Zara demamlah pulakkk..

Malam tadi Zara demam lagi. Tgh melayan die tgk cd kartun, tetibe rasa badan die panas. Mase amik kat nursery tk perasan lah plak..siap bwk die main kat playground lagi balik dr nuseri tuh..huhu..disebabkan stok ubat demam kat rumah dh abeh, so kol 10pm tu bawak jugakla die ke klinik. Tkt melarat plak kan..

Spt biase, tpt dituju mestila poliklinik SALAM kat sek 19. dh biasa ngan dr kat sana. Cek2 suhu rupenye dah 39.5C. tros dr bagi ubat montot kat Zara 1 dos. Untuk bekalan kat rumah dr just bagi ubat air jek..Smbil2 cek Zara tu smpat gak dr ni borak ngan mama

Dr : Siannya die demam..papa die tak balik ker (dr ni mmg dh tau papa Zara duduk jauh)
M: Hari biasa mcm ni tak balikla dr..ujung minggu jek nanti
Dr: Ikutla papa pindah Kuantan..kan senang..

M: Emm (smbil sengih kerang busuk jek)
Dr: Eh..ni awak ada ‘isi’ lagi ke ni (smbil pegang perut mama yg muncit)-
soklan panas btol..=p
M: Hehe..nmpak buncit ek dr..ni isi lemak jek dr..
Dr: Hahaha..biaselah tu..org dh ade anak (saje la tu nk buat statement sedapkan ati mama)

Adoii..conversation sadis kan..tp mama mmg dh membesar bagai johan pon. Kalau nk tau, berat mama skang..dh sama ngan berat b4 deliver Zara haritu..haha..dahsyat tak. Entahla..tk tau apsal badan naik bagai dipam2..ni kena buat program diet sama2 ngan papa Zara la. Papa kena kurus dlm masa 2 tahun, kalau tak.. tak dapat naik pangkat nanti..ekekeke..

Okla..berbalik pd Zara..harini mama antar jugak ke nursery. Mula2 ingat nk EL jaga die kat umah jek. Tp pagi td pas makan ubat Zara tros bangun n bergerak aktif..pikir punya pikir, ikut pengalaman mama mmg wktu siang klu Zara demam pon die akan aktif n suhu tk berapa panas…cume tidur malam jek slalunye suhu mcm naik n die merengek2. so tawakal jekla antar Zara td sambil bekalkan ubat demam dlm beg. Dh pesan kat nursery kalau Zara makin panas or ade ape2 tros call mama..Hope demam die tk melaratla..


Muka budak demam malam td..br pas jumpe ngan dr..


P/s: selalu Zara demam bile nk bertukar bulan..tp ni awal2 dh demam plak..nasib baik sejak 2 menjak ni Zara dh pndai makan ubat. mase kecik2 dl, mmg kena paksa die bukak mulut..hehehe

p/s2: Zara dh boleh pronounce name die. Tp dgn nada yg sgt pelatla..bile tnye “sapa name..” nnti die jawab “YAYA!!”..hehehe..yaya pon yaya lah sayang..=D

19 comments:

Diamilikku said...

kalau ada isi lagi pun tak salah kan mama zara...hehehehhe :p

lily azliyana @ mama zara said...

Klu dalam perut betul2 isik 'baby' tkpela kak su dr tegur mcm tu. ni isunye dlm perut cume isik lemak jek..tu yg termalu sndiri tuh..ekekeke..

~Zetty84~ said...

Akak....dr. dah tegur tuh..!
Ntah2 betul pe...
Hihi..coml zara sebut YAYA..!!!
Cam tingin nk jupe akak n family..
Sian cayunk, demam...
Mkn ubt erk...
Tak pe aktif, nanti kuar peluh...
Cepat kebah ckit... (",)

shila ariff said...

alahai...aku pun slalu kena mcm tu gak..perut ni mmg terisi..terisi ngn lemak gak..

sampai tersalah sangka 'berisi'...rasanya asyik 3 bulan je...tak besar2 pun..wakakaka...

p/s: untuk zara, aunty doakan hari ini zara bertambah aktif...

M@L@ said...

ala sian nyer demam yer sayang x per mkn ubat nanti cpt baik k..
mama peyut buncit yer..kalo ada aper salah nyer zara pon dah besau... mesti nak adik kannnn....

YatieJay said...

Bagusnya Zara dah pandai sebut nama sendiri. Naufal susah betul nak sebut nama dia...kalau tunjuk gambar dia dan tanya "Siapa ni?" dia cuma cakap "aaaaa"

Semoga Zara cepat sembuh. Rajin2 lah monitor suhu dia ya Lily, jadikan pengalaman akak sebagai pengajaran. Pakaikan baju yg nipis2 aje waktu malam dan takyah selimut...

Nieza Ishak said...

ala siannya .. tak sehat.

kalo anak2 akak demam, ktrg pakaikan singlet jerk ... pastu bukak ekon kasi badan sejuk.

Qistina's Mama n Abah said...

Semoga zara cepat sembuh ek.. jgn melarat-larat pulak. Sian zara n mama dia.

uik..hehehe...badan naik semacam jek..baik berhati-hati. Kang tak pregnant..penyakit pulak yg dtg. Tu yg xmo..

Amik la video..zara sebut nama dia..sure cumei giler!

lily azliyana @ mama zara said...

Zati- akak pon teringin gak jumpe Zati n 2 anak dara tu. tgu salah sorang bergerak ke kl, or sorang lagi ke penang la ek..hehehe..

Shila-laa..senasib ker..tp tgk shila tkdela besar mane pon..biase jek.hehe..nway, thanx doakan Zara yek..=)

KakYatie- thanx kak yatie 4 the advice. sy pon risau klu anak demam ni lagi2 bc citer psl naufal kena sawan tuh..dhla jaga anak sensorang kan..huu

lily azliyana @ mama zara said...

Nieza- mlm td si Zara siap tkmau pakai bj. pakai pampers jerk..pasang gak aircond tp tgh malam off..tkt sejuk sgt jadi batuk plak..nway, thanx for reminding kak nieza..=)

Mala- hahaha..buncit lemak malula..klu la ni tmbah anak lg sorang, mesti lagi membulat gamaknye..=p

mamaTina- huhu..skang pon penyakit pertama dh dtg. sakit MALAS..yekla, bdn dh berat serba serbi cam malas jek jadinye..=p..

nntila ade mase sy amik vid Zara tuh..=)

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm lily..

Mg zara cepat2 sembuh ner.. Sian zara..skrg ni musim bdk2 x sihat kan..

Utk lily..tak apalah klu badan naik2 as long sihat dah..tul tak lily..hihi..:)

nza said...

kesian zara demam bralih bulan...biasa le budk2..nk tumbuh gigi demam, nk brtatih demam...n mcm2 lg.

Klakar lak bc dialog lily dgn doc tu...hi.

DYLA said...

terer la awak lily.... malam2 berani kuar nak bwk gi klinik. tapi anak punyer pasal. smua kene berani kan?

lily, saya pun penah je kene tegur ngan orang mcm doc tu tegur. tapi biar la... nak wat mcm ne..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah tingginyer suhu badan zara...skrg ni mmg musim sakit jer kan...Hope Zara cepat sembuh yer...jgn takut mkn ubat!! :)

Syuhada Kamal said...

kebetulan la plak, anak akak pun demam gak..tp Alhamdulillah da beransur kebah..hope zara cepat sembuh yer..:)

mummyseri said...

harap zara cpt sihat n ceria..kalo alyssa kite pon dulu bile nk brubah bulan msti demam..da besar ni jarang da..

Dilla Ady said...

sadis tul la dr tu ek..sensitip tul pasal perut2 ni kan lily..hikhik..

sian zara demam ye..rerajin mkn ubat ye sayang..

maya amir said...

lily : akak pun salute ngan lily sbb leh duduk jauh2 ngan hubby & jaga anak.. bile anak demam, lily sorang2..itu sume pengorbanan tu..credit for that dear:)... akak doakan by this time zara dah sembuh & ceria kembali:)

Mrs. Adz said...

siannya zara..moga zara cepat baik ye..mama zara tu bagus la,leh jaga zara sorang-sorang waktu macam ni..kalau eisya demam,asyik nak berdukung je..kalau sorang,mau nye aku sakit pinggang..

eisya still demam jugak..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016