Tioman 2015 | Snorkeling trip n pemandangan dalam laut


Salam Isnin semua..seminggu satu entry..hahaha..dasat mama ni..smpai sudah sume stori tak habis2 kan..kekekeke..so ni last part snorkeling trip kat tioman..pas dh belajar nak guna snorkeling mask kat white sand beach, baru kitorng di bawa snorkeling ke laut agak dalam..first port tu tak sure kat mane..tanya kat driver bot mcm ada nama teluk2 macam tu..tp search kat google tk jumpe..mcm kat coral island plak tpt kitorng gi ni kalau ikut orang..hehehe..apepon, kat sini mcm biasa papa lah yg snorkeling lebih kan..zara zareef zayed takat bagi2 makan ikan jek..mama? penakut nak turun sbnrnya sbb tak reti berenang..takut wlupon dah ada life jacket..tp sbb teruja first time nak tgk pemandangan dalam laut, maka gagahkan diri jugaklah..turun bawah pastu snorkeling smbil pegang tngga bot..agagaga..tk berani lepas okkk..mmg kena gilir2 ngn papa sebab kami kan bwk anak2 kecik..hihihi

Apepon, mmg santekkkkk sgt tgk ikan n corals banyak giler bwh laut tu..wlupon setakat duduk kat tangga bot tp dah kira bersyukurlah tu dpt peluang gini..tq papa akhirnya berjaya jugak temankan mama gi tioman..dh lame mengidam sejak peknen zayed dulu..kuikui..


Aktiviti anak2.bagi ikan makan

silau sket gmbar ni so tk nmpak sgt ikan2 yg banyak n corals bwh air tu kan

Budak2 tgk ikan banyak berebut2 makan ni pon eksited dah..hehe
 

Mama yg penakut..setia snorkeling di tangga bot..haha

Gmbar ikan2 dari dalam laut..pic by papa zara,zareef,zayed..

 

leh nmpak sekali corals bwh tu kan..




Corals dari jarak dekat..kat sini byk corals stail kembang2 mcm ni









Pas tgk corals kat sini, kami dibawa pulak ke marine park..kat marine park ni tkde byk sgt corals..tp ikan besar2 byk..yg penting die ada pntai so kat sini baru budak2 enjoy main..ehehehe..bby zayed enjoy main pasir, zareef enjoy berenang tepi pntai, n kakak zara enjoy snorkeling sendiri cari ikan..kat sini die berani sbb cetek kan..pntai pon landai jek..siap ada geng ..dia jumpe sorang budak ngan mak die ni..acik tu ada roti n bagi ikan makan so banyakla ikan datang kat diorng..hahahahaha..kakak zara tumpang sekaki lah kan tgk ikan byk..


Pemandangan dari atas jeti..


ada sket2 jek corals kat cni

 acara anak2 main pasir



abg n kakak main air

snorkeling time for kakak zara..^_^



Next, kami dibawa ke Kg Tekek.kat cni takde tpt snorkeling ke apa ye..cume berhenti makan n gi kedai bebas cukai..bosan sgt sbb kami bkn nak shopping pon..hahaha..yg paling kelakar, uncle pemandu pelancong tu leh bwk kitorng gi kedai makan seafood cina pulak tu..halal katanye..tapiiiiii..manelah kitorng nak yakin makan kan..mujurlah depan restoren cina tu ada satu gerai beger melayu..ada kerusi meja so kitorng pon decide makan beger n minum air kelapa..hehehe..actually dalam satu bot tu mmg kitorng jek famili muslim..

Lepas makan, kena menapak plak kat kedai bebas cukai..so mmg sangat sangat tak best sebab penatttt..ahhaha..sian anak2..nak gi kedai makan td dah jauh..pastu gi kedai bebas cukai plak..asyik dgr diorng mengeluh penat jek..so upahlah eskrem ngn jajan sbil berjalan tu kan..smpai kedai tuh, sume org masuk tgk2 tapi kitorg jek tk masuk..amik peluang bwk anak2 n diri sndiri refreshkan diri..gi toiletlah kan apa lagi buang apa2 yg patut, kemaskan tudung, cuci pasir2 sume..kikiki..ohh..lupe..kg tekek ni kg paling besar kat tioman tau..so die jekla ada jalan raya..maka lehla tgk kereta, bas sume lalu lalang kat sini..hihi


Jeti Kg Tekek

mama n zayed tertinggal kat blkg..penattt oo jalan..

layan beger n air kelapa..baik sgt abg n kakak beger ni..diorang ckp mujur diorng bukak gerai aritu klu tak menganggurlah kitorng tgk org lain makan..hehehe

Kat kedai bebas cukai..sblm ni mmg tak senonoh muka mama dgn tudung dh senget benget..ni pas refresh baru semenggah balik muka..kuikui


Pas settle kat Kg Tekek, kami dibawa ke last port snorkeling iaitu di Renggis..kat sini sume orang pon terjun laut except zayed..hehe..tapi both zara zareef papa peganglah kan sebab again, ni port laut dalam..zareef takut sgt nak celup muka tgk bawah laut, so kakak zara jekla utk pertama kali dpt can tgk corals dlm laut..seronok tgk die eksited..^_^

Renggis island..papa and geng2 satu bot

nice scenery

try test snorkeling mask si zareef ni

last2 dlm laut tak berani nak pakai..hahah..wat syarat jek rendam dalam air laut tu.=p

princess zara posing..haha

zara wth papaa..

yang ni pulak corals kat renggis..lebih pada bentuk ranting2  



close up

ikan2 bermain di celah2 corals




Ok..yang sebenarnya, gmbar2 close up kat renggis tu papa amik di sesi yg lain..sebabnyaaa, pas balik snorkeling trip tu dengan selambanya papa sambung gi diving plak!! cehhh..sepuas hati dia main air tgk ikan ye..mujur papa mmg dah ada diving license so murah jek dpt rm100 per diving trip ke renggis tuh..zara zareef plak habis trip diorng smbung mandi kolam..mama ngn zayed?? pengsan dalam bilik pas mandi bersihkan diri..keekke..ehhh..sblm pengsan tu smpat tgk anak2 mandi kolam tp monitor dari dlm bilik jekla..mujur bilik depan kolam kan..hehe


papa selfie dlm air..ni wktu die diving

geng2 diving


 Oklaa..sekian saja entry snorkeling trip kami..insyaAllah pasni next trip tahun depan pulakla..masih dalam mood jelajah pulau..setakat ni takde cuti2 lagi yang konfem..tp berangan2 tu mcm nak ke PErhentian n Krabi plak..agagaga..nanti2lah baru start planning..n bukak tabung sekali jgn lupe k..=p



5 comments:

QasehnyaRania said...

wah bestnya.
dpt tgk coral n ikan ikan tu
seronok kan bila blh buat snorkeling n diving

bukan ke ini kg yg baby kena gigit biawak tu, kan ? kalau x salah saya la..

LYAfrina said...

bestnyer
mmg cantik sgt pmndangan dasar laut tu...
klo x pndai berenang blh je snorkeling kan??

Syima ~Mama Kyra~ said...

bestnya snorkeling..lately nmpk lily suka cuti2 ke pulau2 kan :D :)
cantik pemandangan di dasar laut..kita tahu swimming ckit2 tp nak g snorkeling smpi ke dasar laut tak berani lg..penakut..hahaha..cik abg je yg berani..
aikk...dah lama giler tak g swimming pool..tgu le kyra abis exam bwk dia mandi manda :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

kayyana said...

seronoknye snorkeling... jeles ni.. bestla dpt tgk coral yg cntik cntik tu

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016