Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Zareef 5 mth old

(See attached file: 5mth1.JPG)
(See attached file: 5mth2.JPG)
(See attached file: 5mth3.JPG)
(See attached file: 5mth4.JPG)
(See attached file: 5mth5.JPG)


Hmmm..leh tahan gak respons dr entry cemas semalam..hope entry mama tuh
dapat dijadikan peringatan utk mommies2 kat luar sana..Lebih baik kite
beringat2 n mencegah sebelum perkara yang lebih buruk berlaku kan..cuma
part nak wat entry lebih details ttg masalah bayi tersedak susu tu mama
hutang dulu yek..tak cukup masa nak google lagilah..=p

Nway, arini just nk update sket psl hero kecik mama..semalam 28hb Zareef dh
pon masuk 5 bulan..sekejap jek kan..bak komen kawan mama kat FB.."rasa baru
jek lily pi serah diri nk bersalinkan si Zareef.."..hehehe..yekla..skang
masa mmg dh tak rasa dh..pejam celik pejam celik..anak2 dh besar
panjang..pastu kite pon dah makin tua dah..huhu


So Zareef @ 5 mth..


- Sudah mahir meniarap, tp malangnye lom pndai lagi nk terlentangkan badan
semula..hehe

- Suka angkat kepala n dada tinggi2 time meniarap tuh..comei jek tgk..=p

- Dah mula mengesot jugak..tak kirelah ke depan ker, belakang ke or ke
tepi..yg penting, baru letak sekejap die dh berubah tempat

- Sangat suka mendepang2kan tangan smbil nk menggenggam barang..pantang
nmpak kite pegang sumthing, cpt jek die mencapai..ade sekali tuh mama
pegang cawan smbil riba die, tk pasal2 air tumpah sbb dak kecik tu dok nk
rebut cawan dr tgn mama..=p..selain tuh rmbut kakak, tudung mama, baju
papa..sume tu mmg kompem adik tarik klu dh dpt capai..

- Belum start makan lagi..sbb nmpak cam adik cukup kenyang jek menyusu
stakat nih..tp maybe lagi 2,3 minggu mama akan mula bagi makan..wahhh..dh
start kena rajin sediakan makanan bayi nih..hehehe

- Sangat suka geget2 tangan sndiri..kalau dpt jari mama lagi die
suka..sakit gak kena geget ngan gusi die tuh..agaknye dah gatal gusi nk
tumbuh gigi ker (tp mama cek lom ada tanda gigi nk kuar lagi..hihi)

- Rutin tido masih lom berubah..paling lewat die tido pon kol 9pm..teros
lena smpai pagi..(adalah bangun 2,3 kali nak susu kan..tp pas susu tros
tido slalunye)

- Walaupon adik mmg ditopup ngan fm, tp time nk tido tak sah klu tk nenen
ngan mama..mmg kuat ngempeng punye budak..die tk mau pacifier tu..ttp nk
puting original jugak..=p

- Sangat suka main ngan kakak Zara..pndai gak si kakak melayan. Mengekek2
adik ketawa klu kakak die ajak borak

- Rambut dh mula gugur banyak..hehe..klu perasan Zareef ni mmg kami lom
cukurkan die sejak lahir..tp sejak 2 menjak ni rambut2 tu gugur sndiri la
pulak..kat bantal selain rmbut panjang mama..terselit gak rmbut2 comel
Zareef..gugur nk ganti rmbut barulah tuh..=)

- Badan n kaki mmg dah kuat..suka sgt klu didirikan..rasa lagi few weeks dh
leh masuk dlm walker nih..(tapi walker lame kakak ada kat kampung lagi..pas
raya br leh amik..)..kena beli baru lah kot..leh letak kt umah bbsitter
nanti

- Badan dh makin semangat..nk angkat die dari pembaringan pon dh start rase
tak larat..hehehe..tk tau lagi berat terkini adik..tunggu 1 ogos nnti ada
baru ada check-up lg..yg penting banyak gak baju2 adik yg baru pakai dua
tiga kali dh mula smpit..nmpaknye kena kontrol shopping baju adik
nih..cepat jek die berubah saiz..


Klaaa..itu jekla stakat nih..lagi sebulan update pasl Zareef yg dh berumur
setengah tahun..(erkkkk..cepatnye hero kecik mama membesar!!!..)..=p

Kejadian cemas di PD: bila bayi kecik mama dimasukkan ke zon kritikal..terkejut n takut!!!

Smpailah masenye nk citer psl kejadian yg menimpa Zareef time pi holiday kat PD arituh..act benda ni berlaku Khamis malam Jumaat tulah..kitorng baru jek balik dr dinner kat teluk kemang..pas balik tu cm biasa sesi golek2 atas katil smbil tgk tv..si Zara tgh happy2, si adik pon sama..dok ralit meniarap smbil sengih2 mcm biasa..klu kena agah ngan papa, gelak ketawa mengekek2 la die..

Tak lama pastuh, Zareef merengek nk susu..pas abeh susu sebotol, mama pon nk sendawakan dielah..ntah cmana malam tu susah plak die nk burp..last2 mama baringkan die semula..ingat nk tiarapkan die kat bntal bg die burp sndiri..tapi..lom smpat wat ape2 tetiba dak kecik tu terbatuk2..batuk siap meneran2 tu mcm ada benda tercekik kat tekak..bila tak puas batuk, die nangis2 melolong plak..mama n papa gilir2 angkat die smbil tepuk2 belakang dada but still batuk mcm tk lepas..(tk tau nk bayangkan cmane..hope korang dapat imagine sndiri..huhu)..

Lame gak Zareef batuk mcm tuh..siap nangis tersedu2 n mata pon abeh merah dh nak bengkak..last2 papa mcm tonggengkan die sket smpailah die muntah..mmg habis muntah terbelahak ngan lendir2 sume..ingatkan die dh lega, but then die still batuk2 + nangis lagi..kalau nk tau, semenjak Zareef lahir, tak pernah die maragam menangis mcm tuh..biasanye die mmg anak yg sgt senang tido n jarang menangis klu bukan sbb lapar..so papa dh risau, tros suggest bwk Zareef pi klinik..

Kat lobi, receptionist kata takde klinik yg bukak 24jam (ohh..masa kejadian lebey kurang 11.30pm yek)..tp Hospital Besar PD mmg tak jauh dari hotel so die suggest kitorng pi bahagian kecemasan terus..kelam kabut kitoang pegi n nasib baik mmg dekat jekla hospital tuh..smpai sana tros rujuk cond Zareef pada MA kat kaunter depan (mama agak jek die MA ek..jawatan sebenar tak pasti)..die ada cek sumthing kat Zareef yg mama tk pasti ape kebendanya mula2..pastu die bg nombor soh kitorang tunggu giliran jumpe dokter..dlm masa yg sama, Zareef still menangis2 lagi..

Tgh2 tunggu giliran, tetibe Zareef senyap..die dh lentok kat bahu mama..mula2 mama bayangkan die tido, tp tetibe rase musykil plak..yekla, dr menangis melolong2 tetibe senyap kan..mama pass Zareef pada papa..papa pon siap goyang2 kan Zareef nk kasik die bangun tp Zareef no respon..siap badan cam lembik sgt nampaknye..tros papa tanye balik kat MA tu n mama tgk dari jauh jek..tk lame pastuh, nmpak papa berlari dari bilik MA ke satu pintu kat tepi..papa panggil mama dr jauh..”cepat sket..Zareef kena masuk zon merah!!”..mama smpat kerling kat atas pintu tuh..terkedu skjap bile tgk zon merah = zon kritikal sbenarnya!!

Kat dlam tu mama tetibe jadik lembik..macam blur pon ada bile tiba2 tgk org berpusu ke arah Zareef…2 MA, sorang nurse n sorang dokter..Zareef dibaringkan kat atas katil..mase tu die tk sedar lagi..mama mmg TAKUT sgt masa tuh..takut yg Zareef takkan sedar balik..=(..dlm kalut2 tu mama tgk diorang bukak button baju Zareef..periksa2 dada Zareef n then pasang sumthing kat kaki die plak..then ada result kuar kat monitor..mula2 pasang kat ibu jari kanan, pastu tukar ibu jari kiri plak..tk lama pastu, Zareef menangis..legaaaaaa sgt bile dgr suara die..huhuhu

Apepon, pas sume proses tuh dokter dtg berbincang ngan kitorng..die kata kemungkinan Zareef tersedak tadi..tp masa Zareef smpai ke hospital condition die dh ok..alat yg diorang pasang kat kaki tuh rupenye utk cek tahap oksigen n keadaan paru2 Zareef..n so far, kedua2 nya mmg pada tahap memuaskan setakat tuh..nway, dokter tk pasti ape yg menyebabkan Zareef tersedak..mungkin tersedak susu sbb die baru pas menyusu kan..n mungkin gak kahak sbb kebetulan Zareef tgh selsema malam tuh..yg penting, tindakan papa tonggengkan Zareef nk bagi die muntah tuh mmg tindakan yg betulla..mungkin susu/kahak tu dah kuar masa tuh..cume sbb tk selesa maka Zareef tros nanges tk berhenti2 smpailah die tk sedar diri sbb keletihan..(buat cuak mama jek masa Zareef ter’pengsan’ tu tau..huhu)

Kata dokter lagi, mmg penting utk parents ambil berat psl bayi yg ala2 tersedak nih..mklumlah, diorang kecik lagi.. klu lmbat bertindak smpai baby jadi ‘biru’, tu kira dh terlmbatlah..oksigen dh tk smpai ke paru2 mcm tuh..nway, malam tu dokter just bekalkan satu ubat utk legakan pernafasan + minta kami observe keadaan Zareef smpai pagi esoknya..Alhamdulillah, pas Zareef sedar tu die terus nmpak ok..smpat hadiahkan dokter senyum manis n suara sapaan die jugak….=)..apepon, syukurlah tkde benda yg lebih buruk jadi pada hero kecik mama tuh..

Hmm..itu jekla kisah yg sebenarnya..mungkin tak serius mane kejadian nih tapi tetap pengalaman cemas bg mama sbb terkejut tgk Zareef masuk zon kritikal tu kan..apepon, ni satu pengajaran jugak sbnrnya..kite tkleh biarkan bayi kecik kite sndiri lagi2 bile bru lepas menyusu..tk semstinya susu fm jek, bayi gak leh tersedak susu ibu jugak.. ohh..bukan focus psl tersedak susu jek sebenarnya tau...bayi kecik mcm ni mungkin gak leh tersedak kahak/lendir..ataupon termasuk objek kecik dlm saluran pernafasan diornag..oleh tu, ape yg penting mmg kena sntiasa perhatikan anak2 kite..spy kalau ada ape2 yg terjadi kite leh bertindak pntas ye tak..

Ada sket2 jek pic malam kejadian..mau nk bergmbar2 bagai sbb mama tgh kalut giler masa tuh..huhuhu


Gmbar awal kejadian..act ni kakak Zara yg snap pic..dpt plak die amik gmbar adik yg tgh batuk2 teruk smpai berjurai2 air mata tuh..=(

Ni masa kat hosptal PD under area zon merah..ada 4 org tgh keliling Zareef mase nih..time mama amik gmbar ni Zareef dh sedar n tgh nanes..sebelum tuh mama yg lembik..nk tgk ape yg diorang buat pon tak sanggup rasanya  sbb tgh takut sgt

After check-up..Zareef rest atas dada papa..nmpak letih betul die..huhu

My poor baby..nasib baik Zareef ok sayang..


Nway, sejarah betul lah kan..kesian Zareef..first time pi holiday, terjadik plak benda mcm ni kat die..tak pasal2 tengah2 mlm Jumaat kitorng berkmpung kat hospital..tkpelah..yg penting anak mama dah ok semula kan..


P/s: bile2 kalau rajin mama nk carik lebih info psl bendalah nih..ape yg leh menyebabkan bayi tersedak..tindakan yg perlu dilakukan klu kejadian ni berlaku pd anak2 dan sebagainya..insyaAllah, mama akan kongsikan sama2 nnti k..



Lagi gambar di Avillion Admiral Cove..kakak Zara yg over happy (^__^)

Ok..last entry ttg short holiday di PD..entry kali nih banyak gmbar kakak Zara pulak..entry lepas dh tepek gmbar Zareef bebanyak kan..=p

Nway, plan asal ke PD nih mmg nak rehat2 kan badan + layan mandi pool + nk jejak beach..kat AAC ni ada private beach cume klu nak ke sana kena menapak kuar sket dr resortlah..tp apakan daya..tk kesampaian nk jejak ke pantai sbb cuti kali ni si Zara dh 'ketagih' nak mandi kolam..dr petang Khamis tuh smpailah ke pagi Jumaat..dok melenjan berendam pool jekla..hehehe..ingat mase check-out nk jenguk gak ke pantai tu tp dh kemalasan sbb Zara dh merengek mengantuk..so after check-out tros jekla masuk keta n shoot balik kampung kat batu pahat plak..=)


View ni amik dari lobby hotel..breathtaking view kan..

Selamat check-in di Straits Studio room..bilik takdelah besar mana tp puas hati sbb sea view..=)

Zara posing2 dlm bilik..

Posing kat pool pulak..cantik pool die nih

Sudah tukar uniform..tak sabar2 ajak papa pi berendam..=p

Ni view swimming pool dr bilik mama..ada utk adults n kids pool jugak

Zara kat kolam

Bukan main sonot die

Mama turun lmbat sket..tp smpat gak abehkan masa melayan anak dara ni main air..=)

Ni kat kolam dewasa..mama tk reti berenang so layan Zara kat tmpat cetek jekla..ahahahaha

Very the nice view kan kat belakang tuh..=p

Posing2 lagi ngan kapal layar kat belakang nun

Anak dara kesayangan saya..=p

Zara wif mama

Selit gmbar mama yg tembam..nk gak bergmbar berlatarbelakangkan sunset kononnya..hehe

Dinner time..pi carik makan kat area teluk kemang..byk gak kedai2 makan seafood rupenye kat sana..kami makan siakap stim limau, tomyam seafood, sotong tepung n kailan ikan masing..not bad rasa die..=)

Taraaaaa...inilah bahana mandi kolam tak hengat..tk smpat makan dah tumbang..tkde tpt nk baring so nasiblah, letak mcm ni pon die leh tido..=p

Ni gmbar time breakfast pagi jumaat tuh

Breakfast sihat...hahaha..sihatlah sgt..ni dh round ketiga sbnrnya nih..round 1st n 2nd makan berat dah..=p

Smpat usha fish dlm kolam

Before checkot..bergmbar sefamily dulu..Zara muka monyok sbb tgh ngantuk nk tido


Sebenarnya pas breakfast pagi Jumaat tu ada sesi berendam pool lagi si Zara ngan papa..siap ngan pelampung sume kali ni ...cume pagi tuh mama malas nk join so tkdelah gmbar2 Zara berendam utk kali kedua..hehe....pas makan mama tros naik bilik sambung golek2 atas katil ngan adik jek..=p

Klaaa..itu jekla serba ringkas entry ttg short holiday kali nih..pasni tunggu taun depan baru leh pi cuti2 lagi kot..huhuhu..apepon, wlu cuma cuti pendek, tp still happy sbb dpt spent quality time ngan family terchenta..=)



p/s: Pasni nk buat entry psl kejadian cemas yg menimpa Zareef tuh plak..act tak cemas mane kot condition dia cume situasi mase tu nmpak cm over panik..ramai dh suspen psl benda tuh siap ada yg teka either Zareef kena culik ker..huhu..worst case tuh..nauzubillah..jgnlah jadik pada anak2 kite kan..=p

Zareef's 1st holiday @ Avillion Admiral Cove, PD

Jadilah kan sayang...1st holiday pegi yg dekat2 dulu..insyaAllah ada rezeki pasni kite pi holiday jauh sket plak k..nway, utk entry nih..mama tepek dulu gmbar2 Zareef kat Avillion Admiral Cove ni yek..gmbar anak2 jek yg banyak..mama n papa diorang dh malas nk posing..hehehehe


1st time melepak atas katil hotel..nmpak selesa jek anak bujang mama neh..=)

Zareef wif kakak..

Jalan2 keliling hotel..

Awat buruk sgt gmbar nih..huhu

Family kecil kami..=p


Disebabkan Zareef kecik lagi..maka mmg tak banyak aktiviti Zareef kat cni..tk paham ape2 pon lagi kan..nk bagi die rendam dlm swimming pool pon tk berani..yekla..skang kat umah pon still mandi air suam..takkan tetibe nk celup tros dlm air sejuk..hehehe..tunggu Zareef besar sket baru mama ajak Zareef rendam dlm pool k..=)


Zareef banyak abehkan mase lepak2 ngan mama dlm bilik jek..

Besh gak lepak2 kat bilik cantek ni kan..=p

Tukar uniform sudaa..mau bwk anak bujang jalan2 kat bawah plak

Time nih mama tgh layan Zara mandi pool..Zareef dok tunggu kat atas jeklah ngan papa k,,

Zareef + papa + kakak Zara

Zareef + mama + kakak Zara

My hero kicik

Cantek view belakang tu kan..banyak kapal layar kat cni..=)

Aktiviti 3 beranak..adik mama just celup2kan kaki die jek..lom berani nk bwk mandi..hehe

Mama n lil baby

Haha..nmpak sgt mama yg posing lelebih kan smpai tk perasan anak muak susu..=p

Kesian Zareef..tk dpt rendam pool, mama rendam dalam sinki jek..nk rendam dlm bathtub takde plak..nasib sinki die besar..jaaaaadiiiiiilah kannnnn...ahahahaa

Budak boolat dh siap mandi

Babycot yg pakai tk smapi sejam..dok atas katil besar lagi best ek sayang,,=)

Dinner time

Mama n Zareef..mase ni baru pas breakfast kat cafe..budak kecit tu tk mandi pon lagi

Dh nak check-out dah..


Hahaha..malas nk citer pepanjang..tepek gambar ngan caption jekla..pasni tepek gmbar kakak plak..dielah yg paling happy kot pi cuti kali nih..sakan rendam dalam kolam..=p..nway, mcm yg mama ada sebut sebelum ni, actually ni plan bercuti last minit..sebenarnya cadang nak balik kampung..tp akhirnya papa bagi restu nk overnite satu malam kat PD..mujur ari Khamis malam Jumaat kan..so banyak bilik kosong..kami pilih bilik straits studio yg mmg menghadap laut lepas..saje bagi release otak tgk laut yg luas terbentang tuh..=)


p/s: kali pertama Zareef dibawa bercuti, terjadik satu peristiwa yg sgt mencemaskan sbnrnya..mmg tk akan dpt lupa smpai bebila..next time baru mama stori k..yg penting bayi kecik mama selamat adanya..alhamdulillah...
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin