Confuse ttg imunisasi..

Ni entry ttg mama yg musykil perihal imunisasi kanak2…for info, Zara mase lahir n umur 2 bulan disuntuk imunisasi kat klinik kesihatan di batu pahat..then lepas balik ke shah alam, mama bawak die untuk injection kat klinik swasta, which is Shah Alam Specialist Hosp kat seksyen 19 tuh..mmg mama stick buat imunisasi die kat klinik yg sama cume masalahnye, mama dh terHILANGkan kad appoinment Zara tuh..huhu (ye kawan2..silala marah mama cukup2 sbb ilangkan kad tersebut.)

Apepon, mama ingat lagi last bwk Zara utk inject imunisasi ialah mase die umur setahun dulu..mase tu inject utk MMR. Then dr suruh mama dtg balik wktu Zara 18 bulan..seingat mama utk 18 bulan tu akan dpt injection 1st booster yg 3 serangkai tu..(sori, tk ingat plak detail nama2 sume imunisasi). So, malam Selasa aritu bwkla Zara ke klinik utk injection 18 bulan..ohh..sebenarnye mmg Zara dh terlewat sket utk injection nih sbbnya mase 18 bulan aritu kan Zara asyik demam jek. Ditambah plak ngan kad Zara yg ilang, so asyik bertangguh jekla nk antar Zara utk injection.

Bile masuk bilik dr, dr pon tolong buatkan kad baru utk Zara n trace back sume rekod lama utk confirmkan which immunization yg Zara dh pernah dapat..So..hasilnye seperti di bawah..

* Utk 2mth and 3mth act tahun 2008 tp dr tersilap tulis..=p



Yg menjadikan mama confuse ialah, seingat mama dalam kad Zara yg hilang tu..after MMR terus inject 1st booster..tp dalam kad yg baru ni ade pulak injetion utk chicken pox..ke mama yg dh ilang ingatan.. aritu mase kat klinik mama mcm jadi blur n tak tertanya ape2 pon kat dr.. so dr just inject, n suruh Zara datang lagi 3 bulan utk inject booster tu plak..Jadinye, persoalan mama, mmg ade ker injection Chicken Pox ni dalam senarai wajib imunisasi utk kanak2.. sebab mama rase anak kawan2 yg lain mase 18mth dah dpt 1st booster tu..selain tu, ape kesan inject chicken pox ni sebenarnya..dpt elakkan terus dr kena ke, or just utk kurangkan parut chicken pox tu..Sesape yg tahu sile tinggalkan komen kat mama yek..n of coursela mama sgt2 mengharapkan jawapan dr kawan mama, Dr Faryn Farhana ttg imunisasi ni (weh..aku tau ko mesti terer bab ni kan..=p )..

Okla..confuse tetap confuse..tp layankan jugakla gambar2 Zara n nenek die ni yek..act my mum sejak hari isnin petang dah ade kat shah alam ni..so diela yg escort mama n Zara gi klinik aritu..=)


Dua orang kesayangan mama..=D

Ni time makan after gi klinik..Zara menghirup sup campur..

Ekekeke..buruk lantak tak anak mama nih..*LoL*



P/s: mama tk cukup masa nk surfing pasal imunisasi ni..that’s why publish kat blog kot2 ade org boleh tolong jwb kemusykilan mama nih..hehe

11 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily kurang pasti plak lily...Qis klinik sethun baru2 ni die inject MMR yg kat bahu tu...MMR ni bukan utk chicken pox erkk??Lily pon kompius gak...Tp umur Qis 14 Bln kena dtg lg p klinik...

Uisshhh..blh tahan Zara ni mamam...hikhik.. ;P

Mama_Aqish said...

dah lupe plak...nanti balik rumah nak pi tengok kad aqish ek....nanti kiter story balik k...wah zara...sampai hirup semangkuk tu....perh....

:iBuAfiQah: said...

rasanya fiqah last cucuk yg 1thn 1/2 tu jerrr..lps nie hny utk timbang..xder plak nurse tu ckp ada cucuk utk chicken pox plak..(nie klinik gomen tau)
swasta xtau la..
ada additional cucuk lak...

nza said...

kak nza lg la xbole nk tolong cz terus lupa ingatan ttg inject tu sume.....

lily azliyana @ mama zara said...

mummyQis- tulaa..sy pon ingatkan MMR utk chicken pox..tp mak kate MMR sebenarnya utk campak n rubella kot..so tk pasti either chicken pox punye injection mmg std utk sume, or just klinik tu yg bagi injection tambahan..

Mama_aqish- klu rajin boleh jugak tolong update balik injection aqish dulu..tgh confuse giler2 ni sbbnye dgn yakin antar die utk inject booster tetibe dpt inject lain plak..hehe

ibuAfiqah- tu yg susah kan..gomen ngan swasta lain2 plak jadualnya

KakNza- haha..klu jadik kak nza pon sy konpem lupe senarai imunisasi dulu2 tu..=p

norly saliana @ mamazahra said...

lily: setahu norly, dr shima bgtau yg injection chicken pox tu optional.zahra x buat lg.asek tertangguh jek.
tuk 18mos injection tuk polio&etc. norly x bape ingt,tp setahu norly injection tu norly amik yg 6in 1..termasuk polio.

mama_umar said...

hmm,wpon kite dah bace psl kekonfiusan lily nih,klu jd kt diri kite mmg xkonfiden la dgn ingatan ni sbb i always careless one,heheh,better tnye doc is it ok if termiss any injection,esp klu inject yg penting tu

faRyn faRhana said...

lily, by right, kalau ikutkan dlm senarai immunisation schedule yg kementerian kesihatan suggest kan mmg takde yg chicken pox punye vaccine tu. so aku rasa tu optional la. selalu nye kitorg yg keje hospital ni, sape yg belum penah kena chicken pox, digalakkan amik vaccine tu, utk cegah dr ter-infected. kalo bebudak ni, mayb optional la. utk lebih kepastian, baik ko tanye kat paeds doctor yg ko jumpe tu. sbb aku ni bab-bab gynae n obstetric aku tau la. :)


** kat sini ko bleh refer jadual tu**

http://www.salindah.com/farmasianis/pdf/immunisasi.pdf

Qistina's Mama n Abah said...

sha rasa pun kat klinik govt tak der cucuk chicken pox. Agak mahal tau injection tu. Biasanya klinik swasta je yg wat.

Tina pun after injection 18 mth dah tak der inject lg dah..better tny betul2 dulu

maya amir said...

aramak lily..akak lupelaa, tak dapek nak nulon..anak2 dah bosar ni..oopss! anyway, lily leh check ngan doctor..mintak confirmation..:)

Syuhada Kamal said...

seingat akakla time anak sulung cucuk kat klink kerajaan..mmg takde suntikan utk chicken pox ni..terus cucuk ms 18 bln utk 3 serangkai tu...maybe optional la tu kot..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016