Tak suka atau takut??

Masih kisah hari Sabtu yang lepas..after kuar PKNS, kitorng just plan nk jalan2 sekitar shah alam jek. lagipon mase tu Zara still blom berapa baik demamnye, so malas nk jalan jauh2. mama cadangkan kat papa utk pergi tgk Muzium Shah Alam..hehehe..dh 3 tahun duduk shah alam lom pernah tgk2 pon tpt tu. act mama tk berapa minat masuk muzium, tp papa plak jenis suka sejarah2 ni..so ape salahnye masuk melawat kan..

Nway, hasrat mama masuk muzium tak kesampaian..Baru smpai pintu masuk muzium tuh, Zara dh menjerit2 tk mau masuk..sgt pelik ok...sebelum tu die ok jek tp seboleh2 die tk mau masuk ke dalam..so segan ngan org ramai kat keliling, kitorng pon bwk Zara kuar semula..mama suruh papa jek yg masuk tgk2 while mama bwk Zara lepak2 kat belakang muzium tu..cantik gak kawasan belakang tu..ada taman n bangku utk berehat sume..


Zara n papa kat parking kereta
Photobucket
.
Muka budak yg masih demam
Photobucket
.
Kat pintu masuk muzium..sejurus masuk nilaa si Zara menangis2 mintak kuar..huhu
Photobucket
.
Bwk Zara lepak kat luar
Photobucket
.
Nice view of Masjid Shah Alam
Photobucket
.
Sementara tgu papa kuar muzium, smpat main kat tangga
Photobucket


After papa kuar dr muzium, trosla bergerak balik. bajet Zara dh mengantuk sbb tu bad mood kot. nway, on the way ke parking kereta, singgahla jap ke replika keretapi dekat2 muzium shah alam tu. and guess what? sekali lagi Zara melalak2 mcm ape wktu kitorng lalu kat tepi keretapi tu..mama plak yg seriau tgk Zara..papa kata, ntah2 die nampak 'benda halus' tgh bertenggek kat keretapi or yang satu lagi tgh tgu depan pintu muzium tu kot..hehe..mama pon tk tau nk cakap jugak. ada kemungkinan sbb budak2 ni kadang2 boleh nmpk ape yg kite tk nampak..

Honestly, Zara is quite sensitif ngan benda2 halus ni. semenjak baby 2 kali jugakla die minum air doa ustad sbb ala2 'diganggu' ngan benda2 tu. sekali mase kitorng gi Serawak tahun lepas..lagi sekali mase die bby, kitorng gi umah nenek papa wktu tgh2 malam..wlupon hidup dlm dunia serba moden, namun jangan diabaikan faktor2 gangguan mcm ni..so kena banyak2 baca doa pelindung utk jauhkan anak dr gangguan mcm tu..setakat ni alhamdulillah, mama sntiasa simpan air pendinding dari sorang ustad kat kg utk persediaan bile terjadi perkara2 tk diingini..(hopefully dijauhkanla)..oh..utk sesiapa yg tkde pengalaman, gangguan budak kecik ni selalunye sebabkan budak2 ni kerap menangis , tk selesa or kdg2 demam yang berpanjangan..tu ikut kata org tua mamala..


Gmbar depan replika Stesen Keretapi Klang
Photobucket
.
Smpat snap gmbar Zara yg tgh menangis..kuat gak die meronta smpai nak terlepas dr pelukan mama..=(
Photobucket


p/s: kes takut muzium n keretapi ni mama sbnrnya pon tk tau kenapa..samada Zara tk selesa sbb die still demam, or die mengantuk n letih, or mmg betul2 die nmpak 'benda2' yg tk sepatutya..wallahualam..

p/s 2: Dekat ngan muzium tu, ada perpustakaan awam shah alam..insyaAllah, nxt time nk bwk Zara masuk library tu plak..=D

14 comments:

shila ariff said...

mmmm...kadang2 ada betulnya tu..pasal tu kalo boleh jgn bwk budak2 kecik kuar jln malam..lagi plak kalo kwasan terpencil ke...plak tu muzium kan byk barngan sejarah..mcm2 sejarah n kisah ada kat dlm tu..maybe je kot???...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian nengok Zara nangis...meronta habis tue...

Kemungkinan gak lah benda2 halus tu ada kat situ...ye lah kadang2 budak2 ni mmg blh nampak benda2 halus nie yg kita x leh nampak...

Hopefully zara xder apa2 lah kan..

Cepat baik..nnt leh bawa mama jenjalan lg... :)

lily azliyana @ mama zara said...

Shila- me n hubby for fikir mcm tu jugak..sbb tempat2 simpan brg lama kan..tk mustahil ade penunggunya..huhu

Lily- tulaa pslnye..bukan main lagi die takut lalu tepi train tu..nasib baik masuk keta dh ok..tros lepak umah jek smpai ptg..=p

DYLA said...

ish lily.. seram la citer ni...

mistik.

hope zara tak apa- apa la..

mama_umar said...

hmm,bende2 ghaib ni mmg kite kene percaya kan,tp hrp xla berpjgn zara takut mcm tu,rasenye ditambah dgn die masih rase demam tu kot lagila melalaknye..heheh

mariaariffbaby said...

tuh betul2 menangis zara

yes, maybe she saw something that she can't describe it

ayat kursi banyak2

M@L@ said...

x sihat mmg budak akan meragam jer...tu kalo anak saya x sihat malas saya nak kuar dok umah jer... bkn per malas nak layan kerenah nyer...menguji kesabaran kdg2...
hope zara cpt sembuh yer sayang...

faRyn faRhana said...

itula, kdg-kdg mmg bebudak kecik ni nampak apa yg kite tak nampak kan... lagi-lagi tempat macam tu.

hopefully zara cepat sembuh eh :)

nza said...

budk kecik mmg nmpk bnde halus ni...myb zara yg jenis lemah smangat...sama dgn along, masa kecik slalu kena gangguan....

YatieJay said...

Yup...akak pun rasa sebab kat muzium tu bnyk benda2 "lama"...Harap Zara cepat sembuh dan ceria kembali!

Qistina's Mama n Abah said...

Tina pun sama jugak Lily.. tapi biasanya sha dapat rasa bila ada yg tak 'kena' dgn situasi Tina nih. Plus abah dia leh nampak menda2 halus ni..satu kelebihan..

Know what..one nite Tina nangis-nangis smpi sha tak sabar dah. Sha suh abah dia tgk2..rupanya ada pocong dalam rumah. Kat ruang tamu!! sib baik sha tak nampak..

Lama jugak nak mengeluarkan dia dari rumah tau.. time abah tangah berusaha..Tina dah tido..peluk sha. Satu menda yg dia tak penah buat..

sha pun ada simpan minyak jerangau bonglai. Menda2 halus tak suka bau dia..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

me pun pergi muzium shah alam tu ...tapi on sunday la sebab ada cousin kawen kat dewan kat sebelah muzium tu....so far Damia ok jek ...siap bergelak gembira lari sana sini... :P

Syuhada Kamal said...

seram akak bc entri lily nih..hemm..mmg tak nafikan ade betulnya..tp kalu zara mcm tu elokla dijauhkan tpt2 camtu..budak2 kan..pandangan diorg lain sket dr kite..huhu

E.L.I.Z.A said...

sebab demam kot..x selesa maybe..xtau nk kata la psl makhlus halus ni huhuh..bdk kecik baya zara ni leh nampak lg ke?ada org ckp, bila bdk tu dh faham ckp kita (xtau la level paham tu takat mane),dia dh xnampak dh makhluk ni..wallahualam

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016