Orang kanan mama

Salam Isnin semua..adoiii..makin lama makin malas nk mengupdate blog..beza betul cuti pantang kalini dgn masa pantangkan zareef dulu..skang rasa mcm tak cukup masa jek nk menghadap laptop..siang smpai ke malam melayan kerenah 3 anak..bile time sume dah tido malam tuh mamanye pon turut melepek sama..hihiihhi...

Nway, kali ni nak story pasal orang kanan mama sorang ni..sape lagi kalau bukan kakak Zara kan..mklumlah anak sulung, serba serbi mama mengharapkan die..nmpak die pon ikhlas jek menolong..upahnye senanggggg sgt..cium n peluk sayang pon dah cukup..hahahaa..

So, skang ni antara rutin kakak Zara

- tolong mama amik n buang pampers adik2
- tolong mama amik segala mala barang..bakul brg baby, towel baby, bantal baby, botol air mama, kamera mama, nset mama, dan macam2 lagilah..mamanye dah anak3 bukan main berat lagi bontot nak bangun..>_<
- tolong mama tgk baby sementara mama makan or mandi..pndai gak die tepuk2 baby, layan baby main..tp sekejap jekla kan..klu baby nangis kenalah mama take over..haha
- tolong mama letak baju2 kotor dalam bakul
- tolong mama tutup segala suis lampu, kipas, tv kat ruang tamu sblm tido
- tolong mama enjut buai baby (baru 2 hari start buaikan bby, mesin buai automatik tuh tertinggal plak kat umh kuantan.. )


Kakak Zara yg sukeeee sgt amik gmbar dgn bby..yg ni pon suke sgt kiss baby tak kira masa mcm si zareef..skang sayanglah kan nnti bby dah besar jangan kakak layan gaduh jugak cam ngan zareef sudah..huhuhu

Kakak n adik kicik lagi..abaikan tilam tak beralas tuh..bukan bby kecik yg kebocoran tapi si abangnya tuh..huhu

Bila 3 org anak tidor selonggoks..hihi..tersentuh hati sndiri sbb mcm tak sangka anak dah 3..=p..apepon, klu waktu nap time jek mama bagi zara zareef tido dkt2 ngan bby..time tido malam tak berani tkut masing2 terhempap bby kan..


Ok..selain dpd rutin2 membantu mama mcm kat atas tuh, rutin yg selebihnya dihabiskan dgn main, main, dan main!! hukhuk..kadang klu tgk die main ngan zareef buat mama stress jugak..bukan main bising lagi..penat mama jerit2 pon diorng tak layan,.hukhukhuk..lagi2 klu time bby nak tido kan..haihhhh..ilang sabar mama korang ni...nak jugak tunggu kena marah ngan mama baru nk ikut kata..fahamlah budak2 mmg suka main, tp still rasa nak marahhhhh jugak sesekali tuh..ni lom lagi bby zayed besar join main sekali kan...T_T


Mase cuti sekolah arituh anak kedua abg mama join duduk kampung sekali seminggu..bile 3 budak ni dah bergabung lagilah kan..selang seli suara diorng ngan suara mama terjerit2 soh senyap..hahahaa


Buat masa nih, Zara masih dicutikan sekolah lagi..mama inform teacher bulan july baru nk start sekolah semula..so lebih kurang sebulan setengah jugakla die memonteng..huhuhu..arituh teacher bwkkan buku matematik jek utk bwk balik..so antara rutin harian gak die kena siapkan at least 1-2 mukasurat buku math tuh..janji ngan die klu buku math siap baru mama bwk jalan2 after habis pantang..=p

Ohhhh..lupe..ada satu lagi rutin harian wajib Zara..ape lagi klu bukan mengaji ngan nenek..ngan neneknya zara rajin sket mengaji tak macam ngan papa mama ade jek alasan die nk malas ngaji..hahaha..last mengaji ngan papa die dh smpai 3/4 iqra'5..alhamdulillah sebulan dok ngan nenek, dah habis dah iqra' 6 die..skang dah start juzuk 1 al-Quran...semoga terus rajin ngaji pasni tau kakak nnti mama n nenek buatkan majlis khatam quran..hihihi


Time mengaji al-Quran..ikut mood die ni..mengaji nak, pakai tudung taknak..takpelah, mama maafkan..slow2 pujuk die pakai tudung nnti..>_<


Klaa..itu jek yg terlintas harini ttg kakak Zara..ade yg lain2 nnti tulis lagi dlm lain entry..=p


 

7 comments:

QasehnyaRania said...

alhamdulillah.dh masuk juzuk 1...
haaa, lepas ni zara kena pakai tudung tau. hihi..
xpa pelan2 ajar..nti blh trima la tu..

Nad MamaZN said...

zara zara.. :)
moga jadi kakak yg baek k! :)

ibuafiqahhuzaifah said...

zara dah juzuk 1 Alquran..
bangga gler kat zara..
hebat dah tu..
slow2 ajarkan pakaikan tudung..Afiqah pun blum mahu pakai tudung..dah masuk darjah 1 dia nak pakai kot..

LYAfrina said...

bagusnya kak zara..mmg kakak y blh diharapkan.. xpela cuti sekolah pon..asal kat rmh selalu praktis..

bgusnya zara,,dh naik alquran..

mamaarifakeem said...

Alhamdulillah,.. syoknya dh 3..hihi.. terus terbyg keadaan diri sendiri time pantang dl, mmg mencabar emosi, nak marah je bila si abang buat bising or ragam..huhu..
Dapat bayngkan..hihi..
Waah laju juge zara ye ngaji, arif belum antar g ngaji lg, awal tahun depan in sha ALLAH.. dgn kita bukan nak disiplin sgt ngaji..wuu

Syima ~Mama Kyra~ said...

HEHEH..good girl zara..bila sorang anak nk tmbh lg...bila dah masuk 3 rasa ramai lak anak kan :D sama cam kyra baru masuk juzuk 1 al-quran..dgn pama dia malas ngaji..last2 kitaorg htr kat jiran ngajar kelas ngaji :) :D

~MommyAqilMedina~ said...

Alhamdulillah..perkembangan KAkak Zara yang sangat positif..untungnya ada anak dara kan kak..ringan tulang..tak lah kita nak harapkan orang lain sangat time berpantang..huhuhu..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016