Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Catatan hari pertama persekolahan Zara..=)

Alhamdulillah..taksangka anak dara mama yg sorang ni dah mula bersekolah..waktu mama create blog ni, Zara baru jek umur 6 bulan..sekarang dah masuk umur 4 tahun 8 bulan..diam tak diam je kan..dari catatan2 perkembangan Zara masa kecik.sekarang dpt jugak mama coretkan kisah sekolah Zara dlm blog ni..

Apepon, mama mmg emo ok..tak tau nape masa hantar Zara ke sekolah semalam mama siap rasa nak nangis..mmg dh bergenang air mata nih..entahlah.fikirkan ttg anak dah besar..n terharu tgk die dah mula kena berdikari kat sekolah kot..=p..

Ohh..ttg sekolah Zara..actualy mula2 kami plan nk hantar Zara ke tadika Islam swasta kat luar base..and Zareef plak ke taska..mmg sebelah2 jek tadika islam n taska tu so papa rasa senang lah kan nk hantar n amik..sikittttt lg nk bayar yuran..tetiba terfikir mcm mana pulak kalau tetiba papa kena kursus lama or meeting kat mana2..susahlah nk hantar budak2 sbb mama kan kemungkinan besar kena kerja shift..masuk keja awal pg so mmg tak dpt nak hantar anak2 sbb tadika or taska selalu bukak pon kol 7am...so akhirnya..kami ubah keputusan utk sekolahkan Zara kat dlm base ni jugak..Zareef plak kami carikan bbsitter..dgn harapan klu tiba2 papa tak available..sekurang2nye papa leh minta anak2 buah esp husbnd pada bbistter tu utk tolong hantar n amik Zara dr sekolah..insyaAllah..itu plan kami setakat ni.. husbnd bbsitter tu pon mmg staff bawah papa..anak die pon ada sekolah kat building sebelah sekolah Zara..so boleh la sesekali klu nk minta tolong kan..

Maka semalam, bermulalah sesi persekolahan di Tadika Islam Ibnu Sina di pangkalan udara Kuantan ni..actually mama puas hati jek dgn silibus mana2 tadika Islam..cuma keadaan tadika ni mmg sgt berbezalah mcm tadika swasta kat luar tu kan..kelas die kat bangunan sekolah agama biasa..so nmpak formallah cara belajar kat sini..huhuhu..toilet pon jauh dari kelas..mmg kena ajar Zara cara pegi toilet sndiri pasni..=((..mama cuma tawakal Zara leh biasakan diri kat cni..mklumlah..dia dh biasa dgn condition taska yg lebih selesa n berwarna warni kan..

Nway, kelas mula dari 8am-11am..rehat kol 10am ada disediakan makanan utk budak2..utk minggu ni kelas belum ditetapkan lagi..semua student 5 tahun ditempatkan dlm satu kelas buat sementara..maybe dlm minggu dpn baru diorang akan dibahagi2kan kelas..utk semalam, mmg sgt pack lah dlm kelas tuh..ada yg menangis tp tak ramailah..dlm 2,3 orang..yg lain2 sume ok dan boleh dgr arahan cikgu utk buat aktiviti2 ringkas sempena 1st day sekolah...

For Zara, mula2 mmg nmpak muka ketat dan takut2..mama dok jauh sket die dh mula buat muka nervous n soh mama duduk dkt2 bg die nmpak..hehehe..selain tuh, die dpt siapkan apa yg cikgu suruh buat..then tak lama nmpak die makin rileks..tekun buat kerja n mama siap leh tinggal sekejap pegi makan kat kantin..mmg semalam mama tunggu smpai die habis kelas..tapi tuk hari seterusnya mama dah bgtau die yg mama takkan tunggu dah,,harap die oklah kan harini..dah macam2 mama janji nk bagi reward if die behave n rajin belajar kat sekolah..=p


Zara'2 first day of school..uniform lagi dua minggu baru dpt..so wat masa ni pakai baju kurung or seluar n tshirt jek..yg penting bertudung,,=)

Awal masa masuk ke kelas..die pilih nak duduk situ..nampak ker..Zara kat baris yg ketiga tuh..=p

Muka masih takut2 masa nih..huhu

Apepon, berjaya dgr arahan cikgu..kuarkan barang2 dari beg utk buat kerja..gud girl

Haihhh..mama yg kejakunan anak baru nk masuk skolah..tgk die buat kerja dlm kelas pon rasa nk nangis..=p

Nmpak dh ok sket time ni..yg pakai tudung hitam tu cikgu sementara utk minggu ni..lepas ni diorang akan dibahagi2 kan kelas so tak pasti lagi siapa cikgu tetap diorang..

Aktiviti simple utk 1st day of school..just colouring dan writing..cikgu bizi lagi layan anak murid yg pelbagai ragam..hihi

Budak ni pon escort tgu kakak sama..muka serebeh dah sibuk nk berlari sini sana..huhu

Skodeng kakak wat kerja eh..kekekekke

Time ni mmg dh nmpak ok sgt si kakak..dh boleh senyum2 sume..cume dgn kawan2 die lom smpat nk berkenalan..

Beratur ngan kawan2 utk gi rehat..lagi skali rasa nk nangis tgk diorang amik makanan, dok bersila n makan ramai2..huhuhu..gmbar tgh makan dlm nset papa, lupe nk transfer


Ohhh..pjg jugak catatan mama perihal sekolah Zara ni kan..takpelah..utk jadikan kenangan dlm blog ni..hari pertama anak mama gi sekolah kan, mesti mama kena tulis lebih sket..^_^..nway, harini hari pertama nk hantar Zareef ke umah bbsitter pulak..then after kakak Zara habis sekolah pon mama nk try hantar sekali..harap diorang oklah kat umah bbsitter baru tu nnti kan...

 

*Doa untuk rakyat Palestin..* Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah.. turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Palestin, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."

7 comments:

ieda said...

akhirnya kan dik !

comel zaraaaaaaaa pakai tudung .. so sweet ! ... alhamdulillah ..

sama ngan zahrien , zahrien tahun nie masuk tadika islam nurul iman di pekan nie ..

so far .. macam zara .. relax aje ;)

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ said...

betul liliy kita ni mak tgk anak dok ramai kat skol mmg nak naggis ..tp semalam berjaya control sbb taun lepas kyra pernah pi skol kan kekekke

Diamilikku said...

Alhamdulillah...sama2 lah kita berjuang untuk memberikan didikan yang terbaik untuk anak2 kita..zara ngan alesha kan sebaya..aduhh..akak pun nervous..hahahahhaha

~MommyAida~ said...

Wahh zara nampak cool je kan..InsyaALLAH lama2 nanti Zara akn mula biasa..minta2 cikgu semua dapat assists Zara nanti kan..Zara, belajar rajin2 ye sayang..

NzA said...

Gud girl zara...moga jadi anak yg cemerlang mcm mamanya...
Kenangan yg indah bila anak2 mula melangkah ke alam prsekolahan..ttp sygnya masa along masuk pasti blog blm wujud.....

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Comellah zara pakai tudung..
mesti dia happy dapat ramai kawan tu...Belajar rajin² ye..
Tak sabar nak tunggu Qis ekolah tahun depan..mcmanalah agaknye dia yg berkepit ngan mamanye ni 24jam.. :)

Syima ~Mama Kyra~ said...

samala kita dlu pun gitu..masa htr kyra ke playschool 2thn pun emo..nangis tgk dia kecik2 dah htr belaja..masa 4thn msk tadika pun terharu sb anak dah makin besar.huhu
nmpk comel zara bertdg ada rupa papa dia =D gud girl..belaja rajin2 ye zara =)

Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin