3 Jan 2015 | Orientasi Tahun 1 kakak Zara


Sabtu lepas bwk zara ke Sekolah Kebangsaan Pangkalan Tentera untuk orentasi darjah 1 dia..sekolah ni kat dalam base TUDM ni jek..so senang nak hantar die ke sekolah kan..kat sini sekolah agama sebelah pagi, sekolah kebangsaan pulak sesi petang..so plannya pagi2 papa dia hantar ke sekolah agama on the way nak gi keja (sek agama pon dalam base, dekat dgn ofis papa)..tgh hari either papa amik or naik bas sekolah tudm balik transit kat umah bbsitter..dari umah bbsitter pulak zara leh gi sekolah kebangsaan sendiri sbb umah bbsitter berdepan jek dgn sekolah tuh..emmm..planning macam dah ok..harapnya mmg oklah nnti kan urusan zara ulang alik ke sekolah tuh..actually berdebar jugak bile zara nak start sekolah ni..huhuhu..dahlah sekolah dua sesi..mesti mula2 penat dia nk membiasakan diri kan gi sekolah pagi petang..hukhuk

Oklaa..berbalik pada kisah hari orientasi nih..antara program haritu ialah bayar yuran sekolah, ujian membaca n sesi taklimat untuk ibu bapa..skjap jek dlm 3 jam dah siap..mula2 bwk zara gi kelas yg dah ditetapkan dalam surat sekolah ..kat situ ada sesi ujian membaca utk sume pelajar..tujuan utama nak asingkan kelas ikut kebolehan pelajar2 ni samada baru nak mengenal huruf, atau pon dah lancar membaca..result tak tau lagi nnti hari pertama sekolah baru keluar list zara dapat kelas mana..pas settle ujian, bayar yuran ..total yuran + duit buku dlm rm78..tapi buku teks buku tulis sume tak dpt lagi..naik sekolah baru dapat..wuwuwu..utk lencana sekolah, baju sukan sume papa dah beli minggu lepas lagi dari koperasi sekolah..lencana sume dah settle jahit papa gi antar kedai jek..hahaha..tq paaaa..tau kot bini die ni tak reti jahit..wuwu


Zara pertama kali beruniform sekolah..huuu..sebak!! dah besar anak mama kan darjah 1 dah dia

Bodyguard kakak..letih papa melayan dia aje.kakak yg nak sekolah, die yg sibuk eksited lari sana sini kot..hahaha


Ni dalam kelas sementara..tgh tunggu turn utk ujian membaca ..ohh..skarf kepala mama lupa belikan sbnrnya..pakai jek dulu headband tu..kwn mama kate patut tkleh pakai mcm ni klu time sekolah betul2..hihi

Simple jek nmpak ujian ni kan..mula2 tu bila kata ujian mama ingat dpt kertas mcm jwb soalan exam byk2 tuh..agagaga

Settle ujian dan yuran sekolah..zara n aqil zafran..anak kawan baik papa..sama2 masuk darjah 1

My pincess..semoga dpt menjalani sesi persekolahan dgn baik ye sayang


Baby tak berapa sihat time nih..nasib bwk carrier ni so die tido je dlm tuh..mmg tk aktif lngsung die time ni..hukhuk

Selfie mama n budak darjah 1..^_^

Ni waktu taklimat ibu bapa..student sume kena duduk diam2 dalam barisan kelas

Pengetua sekolah..nama pon mama tak ingat dah..>_<


Lepas abeh taklimat, smpat bwk zara gi kantin..survey2 harga makanan senang nk bekalkan duit belanja nnti..tapi yg paling dirisaukan sbnrnya takut die tk pndai beli makanan sndiri..huhuhu..insyaAllah, next week mama amik cuti dua hari nak escort zara sepenuhnya kat sekolah..harap dpt bantu n support die apa yg perlu..insyaAllah..




7 comments:

mummy_ayu said...

sorang lagi geng Iris..ramai gak anak blogger darjah 1 tahun nie .. kan?
belajar pandai2 yer sayang!!

Lynn Hamzah said...

semoga dipermudahkan...dah besar dah kan...belajar rajin rajin yer...

Sidratul Muntaha said...

pejam celik pejam celik
alhamdulillah
dah beso pun anak2 ni
selamat sekoalh ye kak long zara

aLyNnZ said...

bagusnyer zara tak nanges punn..elok jer happy nak g skolah kite pun tak risau kan..pastu tak payah nak amik cuti lama2 nak tgkkan anak..

abg danish awal2 lagik dah cakap taknak skolah lain..pastu bgtau habis jew sekolah tadika ni abg dah abis belaja..ayarkkk..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Alhamdulillah..setel dah ye..kjp je anak dara ni dah besar..sng dkt je sek dgn opis papa apa2 hal bole ctc papa dia..InsyaAllah smg di permudahkan..pasni zara mesti pandai mengira duit nak beli foods kat kantin :)

NzA said...

cepatnya masa berlalu...masa jejln kt blog ni zara masih bb lagi.....skrg dh masuk drjah 1...Jgn risau lily cz akn ada 3 minggu orientasi kt sk...cikgu2 dh ada jadual msg2 dr KPM trmasuk ajar ank2 tu membeli mknan dikantin, pergi toilet, ke bilik2 khas......semua cg akn ajarkan dlm masa tu.......he3x

LYAfrina said...

cepat msa berlalu kan..
mmg rasa sebak sgt 1st time tgk anak b'uniform sekolah

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016