Ikan belaan di rumah kami

Ingat lagi tak pada kolam/air pancut mini kat umah kitorng tuh..??


Now dah ada ikan dalam tu yekk

Ada kaler BIRU...

Ade kaler KUNING..

Yang MERAH pon ada haa..

Tuan punye ikan2 belaan..suka sgt usha2 ikan dlm kolam mini tuh..

Motip bwk hanger kuar tak diketahui yek..layankan aje..=p


Tapi kan..malangnye..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Sume ikan2 tuh..

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Ikan PLASTIK or ikan mainan jek sebenarnye..ekekekeke..ada 4 beradik sumenye..


Sian kan Zara..dh kemaruk nak ada fish dalam kolam..letak ikan plastik pon jadilah..hehehhe..actually ikan2 tu ikan dari lampu hiasan kat bilik atas..semenjak kes adik jatuhkan lampu tu n buat air dlm lampu ikan tu tumpah, tros tk pasang n isik air dh dalam lampu tuh..so, terpikir plak nk campak ikan2 mainan tu dlm kolam mini nih..saje buat penyeri..papa kata nanti die nk belikan jugak ikan betul letak dlm kolam tuh..cume takde mase free jek skang nk pi carik ikan..klu ada ikan, kuranglah kot lumut2 dlm kolam tu nnti sbb ikan makan kan..

Nway, selain ikan2 plastik kat atas..sebenarnya kami mmg ada sekor ikan belaan yg real pon..ni die diperkenalkan..mmg tk pernah tunjuk ikan ni kat dlm blog lagi sebenarnya even dh lame dh beli..=p


Ikan takde nama..tapi nk panggi si Merah pon boleh lah kot sbb kaler die tu kan,,

Dah 5 bulan pon kami bela si Merah ni..die nmpak syok jek dok dalam akuarium kecik yg penuh batu karang tuh..kdg2 die suke lepak2 kat celah2 batu karang tu tau

Air sentiasa jernih sbb kami pakai filter wlupon akuarium tu cinonet jek..=p

Special psl si Merah nih, die tk makan makanan ikan..kesnye sbb lupe beli..makanan die, roti KFC yg dh dikeringkan ni..cubit sket n ceraikan2 tabur dlm air..berebut die makan..=p


Heee..beli ikan ni time Zareef umur 3 bulan..lame jugak dahla kami bela kan..macam biasa, papa suke beli ikan laga jek sbb tahan lasak..act ni ikan laga yg ketiga kami beli..yg pertama dulu mati sebab mama sibuk bawak balik kampung time raya..idup seminggu kat kampung tp time nk bawak balik shah alam kepanasan dlm keta kot smpai lemas ikan tuh..huhuhuh..kali kedua beli sepasang jantan betina..yg jantan mati sndiri tp yg betina tahan agak lame jugak..cume akhirnye si betina tu mati sbb mase mama balik berpantang kat kampung arituh, papa bwk balik ikan tu jugak tp pi letak kat kolam hiasan atuk..tk pasal2 jadik makanan ikan lainlah si betina tuh..huhu..sian die..

So ikan ketiga ni tk taulah smpai bile hayatnye..hope dpt kekal lamelah..sonok juga ada ikan kecik dlm umah..cume skang kami dh kena block kawasan akuarium ni sket sbb si Zareef dh pndai berdiri kan..takut jek die berpaut pada akuarium tu tak pasal2 jatuh n pecah berderai..=p


p/s; Kalau umah besar, teringin nk bela pet lain macam arnab ker, kucing ker..tp umah sekangkang kera kang serabut pulak mane nk letak anak2..binatang peliharaan lagi..hehehehe



7 comments:

Izan Ishak said...

teringin nak bela pet mcm kucing... tapi tulah cam kata lily, umah secoet je nnti anak ke mana pet ke mana...hikhik...

Salina@IbuAqil said...

hik3!!! baru je nak tanya mama, ikan apa yg cantik warna warni tu.. upanya ikan menan.. hi3!!!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..lily pun teruja tgk ikan2 kaler cantik..rupanye ikan plastik.. ;)

Ikan yg real tu pun cantik juga.. ^_^

maya amir said...

lily & hsbnd mesti penyayang sbb suke bela binatang..aah akak baru imagine mesti lily suka bela rabbit ke kan,skali betul lily ckp gitu..hehe..eh teringat org ckp kalau bela ikan puyu dlm umh, kalau ade org nk bt x baik kt seisi umh/sihir..terhalang..betul ke ntah x tau..:)

Nad @ MamaZakwan said...

bela ikan ok lagi
tp kalu arnab ke, kucing ke, tak suke..geli kot dgn bulu2 nye, hehe..

lily, adiah zakwan dh sampai
kemain seronok lagi die!! :)
tq lily..utk baby pun ade jugak ;)
1st mainan utk baby, hehe..

nnt kite wat entry special ^_^

S.U.R.I.A.T.I said...

su pun suke ikan...tapi xbela pon. sbb suke tgok je. cuci aquarium malas. hahaha. nmpknya, idea ikan mainan itu adalah baik sekali.ahaaaa..

ida khairani said...

oklah tu idea nak letak ikan plastik. boleh la ida tiru. demi keselamatan ikan hidup yang tentu hidup tu nanti.

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016