Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Mama + dua kanak2 ribena + Puss in Boots..=)

Hee..lameeeeeeee sgt rasa tak pi tgk wayang ni..so bile nmpak jek trailer Puss in Boots ni kat tv, mmg dh janji nak bawak kakak Zara pi tengok..Zara plak mmg dh kenal watak Puss ni sbb Zara kan peminat citer Shrek..so die pon sangat,sangat, sangat bersemangatlah nk pi tgk wayang ngan mamanye..=)

Kebetulan, Sabtu lepas anak buah mama (anak pada abg mama) yg duduk Kluang tu ada kat umah mama, jadi mama ajaklah die skali gi tgk wayang Puss nih..1st time anak buah mama masuk wayang..nasib baik die behave jek dok dalam tu so takde masalah lah mama menghandle dua kanak2 ribena nih..hehe..Ohh..lokasi macam biasa tentulah panggung wayang terdekat di JJBT..siap amik tiket paling awal yek kol 10.10am..itupon time kitorng smpai dh agak ramai org beratur kat TGV nun..=p


Zara n abg Ikhwan kat depan poster Puss in Boots..

Bersama icon2 Puss in Boots..actually kan kepala Puss tu dah terlentok tau..nasib baik ada sorang Indian yg sanggup tolong pegang kepala Puss tu time mama amik gmbar..agagagaggaa

My baby..Nur Riza Azzahra bt Riza Shahril dalam panggung wayang..macam biasa, mmg komited si kakak tgk citer smpai ke abeh..=D

Anak buah mama..Zul Ikhwan b Zul Azrin..dh separuh citer die macam ala2 dh bosan gak..asyik tanye lame lagi ke tak nk habis..hehehe..tp mujur tk buat perangai..gigih tgk smpai ke sudah jugak..=p


Kesimpulannye, macam biasa mama mmg suke tgk citer2 kartun nih..macam2 watak ada dalam Puss in Boots antaranye watak Humpty Dumpty, Jack n Jill, Jack and the Beanstalk, Golden Goose dll..seronok gak sbb watak2 tu sume ada dlm nursery rhymes time kite kecik2 dulu kan..=p..Heroin dlm citer ni Kitty the Soft Paw..sweet jek tgk die berpartner ngan Puss in Boots..hihi..

Nway, pas tgk movie smpat bawak budak2 ni main kat area keta bebanyak tuh..abeh gak rm5 mama buat beli token nak bagi keta tu bergerak..huhu..takpelah..asal kanak2 ribena tu happy kan..=)


Abg Ikhwan yg seronok dpt naik car

Kakak Zara pon bukan main seronok nmpaknye..=)

Best sebab banyak keta yg ada dua stereng ni..tk payang rebut2 pusing stereng kan..heheheh

My baby Zara..(adik takde lehlah panggil baby kan..kalau tak kena panggil kakak Zara..ekekekkeke)

Ni plak kat area bawah JJBT tuh..mcm biasa ada hiasan2 utk krismas..seronok btol budak2 ni berlarian kat situ..mujurlah tk ilang dari pndangan mata mama nih..huhu



Last but not least, balik dari JJBT, smpat singgah McD drive thru sebab nak belikan kanak2 ribena tu eskrem sorang satu..tengok2, ada plak mainan happy meal watak2 dlm Puss in Boots nih..apelagi, smbarlah sorang satu mainan nih..kalau beli mainan jek rm3 each pcs..=)


Watak Puss in Boots pilihan abg Ikhwan..n Zara plak pilih watak Kitty Soft Paw..suke budak2 ni dpt mainan tuh..=p


Hmm..kesimpulannye bukan kata budak2 jek seronok..mak budak ni pon seronok dpt pi tgk wayang..mklumlah, sesekali dpt 'lepaskan' diri dari berkepit ngan si kecik tu kan..time kasih papa n nenek ma sebab sudi tolong jagakan Zareef sementara mama pi berseronok sekejap yek..sesekali, reward utk diri sndirikan..=p..nway utk Zara, pasni kite tgk citer Alvin and the Chipmunks 3 plak k..kali ni kite bawak adik sekali..(ngan harapan adik akan behave dlm wayanglah..hihihiihi)



~28.11.11~

Ada apa pada tarikh 28.11.11?? Hee..takde ape pon..cume selain dari semalam merupakan cuti ganti bagi awal muharram,  semalam jugak genaplah anak bujang mama berumur 9 bulan..entry Jumaat lepas dh selamat update pon serba sikit milestone si Zareef..so entry ni just letak some pics budak yg masuk umur 9 bulan ni semalam..=)


My darling baby..nmpak jelas dah 2 batang gigi tu kan..=p
.
Gmbar adalah kurang memuaskan sbb guna nset jek..huhuhu..susah payah nk amik gmbar Zareef ni sbb budak tgh aktif..so sume gmbar manjang gegar..huhuu lagi


Act semalam pas makan tgh hari kitorng kuar jugak konon nk settle few things..tapi malangnye, sume tpt yg kitorng pegi adalah TUTUP..ingat tpt2 swasta tak amik cuti ganti awal muharram, rupenye sangkaan meleset sama sekali..last2, berangan nak pi Digital Mall sbb ingat nk survey2 bli kamera baru..tp sedey sebab SESAT ok..tolonglah bagitau mama kat mana Digital Mall yg org selalu pegi beli kamera, nset, gadget sume tu..kat PJ ker? kitorng semalam terpergi ke 19 City Mall kat subang jaya kot..main redah jek rupenye takde benda pon kat sana..sakit jiwa punye pasal, layan munum petang jek kat Pappa Rich akhirnya..=((


Budak umur 9 bulan seronok dpt pi minum ptg..=p

Eksyen jek lebey ngan sudu tuh..walhal mama suap roti sket2 jek kat die..hihi

Cayang Zareef sangat2!!

Menu minum petang mama..roti Pappa Rich ngan air red bean cendol..sedap tol air tuh!!

Si kakak Zara yg setia ngan menu kentang gorengnya

Kat luar mall..gmbar jap kat pokok krismas nih

Kakak smpat layan main skuter..budak umur 9 bulan lom leh join lagik yek..=p


Nway, entry ni mama update ngan laptop mama tau..mmg pelik laptop mama nih..arituh ada sebut laptop dah rosak kan..tp sekejap2 die leh on plak..ikut sukahati die jek..macam ada mood pulak..huhu..so semalam mmg plan nk bawak Vaio mama nih ke SONY service centre kat Midvalley tuh..sekali tutup plak..pasni, tak tau lah leh on ke tidak dah laptop nih..klu rosak semula, ingat next week nk 'pujuk rayu' papa bagi pinjam laptop die sementara laptop mama masuk 'ICU'..sebelum ni papa dh bagi pinjam smartphone die dah..tp seriusly, susahlah nk update blog guna smartphone nih rasenye...kecik sgt + mama lembab sket bab touch screen2 nih..sangat jakun kan...=((. Apepon, next week nk meneruskan misi pencarian kamera baru + repair laptoplah kot..nset papa kata guna dulu die punye wat sementara ni..hehehe..jimat duit sementara nk tunggu rezeki terlebey masuk..=p

Boboiboi mama..lagi 3 ari nak masuk 9 bulan..

Citer psl Zareef jekla arinih..
Suke plak panggil die boboiboi..
Macam comel plaks..hehehe..
Klu ikutkan, papa die time kecik2 pon mmg dpt gelaran 'Eboi'..
Shortform bagi boboilah tuh..hehehe

Nway, budak kecit ni lagi 3 ari nak masuk 9 bulan dah..
Skjap jek rasa kan..
Now dah ada 2 batang gigi pon..
Act sejak mama tak sihat arituh,Zareef dh putus 'ngempeng' ngn mama..
So,wat mase ni takde lah episod terjerit2 kesakitan digigit dah,.
Tp macam sian pon ada..
Dulu nk tido jek kompem nk ngempeng..
Skang golek2, tepuk2, n dodoi2 kan skjap maka tidurlah die..
Sori ye sayang..rasa bersalah plak mama die nih..huhu
Tp tgkla..klu tetibe Zareef nk smbung ngempeng ngan mama, mama relakan aje
ye,,=)

Citer perkembangan fizikal plak, last timbang budak ni dah 9kg lebey dh..
Normal la kot eh..
Badan mmg sasa lah bnding kakak die dulu..
Cthnye, gmbar Zareef yg pakai baju biru kat atas tuh..
Act baju tu baju kakak die time umur setahun lebih..
Adik baru 8 bulan dh muat pakai dah haa..
Semangatlah tu kan..=p

Now, Zareef dh leh berdiri sndiri..
Tp sbb kamera mama dh rosak, susah nk amik2 gmbar dah..huhu
Amik ngan kamera nset papa nih, manjang bergegar jek gmbar..
Tak best!!

Ohh..psl entry semalam..
Thanx utk suggestion kawan2 yek..
Ada yg soh repair nset dulu..
Ada yg kata lappy dulu..
Yg cadangkan beli smartphome pon ramai..hehehehe
Tgkla..keputusan bakal dibuat weken ni..
Plan mama - repair nset, repair lappy, beli kamera..
Tu baru plan jekla..papa mesti tk bagi beli kamera baru..
Manjang rosak jek kamera kat tangan mama..huhuhu


~Lily @ Mama Zara Zareef~


***********************************************
(See attached file: boy1.jpg)(See attached file: boy2.jpg)(See attached
file: boy3.JPG)(See attached file: boy4.jpg)(See attached file: boy5.jpg)
(See attached file: boy6.jpg)

Laptop rosak..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

(See attached file: Sony-VAIO-pink.jpg)


Huuuu..berita sedih lagi..
Sebelum ni mama tak inform kot yg nset mama dh rosak..
Skang ni pinjam 2nd phone papa utk sementara waktu..
Then kamera compac Lumix mama pon dh nazak dah..
Gara2 kena banting ngan si kecik Zareef,..
Leh amik gmbar, tp kena adjust fokus betul2..
Mmg spoil mood bergmbarlah..=(

Then ni yg terbaru..laptop vaio pink kesayangan mama plak buat hal..
Rasa nak nangis tau..
Tk boleh nk on langsung..
Ehhh..mama rasa die mcm leh on..
Tp skrin rosak kot sbb gelap gulita jek..
KEsimpulannye, sume rosak..
Abeh tkleh nk online kat umah..
Terpaksa online kat opis jekla..
Itupon terhad utk update blog thru email..
Ngan baca blog korang thru google reader..
Nak tinggal komen tk dptlah sbb kat opis blogger tkleh bukak kan..
Huuu..sedey1000x..T__T..

Now, tgh konpius..
Antara tepon, kamera n laptop..
Mane yg paling penting utk mama repair or cari ganti yg baru dulu..
Sume pon penting..
Nset nk wat selesa bersms n bervideo calling ngan papa..
Kamera dh tentulah utk amik gmbar yg tersyang..
Laptop plak selain utk online, sumeeeeeee koleksi gmbar2 kitorng masih
tersimpan dlm tuh..
Nak tak nak mmg kena repairlah..
Tp mcm kena ikut turn..
Almaklumlah..bajet tight..huhuhu sekali lg..=((


~Lily @ Mama Zara Zareef~

Bakal rindu pada si kakak..

(See attached file: IMG_20111118_185528.jpg)


Perbualan antara mama n anak sejak beberapa hari yg lepas:


Zara: Mamaaa.. kakak nk tido umah cik yan kat kay ell..

Mama: Nape kakak nak tido kat sane pulak?

Zara: Yekla..kat umah cik yan ada kak pia..ada kak syada..ada cik zaki..
ada nenek..sumeeee banyakkkkk (ramai maksud die..=p )

Mama: Abes tuh, nanti kalau mama rindu kakak macam mana??

Zara: Alaaaa..mama rindu ajelah..nanti kakak tepon mama eh..

Mama: Sian mama dengan adik..sapa nak tolong mama jaga adik??

Zara: Alaaa..mama jagalah sendiri..kakak tido umah cik yan eh..

Mama: Yela..mama dgn adik jela..nanti kita jalan dua orang je gi jusco kan
dik kan??

Zara: Haah..mama dengan adik kat Jusco..Zara kat umah cik yan kat kay ell
je k..


Amboi2x..bukan main anak dara ni kan..
bersungguh btol nak dok ngan kazen2 die..
So semalam balik keja mama terus pi umah kakak mama tuh..
Mmg seronok btol Zara dpt jumpe nenek ngn kazen2 die..
Pagi td sedih gak nk tinggalkan die kat sana..
Sunyilah umah takde suara2 Zara nnti..huhu
Apepon, hope Zara pndai membawak diri kat umah cik yan yek..
Jgn wat perangai tau kakak!!
Ari Sabtu nnti mama dtg amik kakak..=)

p/s: Lupe bwk laptop gi umah kakak mama so tk dan nk online..
So sori pada kawan2 yg lama mama tak ziarah..
InsyaAllah..malam ni mama start bw lah yek..
Happy Tuesday sumeee..=D


~Lily @ Mama Zara Zareef~

Aktiviti ari Ahad org yang belum berapa nk sihat..

Hmm..layan jela gmbar2 yg ada ni yek..
Ni sume gmbar ahad semalam..
Kol 2 lebih mcm tu, kuar umah nk pi lunch kat JJBT..
Kebetulan ada kupon Manhattan Fish Market tk guna lagi..
Sebelum kuar, smpat amik2 gmbar dulu satu family..

Kat MFM, ikut promo kupon dapat 2 set small grill..
Kurang meriah bile beli set kecik ni kan..
Klu makan set besar tu macam eksited terlebey sket..hehehe..
Then air beli satu jek ice peach tea..
Kongsi jek sebeb leh top-up kan..=p
Then tmbah lagi desser brownies with ice cream..
Sedap giler sbb coklat die melimpah ruah..suke3x..=)

Kat sana selera jek si Zara makan..
Zareef plak cm biasa makan fries..
Di smping tu sibuk mengunyah brokoli tk abeh2..
Siap makan, naik tingkat atas jap..
Mama nk carik hadiah utk anak2 buah..
Last2 beli set angry bird utk diorang..
Satu tumbler + 4 bijik cawan + 2 set stiker utk 5 org budak..
Jadilahhhh kan...=p
Sementara mama pi carik hadiah tu, papa layan anak2 kat WonderLand jek..

Klaa..tu jek citer pendek semalam..
Oh ye..disebabkan smalm sbnrnye masih lom berapa nk sihat,.
Balik dr JJBT mama flat sekali lagi..
Siap sakit kepala tahap terlmpau tuh..huhuhuh
Mujur papa ada kali nih so lehla manja2 mintak urut kepala..=p


p/s: Malam ni mau hantar Zara ke umah kakak mama kat KL..
Nenek die ada kat sana..dpd semalam dh sibuk request nk dok ngan nenek n
cousin2 die..huhu


~Lily @ Mama Zara Zareef~

**************************************************
(See attached file: sun1.JPG)(See attached file: sun2.JPG)(See attached
file: sun3.JPG)(See attached file: sun4.JPG)(See attached file: sun5.JPG)
(See attached file: sun6.JPG)(See attached file: sun8.JPG)(See attached
file: sun9.JPG)
(See attached file: sun10.JPG)(See attached file: sun11.JPG)(See attached
file: sun12.JPG)

Entry penyeri Jumaat..

(See attached file: kids1.JPG)(See attached file: kids2.JPG)(See attached
file: kids3.JPG)


Salam Jumaat sume..
Huhhh..baru ada perasaan nk update blog kesayangan nih..
Seriusly time tak sihat, mmg takde mood nak bercerita..
Inipon entry ringkas sekadar nk update status kesihatan mama..
Cume penyerinye macam biasa, muka anak2 jela..
Muka mama belum datang cahaya seri tuh..hehehe

Menjelang Jumaat, kesihatan mama dh beransur sembuh..
Mama demam smpai ari Rabu..
Ari Khamis, kepala still pusing2, rasa nk pitam nk muntah sume ada..
But still, kerja yek..malas nk amik MC lagi..
Arini, dh ok sket cume masalah semput mama lom reda..
Sakit kali ni teruk sket sbb dengan demam + semput tu lagi..
Semputnye plak lain macam..
Mama macam tkleh nafas dalam2 mcm tuh..
Nak tarik nafas pnjang sket mulalah rasa sakit dada..
Pastu buat kerja sket or jalan jauh sket mama dh sesak napas dh..
Bayangkanlah, dukung Zareef tu pon leh sesak dada dibuatnye..
Dukung Zara mmg dh taklehlah..leh pitam karang..huhu..
Maka, harapnye weken ni kesihatan akan bertmbah memuaskan..insyaAllah..

Apepon, thanx pada kawan2 yg wish kesihatan kami yek..
Pada yg beranggapan mama sgt bertabah hati sbb jaga anak2 sensorang wlupon
sakit..
Sebenarnya mama bukanlah sekuat yg disangka..
Mama pon manusia biasa..ada kelemahan sndiri..
Sakit sehari leh tahan..
Dua hari pon leh tahan..
Masuk hari ketiga..bercucuran jugak air mata nih..=(
Dengan badan lemah, nk melayan anak2, tgk umah yg bersepah, lntai yg
melekit2..
Mmg rasa down sangat2..huhuhu
Act ni 1st time mama harung sakit sorang2..
Sebelum ni kebetulan aja time mama sakit teruk..papa ada..or nenek ada..
Kali ni sorang2 kan..
Sedih..sedih dan memang sedih..
Alhamdulillah..semalam badan dh kuat sket..
Dh mula kembali menguruskan umah yg dh mula serabut tuh..
Weken ni nk smbung kerja..
Kena buat slow n steady sbb masih batuk n dada masih sesak lagi kan..

Nway. wlu sakit ada part kelakar gak tau..
Ade patut mak mama suspect mama MENGANDUNG!!
die kata semacam jek mama sakit kali nih..huhu
Nasib baikla kebetulan mmg tgh period..
Bolehlah membidas serta merta kan..=p

Untuk papa..mama rasa nk mintak rewardlah..
Leh tak bawak kami anak beranak yg baru baik sakit ni pegi bercuti???
Mmg sangat sangat sangat sangat dan sangay memerlukan gateaway yg boleh
menenangkan ati...
PLEASEEEEEEEEEEEEEEE


~Lily @ Mama Zara Zareef~

Bile seisi rumah tak sihat..=(

(See attached file: P1130393.JPG)


Huuu..tetibe rasa nk muntah plak tgk gmbar ubat kat atas nih..
Sadis tol..meja makan org lean penuh ngan makanan..
Tp meja makan umah mama penuh ubat kami anak beranak..

Act, sejak ari rabu lepas anak2 mula tk sihat..
Zareef start demam dulu..Zara plak start batuk..
Ari Jumaat, dua2 dapat pakej sekali..
Demam+batuk+selsema..
Utk si bujang tu special sket sbb tmbah pakej nafas semput kan..huhu
Tp menjelang ari Ahad, alhamdulillah dua2 dh ok sket..
Demam dh hilang, tinggal batuk sket2..

Yg tak bestnye, pagi Isnin mama bangun mama plak yg mula tk sedap badan..
Mmg dh rasa menggigil n seram sejuk..
Terus decide nk MC jek..
Dhlah sgt bercinta nk pi klinik dlm keadaan tk sihat+drive sndiri+handle 2
org budak..
Serius rasa nak pitam ok..huhuhu
Time papa ada weken tu tak nak plak demam ni dtg..
Papa dh balik Kuantan baru hegeh2 nk sakit..
Nak soh papa balik Klang semula, tk smpai atilah plak kan..=(
So tanggunglah sndiri..
Tp kesianlah anak2 makan minum tk terurus mana dh..
Sebab mama kalau dh demam mmg lembik sesangat...
Nk buat satu kerja pon rasa tak daya..=(
Mujur lah anak2 tk banyak sgt kerenah..
Lagi2 lil Zareef..
Keja die tido, bangun, main, makan ubat (ubt batuk n selsema) n tido
balik..
Kakak Zara die plak yg lagi mengada2..huhu

So arini mama dh kembali bekerja setelah mc 2 hari..
itupon still rasa miong2 sket n mcm tk sedap tekak..
Lunch td pon makin sket jek..
Nasib jumpe fresh oren utk segarkan tekak yg kelat..
Kesimpulannye..
TAK SUKE bila anak2 sakit..
Tapiiiiiiiii..
Lebih TAK SUKE bila mama yg sakit..
Terasa banyak benda kat umah yg terabai terutama anak2..
Sian tgk diorang makan pon sempoi2 jek..
Nanti mama sihat mama layan korang berdua tip top macam biasa k..


p/s: Zareef demam nk tumbuh gigi kot..Pagi td tgk gigi kedua die dah
memunculkan diri..=)


~Lily @ Mama Zara Zareef~

11.11.11 | Tarikh cantik | My Zara dh 3 tahun 7 bulan ..

Entry ala2 special lah nih..

Di tarikh cantik 11.11.11..

Waktu cantik 11.11 am..

Kebetulan, genap harinih  Princess mama 3 tahun 7 bulan..=)










* dua gambar last tuh gmbar terbaru kat jusco minggu lepas..mama dok berkenan ngan dress yg 1st tuh, n zara plak berkenan ngan dress ala princess kaler putih..last2 dua2 pon tak beli..curi2 amik gmbar dlm fitting room aje..hehehehe*


Minggu lepas jugak, mama ada berbual2 ngan papa perihal princess kesayangan nan sorang nih..dua2 pon setuju yg tak terasa Zara dh besar..seriusly, dulu time kecik bukan main detail mengupdate milestone die..bile dh besar2 nih dah tak tertulis pon..smpaikan kami tak sedar bile masa anak sulong kami ni mula lancar berkata2 (zara agak lmbat mula bercakap ye..)..klu bertanya or menjawab cakap  mama n papa mmg macam2 kosa kata yg kuar..lom lagi bercakap ngan adik die..smpai kdg2 tak sangka die leh guna pkataan2 tu sume..kami jugak tak sedar yg anak dara ni dh besar bile mane die leh ingat dgn detail sume perkara2 yg die pernah tgk or dengar..peristiwa yg die pernah alami..sume die dapat ingat n cerita balik pada mama n papa..entah sejak bile die mula pndai bercerita..mmg tak sedar..huuu

Dan sekarang, mama dh mula menyusun jadual semula utk spent sikit masa ngan die..dh terlalu lama mama biarkan die beraktiviti sndiri dek sibuk melayan si adik..now, at least setiap malam mesti ada aktiviti kaler mengaler, main lego, main barbie, menulis yg mama buat sama2 ngan die..mmg seronok sangat die bile mama tumpukan perhatian macam tuh..=)..pasni hajat nk ajar die buat puzzle pulak..sian kan..dh umur 3 tahun lebih tak pernah lagi mama layan die main jigsaw puzzle tuh..

Apepon, perkembangan anak2 memang tak sama kan..wlupon certain2 perkara Zara agak lmbat bebnding kanak2 sebaya die..mama tetap bangga..tetap sayang sama kamu Zara!!..=D