Sharing is caring: Cara pamakaian baby carrier yang SALAH..huk3x..

(See attached file: bc1.JPG)
(See attached file: bc2.JPG)
(See attached file: bc3.JPG)
(See attached file: bc4.JPG)
(See attached file: bc5.JPG)


Huhuhu..sebenarnya segan gak nk buat entry nih..tapi, mama niat nk sharing
pasal nih ngan parents yg 'kurang pengetahuan' mcm mama n papa..sebab anak
first dulu aka kakak Zara mmg tak pernah didukung ngan bby carrier..kali ni
baru nk try test utk Zareef sbb Zareef kan spesis badan bambam..nk dukung
biasa jek mmg lenguhlah kan..

So, ape yg tak kena ngan gmbar2 kat atas tu? mmgla budak Zareef nmpak
syokkkkk jek dok dlm carrier tu kan..TAPIIIII..sebenarnya kita tak
digalakkan membawa bayi kecik dgn cara 'facing out' mcm Zareef tu
yek..seriusly mama br tau psl nih..papa dok bawak Zareef ngan cara mcm tu
sbb die kata biar Zareef seronok tgk depan n tgk sekeliling..mama pon
iyakan jekla..bby carrier ni kitorng br beli few weeks lepas n dh diguna 2
kali..

Jom share sket keratan artikel ni yek:



"Infants in outward-facing orientations can't turn away from surrounding stimuli. They can't turn
inward toward a parent's body if stimuli become overwhelming. In this position the baby cannot make
eye contact with his or her parent to evaluate facial expressions, social cues, and so forth to make
assessment of the situation. Only choose a baby carrier that allows your child to face you ... never
out. There are too many events going on around your baby. A baby has no way to exclude himself from
the environment by turning his head away and towards you. Healthy sleep is difficult for a baby who
is facing outward."






p/s: Gmbar2 ni masa kitorng gi jusco 2 minggu lepas..pergi jusco semata2 nk
beli langsir siap utk sliding door + bilik...so sbb mmg target nk pergi
sekejap jek, maka decide tingglkan stroller Zareef n dukung guna carrier tu
jek..so far, die mmg lebih suka duduk dlm bby carrier mcm tu..tp klu kuar
lama mmg kena bwk strollerla kan..senang klu bby nak tido..=)

7 comments:

Sha@Mama Tina said...

o lala..serius sha pun tak tau psl nih. thanks for sharing.

tina dlu tak penah umo guna menda nih. Dia pun bambam kan so paling 2 letak dlm stroller jek la. nak tido senang sket.

Lagipun abah tina bidang besar..tak leh muat masuk carrier ni kat dia..huhu

Ummi Eisya&Amani said...

eh yeke...seyes tak tahu gak..skrg ni selalu bwk amani mcm tu..sebab nak bg dia tgk keadaan..masa eisya dulu tak pernah pun beli carier ni,tapi sejak ada amani mmg guna je..sebab kes mls nak bwk 2 stroler..so kakak masuk stroler,adik masuk carier..tq sharing ye..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

kita pun tak pernah tau lily..
hehe..wlupun slh..tp Zareef ttp happy ..siap senyum2 senget lg..hiks.. ;)

ida khairani said...

ooo.. camna ni.. kena korek lagi kot info.. selalu kalau baby rasa insecure dia akan nangis. time tu kita dukung la dia or buat facing kita plk, takleh ka cam gitu ja?

mmg ida tak guna carrier cuma stroller tp rasa mcm banyak kelebihan ja carrier.

shila ariff said...

hazim pun dulu kami bawak jalan2 guna baby carrier...skrg simpan utk adik dia pulak...

Dilla Ady said...

hhuhu...dilla pun tak tau jugak pasal nih..

tp mmg takde gak carrier nih..cam janggal lak rase nk dukung anak camni..huhu

mama_umar_maryam said...

yg zt tau,klu bwh 6 bulan tu mmg kene ngadap kitelah..klu dh 6 bln ke atas,blh je facing out..hehe,xper..kdgkan sbb kite buat silap kite akan igt smpi bile2 ;)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016