Pulau Kapas 2015 | Perjalanan bermula ke Kapas Coral Beach Resort


Salam Isnin semua..nk start update tentang percutian singkat kami ke Pulau Kapas bulan mac lepas..serius gmbar kat pulau super banyak kot..time tgh pilih gmbar, rasa rindu nak terjun dlm air laut die..hhahahah..cantik sgt kotttt..air jernih pastu leh berendam bersama ikan2..mau tak best kan..=p

By the way, mcm pernah inform sebelum ni adhoc jek sbnrnya nak gi cuti ke sini..so tk smpat nk survey banyak2..so bile papa ajak gi sini 3 hari sblum tu, terus surf online sbb tak pasti mula2 tu nak amik pakej lengkap or sekadar booking bilik jek.mula2 papa kata kot pakej lagi murah sbb sekali ngn tmbang boat, makan minum n pakej snorkling kan..cume mama rase cam malas amik pakej sbb anak2 kecik lagi..byk manelah diorng makan n konfirm diorng tkt nak gi snorkling pon..hahaha

So, hasil surfing yg singkat, berjaya jumpe fb page MGH Boat Service ni..tnya die harga tiket die cakap adult rm40 return n kanak2 rm20 return..kire ni antara yg termurah yg mama jumpe secara online. Then brother yg mama call tu tanya dah booking bilik lom..mama kate tgh mencari2 so die suggest ke page Kapas Coral Beach Resort plak..katenye kawasan resort ni air laut mmg cantik sgt..harga plak rm220 semalam..cafe sume ada so stlh berbincang2 ngn papa, kami setuju booked resort ni utk penginapan 2H1M..ohhh..lastly mmg tak jadi amik pakej..kira booked utk bot n bilik jek..makan kira ala carte nnti kat cafe resort...booking plak kami setelkan on the way ke Kuala Terengganu..kira singgah skjap ke jeti Marang tuk setlekan bayaran boat n bilik..


DI jeti MArang..papa tgh settlekan bayaran booking..dlm gmbar ni baru perasan harga bot die tulis rm15..wuwuwu..maybe tpt yg kami pergi ni ejen kot.so die caj lebih kat situ..

Kat atas tu senarai resort di Pulau Kapas..ada byk jugak kan..kami piliih dah tentunye yg ada ekon..hahaha..nk murah amik bilik kipas tapi rasa anak2 mama takleh kot dlm bilik kipas ni  kompem ada yg meraung kerimasan kang..huhu

Sementara tunggu bot smpai..time ni kol 3 lebih petang..takut gak panas kan so beli topi siap2 sorang satu.hihi

Tak byk kedai cenderamata kat jeti ni..ada satu ke dua jek kot..beli topi kat sinilah..tgk muka zara zareef tgh menahan panas tu..hihi

bosan tgu bot so jalan2 jap ngn budak2 ni

Yeayyy..dlm bot dah..mase pergi ni dapat naik bot laju..laju gile rkot smpai sakit bontot bot langgar ombak..kekeke

 Nmpak tak berapa jauh kan pulau kapas dari jeti marang..naik speedboat ni dalam 10-15min mcm tu dah smpai

Dh hampir nk smpai..dari jauh dh nmpak cantik dah..^_^

Teruja nya nak smpai..first time gi cuti2 pulau ..hehehe..selain pulau langkawi n pangkor lah kan..=p

Tgk air die..subhanAllah..cantiknye..crystal clear gituuu

rase tk sabar nk terjun laut..hihi..leh nmpak dah coral2 mati dlm air ni

Boat turun dekat2 area resot..kena jalan merentas pasir la skejap ye..so pndai2 lah bwk beg yg bersesuaian..jgn bwk beg tarik plak atas pasir mcm ni..kikiki

Yeayyy...smpai dah..depan ni area cafe

Papa n anak2 di depan resort..comel resort ni kaler putih..


 Mama pon sibuk nk posing sama

Kakak zara plak

tak dapat bilik yg depan..so dari bilik kami sipi2 jekla nmpak pntai

View dalam bilik..ada 1 katil queen n satu katil sigle..ekon tidak dilupa ye..=p

Ada tv, almari..patutnye ikutkan takde kettle dalam bilik ..nak air panas kena gi cafe,.tapi rezeki agaknye ada plak kettle ni dlm bilik kitorng..senanglah nk bancuh susu anak..hehe

toilet simple jek ada shower , sinki n toilet...bolehlah jgn aspect toilet cam hotel2 besar plak..=p



So, agenda petang tu semestinya mandi manda!! zara zareef papa dah turun pntai awal2 dah..mama cam biaselah amik masa bertenang dulu, susun2 barang dulu, layan baby dulu..hehehehe..dlm kol 5.30pm mcm tu baru mama join..mula2 mmg agak panas..tapi sart kol 6pm tu dah sedap dah cuaca..redup jek tak panas dah..mmg puas hati sgt dgn kawasan resort ni..air laut die mmg jernih sesangat..tak rugi tak amik pakej snorkling sbb kat sini pon pakai goggle jek rendam kepala dah leh nmpak ikan berenang2..mcm papa yg terer berenang tu die gi depan sikittttt jek lagi dah ada coral warna warni katenya..pntai die pulak mmg landai..jauh sikit baru kawasan dalam so anak2 mmg enjoy sgt mandi sini..mama gelarkan tpt ni 'swimming pool air masin'..hahahaa..klu tnye zara zareef leh plak dirong kate best lagi mandi laut sini dpd swimming pool kat Primula hari semalamnye..kikiki


Zara dari kat Primula lagi dh hitam legam ...agagaga..nway,syok sgt mandi s iap pau beli pelampung baru..cehhh.kat umh byk jek tapi sbb dir konon taknak guna so tak bwk

Zareef yg enjoy manda manda jugak

Mama mencemar duli..kekekeke..

nmpak mcm jauh kan mama amik gmbar ni tapi still at kawasan landai sbnrnya

mama n papa gilir2 pegang bby zayed 

see..ada budak kecik sooo happy mandi air pntai..hihi
  
papa n baby..gambar2 kat bwh ni nmpak sgt air laut die jernih amat kan..^_^



main2 goggle smbil isap2..sedap ke dik rasa masin tu,,wuwu

Our family photo dalam air..rindunyaaaaa nak berendam kat sini lagi..

ada jek yg slack tk nmpak muka lengkap kan..huhu

bagi can baby main pasir n kutip coral mati..mula2 mmg die nak masuk mulut saja..tapi bile mama asyik halang so lama2 die pndai sndiri tak masuk bwk mulut dah..gud boy..=p

dari kejauhan..ni tangga yg digunakan untuk pelawat2 naik n turun bot..mklumlah, kat area kapas coral beach ni takde jeti besar..mmg turun tepi pntau so kenalah ada support ladder ni kan


time gi sini ruginye takde kamera kalis air..heheh..so hari first tu mmg tk dpt tngkap gmbar ikan berenang2..2nd day kitorng gi mandi pagi, baru dpt can tgk ikan yg super banyak smpai amik gmbar dari atas permukaan pon dh leh nmpak kawanan ikan..later mama share kat entry lain k..^_^


9 comments:

juelee said...

bestnya.. ritu kita g ganu ingt nk g pulau kapas gak tapi hasben kata next time je, g pulau phentian terus sob sob sob

Nad MamaZN said...

bestnya! cantek...
leh masuk list cuti2 malaysia
tahun bila xtau la hehe

mama tisya said...

tk pernah lg p pulau kapas..tringin gk nk snorkeling ...cantik airnye tu..tp rmi ckp pulau redang lg cantik...tp pulau yg paling cantik pernah pegi pulau mabul..ala2 maldives gtu

QasehnyaRania said...

bestnya.
tak pernah sampai lg ke pulau kapas.

saya suka main air di gigi pantai tu skali masa pergi pulau sibu, johor nampak macam ular kot rentas ats pasir msk dlm air tu teruih meremang bulu roma..
penakut ..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Cantiknya..bestnya dah lama x p bercuti ke pulau..yg dah p pulau langkawi dan pulau pangkor je..hehe..klu dpt snorkeling kan..teringin gak..ok, pasni bole masuk wishlist cuti2 msia utk thn dpn..pulau tioman, pulang kapas dan pualau redang :) :D

Syima ~Mama Kyra~ said...
This comment has been removed by the author.
~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Kak..cantik gila kot pantai kat pulau kapas ni..air dia pon jernih sangatt..bestnyaa..Baby Ziyad pon enjoy je mandi pantai!wahh salute sangat akak n husband boleh pg laut camni with 3 kids..aida tak mampu lagi!tak cukup kaki tangan nak kepung..hihih

Ayu Ayunie said...

awak.. bestnya... mmg teringin nak bawak anak gi pulau.. taktau la nak gi pulau mana. ingat nak gi redang or perhentian. but pulau kapas tgk cantik gak. air pun jernih... suka..suka..

manja said...

Serius... cantik giler... subhanallah..
Esok baru nk g pulau kapas coral beach resort.. booking kat matta fair baru2 ni.. first time jgk nk g pulau.. semoga semua urusan kami dipermudahkan Allah..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016