Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Zara pen'skodeng'..

Haha..selamber jek mama letak title post camtu ek. saje jek bg nampak ganas sket.
.
Act mama nak cerite ttg tabiat baru anak mama nih. ade jek macam2 kerenah yg dibuatnye. bak kate unty ninie, 'zara ni kelakarla'..hehe. act mama pernah inform sebelum ni yg zara sgt suka gi dapur kan. kdg2 time mama masak die sibuk ke dapur, time basuh pinggan pon smpai bwh sinki die menyelit. so dpd die main kat dapur yg tk 'semana bersihnye' tu, mama pon tunjukkan die bilik belakang yg ade kat dapur tu. ngn harapan klu die ke dapur pon die akan tuju ke bilik tu utk main2. lagi bersih n selamatla.
.
Sbnrnye rumah kitornag ni kat dapur ade satu bilik kecik. officially dh jadi bilik nenek ma sbb nenek ma mmg selalu dtg tlg jaga zara. Sebelum ni zara tk tau kat situ ade bilik coz pintu die cover ngan langsir. so lepas jek mama bwk die ke bilik tu, die pon dh pandai2la tuju ke situ time mama ade kat dapur.erk..klu time tkde org kt dapur pon sibuk jek die nk merangkak ke sane.
.
yg tak tahannye, setiap kali die nk masuk bilik, die akan mengendap dulu (skodeng ngan kat lain) bwh langsir tuh. act langsir tu singkat sikit so ade ruangla ant langsir ngan lantai tu. nenek ma yg ade kat dlm bilik selalu jek terbahak2 ketawa klu tgk zara mengendap dpd luar. korang masih tk brape nk paham ape yg diceritakan? sila rujuk gambar2 di bwk yek..
.

mula2 zara usha depan bilik


jeng3x..zara tros tunduk mengendap ape ade dlm bilik..
pandangan dr dlm bilik. muka excited sbb jumpe mama n nenek kt dlm tuh..=)

then..trosssla die meluru dlm bilik tuju kat nenek..

hehe..cerdik zara skang leh pk nak skodeng bwh langsir tu kan..

Zara first steps..=)

Alhamdulillah, semalam (21 jan) mama berjaya menyaksikan zara melangkah sendiri buat pertama kalinya. 10 minit sebelum tu nenek pa baru lps call tnye khabar zara either dh pndai berjalan lom. mama pon bgtau yg cara blom start berjalan. 5min kemudian, mama call papa plak. then tetibe ternampak zara yg tgh main2 dkt bilik melangkah sendiri ke depan dlm 4 langkah.wahh..papa yg dlm tepon tu pon ikut excited bile mama bgtau die hal ni.

so lepas tu mama try suruh zara berjalan lagi. sekali lg, die berjaya melangkah dlm 4 ke 5 steps sebelum terduduk semula. dptla mama rakam ngan nset jek sbb cr2 kamera dh ilang ke mane.

ermm..patutla bulan ni zara asyik tak sihat jek. dpd demam, melarat ke campak plak. rupe2nye die tumbuh gigi n pndai jalan in same mth. mama sooo proud of u sayang...!!..

ni die video yg smpat mama amik ms tgk zara melangkah tu. sila abaikan lantai yg bersepah2 tu yek (kerja zara yg sgt rajin 'mengemas')..hehe..

video

Zara yg ter'campak'..

haha..title post mcm suspen jek ek. mcm tercampak dr mane jekla zara tuh..

act, still berkisar ttg zara yg demam aritu. kan mama dh mention ari ahad tu demam zara dah pon kebah kan. ingatkn zara demam sbb nak tumbuh gigi semata2. rupe2nye, ari isnin esoknye, kuar plak bintik2 merah kat badan zara. pagi tu mase mama antar ke bbysitter just nmpak ruam sket2 kat dahi n belakang telinga zara. then bile mama amik zara kol 5.30pm tu, mama ina inform dah satu badan zara timbul ruam merah. mama ina suspect zara kena demam campak.

so spt biase mama pon trosla bwk zara ke klinik. dr sahkan zara kena campak. mmg normally campak tu kuar after 3/4 days demam. dr just bagi ubat tahan gatal n ubat sapu sbb zara mmg dh tak demam.

so semalam mama amik leave sehari. yekla, tk brani nak antar zara ke umah mama ina sbb tkt berjangkit kat anak2 die pulak. then ptg semalam nenek ma smpai dpd b pahat. nenek nak tlg jaga zara sepjg mgu ni sbb zara mmg supposedly kena kuarantin kan. sian nenek. asyik2 kena dtg tlg jaga zara kan..

nway, campak zara keluar tk byk sgt. act dpd semalam mama tgk, kira mcm dh hilang la. tinggal kesan2 bintik merah tu sket2 jek. mama pelik jugak sbb selalu kn cmpak penuh satu badan kan. nenek ma kate, klu campak yg mmg kuar sket2 ni, nanti umur setahun zara still kena injection campak tu lg. kitorng still bg zara minum air kelapa, dgn harapan campak die keluar semua cepat2. hopefully by next week zara dh sihat sbb mama n papa kan nak bwk zara jalan2..=)

ooo..sebab tu ker..

Aritu mama ade tulis psl zara yg demam tibe2 kan. act lame jugak die demam, 3 ari 3 malam. ari sabtu tu sempatla mama bwk jugak zara ke klinik psl risaukan keadaan zara. lagipon demam zara pon mcm pelik sket. bile time malam panas bukan kemain, smpai ke kaki. tp bile siang panasnye mcm berkurangan (ala2 mcm nak baik dah).

So spt biase mama refer zara ke SALAM medical centre. zara aktif semacam jek aritu. ngan stetoscope dr die nak tarik, meja dr die nak pnjat.then bile time dr bubuh stick dlm mulut die utk check tekak, die leh tolak stick tu ngan lidah. dr pon bgtau yg zara ni aktif n kuat. hasil pemeriksaan, dr kata tekak zara ade sket merah n zara deman virus biase jekla. as long as die nk minum susu n aktif, dr kate jgn bimbang sgt. By the way, mama smpat timbang berat zara. 8.6 kg pd usia 9mth..wlupon mcm tak naik sgt berbanding bulan lepas, tp stil dlm average berat normal lg.


Lepas jumper dr, kitorng round cari susu zara. ntah ape kena sume tpt yg kitorng pegi tkde stok susu tu. last2 smpai ke jusco bukit raja mencari. dkt 2pm kitorng balik umah. mama bg zara ubat b4 zara tido. malam tu, demam zara mcm dh kebah sket. time papa balik (mgu ni papa gi butterworth plak) pon badan zara mcm tk panas sgt.

smpat bwk zara jalan2 lps gi klinik..












Ari ahad tu, mama menghabiskan mase berdua jekla ngan zara. wlupon dh tak panas, tp zara still meragam sket2. agaknye bdn die tk selesa. nway, ptg tu time main2 ngan zara (mama suka agah2 n geletek perut zara), mama nmpak sumthing dlm mulut zara wktu zara tgh ketawa terlekek2. mama pon check mulut zara..rupe2nye...anak mama dh tumbuh gigi..!! patutla zara demam n merengek2 selalu. rupe2 nye gusi die tak selesa gamaknye. nway, gigi tu br jek nak berumbuh kat gusi..tk membentuk btol2 pon lagi. hepinye mama tgk perkembangan zara yg terbaru nih..hehe..

wktu tgh main ngn zara nila mama nmpak 'benda putih2' dkt gusi zara..





Selain dpd tu, akt ari ahad cume mengemas rumah n menjahit playgym zara. act playgym tu dh few weeks terkoyak sbb mama asyik basuh jek. tp punyela mls nak jahit. last2 smalam mase tgk tv mama terperasan zara tgh mengunyah sumthing. rupenye dh selamat kapas kt dlm playgym tu ditariknye. nasib baik mama smpat perasan n keluarkan kapas tu dr mulut. tk taula klu ade 1% ke yg selamat zara telan. hopefully tkdela..=)

klaa..hrp gigi zara cpt2 kuar. lehla mama update lg kat cni..=)

Poor zara..

Emm..sejak malam kelmarin, zara demam sekali lg. kali ni tk tau ape puncanye.nak kate demam sbb tumbuh gigi, tkde plak tnda2 gigi ade. cik yan n mama ina pulak andaikan zara demam sbb nak pandai berjalan. hopefuly btolla ckp2 diorng tu. mama takut jek zara demam sbb benda2 yg lain.

budak demam yg aktif..

Nway, mlm td mase tgh rehat2 ngan zara unty aisyah tepon. kebetulan die ade kt s alam so nak singgah sekejap kat umah utk tumpang semayang. mama seronok jek bile ade org2 dtg umah ni. lehla layan berborak wlupon sekejap kn. spt biase sbb zara tak bole klu mama ilang dpd pndangan mata die, mama just smpat wt air teh o goreng kopok utk aunty aisyah n adik die, kak soleha.

ngan aunty aisyah n adik die, soleha..

mlm tu bdn zara mmg panasla. asyik terjaga n merengek mase tido. mase try letak cool fever tuh, zara dh pndai tarik n buang ke tepi. try tuam dahi ngan air sejuk pon die tak mau. last2 mase zara dh tido, mama bubuh jek kain lembab tu kat atas kepala zara. hope lehla kurangkan panas tu..

pg nih td dah pesan kat mama ina suruh bg makan ubat. hopefuly by today demam zara dah surutla..tk sbr nk tgu 5.30pm tgk zara..

I dream of Porto Malai..

Referring to my earlier post about me being upset..actually ayang was upset too as I am. He was so tension, until he insist me to go with him for a break in langkawi this cny holiday. Act b4 this he already gave suggestion to have a holiday in langkawi, but I declined as I know langkawi will be packed wth ppl during cny.

So as we have to cancel our holiday for next March, I finally agree to go to langkawi. Ayang gave me privilege to choose which hotel that I interested (of course not over wth his budgetla..hihi). And 1st hotel that I mentioned is Awana Porto Malai.

Actually it has been few yrs already since I first dream to stay in Porto Malai. I had been attracted to its beautiful location and the very nice scenery. Of course I never been there b4. just seen the pics from my friend’s album and fr internet. My first time to langkawi is about 6 yrs back. That time I want wth my mum, along with 1 full bus of 'rombongan makcik kiah'. We just stay at some budget hotel, I even don’t remember the name of the hotel. And that time the cable car also not existing yet.

Back to Porto Malai story, 1st time I see my fren’s pics in frienster, it has caption ‘us in porto malai jetty’. I’m soo ‘jakun’ that I thought that porto malai is somewhere overseas. For me, the name is vey nice and unique..=).Later than I know that porto malai is in langkawi. Haha..silly me. So as I say b4, all pics are sooo beautiful wth the jetty landscape, beautiful board walk, amazing sea view..don’t believe me? U can check urself in below pics..
Very nice scenery in porto malai resort..

Nice view from one of the sea view room type

Nice pools for children. Wonder if me n ayang can join playing there. along wth zara of couse..=)

So yesterday, with a little excitement I called this hotel to make a reservation. But..what!!!all rooms already been occupied..!! Again, i felt little disappointed becoz after so mane yrs not coming to langkawi, i expect to stay at my dream place. I already imaganing myself and ayang, took zara for a walk along the board walk, relaxing our mind and body by looking out to the peaceful sea. Cannot blame anyone as i realized we only make last minit planning, so must have expected this things would happen.

Right now, still not confirmed either we'll still go to langkawi. but what is really confirm is..i'll continue my dream on Porto Malai..!!huhuhuhu...

Upset..

I’m sooo upset rite now. Just got call fr ayang that inform me he was ordered to attend a 4mth course in butterworth by his superior. The course is related to explosive..what ever (I’m not interested to ask becoz already sad). This means that our big plan for holiday in march and april will be cancelled because he definitely cannot take any annual leave on the weekdays. It has taken so much time and efforts for me planning on our holiday (the March one especially) but eventually he will not make it. Lucky I’m still not yet booking the flight + hotel through the air asia go holiday. N’way, think that I’ll still go on with the april plan, along with my mon n cousins only..
=(..oohh..how disappointed I am..!!

Weekend punyer cerita

Seperti biase, mama akan update ape aktiviti kite sekeluarga setiap hujung mgu. Untuk mgu yg lepas, nenek ma n nenek jenah (nenek jenah ialah makcik pada mama) dtg ke s alam. Act diornag dtg cni sbb ari sabtu (10 jan) ade kenduri kahwin rumah saudara kitornag. Ari jumaat tu nenek n nenek jenah dtg dr batu pahat naik bas jek. Then diorng berhenti kat serdang, baru cik eddie n cik yus (sepupu2 mama) jemput diorng n tolong antar ke umah mama.

Sabtu tu, kami semua bertolakla ke TTDI, tpt kenduri tu berlangsung. Act ni umah saudara jauh mama.In fact mama tak kenal pon ngan tuan rumah tu. Itula orang2 muda. Jarang amik peluang kenal sedara mara.hehe..Anyway, kitorng bergerak 3 kereta. Kereta 1, mak anjang, mak ujit, cik an n kak nina (semua ni sepupu2 mama belaka). Kereta 2 ada cik eddie, cik yus n nenek jenah, n kereta 3 of coursela mama, papa, zara n nenek ma.

Zara posing manja sebelum kuar umah..

Geng sepupu sepapat. Nmpak sgt papa yg paling mem'besar' sbb die sorng dh ade anak..haha..

Sampai ke kawasan umah kenduri tu, mama suka sgt tgk rumah2 kat sana. Tak ingatla nama taman tu tp mostly ialah rumah 3 tingkat semi-D. cantik2 rumah kat situ. Then yg kagumnya, smpai kat umah sedara mama tu, semua org bangun n menyambut tetamu. Nampak mcm mengormati tetamu yg dtgla. Rupe2nye tu sume penghuni kat kawasan kejiranan tu. Diorng sume pakat ramai2 jadi penyambut tetamu utk majlis kahwin tu. Urusan makan semua, catering dh amik alih. Hehe..bagus btol. Balik dpd kenduri tu, smpatla amik gmbar reramai ngan sume saudara mara. Rupenye ramai jek pakcik2 mama (sepupu pangkat 2, 3 pupu) yg mama tk kenal selama ni dapat mama jumpe kat sane.
mama, zara n kak nina


ngan sedara mara mama yg baru mama kenali..=p
Posing satu family plak..(huhu..papa n mama mem'besar' ngan jayanye)

Petang tu pulak, mama, mak anjang n mak ujit bwk nenek ma n nenek jenah jalan2 kat tasik s alam. Saje amik angin petang kan. Kebetulan ptg tu tak ujan pulak. Lepas jalan2 kitorang lepakla minum2 n sembang2 kat kedai kopi tasik tu. Seronok gak sekali2 sekala dpt borak2 cenggitu kan. Then lebih kurang 6pm masing2 pon balik. Nenek jenah pon ikut balik sekali sbb mlm tu dia janji nak tido umah cik eddi plak.

Anak mama bergaya manja..cupp! nampak putat la plak..=)

Fevret gmbar mama. Cantik jek latarbelakang yg menghijau tuh..

Bersembang ksong smbil menggemukkan badan

Zara pon sibuk join makan sekali..

So malam sabtu tu kitorng duduk umah jekla. Kol 8.30pm zara tido dh. Then tgk2 tv takde citer best. Mama n papa pon planla nak keluar tgk wayang sbb kebetuln nenek ma pon ade nak tgk2 kan zara kan. Kol 9pm, mama naik atas nak salin baju, tup2 zara bangun dpd tido. Selalu klu dia dh tido tkdelah plak die terjaga. Tros nyenyak smpai pagi. Tp mlm tu, die leh menangis2 n taknak tido semula. Bagi kat nenek die taknak jugak. So kansel la plan mama n papa nk kuar tgk wyg berdua sbb tk smpai hati nk tinggalkan zara yg tgh melalak tu. Ceh..zara ni tk bagi can langsung mama n papa nk ber’dating’ sekali sekala..hehe..

Ari ahad tu, sekali lagi duduk kat umah jek. Mama n nenek kemas2 umah jek. Spt biase, nenekla buat kerja lebih. Hehe..mama ni kdg2 tk smpat nk berkemas ngan bersungguh2 klu time hari kerja tuh. Ujung mgu plak asyik merayau jek kerja. Bile nenek dtg, diela yg tlg bersihkan lagi ape2 yg patut. Then ptgnye, kitorng hantarkan nenek ma ke umah cik eddie, sbb ade sorang lagi cousin mama kebetulan nak balik kg n ajak nenek n nenek jenah balik kg saing2.Malam tu pulak, papa dh bertolak ke butterworth. Kali ni papa ade kursus 2 mgu kat sane. So, lepas papa balik, mama pon join tido semula ngan zara berdua jek..kite tgu papa balik mgu dpn pulak k..

Sedihnye..nenek nk balik dh..=(

Cont: What Zara dislikes (Her 9mth old story)

Ni sambungan post ttg cerita mama ttg ape yang zara suka n tak suka buat. So, kat bwh ni antara senarai perkara2 yang tak disukai anak mama nih..

~ Daripada dulu, zara mmg paling tak suka waktu dipakaikan baju. Kalau kate die seronok mandi pon, then time mama nak pakaikan baju die akan menjerit2 tak suka. Tp selalunye kenala mama pakse die pakai baju jugak n lepas selesai tu die tros senyap. Emm..pelik kan..

~ Zara tak suka duduk dlm stroller. Yang ni mama perasan sejak umur die 8 bulan kalau tak silap. Die mmg taknak duduk dlm stroller langsung. Kalau kdg2 mood die ok pon, tak smpai 15minit dudk dlm tu, die akan menangis mintak dikeluarkan. So sekarang klu gi keluar shopping ker mmg kena dukung zara sepjg masela. Selalunye mama n papa bergilir2 sbb kalau sorang jek yg dukung die sepanjang mase, mmg boleh lenguh2 badan dibuatnye. Stroller kitorng bwk jugak utk letak beg susu zara, n persediaan kalau zara mengantuk n nak tido. Klu die nak tido die bolehla dibaringkan dlm stroller.
Jgn tertipu dgn gambar ni. aksi zara dlm stroller ni takkan bertahan selama 10 minit pon.hehe..

~ Zara tak suka duduk dlm car seat baby. Ni mmg masalah sketla sbb tetiap pagi, lebih 5 minit nak set up kan die dlm carseat tuh. Die akan meleding2 kan (tak tau nak guna perkataan ape sbnrnye) badan die, menangis2, n nak bangun bile mama masukkan die dlm carseat tu. Act sebelum ni mase die kecik mama just guna baby carrier as carseat die. Dulu2 die selesa jek dlm baby carrier tu. Tak tau kenapa die tak suka ngan carseat baru ni, walhal klu diikutkan carseat baru ni lebih besar n empuk berbanding carrier lame die tu. So skang bile nak masukkan die dlm carseat, mama kena upah die ngan foods. At least klu bagi roti, or biskut baby, die akan diam n lehla mama pasangkan safety belt tu senang sket.bagi toys pon kdg2 tk jalan..

Gambar zara mase kecik dlm carrier die. Terasa keciknye zara mase tu (miss that moment..)
Now, nak duduk dlm car seat pon kena bg upah roti dulu..huhu..


~Zara tak suka ikut org yang die tak kenal. 1st of all die akan pandang org tu serius semacam jek. Tak senyum2 or tak berckp2. kdg2 bile lame tk jumpe atuk n nenek, zara pon tk nak sgt ikut diorng. Bile dh seharian kena usha, barula die warm up sket n jadi peramah cam biase.Tp still klu mama beralih skjap, die akan menangis nk ikut mama jugak. Klu ikutkan wktu biasa, org yg btol2 die nak ikut ialah mama, papa, mama ina n cik anim die jek.

~ Zara tak suka air masak. Yang ini rasenye mmg ikut perangai mama kot. Dpd die bby dulu dia mmg tak nak minum air masak. Bile bg dlm botol susu pon, zara boleh minum smpai tersedak2. mungkin die rase tak sedap kat tekak die n refuse nak telan. So sekarang bile time makan n zara dah pon minum susu, mama just bancuhkan air ribena utk zara. Setakat ni zara mmg suka ribena n mama rase nak teruskan bg jek selagi zara suka..

~ Zara jugak tak suka orang kcu brg2 kegemaran die. Means ape2 yg die pegang, janganla pandai2 nk amik dr tangan die tu. Konpem menjerit n menangisla. Kdg2 time mama n papa ‘dengki’ kat zara, sajela kitorng kacau die. Sumtimes, suka tgk die mengamuk. Kelakar pon ade.hehe..

Ermm..act mcm byk lagi keletah2 anak mama yg mama rs nak ceritakan. Tp dh tak teringat dh bile smpai opis nih..tkpela..byk masa n ruang nak post entry lain kan..setakat ni, itu jekla yg dpt mama share ttg perangai anak mama ni kat umah. Yg penting, mama sntiasa hepi n willingly melayan zara wlu ape jua keadaan. .=)=)..everything I do..i do it for you..hehehe..

My 9mth old baby..=)

Yeay..Zara dh masuk 9 mth..sob..sob..sob..terharu plak mama tgk zara yg dh kian membesar. Apepon, utk 9mth ni zara dh 'berupa baru' sket. Hehe..bukan ape. mama baru jek potongkan rambut depan zara tu. sebelum ni asyik kena komplen ngan org lain yg rimas tgk rambut depan zara pjg sgt (padahal rmbut belakang tak pjg2 pon).

rambut baru zara..(mama potong tak rata..cincai jekla labu..asalkan rmbut tk masuk mata)

Selain tu, zara dh pon pandai bangun berdiri sendiri. Sekarang laju jek die berdiri tu. Org kata tak lame lagi mesti zara mula belajar menapak. Skang ni pon mama just suka ajak die bertatih, n die mmg suka bile org ajak jalan. Gigi, setakat ni satu batang pon tak keluar lagi. Org kate, klu bby dh start masukkan brang dalam mulut, means gusi die gatal n nk tumbuh gigi. Tp mama tgk si zara ni dh brape bulan suka gigit2 brg..tp tkdela plak tumbuh gigi.hehe..

Zara dh pandai berdiri sendiri..

Zara jugak dh makin kuat mengomel sekarang. Dulu2 mase time die belajar meniarap, merangkak dsb, die tk brape byk cakap. Maybe too focus utk belajar kepandaian terbaru kot. So skang bile dh terer, macam2 cerita kuar dr mulut die. Then klu dgr lagu2 cerita or iklan yg die suka, die akan ikut berjoget. Now, die sgt suka dgr lagu tema rancangan tom-tom bak n geng bas skolah tu. And certain lagu pon die akan ikut sekali ‘menyanyi’bile dgr kitorng nyanyikan lagu tu utk die.

Untuk cerita 9mth zara ni, mama just nak share ttg ape yg zara suka n tak suka..ni setakat yg mama teringat nak terperasanla..


So..ape yg zara suka sgt ialah..

~ Suka seret bantal kecik ke mana jugak pergi. Act zara takde pon bantal busuk. Kat umah ade 2,3 bantal yg nenek ma buatkan dpd zara kecik. Kasik jek bantal mane satu sume die suka. Nway, yg klakar tgk kdg2 zara gemar btol heret bantal tu ikut mane die pergi. Merangkak ke dapur die pegang bantal, main atas katil die pegang bantal. Time berdiri die pegang bantal..comei jek..hehe..


~ Suka sgt dgr azan, n dgr lagu yg mama nyanyi utk die. Act dpd zara kecik, mama suka sgt nyanyikan satu lagu utk die. Ingat tak lagu iklan nespray dulu2. mama dh ubahsuai liriknye jd mcmni..

“Zarala permata, anak kesayangan..kebanggaan papa dan mama…Zara dibesarkan, dengan kasih dan sayang..hanya yang terbaik untukmu..Menjadi harapan, di masa hadapan..Zaralah anak yang cemerlang..

Selalunye bile mama nyanyikan lagu ni waktu zara meragam or menangis (lagi2 klu die meragam wktu org tak kenal amik die), die akan senyap n dgr mama nyanyi smpai abeh. Nway, kembali pd ape yg mama nk crite..bile dgr azan n lagu ni zara suka ikut sekali.Means die akan mengomel2 or ikut nyanyi dlm bahasa diela. Kalau dgr azan dalam tv tu kan, even wktu tu die tgh main kt tpt lain die akan cpt2 merangkak ke depan tv n ikut ber’azan’ sekali.hehe..

~ Zara sangat suka laptop!Die mmg pantang kalau nampak mama or papa bukak laptop. Kdg2 die dh tido pon kan, tp bile dgr bunyi dpd laptop tu die mesti bangun. Selalu mama bukak laptop malam2 utk online internet, transfer gmbar dr kamera or tgk naruto shippuden. N zara ni pulak klu stakat die menumpang tgk takpela. Die siap kcu2 button laptop (ade sekali die berjaya mencabut ‘huruf E’ kat laptop mama) n suka sgt pegang2 skrin tu. So akhirnye, mama n papa bg die laptop mama yg dah rosak (laptop ms zmn belajar dulu).Yang kelakarnye, mula2 zara tak berminat pon ngan laptop rosak tu coz skrin blank jek kan. Then papa pon tampalla gmbar kitorng sefamily kt skrin laptop tu. So skang zara sukala main2 laptop tu. Tekan n sentuh sana sini.. Ingat klu zara besar sket mama nk belikan laptop kanak2 tula..tgu die bosan main ngan laptop rosak mama tuh..=p

nilaa laptop zara. tu gmbar family mase raya yg papa lekat kat skrin tuh..hehe..

~ Zara suka main ngan sume benda dlm rumah. Rase ni mama selalu tulis dlm blog ni kot. Zara suka main ngan ape juga benda yg die nampak keliling rumah. Cthnye cam car keys, name tag mama,kunci rumah, hanger baju, nset, remote tv, megazine dll. Yekla, kdg bile time tak perasan kitorng letak benda2 ni merata2 tpt kan. So pantangla zara nampak..

~ Zara jugak suka pungut benda2 kecik yang die jumpe. Yg ni mmg bahaya sketla sbb bile dh pungut die akan terus masuk dlm mulut die. so skang mama kena jd lebih rajin mengemas rumah. Benda2 kecik ni cthnye cam duit syiling, laptop nye butang huruf tu (kan mama kate die suka cabut butang2 huruf kat laptop tu kn), sisa makanan kat lantai, mama punye dried flower (mama suka gntung bunga smpai jd kering, so kdg2 ade petals die yg gugur ke lantai) dll. So rumah wajibla kena bersih klu tk ade yg tlg ‘vacuum’kan..hehe..

~ Zara suka masuk dapur. Tak taula apsal die berkenan sgt ngan dapur mama tuh. Nak kate die ikut mama coz mama rajin memasak, tak la pulak. Even bile mama tgh tgk tv or buat kerja kat living room, elok jek die merangkak masuk dapur tu sorang2. Dahla kalau dipanggil bukannye nk patah balik. Kenala bangun amik die bwk gi depan. Agaknye zara berminat nk jd tukang masak ker besar nanti.hehe..


ntah nak buat apela die kat dapur tuh..

~ Zara suka ikut orang keluar umah. Dulu2 ingat zara nak ikut mama jek bile mama kuar umah. Rupenye pantang die tgk org bukak gril pintu tu, laju jek die meluru nak ikut keluar same. Nak ajak jalan agaknye. So klu setakat nk kuar umah sidai baju ker, buang smpah ker, kenala tros lock kan gril tu semula. Klu tak, tk smpai brape saat zara pon dh smpai kt luar rumah tu.

~ Zara suka ngan budak2. kalau org dewasa agah2 die, die buat muka blur dulu br nak ketawa (klu bernasib baik dptla ketawakan die). Tp klu budak2 yg agah die, amboi gelak besarla nampaknye. Antara budak2 yg paling rapat ngn zara ialah kakak athirah n abg hazwan. Dua2 ni anak babysitter zara. Setiap kali mama amik zara balik ptg2, budak2 ni still suka agah2 zara. Zara pon ketawa mengekek2 smpai nak terlepas mama dukung die sbb die excited nak ikut kakak n abg tu. Lagi satu, bile kitorng bwk zara kuar jalan2 die akan tunjuk minat ngan baby2 lain yg die nampak. Die msti akan hulur kepala nk tgk baby tu smpai terlepas dr pandangan die. Nampak mcm die nk tegur pon ade.pandai anak mama ni nk berkwn kan..

Zara with mama ina, abg hazwan n kakak athirah. yg pakai spec tu mak dayang, jiran mama ina

~ Zara dh pandai jeles! 1st kejadian mama perasan mase mama borak2 ngan mama ina n mak dayang kat kawasn bwh flat tu (rujuk gmbar di atas). Act mase tu mama nak balik dh so mama siap2 dukung zara. Mama ina pulak dukung abg hazwan sbb abg hazwan asyik nak lari ke tgh jalan jek. Tak lame mama ina dukung abg hazwan, zara mula bising2 n hulur tgn kat mama ina. Beria2 die nak ikut mama ina tu (kecik ati mama..hehe). rupenye mama ina kate zara mmg dh pndai jeles skang. Klu kat umah mama ina bg abg hazwan susu, zara pon mesti sibuk2 ngendeng kat mama ina jugak. Selain tu, zara pon selalu ‘dengki’ klu tgk mama n papa mesra2 kat umah. Means klu mama baring dekat2 papa ker, papa tgh tolong urutkan mama ker, mesti budak kecik tu cpt2 dtg kat kitorng and join sekali.hehe..saje taknak bg chance..

ermm..itu jek la yg mama ingat setakat harini. klu teringat lain2 mama edit lenkalila..hehe. nway, utk story ape die benda2 yg zara tak suka, mama akan post kat entry lain plak..entry ni dh terover pjg rasenye..=)

Dedicated to my ex-group mate

Act today’s post has no related with my daughter zara, so I’ll not use ‘mama’ for this post. I’m specially writing this as to dedicate my appreciation to my ex-group mate, that will be resigned in few days time as to further his study towards achieving his ambition.

So, just a short notes about my group. During my 2 years working here in Nitto Denko, the past 1 year is the best moment for me. In this R&D dept, a new small gp, which is ETG (Elemental technology group) had been established, as to conduct evaluation and support the others main gp that mainly related to customer issue. This gp only consist of 3 peoples (not including my boss) which is me, Neoh and Zam.

It is such a pleasure working with these 2 peoples. We always help each other, study new things together and sometimes we share problems too. In fact, when not much work to do in office, we also ‘snaking’ around together..hehe.. Among the 3 of us, Zam is the most senior and of course has the most knowledge because he do more lab works compare to me and Neoh. So usually we always refer to him when we unsure with certain things during our tasks.

However, Zam main goal is actually to be a teacher. Its very rare for men to have ‘teacher’ as their ambition isn’ it. Eventually after few months trying, he has been accepted to further study in UPSI, for Ijazah Sarjana Muda (Kemahiran Hidup). And much more interesting, he also get to married last December with his fiancé (wifey now) Mrs Baizura.

So, just want to congratulate him on this new achievement. First for his title as someone’s hubby, and secondly for his new world as a ‘teacher-to-be’. For Zam, please don’t ever forget me and Neoh here. Pray for our successes no matter where we will be working next. We definitely will miss u n always remember our memories in ETG gp. As for you, we hope that u will success in your new carrier and hopefully u and wife will get a baby soon..=)

These are few pics of us during our working time and ‘snaking’ time..hehe.. Do remember us Zam..!!.

ETG group members. Neoh, Zam and me


Me and Neoh in lab

Zam and Neoh at lab
Makan2 time


Zam and Neoh in office

Anak mama yg semakin bijak..=)

“Tepuk amai2..belalang kupu-kupu,
Tepuk biar ramai nanti malam upah susu,
Susu lemak manis, santan kelapa muda,
Zara jangan menangis, mama nak buat kerja..”


(Lagu di atas dah diubahsuai sedikit liriknye..=))


Haa..pernah dgr tak lagu kat atas ni. Lagu zaman kite budak2 dulu kan. Act mama takdela selalu sgt pon nyanyikan lagu ni kat zara. Just sekali sekala jek bile time main ngan die. Kdg2 bile jumpe atuk, atuk pon nyanyila lagu ni kat zara.

Nway, malam tadi mase layan zara nak tido (sebelum tido zara mmg suka main2 dulu), mama pon saje2 la nyanyi lagu ni. Tetibe mama perasan zara tepuk tangan n sengih2 bile mama nyanyi. Pastu mama pon ulang banyak kali, smbil mama rakam ngan kamera, rakam ngan nset. Still, tiap kali mama nyanyi, zara akan bertepuk tgn. Hehe..tak sangka dlm diam2 zara belajar dpd ape yg die lihat. Sbb sebelum ni tkdela mama prnah beria ajar die tepuk tgn bile dgr lagu tu. Maybe die seronok dgr lagu tu, then dgn sendiri tau mase nak menggerakkan tgn die. Nampaknye, ni satu lagi perkembangan zara yg dapat mama perhatikan. Happy jek tgk zara membesar n belajar benda2 baru hari demi hari..

Ni gambar zara yg smpat mama snap wktu mama nyanyi tu..Ingat nak uplaod video zara tgh bertepuk tgn tapi lembabla plak internet kat opis ni. or mungkin saiz video besar sgt kot. lenkali la mama try upload lagi..




********************************************************************************

Nway, kat atas tadi cerite hepi. Ade gak benda sedih yg mama terasa semalam. act semalam tertgk berita psl palestin yang dh diserang israel (laknat btol israel tuh). bile tgk suasana kat gaza tuh, ngan ramai org2 cedera esp kanak2 n budak2 kecik, mama rase sedih n terharu sgt. air mata pon dh bergenang2 bile tgk ade part tu si ayah meratapi kematian anak kecil die. mmg touching btol. klula ade cara nk ringankan beban diorng kat sane..cume doa n harapan jekla smoga suasana kembali reda .

Then mlm tadi, papa tepon pon dgn suara yg agak2 slow. rupe2nye papa pon tgh menghayati kisah peperangan kat palestin tuh. same mcm mama, hati seorang bapa pon ikut hancur luluh tgk ramai kanak2 n budak2 kecik yg jadi mangsa peperangan. Papa kate die tros teringat zara bile tgk kisah mangsa peperangan tu.

Bile tgk suasana mcm tu, bersyukur2 sgt2 dapat hidup kat tpt yang aman damai mcm ni..tak dpt mama bygkan hidup dlm ketakutan n jd mangsa peperangan (mintak dijauhkan..amin..)..

Weekend @ kuantan

::Fri; 2 Jan::

Seperti yg mama dh bgtau sebelum ni, weekend lepas sekali lagi mama n zara dtg ke kuantan. kali ni duduk lame sket, temankan papa yg kena stand by weekend tuh. So jumaat tu smpai2 kuantan mmg dh time papa gi kerja. mama n zara just melepak kat bilik papa jek. tgu papa belikan zarapan, then papa balik tghari belikan makanan lagi.hehe..

aktiviti zara dlm bilik..









ptg tu lepas kerja, papa still ade urusan kat opis. smpatla papa bwk mama n zara ke opis n hangar, tgk kapal terbang. yekla, sebelum ni tgk dlm tv jek wktu hawk tu terbang mase sambutan merdeka. then kdg2 bile mama kat kuantan just dgr bunyi hawk tu berlepas. kali ni dptla tgk dr dekat. klau dpt tgk kat dalam msti lagi best kan. nasibla ramai anak2 buah papa mase tu, so mama malula nak ber'jakun2' sangat.hehe..erm..bile pikir2 susah jugak kerja papa ni. yekla, as hawk nye engineer, tangggungjwb mmg berat. klu ade ape2 jadi kat kapal tu, papa la antara org pertama yang akan kena panggil utk keterangan. nway, kerja manela yg tak susah kan..sume kerja ade prob masing2..

zara wth mama n papa kat opis papa..(klu papa pakai flying suit nampak smart sket kot)










sementara tgu papa settlekan kerja, zara main dlm keta..










lepas temankan papa ke opis, kitorang pergi megamall kuantan. ingat nak carikan seat keta baru utk zara. maklumla,zara pon dh masuk 9 bulan. baby carrier die yg mama selalu pakai dulu pon dh tk muat dh.nway, mlm tu tk jumpe pon car seat yg ok. mama just shopping baju mama n then kitorng gi makan kat kenny rogers. pahtu tros balik sbb papa dh penat. yekla, papa kan kerja aritu. bukan cam mama yg seharian berehat kat bilik jek.hehe..


::Sat; 3 Jan::

Ari sabtu tu pulak, sepatutnye plan nak ke cherating. last time mama n papa ke cherating dulu, kitong duduk kat impiana resort. so kali ni ingat nk duduk kat legend hotel plak. nway, dpd pagi2 lagi hujan dh turun lebat sgt. mama dh dpt rase hujan mcm ni gerenti smpai ptg punye. last2 kitorng keluar kuantan jekla. tghari tu kitorng menuju East Coast mall dulu. ni shopping complex terbaru kat kuantan sbb last time mama lepak lame kat kuantan (mase mama mengandung 8 bulan) tpt ni takde lagi. besar jugakla tpt tu. ade carrefour n parkson sekali

so lama jugakla kitorng jalan2 kat EC mall tu. smpatla belikan carseat zara, n mama shopping baju lagi sehelai. nak kuar tpt lain pon hujan still tk berhenti. so nak mengisi masa lapang, kitorng pon window2 shoppingla. smpai zara tertido dlm stroller. kalau ikutkan kebiasaan, mane la die nak dok dlm stroller tu pon.

mama..jom shopping..!!










jalan2 ngan zara









zara usha toys tuh










singgah famous amos beli biskut jap..











then pergi lunch pulak









Zara dh penat dh..










bile zara dh terjaga dr tido, barula kitorng balik. hujan still turun lagi.wlupon tk jadi ke cherating, tp mama dh malas nak balik ke bilik papa. so mama ajak papa cari jek chalet2 kat kawasan beserah tu. so last2 kitorng duduk kat Duta Sanda Beach Resort. kaw kecik jek, tp okla jugak chalet kat situ.

Zara seronok main dlm bilik chalet









malam nye, papa ajak mama makan seafood kat tanjung lumpur. kawasan tu mmg famous ngan seafood. mama n papa order makan tk ingat punyer. byk tol lauk kitorng order. n yg bestnye, harga murah giler...rase kalau kat s alam or klang, dh lebih rm100 makan mcm tu. zara pon mcm biasela, sibuk nak ikut makan.

dinner yang best. kedai makan pon ok (siap ade kolam lagi)









Lepas makan, kitorang tros balik. zara pon dh penat dh. cepat plak die tido mlm tuh..selalunye, letih gak nak melayan die smpai die tido.hehe..

Zara dh mengantuk dh..siap posing cun lagi nk tido tuh..=)










::Sun; 4 Jan::

Hari ahad esoknye, luckily dah tak hujan. tapi cuaca mmg sejukla sbb dh 2 hari berturut2 hujan lebat kat kuantan (certain2 kaw pon dh slamat banjir dah). lepas breakfast, mama n papa bwk zara main ombak kat tepi pantai. he..mula2 zara mcm blur jek. tp yg bestnye die tak menangis pon bile papa jejakkan kaki die kat pasir tuh. n bile papa ajak die bertatih kat atas pasir smbil2 ade air ombak dtg, suke pulak die. mengekek2 die ketawa main ngan air laut tuh.

Sebelum main, breakfast dulu..










mula2 zara blur jek jejak kaki kat pasir tuh










lame2 zara dah naik syok dah..













papa,mama n zara kt tepi pantai












pah puas main ombak, kitonrg lepak tepi pool plak. pool kecik jek sbb chalet pon kecik. act tk plan nk bwk zara mandi, sbb ingatkan hujan kan semalam. in fact, baju mandi zara pon mama lom belikn lagi. mula2 mama n zara temankan papa jek. then tetibe papa amik zara n bwk masuk dlm kolam. dhla budak kecik tu pakai gaun. mula2 mama risau jugak sbb takut zara tak tahan sejuk. tak sangka plak zara suka sgt main dlm air. selalu wktu mandi takdela die ceria cmtu. nampaknye pasni mama kena tros belikan zara baju mandi n pelampung sebijila. boleh zara belajar swimming mcm papa. klu nak harapkan mama, tenggelamla..hehe..

lepak tepi pool










zara berendam dlm pool ngan papa (ade ke patut berendam pakai gaun..hehe)









tak lame zara berendam dlm kolam tu. mama tak bagi lame2 sbb takut zara tak tahan sejuk. then kitorng balik bilik, mandi2 kan zara sume then tros berkemas nak balik.

posing sebelum check out










so lepas check out tgahri tu, kitong trosla bergerak balik ke s alam. nway, smpat lunch kat tepi sungai kuantan sebelum troskan perjalanan. smpai shah alam pon dh ptg dh. erm..lepas ni ntah bilela lagi dpt jalan2 ngan zara. awal2 tahun ni mama n papa dh start sibuk semula. takpela, tk dpt jlan jauh2, kite jalanla dekat2 ye zara..

Tepi sungai kuantan










Tgu mama beli bekalan utk driving










zara di malam hari. wktu ni papa nak balik kuantan semula dh..









Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin