11.07.11- kakak Zara @ 3 tahun 3 bulan..

Cantek plak nombor2 kat atas nih..sume nombor fevret mama, 1, 3 ngan 7..=p

Klaa..just short update ttg anak dara mama nih..dh 3 tahun 3 bulan dah..perangai pon dh bermacam2 ragam ..tp minat die, still pada PWINCESS n PINKY2 stuff..serba serbi nk jadik macam princess..selipar nak ada princess, gaun nk gaun ala princess, skaff nk blink 2 n meriah2 cm princess..paling tak tahan..kengkadang tu tk ngaku nama die kakak Zara..tp soh mama panggil die kakak Pincess..ehehehehhe

Now kakak dh pndai jugak nk request memacm..klu tgk majalh barbie or tv then nmpak benda2 menarik..dan2 tu tros cakap "mama..nak beli ni, beli ni, beli ni.."- smbil tunjuk 3,4 barang sekaligus..selalunye mama ia kan aje..tp klu mmg kebtulan time tu kat luar, kdg2 tercair jugakla ngan permintaan anak dara ni..asal mampu beli kire oklah..huhu

Sejak few weeks nih jugak, dh pndai wat perangai ngan adek.dulu time adek baru lahir kakak sopan santun jek ..skang geram sket dh pndai cubit2 adik die, pukul2 tangan adik die..huhu..bile marah, terus merajuk..kire makin lama makin over sensitipla..mungkin nk kan lebih perhatian dari mama n papa kot..huhu

Layan jekla gmbar kakak Zara yg berangan nk jadik pwincess ni yek..rase dh lame tk tepek gmbar kakak banyak2 kan..=p

Nur..

Riza..

Azzahra..

aka Kakak Zara..

or kakak Pwincess..=p

Love..

you..

kakak..!!=)

Ohh..lupe mentioned..sgt minat Barbie jugak skang nih..tp cukup2lah sebijik barbie Ariel ori yg mama belikan arituh..skang klu die sibuk req nak Barbie, mama belikan jekla patung yg tk smpai rm10 nih..hehehehe


Dah 3 tahun 3 bulan..ada  lg few benda yg mama masih lom capai utk kakak Zara..first psl free diapers..act Zara mmg ok bab2 nak kencing dalam toilet nih..kat umah bbsitter pon mmg dh tak pakai pampers..TAPIIIIII..mama sangatlah susah hati sbb bab membuang air besar mmg Zara FAIL!!..klu dinisbahkan..cume 2:10 yg berjaya membuang kat toilet..selebihnya, kompem terlepas kat seluar n kdg2 yg paling haru, siap 'hasil' tuh jatuh kat lantai lagi..pendekatan nk ajar membuang air besar ni sama jek ngan buang air kecik tp tk tau nape tk berjaya..ada tips tak utk mama ajar Zara buang air besar dlm toilet??sian kat bbsitter die gak sbb asyik2 kena basuh suar Zara yg kena t**k tuh..=(

And satu lg benda, psl study Zara mmg tk de improve2 lagi..masih di takuk lama..mama yg konon nk start ajar baca suku kata smpai skang tk mula ape pon lagi..rasenye masa tu ada..mama jek yg malas n tak guna masa tu sepenuhnye kot..balik keja, selain layan adik n wat keja umah, cume sempat layan Zara main n tgk cd kartun jek..klu study pon balik2 baca huruf, nombor n tulis2..hmmm..mama oh mama..tolonglah rajin sket demi kakak Zara...huuuuu

Apepon, still cayang kakak Zara sgt2..hope dpt jadik kakak yang baik yek..=)


7 comments:

shila ariff said...

mcm hazim..dia dah dapat bezakan..alhamdulillah..bab study plak..dah boleh mengira 1-10 in malay n english (tapi kita kena start dulu)..kalo dia mengira sendiri..tunggang terbalik le jawabnya...huhuhu...sabar ye lily..kekadang budak2 ni..perkembangan mereka tak sama utk setiap budak..ada cepat ada lambat..cuma kita harapkan yg terbaik utk anak2 kita ye..amin...

littlehumblelynn said...

zara & kak ain --mmg serupa peel nampaknya..lebih2 lagi bab minat pinky2 stuff tuh...

nieda said...

slow2 nanti pasti zara berjaya free diapers..

norly a.k.a sweetmama said...

dah besar dah anak dara lily...kakak zara suka pwincess eyh, si zahra plak tak abes2 ngn Ben10 nya...adoi, cam budak jantan.
bile tgk entry tuk zara ni, teringat plak yg norly mmg dah lama tak buat entry khas tuk zahra, asek zharif jek..huhuhu

kire berjaya gak la lily free-diaper kan zara tu, tuk poo-poo mmg agak payah sikit, zahra pun maseh lom berjaya.aseklah lepaskn poo-poo dlm bilik air jek, tension gak nk membersihkannya.kdg tu, pee-pee dia pun terlepas kt ruang tamu.hukhuk...

chaiyok2 tuk kite berdua!!!heee :D

Ummi Eisya&Amani said...

makin pandai bergaya zara..hihi..comel..tak pe,slow2 zara dah blh la tu..teruskan ajar je..eisya dlu mcm tu gak..dah lama2 baru ok..yg penting kena sabar n rajin skit la..

zailamohamad said...

Ameera pun genap 3 tahun 6hb yg lepas, tapi masih pakai pampers lagi..huhuhu

Kalau Haziq dulu kami belikan toilet kecik letak atas toilet bowl yang besar tu then bila Haziq nak berak angkat dia letak atas tu, mula2 memang dia xbiasa tapi lama2 Alhamdulillah tiapkali dia rasa nak poo poo dia masuk toilet sendiri & duduk atas toilet kecil dia tu..sekarang ni Haziq dah xpakai dah..tunggu nak train kakak Husna pula..entah bilalah tu..hehehe

Diamilikku said...

alesha pun tak pass lagi diapers free nih lily..ummie dia yang malas sangat2...hahahahahahah

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016