My 9mth old baby..=)

Yeay..Zara dh masuk 9 mth..sob..sob..sob..terharu plak mama tgk zara yg dh kian membesar. Apepon, utk 9mth ni zara dh 'berupa baru' sket. Hehe..bukan ape. mama baru jek potongkan rambut depan zara tu. sebelum ni asyik kena komplen ngan org lain yg rimas tgk rambut depan zara pjg sgt (padahal rmbut belakang tak pjg2 pon).

rambut baru zara..(mama potong tak rata..cincai jekla labu..asalkan rmbut tk masuk mata)

Selain tu, zara dh pon pandai bangun berdiri sendiri. Sekarang laju jek die berdiri tu. Org kata tak lame lagi mesti zara mula belajar menapak. Skang ni pon mama just suka ajak die bertatih, n die mmg suka bile org ajak jalan. Gigi, setakat ni satu batang pon tak keluar lagi. Org kate, klu bby dh start masukkan brang dalam mulut, means gusi die gatal n nk tumbuh gigi. Tp mama tgk si zara ni dh brape bulan suka gigit2 brg..tp tkdela plak tumbuh gigi.hehe..

Zara dh pandai berdiri sendiri..

Zara jugak dh makin kuat mengomel sekarang. Dulu2 mase time die belajar meniarap, merangkak dsb, die tk brape byk cakap. Maybe too focus utk belajar kepandaian terbaru kot. So skang bile dh terer, macam2 cerita kuar dr mulut die. Then klu dgr lagu2 cerita or iklan yg die suka, die akan ikut berjoget. Now, die sgt suka dgr lagu tema rancangan tom-tom bak n geng bas skolah tu. And certain lagu pon die akan ikut sekali ‘menyanyi’bile dgr kitorng nyanyikan lagu tu utk die.

Untuk cerita 9mth zara ni, mama just nak share ttg ape yg zara suka n tak suka..ni setakat yg mama teringat nak terperasanla..


So..ape yg zara suka sgt ialah..

~ Suka seret bantal kecik ke mana jugak pergi. Act zara takde pon bantal busuk. Kat umah ade 2,3 bantal yg nenek ma buatkan dpd zara kecik. Kasik jek bantal mane satu sume die suka. Nway, yg klakar tgk kdg2 zara gemar btol heret bantal tu ikut mane die pergi. Merangkak ke dapur die pegang bantal, main atas katil die pegang bantal. Time berdiri die pegang bantal..comei jek..hehe..


~ Suka sgt dgr azan, n dgr lagu yg mama nyanyi utk die. Act dpd zara kecik, mama suka sgt nyanyikan satu lagu utk die. Ingat tak lagu iklan nespray dulu2. mama dh ubahsuai liriknye jd mcmni..

“Zarala permata, anak kesayangan..kebanggaan papa dan mama…Zara dibesarkan, dengan kasih dan sayang..hanya yang terbaik untukmu..Menjadi harapan, di masa hadapan..Zaralah anak yang cemerlang..

Selalunye bile mama nyanyikan lagu ni waktu zara meragam or menangis (lagi2 klu die meragam wktu org tak kenal amik die), die akan senyap n dgr mama nyanyi smpai abeh. Nway, kembali pd ape yg mama nk crite..bile dgr azan n lagu ni zara suka ikut sekali.Means die akan mengomel2 or ikut nyanyi dlm bahasa diela. Kalau dgr azan dalam tv tu kan, even wktu tu die tgh main kt tpt lain die akan cpt2 merangkak ke depan tv n ikut ber’azan’ sekali.hehe..

~ Zara sangat suka laptop!Die mmg pantang kalau nampak mama or papa bukak laptop. Kdg2 die dh tido pon kan, tp bile dgr bunyi dpd laptop tu die mesti bangun. Selalu mama bukak laptop malam2 utk online internet, transfer gmbar dr kamera or tgk naruto shippuden. N zara ni pulak klu stakat die menumpang tgk takpela. Die siap kcu2 button laptop (ade sekali die berjaya mencabut ‘huruf E’ kat laptop mama) n suka sgt pegang2 skrin tu. So akhirnye, mama n papa bg die laptop mama yg dah rosak (laptop ms zmn belajar dulu).Yang kelakarnye, mula2 zara tak berminat pon ngan laptop rosak tu coz skrin blank jek kan. Then papa pon tampalla gmbar kitorng sefamily kt skrin laptop tu. So skang zara sukala main2 laptop tu. Tekan n sentuh sana sini.. Ingat klu zara besar sket mama nk belikan laptop kanak2 tula..tgu die bosan main ngan laptop rosak mama tuh..=p

nilaa laptop zara. tu gmbar family mase raya yg papa lekat kat skrin tuh..hehe..

~ Zara suka main ngan sume benda dlm rumah. Rase ni mama selalu tulis dlm blog ni kot. Zara suka main ngan ape juga benda yg die nampak keliling rumah. Cthnye cam car keys, name tag mama,kunci rumah, hanger baju, nset, remote tv, megazine dll. Yekla, kdg bile time tak perasan kitorng letak benda2 ni merata2 tpt kan. So pantangla zara nampak..

~ Zara jugak suka pungut benda2 kecik yang die jumpe. Yg ni mmg bahaya sketla sbb bile dh pungut die akan terus masuk dlm mulut die. so skang mama kena jd lebih rajin mengemas rumah. Benda2 kecik ni cthnye cam duit syiling, laptop nye butang huruf tu (kan mama kate die suka cabut butang2 huruf kat laptop tu kn), sisa makanan kat lantai, mama punye dried flower (mama suka gntung bunga smpai jd kering, so kdg2 ade petals die yg gugur ke lantai) dll. So rumah wajibla kena bersih klu tk ade yg tlg ‘vacuum’kan..hehe..

~ Zara suka masuk dapur. Tak taula apsal die berkenan sgt ngan dapur mama tuh. Nak kate die ikut mama coz mama rajin memasak, tak la pulak. Even bile mama tgh tgk tv or buat kerja kat living room, elok jek die merangkak masuk dapur tu sorang2. Dahla kalau dipanggil bukannye nk patah balik. Kenala bangun amik die bwk gi depan. Agaknye zara berminat nk jd tukang masak ker besar nanti.hehe..


ntah nak buat apela die kat dapur tuh..

~ Zara suka ikut orang keluar umah. Dulu2 ingat zara nak ikut mama jek bile mama kuar umah. Rupenye pantang die tgk org bukak gril pintu tu, laju jek die meluru nak ikut keluar same. Nak ajak jalan agaknye. So klu setakat nk kuar umah sidai baju ker, buang smpah ker, kenala tros lock kan gril tu semula. Klu tak, tk smpai brape saat zara pon dh smpai kt luar rumah tu.

~ Zara suka ngan budak2. kalau org dewasa agah2 die, die buat muka blur dulu br nak ketawa (klu bernasib baik dptla ketawakan die). Tp klu budak2 yg agah die, amboi gelak besarla nampaknye. Antara budak2 yg paling rapat ngn zara ialah kakak athirah n abg hazwan. Dua2 ni anak babysitter zara. Setiap kali mama amik zara balik ptg2, budak2 ni still suka agah2 zara. Zara pon ketawa mengekek2 smpai nak terlepas mama dukung die sbb die excited nak ikut kakak n abg tu. Lagi satu, bile kitorng bwk zara kuar jalan2 die akan tunjuk minat ngan baby2 lain yg die nampak. Die msti akan hulur kepala nk tgk baby tu smpai terlepas dr pandangan die. Nampak mcm die nk tegur pon ade.pandai anak mama ni nk berkwn kan..

Zara with mama ina, abg hazwan n kakak athirah. yg pakai spec tu mak dayang, jiran mama ina

~ Zara dh pandai jeles! 1st kejadian mama perasan mase mama borak2 ngan mama ina n mak dayang kat kawasn bwh flat tu (rujuk gmbar di atas). Act mase tu mama nak balik dh so mama siap2 dukung zara. Mama ina pulak dukung abg hazwan sbb abg hazwan asyik nak lari ke tgh jalan jek. Tak lame mama ina dukung abg hazwan, zara mula bising2 n hulur tgn kat mama ina. Beria2 die nak ikut mama ina tu (kecik ati mama..hehe). rupenye mama ina kate zara mmg dh pndai jeles skang. Klu kat umah mama ina bg abg hazwan susu, zara pon mesti sibuk2 ngendeng kat mama ina jugak. Selain tu, zara pon selalu ‘dengki’ klu tgk mama n papa mesra2 kat umah. Means klu mama baring dekat2 papa ker, papa tgh tolong urutkan mama ker, mesti budak kecik tu cpt2 dtg kat kitorng and join sekali.hehe..saje taknak bg chance..

ermm..itu jek la yg mama ingat setakat harini. klu teringat lain2 mama edit lenkalila..hehe. nway, utk story ape die benda2 yg zara tak suka, mama akan post kat entry lain plak..entry ni dh terover pjg rasenye..=)

3 comments:

ninieZUERYANNIE said...

comelnye zara.. best gak ko wat blog camni.. biler zara dah besar nnt mesti die sendiri pon gelak baca blog nih..

lily azliyana @ mama zara said...

Hehe..aku mmg create blog ni khas utk zara. ngan harapan blog ni ber'umur pjg' n bile zara besar nanti die dpt bace mcm2 kisah die mase bby. Angan2 aku biar setiap anak, ade sorang satu blog. Tak payah gaduh2..hahahaha..

ninieZUERYANNIE said...

weh paling x tahan tgk gambo zara ngan laptop tipu tuh.. korang nih.. sabo jela.. ade aje idea..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016