Kenduri kesyukuran for Zareef's akikah & Zara's birthday..

Sabtu lepas, 9 April selamat sudah kenduri kesyukuran kat umah mertua mama..FIL and MIL mmg dah lama niat nak buat kenduri ni sempena meraikan kelahiran cucu baru diorng, budak Riza Ammar Zareef tuh..so, alang2 dah ada majlis maka mama n papa tumpanglah buat akikah untuk Zareef n celebrate bday Zara skali.

Untuk birthday Zara, mmg takde prepara ape2 pon kecuali tempahkan kek Princess Barbie utk Zara jek..mmg bukan buat bday party kan..jus wat masjlis potong kek jek..Zara mmg suka sgt dapat kek Princess tuh..dari ari Jumaat lagi time mama amik die dh sibuk usha nak potong..heheh..meh tgk gmbar kakak Zara dulu k..ade gak orang perasan Zara dh potong rambut ye..nnti later mama buat entry psl rmbut baru die tuh..seriusly, sayang jugak sbnrnya ngan rmbut pnjang die dulu..huhu


Kakak Zara, the birthday girl..




Untuk majlis akikah Zareef plak, mama n papa just bagi duit kat atuk untuk uruskan kambing. then sediakan pulut kuning and bunga telur untuk dibahagi2 pada kumpulan yasinan yg akan datang..lain2 urusan majlis, sume FIL n MIL yg uruskn..in fact, mama tk datang tolong2 pon..huhu..datng majlis pagi2 sabtu tu je terus sbb papa pon baru smpai jumaat malam sebelumnya..meh layan gmbar adek Zareef plak..


Adik Zareef yang diraikan..=)








 
Majlis haritu terbahagi 2 sesi sebenarnya..sesi tengah hari untuk kawan2 atuk Zara..cume ada majlis doa selamat biasa jekla..then after makan2, baru buat acara potong kek kakak Zara..sbb kek tu kek Princess susah plak nk letak lilin2 bagai..maka takde acara tiup2 lilin..lagipon Zara dh tak sabar2 nk potong kek..abeh kek tu kena kelar2 ngan pisau die..hehehehe..


Kakak Zara yg tak sabar2 nk potong kek..=p

Zara yg happy dgn kek Princessnya..

Pose sekejap..

Ngan papa n mama..


Mama escort potong kek..kalau tak, hancuss kek tu dikerjakan Zara..hehe

Our happy family..=D

Us dengan nenek ma..

Gmbar ramai2..

Zara with atuk + nenek pa


Lepas Zuhur pulak, sesi kedua majlis berlangsung. kali ni nenek jemput kumpulan yasinan wanita kampung datang. adalah buat tahlil arwah, berzanji dan akhir sekali marhaban disekalikan dengan majlis potong jambul utk adik Zareef. simple jek majlis potong jambul tu..buat syarat jek..yg penting akikah tu kan..=)


Adik yg lena tidur dalam buai sebelum majlis berlangsung..siap keluar2 kaki tuh..=p

Mama bawak adik untuk dipotong jambul

Amik berkat nenek ma..=)

Cayang adik Zareef..

Zareef yg masih lena tidur sepanjang majlis potong jambul..good boy..=)


After majlis, Zareef ngan moyang sebelah papa..



Akhir kata, kami berterima kasih sesangat kat PIL yg sudi buat majlis utk Zareef nih..secara tk langsung dh jadik majlis utk kakak Zara jugak..heheh..klu ikutkan, mmg papa n mama takde plan nk buat kenduri dlm mase terdekat ni..mklumlah, tk lame lagi nk pindah umah..so bajet mmg kena jaga..hehe. Ni pon actually untuk majlis kat umah PIL nih, kami baru akikahkan sekor kambing je untuk si Zareef. InsyaAllah, lagi sekor nk akikahkan kat umah baru plak after pindah nanti..tapi tak taulah bila..tunggu ade rezeki lebih nanti kot..=).



11 comments:

Diamilikku said...

simple pun takpe..yang penting anak2 happy kan...heheheheh....kak su pun selesa buat kenduri2 kat umah abah..sebab dia dah ada grup nak beryasin semua kan..kalau kat sini nak kena cari pulak...

mummy_ayu said...

meriah la tu..all blue...kek bday princess zara cantiks la...adik pun baik jer..

Dilla Ady said...

eh, lily nampak cam slim la..wah, pantang btul2 la nih ye..kejap jek da kurus balik cam dulu..jeles ai tau...hihihi

NzA said...

Alhamdulillah, dh selamat majlis aqiqah utk sikecik n besdy utk kakak zara.....

zailamohamad said...

dah besar dah baby Zareef yaaa..kitorg pon plan nk bercukur Ashraf di kg genap hbs pantang ni, buat kecil2 juga..

cantik ah kek kakak Zara, tempah kt mana ya??

Sue said...

happy belated bday zara. mkin comel. suke gown zara tu, mcm princess. kek pun cantik. damia pun sibuk nak kek barbie hehehe. zareef nmpak semangat la!!

Nana said...

cantik kek kakak zara..
klw la reti buat sendiri...heheh
buaian adik pon lawa..

mama_umar_maryam said...

yg penting dulukan mane yg patutkan..ok ape 2 in 1, kakak zara pon heppy,adek pon heppy,heheh

Sha@Mama Tina said...

Yang penting majlisnya berjalan lancar kan..dengan akikah sekali tu. Just nak war2kan kat org kg ttg kelahiran yg dinantikan tu kan..budak mata bulat tuh..hehe

Ooo rambut zara pendek!! baru berasan..apa dah jadi?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

alolo..comei jer adek zareef..
potong jambul pon maintain jer tido..teringat kat Qis dulu..kemain ngamuk time cukur jambl..adeii..

a'ah..lily syng rambut zara kena potong..tp x pelah..kan nnt blh pjng gak..apapon ttp gak comel potong cam tu.. ;)

nieda said...

simple...tapi tetap meriah..
happy birthday zara..cantiknya kek

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016