Weekend @ Turtle Sanctuary, Cherating

Salam semua..harini nak update sket gambar masa weken bila tak ingat dah sebab lama sgt wat aktiviti ni..kikiki..disebabkan kebosanan tahan gaban, maka dok pikirlah mana nak bawak anak2 berjalan kan..zareef request nak gi zoo kemaman..so papa pon setuju..tapi on the way ke zoo tu lalu kawasan Cherating kan..so tiba2 sedar papa dah parking kat kawasan turtle sanctuary ni..tempatnye betul2 simpang yang sama ke ClubMed Cherating..so, sebab dah sampai, mama pon layankalah 4 beranak tu masuk tgk turtle..

So nak masuk ke tempat ni takde dikenakan bayaran tiket apepon..cuma adelah tabung utk derma seikhlas hati bagi menambah dana utk baik pulih tempat ni..tapi kalau berminat nak lepaskan anak2 penyu ke laut, ada bayaran tambahan dikenakan..mama dah tak ingat..tapi lebih kurang rm50 utk 10 ekor anak penyu..waktu pelepasan pon sebelah petang sahaja..so kami tak delah nak lepaskan anak penyu sbb anak2 dah pernah ada pengalaman few years back melepaskan anak penyu kat Awana Kijal..so just dtg tgk2 jekla kan..

Overall, takde banyak sgt penyu kat sini..ada satu kawasan utk information pasal jenis2 penyu, rupa bentuk telur penyu etc...dan kat sebelah luar ada 3 kolam..satu kolam utk penyu dewasa + anak2 penyu yang baru menetas, satu kolam utk penyu sederhana, n satu kolam lagi ada kura2..hihi


yeayyy..outing..gi mana2 pon budak2 suka kan asal dpt keluar rumah


apepon, singgah sarapan dulu..ni kat Cafe Kayu Manis kat bdr kuantan


Ok..sampai dah kat Turtle Sanctuary Cherating..makan eskrem jap kat pondok luar ni

Pintu masuk ke dewan informasi penyu

Salah satu info yg ada


Keluar dari kawasan informasi tu jumpelah kolam2 penyu ni

close up salah sekor penyu dewasa


anak2 penyu yg baru menetas diasingkan dlm sangkar ni..ada banyakkk sgt dlm tu

yang ni penyu2 bersaiz sederhana




Kat kawasan lobi luar tu ada akuarium cantek..ralit budak ni tgk ikan plak..haha

Oklah, sekejap jek kat sini..sebab tak byk sgt kan penyu nya..jom balik..=)


Teringat plak few years back masa gi Bali.sempat melawat Turtle Island yang mana memang banyakkk sgt penyunya...siap leh pegang2 buat bergambar..hihihi..




2 comments:

mama tisya said...

biasa tgk kura2 je..jrg la dpt tgk penyu..tktau pn ada tmpt tgk penyu camni

mamapp said...

Bestnya.. mcm size penyu ada

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016