Cont: What Zara dislikes (Her 9mth old story)

Ni sambungan post ttg cerita mama ttg ape yang zara suka n tak suka buat. So, kat bwh ni antara senarai perkara2 yang tak disukai anak mama nih..

~ Daripada dulu, zara mmg paling tak suka waktu dipakaikan baju. Kalau kate die seronok mandi pon, then time mama nak pakaikan baju die akan menjerit2 tak suka. Tp selalunye kenala mama pakse die pakai baju jugak n lepas selesai tu die tros senyap. Emm..pelik kan..

~ Zara tak suka duduk dlm stroller. Yang ni mama perasan sejak umur die 8 bulan kalau tak silap. Die mmg taknak duduk dlm stroller langsung. Kalau kdg2 mood die ok pon, tak smpai 15minit dudk dlm tu, die akan menangis mintak dikeluarkan. So sekarang klu gi keluar shopping ker mmg kena dukung zara sepjg masela. Selalunye mama n papa bergilir2 sbb kalau sorang jek yg dukung die sepanjang mase, mmg boleh lenguh2 badan dibuatnye. Stroller kitorng bwk jugak utk letak beg susu zara, n persediaan kalau zara mengantuk n nak tido. Klu die nak tido die bolehla dibaringkan dlm stroller.
Jgn tertipu dgn gambar ni. aksi zara dlm stroller ni takkan bertahan selama 10 minit pon.hehe..

~ Zara tak suka duduk dlm car seat baby. Ni mmg masalah sketla sbb tetiap pagi, lebih 5 minit nak set up kan die dlm carseat tuh. Die akan meleding2 kan (tak tau nak guna perkataan ape sbnrnye) badan die, menangis2, n nak bangun bile mama masukkan die dlm carseat tu. Act sebelum ni mase die kecik mama just guna baby carrier as carseat die. Dulu2 die selesa jek dlm baby carrier tu. Tak tau kenapa die tak suka ngan carseat baru ni, walhal klu diikutkan carseat baru ni lebih besar n empuk berbanding carrier lame die tu. So skang bile nak masukkan die dlm carseat, mama kena upah die ngan foods. At least klu bagi roti, or biskut baby, die akan diam n lehla mama pasangkan safety belt tu senang sket.bagi toys pon kdg2 tk jalan..

Gambar zara mase kecik dlm carrier die. Terasa keciknye zara mase tu (miss that moment..)
Now, nak duduk dlm car seat pon kena bg upah roti dulu..huhu..


~Zara tak suka ikut org yang die tak kenal. 1st of all die akan pandang org tu serius semacam jek. Tak senyum2 or tak berckp2. kdg2 bile lame tk jumpe atuk n nenek, zara pon tk nak sgt ikut diorng. Bile dh seharian kena usha, barula die warm up sket n jadi peramah cam biase.Tp still klu mama beralih skjap, die akan menangis nk ikut mama jugak. Klu ikutkan wktu biasa, org yg btol2 die nak ikut ialah mama, papa, mama ina n cik anim die jek.

~ Zara tak suka air masak. Yang ini rasenye mmg ikut perangai mama kot. Dpd die bby dulu dia mmg tak nak minum air masak. Bile bg dlm botol susu pon, zara boleh minum smpai tersedak2. mungkin die rase tak sedap kat tekak die n refuse nak telan. So sekarang bile time makan n zara dah pon minum susu, mama just bancuhkan air ribena utk zara. Setakat ni zara mmg suka ribena n mama rase nak teruskan bg jek selagi zara suka..

~ Zara jugak tak suka orang kcu brg2 kegemaran die. Means ape2 yg die pegang, janganla pandai2 nk amik dr tangan die tu. Konpem menjerit n menangisla. Kdg2 time mama n papa ‘dengki’ kat zara, sajela kitorng kacau die. Sumtimes, suka tgk die mengamuk. Kelakar pon ade.hehe..

Ermm..act mcm byk lagi keletah2 anak mama yg mama rs nak ceritakan. Tp dh tak teringat dh bile smpai opis nih..tkpela..byk masa n ruang nak post entry lain kan..setakat ni, itu jekla yg dpt mama share ttg perangai anak mama ni kat umah. Yg penting, mama sntiasa hepi n willingly melayan zara wlu ape jua keadaan. .=)=)..everything I do..i do it for you..hehehe..

3 comments:

mizzy N said...

aku pun tak suka air masak, rasa cam panadol. hari2 minum ribena, merahlah gigi anak ko.

lily azliyana @ mama zara said...

Haha..anak aku lom ade gigi la..
biarla die pulun air ribena tu dulu..
sat lg die bosan aku tukar menu air lain plak..hehe..

ninieZUERYANNIE said...

rase x sabo nka tengok Qisya membesar.. xpe, zara jd benchmark ye..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016