Terjah hospital kol 4am!!!

Ni story sadis ari Sabtu, kol 4 pagi yg lepas..act balik keja Jumaat petang tu mama tk perasan pon yg Zara ada 'masalah' sbb die tgh tido..dh malam sket pas die bangun baru mama perasan die ada batuk2 sket + napas dh start semput..bile tanye die kata tak sakit n leh napas..so mama pon just bg ubat batuk biasa n plan nk observe condition die smpai esok pagi..tup2x..kol 3am die kejut mama mintak susu, mama tgk napas die dh makin teruk..sebagai pesakit athma yg ala2 tegar, mama mmg tau betapa siksa die nk bernapas tu sebenarnya..kompem kena amik neb nk bagi napas smooth..so pas siap2 sume, mama terus jek angkut anak2 pi SALAM..

Act, SALAM ngan umah skang mmg agak jauh yek..sbb tgh pagi2 buta, so mama lalu KESAS + LKSA jekla..lalu jalan dalam takut gelap n sunyi sgt..act mama tk tau mane ada klinik yg 24hrs dekat2 area Bandar Puteri ni..so tk mau pikir pnjang mama terus tuju sane jek..kebetulan dokter yg bertugas mmg dokter yg agak baik ngan mama..die pon siap tegur yg rasenye dh lama Zara tk kena smput mcm ni..hmmm..mmg dh lame pon Zara tk kena semput2 ni sume..smpai tk ingat bile last Zara amik neb..

Sebelum amik neb, mama dh pesan macam2 kat Zara..Zara jangan nangis amik gas..Zara dh besar, kena sedut gas sendiri..nak baik kena sedut gas..hmmm..macam2lah..bukan ape, seingat mama, last Zara kena neb nih die masih takut n still meraung2 smpai mama kena tolong pegang..kali nih die terpaksa buat sndiri sbb mama kena pegang adik kan..huhuhuhu...seriusly mama amat terharu bile Zara dgr cakap mama..rase nak nangis tau tgk die dok diam amik neb tu smbil pegang mask tu sndiri...=(


Sebelum masuk SALAM..masih mampu senyum wlupon napas semput..

Adik yg terpaksa dikejutkan dari tido yg lena utk escort kakak Zara ke hosp..

Ok..mmg touching tgk gmbar ni yek..act Zara mcm nk nangis gak tuh tp die beranikan diri buat neb sensorang (mama ada kat depan sbnrnya..cume dulu2 klu amik neb mama mesti pangku die)

Pada org lain, not a big deal kot..tp bg mama, still satu pencapaian besar utk Zara sbb first time die berdikari mcm nih..memahami yg die dah besar + mama kena handle adik agaknyekan..huhu

Smbil kakak sedut gas, budak ni syok jek golek2 atas katil kosong yg ada kat situ

Smpat feeding jugak tuh..=p

5 jenis ubat hasil check up pagi tuh..tp mama bg Zara 4 jek ie ubat batuk, ubat athma, alahan + demam (zara demam sket mase tuh kate dokter)..nasib Zara skang dh senang makan ubat so tkde mslh nk sumbat banyak2 jenis pon..=p


Alhamdulillah, pas konsisten makan ubat selama 2 ari..Zara dh semakin baik dah..ari Sabtu siang tu pon napas dh tak berapa semput..so mmg mama tk gi klinik utk ulang amik neblah..hope Zara terus sihat n tak melarat..act masih lagi konpius cmner die leh tetibe kena semput sebenarnya..walhal malam sebelum tuh  tkdelah pulak makan benda bukan2 or buat aktiviti lasak..tk taulah kot2 die 'alah' ngan aircon bilik mama..setakat 2 ari ni, mama mmg tk pasang aircon dh..tunggu kakak betul2 ok dulu..=)

7 comments:

Sue said...

alahai..sebak rasanya tgk zara. lagi pulak membayangkan lily angkut 2 anak kecik pagi2 buta. mmg salute la..! lily, sue tau perasaan lily bila tgk zara bole handle neb sendiri coz khalish pun selalu amik neb gak n tiap kali amik neb mmg kena berperang dgn tgn n kaki dia.. smpai nurse pun dia tendang! skang ni doctor suh bagi inhaler guna aerochamber coz dia kerap sgt kena. mujur dia nak.... hope zara cepat sembuh!

shila ariff said...

kesian kat zara..zara mmg 'prone to asthma' ke?..cian dia..nasib baik dia ok..boleh 'handle' sendiri..good girl!!!...

littlehumblelynn said...

lily

kesian lily..apapun smg zara sihat hdknya..
x leh bayang kalo kak lyn kat tpt lily that time :(

Diamilikku said...

memangnampak sayu je gambar zara...baguslah..dia memang memahami mama dah ada adik skrg yang perlukan lebih tumpuan...:)

semoga kejadian mcm ni tak berulang lagi..bahaya gak waktu2 macam tu keluar kan..kesian kat si kecik la...take care lily

nieda said...

alahai...kesian zara. clap for little princess berani sedut gas tk nangis dah..selalu kalau tgk budak2 sedut neb mesti menangis

norly a.k.a sweetmama said...

zara good girl sgt!!!
kagum ngan lily yg bleh bawak anak2 seniri pagi2 buta gi klinik.norly lom pernah alami, tatau bleh ke setabah lily...

zailamohamad said...

Lily, kalau xsilap rumah Lily ni dekat ngan Hospital Klang & ada satu hospital swasta nama Sentosa..tapi Zaila sendiri pun prefer SALAM sebab maybe suka ngan layanan diorang kot

Zaila kagumlah dengan Lily, berani kuar pagi2 buta sorang lak tu..kalo zaila tak tahulah camne, nanges jelah kot..huhuhu

Haziq pon pesakit athma juga so memang akan ada time diorang kena serang kan..apa2 pon moga Zara cepat sembuh!!

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016