Kejadian cemas di PD: bila bayi kecik mama dimasukkan ke zon kritikal..terkejut n takut!!!

Smpailah masenye nk citer psl kejadian yg menimpa Zareef time pi holiday kat PD arituh..act benda ni berlaku Khamis malam Jumaat tulah..kitorng baru jek balik dr dinner kat teluk kemang..pas balik tu cm biasa sesi golek2 atas katil smbil tgk tv..si Zara tgh happy2, si adik pon sama..dok ralit meniarap smbil sengih2 mcm biasa..klu kena agah ngan papa, gelak ketawa mengekek2 la die..

Tak lama pastuh, Zareef merengek nk susu..pas abeh susu sebotol, mama pon nk sendawakan dielah..ntah cmana malam tu susah plak die nk burp..last2 mama baringkan die semula..ingat nk tiarapkan die kat bntal bg die burp sndiri..tapi..lom smpat wat ape2 tetiba dak kecik tu terbatuk2..batuk siap meneran2 tu mcm ada benda tercekik kat tekak..bila tak puas batuk, die nangis2 melolong plak..mama n papa gilir2 angkat die smbil tepuk2 belakang dada but still batuk mcm tk lepas..(tk tau nk bayangkan cmane..hope korang dapat imagine sndiri..huhu)..

Lame gak Zareef batuk mcm tuh..siap nangis tersedu2 n mata pon abeh merah dh nak bengkak..last2 papa mcm tonggengkan die sket smpailah die muntah..mmg habis muntah terbelahak ngan lendir2 sume..ingatkan die dh lega, but then die still batuk2 + nangis lagi..kalau nk tau, semenjak Zareef lahir, tak pernah die maragam menangis mcm tuh..biasanye die mmg anak yg sgt senang tido n jarang menangis klu bukan sbb lapar..so papa dh risau, tros suggest bwk Zareef pi klinik..

Kat lobi, receptionist kata takde klinik yg bukak 24jam (ohh..masa kejadian lebey kurang 11.30pm yek)..tp Hospital Besar PD mmg tak jauh dari hotel so die suggest kitorng pi bahagian kecemasan terus..kelam kabut kitoang pegi n nasib baik mmg dekat jekla hospital tuh..smpai sana tros rujuk cond Zareef pada MA kat kaunter depan (mama agak jek die MA ek..jawatan sebenar tak pasti)..die ada cek sumthing kat Zareef yg mama tk pasti ape kebendanya mula2..pastu die bg nombor soh kitorang tunggu giliran jumpe dokter..dlm masa yg sama, Zareef still menangis2 lagi..

Tgh2 tunggu giliran, tetibe Zareef senyap..die dh lentok kat bahu mama..mula2 mama bayangkan die tido, tp tetibe rase musykil plak..yekla, dr menangis melolong2 tetibe senyap kan..mama pass Zareef pada papa..papa pon siap goyang2 kan Zareef nk kasik die bangun tp Zareef no respon..siap badan cam lembik sgt nampaknye..tros papa tanye balik kat MA tu n mama tgk dari jauh jek..tk lame pastuh, nmpak papa berlari dari bilik MA ke satu pintu kat tepi..papa panggil mama dr jauh..”cepat sket..Zareef kena masuk zon merah!!”..mama smpat kerling kat atas pintu tuh..terkedu skjap bile tgk zon merah = zon kritikal sbenarnya!!

Kat dlam tu mama tetibe jadik lembik..macam blur pon ada bile tiba2 tgk org berpusu ke arah Zareef…2 MA, sorang nurse n sorang dokter..Zareef dibaringkan kat atas katil..mase tu die tk sedar lagi..mama mmg TAKUT sgt masa tuh..takut yg Zareef takkan sedar balik..=(..dlm kalut2 tu mama tgk diorang bukak button baju Zareef..periksa2 dada Zareef n then pasang sumthing kat kaki die plak..then ada result kuar kat monitor..mula2 pasang kat ibu jari kanan, pastu tukar ibu jari kiri plak..tk lama pastu, Zareef menangis..legaaaaaa sgt bile dgr suara die..huhuhu

Apepon, pas sume proses tuh dokter dtg berbincang ngan kitorng..die kata kemungkinan Zareef tersedak tadi..tp masa Zareef smpai ke hospital condition die dh ok..alat yg diorang pasang kat kaki tuh rupenye utk cek tahap oksigen n keadaan paru2 Zareef..n so far, kedua2 nya mmg pada tahap memuaskan setakat tuh..nway, dokter tk pasti ape yg menyebabkan Zareef tersedak..mungkin tersedak susu sbb die baru pas menyusu kan..n mungkin gak kahak sbb kebetulan Zareef tgh selsema malam tuh..yg penting, tindakan papa tonggengkan Zareef nk bagi die muntah tuh mmg tindakan yg betulla..mungkin susu/kahak tu dah kuar masa tuh..cume sbb tk selesa maka Zareef tros nanges tk berhenti2 smpailah die tk sedar diri sbb keletihan..(buat cuak mama jek masa Zareef ter’pengsan’ tu tau..huhu)

Kata dokter lagi, mmg penting utk parents ambil berat psl bayi yg ala2 tersedak nih..mklumlah, diorang kecik lagi.. klu lmbat bertindak smpai baby jadi ‘biru’, tu kira dh terlmbatlah..oksigen dh tk smpai ke paru2 mcm tuh..nway, malam tu dokter just bekalkan satu ubat utk legakan pernafasan + minta kami observe keadaan Zareef smpai pagi esoknya..Alhamdulillah, pas Zareef sedar tu die terus nmpak ok..smpat hadiahkan dokter senyum manis n suara sapaan die jugak….=)..apepon, syukurlah tkde benda yg lebih buruk jadi pada hero kecik mama tuh..

Hmm..itu jekla kisah yg sebenarnya..mungkin tak serius mane kejadian nih tapi tetap pengalaman cemas bg mama sbb terkejut tgk Zareef masuk zon kritikal tu kan..apepon, ni satu pengajaran jugak sbnrnya..kite tkleh biarkan bayi kecik kite sndiri lagi2 bile bru lepas menyusu..tk semstinya susu fm jek, bayi gak leh tersedak susu ibu jugak.. ohh..bukan focus psl tersedak susu jek sebenarnya tau...bayi kecik mcm ni mungkin gak leh tersedak kahak/lendir..ataupon termasuk objek kecik dlm saluran pernafasan diornag..oleh tu, ape yg penting mmg kena sntiasa perhatikan anak2 kite..spy kalau ada ape2 yg terjadi kite leh bertindak pntas ye tak..

Ada sket2 jek pic malam kejadian..mau nk bergmbar2 bagai sbb mama tgh kalut giler masa tuh..huhuhu


Gmbar awal kejadian..act ni kakak Zara yg snap pic..dpt plak die amik gmbar adik yg tgh batuk2 teruk smpai berjurai2 air mata tuh..=(

Ni masa kat hosptal PD under area zon merah..ada 4 org tgh keliling Zareef mase nih..time mama amik gmbar ni Zareef dh sedar n tgh nanes..sebelum tuh mama yg lembik..nk tgk ape yg diorang buat pon tak sanggup rasanya  sbb tgh takut sgt

After check-up..Zareef rest atas dada papa..nmpak letih betul die..huhu

My poor baby..nasib baik Zareef ok sayang..


Nway, sejarah betul lah kan..kesian Zareef..first time pi holiday, terjadik plak benda mcm ni kat die..tak pasal2 tengah2 mlm Jumaat kitorng berkmpung kat hospital..tkpelah..yg penting anak mama dah ok semula kan..


P/s: bile2 kalau rajin mama nk carik lebih info psl bendalah nih..ape yg leh menyebabkan bayi tersedak..tindakan yg perlu dilakukan klu kejadian ni berlaku pd anak2 dan sebagainya..insyaAllah, mama akan kongsikan sama2 nnti k..



20 comments:

mummy_ayu said...

dear, takutnya kita baca.nasib takde apa yg serius...memang kena prihatin lebih kat baby nie..
emm..pasal gown tu..Ayu beli GM KL semalam..haraga murah skt la dr online..nak krm ker?

zailamohamad said...

zaila pon berdebar je bila baca..risau juga if the same thing happen to my little Ashraf..nanti sharelah info macamana nak handle baby yang tersedak ya;)

norly a.k.a mamaDZ said...

MasyaAllah,seram dengar.mujur tak berlaku benda2 yg menakutkn tu kan.mintak jauh lah...sbg parent,kite mmg perlu ada sikit ilmu tangani benda2 cemas camni kan.. Cian zareef...budak tembam lagi encem.hope terus sehat eyh :)

Nieza Ishak said...

masyaallah, sib baik tak apa2 ...

Sue said...

alaa ciannye dak zareef ni. berdebar2 baca part kena masuk zon merah tu. phewwww mujur tak de pa pe. masa damia masuk zon kuning dulu pon kita dah rasa longlai.. nway zareef nampak semangat!

teringat pulak kat khalif kat rumah. risau jugak tu kt dia coz tgh sesema n batuk... ermmm

Zue AnnaLeeya said...

haishhh... klu akak pon lembik bile tgk anak gitu kan???
sib baik zareef takde ape2...
mmg klu beby tersedak nih bhaya...
byk dah kes beby tersedak susu bwk maut kan???
Nauzubillah.... mtk dijauhkan dari kita seme...

Yan said...

Tak penah lg berdepan ngan situasi anak tersedak..

tp klu cemas begini.. time qis baby dulu penah.. dia demam pd hari ke-3 dia lahir.. agak pelik sbb baby dlm ari tak demam.. tak tau kenapa qis demam sampai naik 40 darjah.. p hospital.. bhgn emergency jugak.. time tu asben ngan mil je yg pegi.. mil sampai nangis2.. kite kat uma tak tau ape2.. juz berdoa dr jauh..

ntah berapa org doktor kerumun qis.. sampailah suhu turun..

ibuafiqahhuzaifah said...

Fhew......
amik napas lepas..
mmg senafas jer baca entry nie..
mmg kes nie penah terjadi kat Zaifah masa kecik2 dulu..
sbb zareef selsema n ada lendir kat tekak tuh..dan dia tersedak bila minum susu tuh..
tindakan papa zara tuh betull..kena tepuk kuarkan susu n lendir tuh..baru baby lega..

lepas ni lily kena selalu observe bila time zareef selsema jer n kena tgk bila zareef menyusu..

Take care lily...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

benda2 ni bg sy bukan cite2 biasa..mmg kritikal ni
bayangkan, anak asyik muntah pon sy dah melalak2 nangis..ni plak tersedak & terdiam tak bergreak..uihh mau pengsannn dah sya!

ape2 ponn..alhamdulillah semua dah ok..:-)

Nana said...

masyallah dapat bayangkan betapa cuaknye
takut btol kan klw tersedak ni
bahaya.

littlehumblelynn said...

kalo kak lyn yg kena harus menangis x berenti gamaknya

lily, beli ubat utk legakan hidung baby masa selsema..mmg budak besar zareef mmg ada masalah pernafasan sempit sbb respiratori x matang lagi..auni ada problem ni smp umur 6 bulan..

lupa lak apa nama nya..
tp kak lin pernah put in dlm entry dulu,..nanti kak lin google yek

mama_umar_maryam said...

debarnye baca lily..alhamdulillah korg pantas dan xde yg siyes happened..
xtau nk komen ape dh ni..cume rase lega je..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

mmg seriau juga lily baca ni..dpt paham mcmana perasaan lily time tu..koz pernah terjadi juga kat lily tp bukan gara2 tersedak..tp pengsan gara2 sawan..

Tp..syukur..Alhamdulillah Zareef tak apa2..semuanye ok..sian Zareef..

Ummi Eisya&Amani said...

tak dapat aku bayangkan..cuak giler..mmg suspens..Ya Allah,syukur zareef tak ada apa2..klu aku pun masa tu,mmg lembik gak tgk anak kita mcm tu..Mcm ne cara tepuk nak kuarkan susu tu klu tersedak lily..

nane n kerry said...

Alhamdulillah everything selamat..lily nnt sharingla camne nak wt first aid pd baby kalo tersedak susu ni...gaya tongengkan baby tu..sekrg ni byk dh dlm surat kabar baby tersedak susu...
anyway take care ye lily...

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

ni kiea kes suspen gak lily..anak tersedak leh buat bahaya..anak jiran tersedak kena masuk icu..badan semua dh biru sekali cek paru2 ada susu n hati lebam sib baik bby tu selamat...

ibu bapa kena tau hadapi situasi anak tersedak ni kan

Dilla Ady said...

ohhh..takutnye..takutnye..siyes berderau darah bace time zareef tak sedar tu...

camni rupanye keadaan bile baby tersedak..mmg da byk kes kan...bahaya btul la..

cume nk tau la lily, camne ye papa zareef tonggengkan die tu? pegang dua-dua kaki kat atas kepala ke bawah camtu ke?

mane la tau kan kot2 ade baby nnti yg ade kes macam ni..takut jugak ni..

nieda said...

takutnya jadi mcm ni kt baby...kalau jadi kt nieda tak taulah..

apa2 pun tindakan tonggengkan baby adalah satu tindakan bijak. Nurse pernah bgtau masa humaira baby dulu. Dia bf sangatlah gelojoh, selalu tersedak membuatkan kita risau. Susu nida time tu mmg laju, si kecik pun lagi laju menyedut sampai tersedak

Myra Jay said...

Pengalaman yg menakutkan, kalau MJ pun pasti risau & takut sangat..

Tu sebab banyak baby mati tersedak susu nie kan, mgkin tak tau cara nak sendawakan baby..

NzA said...

akak baca n3 ni pn jdi cemas..mmg lily kalau ada baby kecik kita perlu sntiasa awasi mrk....ni kalau dh pndai merangkak...ada je bnde yg dia capai n masukkan ke mulut...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016