Melaka 2014 | Muzium Samudera aka "Pirate Ship Zara Zareef"

Kesinambungan aktiviti River Cruise di Sg Melaka..kami smpat gak mengunjungi muzium samudera ni..ikutkan mama malas nak masuk sbb dulu2 dah pernah gi sini dgn papa (time bertunang kot)..tapi bila Zara Zareef nmpak jek muzium kapal besar tu bukan main semangat lagi diorang ajak naik..diorng panggil kapal lanun..hahahaha..anak2 mama ni terpengaruh ngan citer Jake the Never Land kot..so takpelah..masuk jekla nnti leh ajar anak2 sikit2 pasal sejarah tanah melayu kan..=p

So jom tgk gmbar apa yg zara zareef belajar dlm muzium nih ya..^_^


Dari kejauhan dirong dah eksited nmpak kapal besar..hoho

Family pic sebelum masuk ke dalam kapal

Ecehhhh..iya2 jekla papa citer pasal sejarah kat anak dara dia kan

Budak2 ni mmg paling suka tgk replika kapal jekla..wuwuwu..zara dh pndai baca tp soh baca citer sejarah panjang2 tu dia tak mau..bosanlah tuh..alahaiii anak mama


Zareef kata area mata wang lama..

Serius unik matawang ni kan..siap ada syiling buaya n syiling kura2 lagi tuh

Jumpa meriam..tmbah esited la diorng..=)

Mama n the kids..baby pon nmpak pelik jek tgk replika kapal kat blkg tu kan..=p

Atas dek kapal tingkat paling tinggi..mama tak join naik sini sbb ngeri tgk tangga dia..=p


Turun dari muzium samudera nih, ada lagi sebiji muzium kecik kat sblh die..tak ingat nama ..muzium maritim kot..dlm tuh banyak pameran pasal kehidupan dalam laut nilah..budak2 ni suka jek tgk smbil berlari2 sesuka hati..wuwu


Zareef dgn replika penyu/penyu yg diawetkan..mama tak sure..

Tak byk amik gmbar dlm ni sbb dh penat..haha..amik gmbar bby comel ni jeklaaa..pinjam topi kakak jap


Ok..nak balik dahhh

Papa smpat ajak singgah medan Samudera ni skjap..btol2 berdepan dgn muzium kapal..sini port jual sevenier2 n kedai makan..mama jalan2 cuci mata jek satu sevenier pon tak beli..kikiki


4 comments:

aLyNnZ said...

alin pun nama jerk org melaka tp dah lama sgt2 tak masuk muzium kapal ni..rasa nyer last masok dulu pun tak kenal lagik dgn hubby..ermm kena g jugak ni hehe

mamaarifakeem said...

Syoknye jln2... anak2 lg happy kan... tengok gmbr ni terus rasa cam nak g bedcuti2 gak...hiii...

Adik behaved nya..good boy.. =)

LYAfrina said...

bestnyer ..kecik2 dh dpt jejak kaki kat sini..auntie y dh tua ni ntah bila nk smpai ni

Adlin Mohamad said...

kitaorg nama je jejalan melaka tp x rajin nak redah semua bila sampai bilik je masing2 zzZZZzzz hahaha

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016