Kisah potty training kakak Zara..berjaya or tak berjaya???

Heee..bersempena mama tgh bercuti panjang ni, so mama dah start semula potty training utk kakak Zara..sebelum ni mase tgh preknen arituh mmg malas giler nk train die..tp ni kat umah nenek cam senang sket nk monitor kan..so, tros nekad nk mulakan..konon target kakak Zara dh leh diaper free waktu siang sebelum cecah 3 tahun minggu depan..=p

So, minggu ni dah minggu ketiga dah mama train si Zara. Tapiiiiii..resultnye lom 100% berjaya lagi..huhuhu..lmbat kan..bukan ape, mmglah dh masuk minggu ketiga training, tp trainingnye tak konsisten. yekla, si Zara bangun tido dah siang..pas mandi mmg mama tak pakaikan pampers dah..tp sebelah petang pas zuhur, mmg everyday die ikut nenek ajar ngaji kat surau. so, mmg tk berani tk pakaikan pampers. time mandi petang, br bukak balik pampers, but sebelum tido malam kena pakai semula..karang terbocor atas tilam susah plak..huhu..blom lagi kire waktu weken. time weken n papa balik, asyik kerja bwk zara jalan jek..so klu bwk jalan kompem kena pakai pampers jugak

Apepon, wlu lom berjaya sepenuhnya, mama leh bagi 75% success la kat zara..now kalau nk kencing mmg die dah pandai cakap dah..cume kengkadang kalau die tgh main kat luar, tk smpat ckp die dh terbocor..hehehehe..tapi ni utk diaper free waktu kat umah ajelah. wktu keluar jenjalan + waktu tido malam, maybe akan amik masa sket..takpela, slow2 train ye kakak..yg penting, skang dh leh save sket duit pampers saiz XXL yg mahal tuh..baik buat beli pampers adek plak kan..hihihi

Last but not least, gmbar terbaru anak dara mama yg semakin membesar..lagi beberapa hari jek nk masuk 3 years dah..=)..opsss, rmbut depan zara tu mama dh trim sket dh..tp senget benget dek penangan tangan 'kero' mama..hahaha



Love you too, kakak...=D


p/s: Kalau nak 'biyak' pon Zara pndai cakap jugak..tp selalu bile dh 'melepas' br die bgtau..huhu..so lagi 25% tu nk train Zara 'meneran' dlm toilet plaklah..caiyok kakak Zara!!!..=D



12 comments:

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

gud girl zara...kyra pulak huhuhu bercinta nk tranning dia..dh la ada masa weekend je nk ajar sbb 5hari dok kat nursery mlm td tranning kyra biyak dlm toilet siap beli pot pink lagi last2 dia bantai nanggis sbb takut dok atas tu hehhee

[-suziey-] said...

ok la tu..slowly..aQeel now mlm je pakai..time tido mcm xsmpai hati nk kejut dia..utk train kencing..huhu..tp 1 thing yg geram berak dia geli nk dok atas bowl..paksa kita pakaikan pampers..adeii..pampers mahal semata2 nk tadah taik dia..aiyakkkk

Nana said...

chaiyok2 kakak zara.
xpe slow2 k..
insyallah bole tu
damia skang dah free pampes
ada la 2x terkucil atas tilam heee

mummy_ayu said...

caiyok..caiyok kakak zara..sikit hari lagi ok la tu...
ian dulu pun time cuti pantang iris ayu buat potty training..

nieda said...

emak nieda pun dh suruh train humaira potty training.bulan depan baru cecah 2 tahun..senag je jawapan MALAS. Dia ckp kiteorg dulu dlm 2 thn dh free diapers.hebat org dulu2

maya amir said...

takpe2...pelan2 kayuh..tapi yg penting, kalau die terlepas jgn marah die.. nanti lagik die takmo cube potty training lagik..:)

NzA said...

xpelh lily, kita perlu sabar latih anak2 ni..tu dh kira oklh...Insyallah xlama lg dia dh trbiasa.....

mama_umar_maryam said...

hahaha,gelak dulu bc komen suziey--xper zara,nnt bile dh blk s.alam,byk mase blh train lg kan..slowly but surely =)

Diamilikku said...

akak malas la lily..biarlah dia pakai dulu..smpai dia betul2 boleh cakap...hehehehhe...

littlehumblelynn said...

lily

wah..zara dah pdi..sikit lagik je tuh..kena rajin tanya dia..nanti mesti boleh tuh!!

Dilla Ady said...

da kire okeh jugak kot tu lily...biase la kalu bocor2 nih..huhuhu

dilla pun terpikir nih camne la nk ajar dak acha nnti..

Izan Ishak said...

oohh...takpe tu lily. slow2...nnti mesti zara dah terer punya. si kembar pun mula2 pening izan nak train... last2 semuanya dah normal. kekadang tido pun dah takyah pakai pampers~

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016