Tioman 2015 | Check in @ Paya Beach Resort tiga hari dua malam

Salam Isnin semua..Subhanallah..bercinta betul nak update blog skang ni..hukhuk..takpelah..masih berpegang pada term asal update walau dh lambat..kikiki...so nak sambung entri holiday tioman arini..sesampainya ke Kampung Paya, teruslah berjalan kaki menuju ke resort yang dah dibooking..tak jauh sgt pon berjalan sebab resort ni mmg tepi laut jek...sepanjang jalan sebelum ke resort tu ada jumpa gerai makan, gerai abc, pusat2 diving, kedai free duty, kedai sevenier dll..pendek kata..lengkaplah sume keperluan ada kat sini wlupon kampungnya tak besar sangat kan..entry asing nnti mama share pemandangan sekitar kg paya k..^_^

So, kat sini mama amik superior chalet beach front..amik bilik jek tak sekali ngn pakej snorkling sbb sblm pergi tu mcm tak sure lagi nk gi snorkling ke tak..hahaha..harga semalam include bekpes dlm rm350 mcm tu..sbnrnya rasa agak mahal jugak jarang amik bilik harga camni..hahaha..tapi pikir2 takpelah sesekali kan nak duduk bilik view cantik..=p


Jom check in

Muka serabai turun bot..ahhaha

Inilah chalet kami..bilik 903..ada balkoni depan belakang

View dari balkoni 1..swimming pool!! mmg dekat sgt ngan bilik so suka hati jekla anak2 kuar masuk pool..kikiki

View dari balkoni 2..lautan luas + gazebo santek...sukeeeeee sgttttttt..time ni tgh air surut

Ada dua katil queen..so selesalah 5 beranak tido utk 2 malam..lain2 ada tv, tea amenities, meja bulat n sofa utk duduk2..peti ais jek takde k..

Toilet with hot shower..

Time ni abg kakak papa dah selamat terjun pool..mama mcm biasa amik masa layan diri n baby dlm bilik..hehe
`

cerianya dia main kat sini ya..


ok..dah petang sikit terus mama turun ke pantai..

Layan selfie mama ya..nmpak tak pulau kecik kat blkg tu..org kata sana byk corals n ikan..tp tk sempat terjah betul2 sbb day first tu alatan snorkling ke apa sume tak sewa lagi..haha


budak kecik yg sukakan pntai

pantai kat depan bilik kitorng ni cantiklah jugak tapi kurang sket dari yg kat pulau kapas tu..pulau kapas still the best  setakat ni..hihi..yg kat paya beach resort ni die mcm curam sikit pntainya..so time air pasang kena tgklah anak2 ye..sbb tkt diorng terkejut tetibe masuk ke tpt dalam

abg zareef..ni nmpak die jauh sket sbb tgh air surut..air surut oklah kan tk risau sgt anak jauh..kikiki

nice view kat blkg tu

kami berlima..zara zareef muka tak ikhlas layan mama bergmbar..agagaga

tgh2 air surut ni nmpak jugakla batu karang kecik2  n yg dah mati..ikan pon leh jumpe jugak kat sini tau..klu time air pasang laagiii byk ikan

berjalan jap menyusur ek hujung pntai..cantik view gunung blkg tu..ari first clear lagi nmpak without jerebu

the three kiddos..mama ajak main kutip batu karang mati..agagaga

dak comel suka main pasir

air surut time ni..klu snorkling kat tgh2 tu pon leh nmpak ikan..cantekkkk sgt view dia kan..

masa ni papa gi cari2 port tgk ikan..abg zareef main air laut.. baby dok tepi ngn mama jekla




Tak lama kat tepi pantai..balik chalet semula..leh tahan semput gak berjalan kat pasir tu utk mama yg obes ni...kuikui..smpai2 bilik mama mandikan zareef n zayed terus..bagi susu pastu diorng pon tidoooo kepenatan..pas setel, take turn ngn papa..papa jaga anak bujang, mama turun pool teman zara prektis berenang..


zara in pool


sibuk sgt nk swim..mmg tknak pakai pelampung langsung dh skang

mama n kakak zara

smart girl..pndai berenang ikut papa..harapkan mama hampeh..hukhuk

view sekitar pool

masa ni dalam kol 6  lebih..mama dh siap2 bersihkan diri..tgk luar air dah start pasang rupanya..sunset??? mama terlepas tak smpat tgk..kekeke


Sebelah malam tu, kami pon keluar dari chalet utk mencari makan..ada dua gerai melayu kat sini tp yang satu tu tutup plak..gerai beger pon ada..kitorng gi Paya Cafe Corner..oder mi bandung, nasi goreng usa, kentang goreng, teh ais n milo ais..harga oklah tak mahal sgt pon..foods pon sume sedapppp esp milo n teh ais die..mmg kaw siap bertmbah kitorng oder..hehehe..lepas makan, papa decide nak cari jugak pakej2 snorkling..so last2 booking under paya beach resort gak..haha...nway, sblm balik ke bilik singgap jap kat kedai cari stok2 biskut, air, megi kot2 tgh malam kelaparan kan


Ada taman kecik kat sini..mau tak anak2 mama suka dok kat resort ni..pool, taman, pantai sume ada..=p

dapnyaaa milo ais tu..kekeke

mee bandung mama..oklah..niceee

dak kecik ni ngan abg2 die mamam fries jek..kakak abg tk mau makan nasik

ni masa tgu papa sevey pakej snorkling

dlm bilik sblm masuk titon.dh pndai rebut lolipop ngn abg die..hukhuk


ohhh..sblm terlupa..nk bgtau kat kampung paya ni cuma hotlink jek rangakain tekefon paling kuat..mama guna celcom kan..so dpt gak call mak mama + update fb bile dok kat luar bilik yg menghadap pntai..dlm bilik n kawasan lain mmg tkde connection langsung..haha..papa lagilah guna digi..mmg langsungggg takde line..kikiki..btw, kalau nk guna wifi resort boleh jek cume kena duduk kat area cafe jek + bilik rehat sblh lobi..

Klaa...next entry try update aktiviti day 2 ye..snorkling time..=)

4 comments:

LYAfrina said...

samalah dgn lya..berchintaaa sgt2 nak update blog..
takpelah..kayuh perlahan-lahan..

bestnyer bercuti kat pulau..lya x pernah lg jejak kaki kat pulau.. air pon cantik, jernih..seronoklah mereka duk mandi kolam tu.

Nad MamaZN said...

seronoknya la hai.. zakwan nayli n zaed x penah lg mandi laut... makpak jenis malas nak bilas depa hehehehe

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Bestnyaa akak resort ni..bilik akak pun strategic sangat..pool dekat gilaa..tang gazebo tepi pantai tu win sangat..boleh lah ber photoshoot kan..cantik!!

Eina Md Ali said...

seronoknya bawa anak-anak pergi bercuti. Paling seronok bila bawa anak-anak mandi kolam, confirm taknak naik :)

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016