Tioman 2015 | kami di jeti Tjg Gemok

26 sep 2015..bermulalah perjalanan cuti2 malaysia kami ke Pulau Tioman..bergerak dr umah mak kat rengit kol 7 am..risau gak time gerak tu sebab jerebu tebal + kabus pagi..mmg tk jelas penglihatan..hukhuk..nway..smpai ke mersing baru nmpak langit yang start cerah tnpa jerebu..alhamdulillah..terus kitorng ke endau n pit stop di jeti tjg gemok..kol 10.15am dh smpai sana..mmg saja pilih naik feri kat tjg gemok atas beberapa sebab..first dgr feedback org kata tjg gemok kurang sibuk dr jeti mersing..second sebab jadual fix utk feri tjg gemok-tioman, berbnding kat mersing yg bergntung pada pasang surut air laut..n lastly sebab lepas balik tioman kitorng akan bergerak ke kuantan kan..so dh dekat sikit kalau dari tjg gemok tu ye tak..:)

Nway..plan ke tioman ni kira agak adhoc jugaklah..adalah dlm sebulan sebelum tarikh tu..mcm2 risau masa tu sbb plan agak last minit ditambah pergi time cuti sekolah..so tkt tiket habis kononnya..so mase booking chalet bookinglah siap2 dgn tiket feri sekali..harga feri dewasa rm70 return n utk kids rm60 return..mahal jugaklah kan sebab jauhhh tioman ni..wuwu..adalah dlm 2 jam or lebih naik feri tu..mujurlah mama n anak2 sume tak spesis mabuk laut so sume survive dlm bot..syukurrr...kikiki..nway..kami amik tiket feri kol 12pm..masa gi tu tak lama sgt tgu..tp masa balik bercinta gak nk tgu feri smpai..hukhuk..

Ni kat dpn area kaunter..haha..tk ramai sgt pon sbnrnya so leh jekla klu nak walk in terus beli tiket..mcm kitong rugi rm5 sbb beli ngn chalet die caj harga ejen..wuwu..lps claim boarding pass kat cni kna plak gi kaunter tmn laut bayar rm10 per adult..bdk2 foc..

Anak2 muka lom berapa ceria sebab br bangun tido..haha..mklumlah gerak dr kg pagi2 buta kan

Area tpt menunggu..punyalah ngantuk smpai mama soh posing pon kakak pejam mate eh..kekeke

Antara kedai yg ada kat area ni..ada kedai sevenier n makanan ringan, n few kedai minum..

So lehlah tgu feri smbil minum2 kat cni ya..nmpak tak kat sana tu zara zareef tgh layan tv..hehe

Menunggu smbil mamam kudapan


Yeayyy..dlm bot dah..suma pon nak melasak jek dlm ni..time gi ni bot tak penuh sgt so bebaslah dok mana2..

Antara view dlm perjalanan

Finally..Tioman..here we come!!.^_^

Kat tioman ni ada banyak kampung2 ya antaranya kg gentng, kg paya., kg tekek, kg salang n kg juara..jauh2 plak tu kena naik bot dari satu ke satu kampung..setiap satu kg plak ada banyakkkk pilihan chalet..so pilihlah mane yg rase sesuai kan..utk percutian kali ni..mama pilih yg berhadapan laut..ada swimming pool..n yg nmpak selesa so sepakat pilih Paya Beach Resort di Kampung Paya..review pasal resort ni kat next entry okkk..^_^

3 comments:

Ummu Athiyah Ismail said...

Belum pernah pergi tioman..insha Allah..

3 Proses Detoks Yang Anda Patut Tahu

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Woww holiday lagi..bestnyaaaa kakk..hihihi..tak sbar nak tgk review chalet swimming pool tu..Besar dah zayed..cepatnya masa berlalu..huhuhu

LYAfrina said...

bestnyer..cnfirm budak2 ni sgt teruja naik bot

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016