12.01.15 | Kakak Zara dah darjah 1..!!


Salam Isnin semua..seminggu blog tak berusik..ehheehhe..sibuk sket mgu lepas..cuti isnin n selasa temankan anak dara mama yg masuk tahun 1 utk sesi 2015..di samping tu, sibuk n gigih berphotobook gara2 ada 3 kupon nak expired last week..alhamdulillah, settle sume..takde kupon yg membazir..kekeke

So, citer pasal kakak masuk darjah 1.alhamdulillah, sume berjalan lancar..few weeks sblm sekolah nak mula mmg mama mix feeling..dok pikir byk sgt n risau macam2..tkt zara nangis on 1st day school..tkt zara tk pndai beli makanan kat kantin.tkt zara tk pndai nak gi sekolah..mcm2 lah..but suprisingly, on 1st day school sume berjalan lncar..zara ceria sgt n cepat dpt kawan..so, mama just tgk dia duduk dlm kelas sekejap, pastu tgk dia time rehat, n then escort waktu dia balik..dua hari rutin yg sama so hari ketiga mmg dah senang hati mama tinggal gi kerja..=)


Gambar on 1st day school..sesi pagi bermula dgn sekolah agama..kelas start kol 8am-11am..lega gak kelas start kol 8am kuranglah terkocoh kacah mama pagi2..kekekee

Semua dtg teman bagi support kat kakak Zara..hihi

My anak dara yg dah darjah 1..sekejap btol dah besar rasanya..=)

Hari pertama dh lmbat kan..haha..kol 8am tepat br smpai sekolah so dptlah tpt kat belakang sekali nun..zara yg dok tgh2..=p

Ni waktu rehat..bagi duit soh dia try beli sndiri..dia beli donut seringgit..air dia minum yg mama bekalkan..oklah tu..

Baby bambam yg setia tgu kakak

Ni kol 11am pulak..mmg plannya suruh zara naik bas tudm ni utk ke rumah bbsitter..so utk 1st day ni soh zara prektis dulu..tp mama follow dari belakng nak make sure die turun kat tpt yg betul

Mama dh mcm spy dh follow blkg bas..hahahah..so far dh seminggu sekolah nmpak ok zara balik naik bas tudm ni..

Sebelah petangm mula sesi utk  sekolah kebangsaan plak..


1st and 2nd day mama tolong hantar pastu hari seterusnya die jalan kaki sndiri dari rumah bbsitter..mujur umah bbsitter mmg dekat dgn sekolah kan..balik pon die ke umh bbsitter jugak mama tgu kat sana..

sekolah kebangsaan ramai n pack sbb satu2nya sekolah yg ada dlm base tudm ni..setiap kali sebelum mula kelas, sblm rehat n sblm balik kena kumpul kat tapak perhimpunan ni dulu

see..senyum2 jek dia..senang hati mama nak oiiii..hahaha

Dalam kelas..daripada ujian saringan membaca arituh, zara dapat kelas pertama, 1 Diligent..pasni bln 3 ada rombak kelas lagi klu dpt menten kelas pertama lagi mmg baguslah kan..hihi

Kebetulan kawan sekelas sekolah agama sama dgn sek kebangsaan..tu yg cpt jek dpt member kamcing..mama kat luar tu pon die tk pndang dah..haha

Ptg tuh papa ada meeting so mmg mama dok sndiri teman zara..mujur ada carrier ni kan babys edap jek tido dlm tu while mama dok ke hulu hilir tgk kakak..=p 

Budak yg sorang ni jekla tk mau dok diam..org lain yg sekolah die yg eksited terlebih kan.kekekeke

Time rehat sek keb..time ni kesian sbb sek kebangsaan ramai org kan so zara tk dpt beli kat kantin..hukhuk..dpt beli air jek segelas..nasiblah tgh hari dh makan nasi kan so tehat ptg tu takdelah die kelaparan sgt..T_T


Disebabkan kejadian zara tak dapat beli makanan kat kantin sek kebangsaan, mama plan nk bwkkan bekal jek utk die..huhu..tapi mama manelah rajin nak masak2 bagai kan so plan just bawakkan bekal ringan2 jek macam roti, biskut, kek mcm tu..at least utk alas perut minum ptg kan so mama rase oklah kot..utk rehat sekolah agama, mama tak risau sgt sbb student tak ramai so die dapat beli apa yg dia nak..tgh hari plak  makan nasi umah bbsitter so harap2 bekal ringan tu dapatlah tahan smpai makan malam kat rumah kan..=p


Hari kedua meneman zara kat sekolah..pagi tu rehat dia beli mee goreng..dua orang kat eblakang tu kawan2 sekelas dia

dah siap makan

ni rehat sek kebangsaan..bwk bekal donut cekelat jek hari tuh..

Ni pulak gmbar pas balik sekolah hari ketiga..hari rabu kat sekolah kebangsaan pakai baju sukan kasut hitam..suka mama tgk muka anak ceria jek kan..^_^

Ngn anak kawan papa merangkap kawan sekelas die..time ni kitorng tlg amik sebab ayah dia ada kerja kat luar

Gmbar2 tambahan,,,ni buku teks sekolah kebangsaan..alhamdulillah, dapat semua yang elok bersampul..tak payah mama balut lagi kan..

Buku aktiviti..yg ni kena sampul sndiri..kikiki

buku tulis..tk smpat nk tempah cop nama anak bagai macam org lain..so papa lah kena tuliskan nama by hand..mama tukang smpul buku..by the way, uniklah buku tulis kan ada gmbar kapal terbang haa..kekekeke

ni pulak buku teks sekolah agama..setakat hari ni tk siap smpul lagi..kikiki

buku tulis n buku teks sume pakai smpul segera mcm ni..hahaha..tp ada gak yg saiz tk sesuai tu balut sndiri ngan plastik putih tuh.dh lama tk menyampul mmg senget bengetlah kan,.agagaga

kasut sekolah..yg putih die demand nak kasut princess..yg hitam papa beli so dia ok jek pulak kasut biasa2..haha

beg sekolah agama jek dpt baru..yg sek kebangsaan pakai dulu beg time tadika dulu sbb baru jugak mama beli tuh..=p


Update hari kelima sekolah plak, balik sekolah zara dh buat request baru kat mama..katanya tak nak bawak bekal dah kat sekolah kebangsaan..dh pndai nak beli sndiri..siap pesan mama masukkan duit siap2 dlm kocek baju dia nanti..siap cakap, selain kantin, kat kedai buku sek pon leh beli macam2..ada buku, ada alat tulis, ada air..sume murah2 rm1..adoiilah anak..terpengaruh ngn kawan agaknya..huhhuu..mama kena bagi duit secara berhemah ni tkt kang die boros berbelanja ..keekekke...

so setakat ni dulu update cerita anak masuk sekolah..semoga zara dpt belajar dgn baik, dgn tekun kat skool ok..semoga berkat ilmu yg zara dapat tu nnti..setakat ni sekolah agama dh mula belajar..tpi sekolah kebangsaan masih orentasi lagi smpai minggu yg ketiga nnti..=)

7 comments:

Nad MamaZN said...

kejap je masa berlalu kan lily... beso beso dah anak kite huhu...

Nad MamaZN said...
This comment has been removed by the author.
Nad MamaZN said...
This comment has been removed by the author.
Syima ~Mama Kyra~ said...

Kan betul zara pandai bdikari..mama ni tak yahla risau..zara kan dah penah ke tadika sure dia suka dgn skol..hehe..Lama jgk ye mgu orientasi...sek kyra mggu ptama je orientasi..mggu ni dah start belaja dan td pun dah start bwk buku ikut schedule..kesian jadi berat begnya..huhu

NzA said...

syabar zara n gud luck...belajar rajin2 ye.

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Wahh kakak Zara dah besar..memang mix feelings kan kalau hantar anak darjah satu..takut tu takut ni..aida tak taulah nanti tahun depan camana..huhu tgk kakak Zara cepat belajar..so takdelah risau sangat kan Mama..

LYAfrina said...

alhamdulillah...
tahniah kak zara..
belajar rajin2 ye..
kak zara nampak bersemangat sgt

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016