Zara’s first encyclopedia..

Hari sabtu lepas papa n mama bwk Zara keluar lagi..dlm kol 10.30am kitorng bergegas ke PKNS utk amik passport Zara yg dh siap..lepas tu, turun bwh carik tpt makan plak..masing2 bangun dh kesiangan so tk smpat breakfast kat rumah..hehee..

Nway, pas makan tu smpatla jalan2 PKNS tu skjap. Tetibe mama didatangi oleh bberapa org salesgirl yg mempromote sebijik buku kat mama..nasib baikla diorng dtg promote buku..ada hatila mama nk layan. Stlh belek2 buku tu, tros mama jatuh cinta nak beli. Diorang kata, buku ni br nak launcing kat bookstore..kire kalau mama beli ngan diorang, mama akan dpt harga jauh lebih murah dari kat kedai buku..wallahuallam..mintak2 tk kena tipula..

Soo..inilah buku yg mama beli tu..’My Very First Encyclopedia (with Winnie the Pooh and Friends) – Animals’..haha..punye pjg tajuk buku kan. Harga very reasonable..rm29.90. penuh ngan gmbar2 pelbagai haiwan n info2 menarik ttg setiap satu haiwan tuh..even ade certain info yg mama n papa pon baru tahu tau..*blush*..buku ni mmg menarik sbb die keluaran Disney soo sgt2 colourful ngan watak2 Winnie the Pooh dan kawan2nya..bukan aje Zara, mama pon suke n semangat nak baca..heheheh


Her 1st ever encyclopedia..
Photobucket

Photobucket


Byk animals dlm tuh..but Zara’s favourite dh tentula gmbar kucing ni..=D
Photobucket


Tgh melayan buku baru..
Photobucket


This one Zara dh kenal..tp Zara panggil ‘gajah’ not elephant..elephant susah bebenor die nk menyebutnye..hehe..

Photobucket


Owh..wlupon ada buku baru, buku yg lama tidak dilupakan yek..
Photobucket


See..smpai berbaring2 die melayan buku2nya..semoga minat membaca buku ni smpai ke besar ye Zara..=D
Photobucket


Gmbar tmbahan..aksi my Zara tgh melayan AJL ari Ahad lepas..leh plak ikut sama joget ngan artis dlm tv..ekekeke..
Photobucket



P/s: mama dh berangan2 nk bwk Zara gi zoo sekali lagi..kali ni nk bwk sekali encyclopedia die..biar die leh tgk keadaan sebenar haiwan2 dlm buku tu..hehehe..

P/s2: owh..satu kelemahan buku ni ialah die bukan jenis hard board book. So mama kenalah pastikan n ajar Zara jaga buku tu ngan baik. Klu tak, mau lunyai/koyak buku tu dibuatnya nanti..huhu

13 comments:

~Zetty84~ said...

hehe comel..!!!
owh...pandai mama dia umpan suh baca buku encyclopedia erk...
mama nk layan AJL la tuh... ;p

DYLA said...

lily,
ari tu kat saya gi mph tanya nak bli buku ni la. dia kata dah habis.

mana nak carik tu? kat PKNS ker? dia buka booth ke mcm ne?

lily azliyana @ mama zara said...

Zati- hahaha..tkdela umpan..tp biasela, benda baru kan..mestila anak dara tu rajin nak belek...=p

Dyla- aritu budak2 yg jual tu direct dtg kat sy n offer buku nih..mase tu pon dh tinggal sebuah jek (diornang la kate)..so tk pasti plak either ade booth ke tak..tp diorng kate mmg buku ni sgt2 lakula..huhu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Good girl Zara...rajin baca buku....sampai terbaring no melayan buku tue...hikhik...baguslah dr kecik kena pupuk minatkan membaca... :)

nza said...

rajinnya baca buku...gud girl la zara...bagus tu lily, masa kecik ni latih dia minat buku...nnti dh besar jd ulat buku....melabur beli buku xrugikn.

mummyseri said...

lily..best buku ni..zara pon rajin je nak bace..full kalering dia mmg menarik minat anak2 kan..nnt nak cari juga satu..

maya amir said...

sampai tertonggeng ngadap buku..hehehe

Syuhada Kamal said...

menarik gak buku ni akak tgk..memang sesuai utk anak2 belajar..tp kalu jenis kulit lembut memang kene jaga elok2, senang sangat nak koyak...

Qistina's Mama n Abah said...

Menarik! Tapi tu la kan..kalu x board book memang la senang koyak time2 mcm nih.

Oh ye..Lily, belikan buku murah yg bukan board book.. nak ajar dia tak koyakkan buku. Sha ada belikan Tina sebuah. RM9 je. Ada la koyak dlm 4 ke 5 lai jek sepanjang hampir 1/2 tahun. Kulit koyak sket..kira ok la tu kan..

Apa kata ajar guna buku x board book selalu2 kat zara..nnt mesti dia biasa..

mama_umar said...

waaah best zara dah ade 1st encyclopedia, umar dok ngadap youtube flashcard je,heheh

@>--ummi zahra--<@ said...

cantik2 nyer buku2 zara..ummi tak berkesempatan lagi nak cari buku utk my zahra..ari tu cari kat kinokuya, tak jumper..hihihi..

norly saliana @ mamazahra said...

menariknya buku tu!!
nak beli 1 la tuk zahra :)
nak kena carik cepat2 b4 abes neh..heee :D

Mrs. Adz said...

bestnye buku dia..nak pinjam boleh??

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016