Melayan Zara beraktiviti..

Kesian anak dara mama nan sorang nih..semenjak mama cuti berpantang, dah jaranggggggg sgt2 melayan die buat aktiviti2 berfaedah..konon nk ajar die membaca sume ke laut..dalam 2 bulan ni, just smpat ajar die menghafal alif ba ta..then potty training jek..selain dr tuh, layan die tgk cd2 kartun n main ajelah..huhu

Nasib baik, minggu lepas Zara dapat hadiah dari Aunty Nad mama Zakwan..dpt 2 set buku + kaler krayon..terus mama tersedar diri yg lame tk layan Zara conteng2..hehe..Zara mmg kaki conteng yek..die lom berapa terer nk mewarna, melukis or menulis..Tapi, disebabkan umur Zara yg dh meningkat 3 tahun, maka kali nih mama bertekad nk ajar die menggunakan buku2 tu dgn sepenuhnya..mama siap pesan, "ni buku acik belikan, Zara kena buat belajar tau, takleh buat conteng2.."..hehehe. Alhamdulillah..Zara dh big gurl..dh paham ape mama cakap..so now, no conteng2 sebarangan kat buku sndiri..=p


nilah die hadiah yg Zara dpt tuh..thanx Nad!!

Alhamdulillah..sudah mau mula menulis dgn proper..klu tk sebelum ni mmg die langsung tk nak tulis bebetul..huhu

Kakak dh besar..dh tkleh conteng buku lagi tau..=p

Ni aktiviti kaler2 pulak..nmpak tk bukan main comot kalau Zara yg kaler..huhu

Sekali lg, mama bg pesanan jgn conteng2..so die start kaler proper sket...(rujuk pd gmbar gajah)..so contengan dh kurang tp kaler tk sesuai..(gajah kaler hijau???hahahahaha)

Ohhh..yg ni plak Zara first time Zara 'mewarna' dgn water color..yg ni pon mama tk beli, tp dapat dari set Chicky Meal KFC,,

Hahahaa..hancussssss kertas2 ni sume..mmg die buat main jekla water color tuh..mama pon dh malas nk ajar die..next timelah kite mewarna ngan water color ni lagi ye Zara..=p


Seriusly, now mama belum terer lagi nak membahagikan mase antara anak2, kerja2 rumah ngan diri sndiri..ni papa takde nih..agaknye klu dok skali ngan papa lagi bizi gilerlah..huhu..slalunye mmg tunggu adik tidolah br mama curi2 masa bukak laptop, tolong nenek kemas dapur or tgk2 kan kakak Zara..tp tula, nk melayan die ngan aktiviti2 berfaedah mmg kurang sgt..kena improve lagi mama!!..huhu..nway, nasib baik sejak few weeks ni Zara dh ada kawan baru..cucu jiran sebelah..budak tu suka betul dtg umah main ngan Zara..mama suke sbb Zara ada kawan, tp satu jek masalah budak ni kalau dh dtg tak reti nak balik..adeiiii..letih setiap kali pujuk die balik tau..nk marah, budak kecik lagi..huhu


Nilah kawan baru Zara..Yana nama die..tk tau umur berapa..maybe lebih kurang jek kot diorang berdua ni..


Hmmm..ni mama tgh cuti ni pon rasa kelam kabut..agaknye klu mama dg start keja mcm manelah kan..harapkan Zara beraktiviti ngan kawan2 kat taska jekla nnti gamaknye..iskkkkkk..


p/s: Lom cari pengasuh utk Zareef!! susah hati betullah memikirkan nk lepaskan budak kecik ni kat tgn orang lain nanti..huhuhu

9 comments:

NzA said...

pandai zara pegang pensel...xpelh lily, umo mcm zara masih belum peka ttg warna2...oklh tu dia rajin nk color...

masa anak2 kecik gitulh akak .. masa along umo sebaya zara dh ada 2 org adik....mmg akak xde masa nk ajar mrk kt rumah..kenal2 ABC,123 bila dh sk..dasyatkan anak2 cikgu ni...he...

mummy_ayu said...

ok la tu..ada gak aktiviti kakak nie...
bab nak bahagi masa keja umah ngan anak2 tu...mula2 memang mcm tu, ayu dulu pun..takut je tak terhandle..lama2 nanti terror la tu...pelan2..harap2 dpt jumpa bbsitter untuk zareef nanti...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

oklah tu..zara Dh blh paham dh apa yg mama ckp..

hepi zara dpt kwn baru..budak2 mmg cam tu kut lily..klu dh berkwn x ingat dh nk blk rumah...dh syok main sama2 kan.. ;)

Nana said...

hehhe buku tu sama mcm damia dpt adiah dari aunty nad juga
aritu lily ada komen pasal damia pandai tulis kan?
sebenarnya kita sendiri tkejut tgk dia pandai tulis sebab kita xpernah ajar dia..dia yg tau tulis sendiri..tp dia just tau tulis ikut garisan tu la..
ni seme sebab bila anak2 buah buat homework dia pon sebok gak nk wat homework..tiba2 je tgk dia dah pndai tulis..lps dari tu br kita ahar sket2 hehee

~Sharifah~ said...

Lily,

Better ajar dari skrg,.Time adam dulu masuk 3thn ni mmg dah kenal alif ba ta..a b c..sekarang kan dia 4thn dh masuk tadika,buku silibus utk 4thn punya dh abis dah baca,skrg tgh baca buku budak 5 thn,ada lagi sikit nak abis.Last week cikgu dah bg set smart reader utk 6 thn punya..Gifted btul hero aku tu..

Nanti aku update kat blog pasal buku2 si adam tu

http://adamadni.blogspot.com

pssttt...lama aku tak tgk tulisan ko..ko ajar zara menulis cumel2 tau..joke jer ;-)

Diamilikku said...

samalah alesha pun...bukan reti nak mewarna betul2...mesti menconteng je kerjanya....hahahahah..budak2 kan..tapi mak2 nih yang tak sabar..bila mula conteng je terus tutuop buku n give up

Dilla Ady said...

ckp pasal pengasuh nih kan lily, dilla tetiap pagi rase berat ati jek nk anta acha ke rumah nenek sebelah..

asek rase kesian, boleh ke die survive, pastu pikir takkan nk benti keje pulak kan..last2 wat2 hati keras pegi jugak keje...hmmmm...sabarlah wahai hati..

esok kalu dak acha ade adik, mesti rase jugak susah hati cam lily nk anta zareef..

mama_umar_maryam said...

thats y pd zt klu weken je mmg nk fokus dgn budak2..tapi ke laut jugak,hahahah

nieda said...

pandai dah zaraa menulis..lama2 nanti improve tulisan..kaler pun dah terror

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016