tolong nak tolong suap lagi..baby plak makin nmpak teruja nak mamam..kadang nmpak dia tak sabar tungu sudu smpai mulut dia..haha

I'm a happy 6 month baby!! 


Dua tiga menjak ni pon sebenarnya nmpak bby mula nk belajar duduk n berdiri..berdiri tuh klu ada benda dia nak pegang buat supportlah..tapi tak dpt lagi snap gmbar die sbb tak smpat smbar kamera time die beraksi..hihi..ehh..lupa plak update berat bby..last timbang die minggu lepas berat 8.5kg..sblm ni time checkup ngan baby 9kg..turun sket sbb baby dah makin aktif kot..^_^..apepon, alhamdulillah baby mama terus membesar dgn sihat..=)



4 comments:

NzA said...

cptnya masa berlalu...bbkecik dh makin membesar dgn sihat....Alhamdulillah...

LYAfrina said...

Alhamdulillah.. dah 1/2 tahun dia.. sekejap je kan. Smoga baby zayed trs mbesar dgn sihat

Adlin Mohamad said...

x merasa dah moment2 cam ni hehehe
tersenyum2 acik tgk hehehhe
amboi kakak mmg terbaikkk la leh harap jaga adik2

Syima ~Mama Kyra~ said...

alo..lo..lo tomeinya dia..pasni dah start mkn makin bambam ye..kjp je dah 6 bulan..kyra jgk lum dpt adik..aunty tlg doakan ke x :D :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016