Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

One more to go..

Update terbaru ttg gigi zara. gigi zara dh tumbuh lagi sebatang kat sebelah atas. means gigi kapak die nan sebatang tu dh dpt pasangannye..hehe. nway, disebabkan 2 btg gigi tu tak tumbuh serentak, so mama tgk gigi tu tumbuh jarang antara satu same lain.. ni gmbar gigi baru zara. tk brape nampak lagi. tak taula korang leh notice ke tak gigi tu jarang2.
.
gigi zara dh ade 4 btg



tp kelakarnye gigi kapak zara jarang2..hehe




agaknye dh besr mcm nila rupe gigi zara..thehehe..(takpe..gigi jarang tp muka cntik kan..)


nway, tak tahula ni gigi susu jek or bile dh tumbuh gigi kekal pon still jarang2 jugak gigi tu. takpela kan, yg penting zara sentiasa sihat. klaa..layan lg gmbar2 zara yg dh kebetulan diamik ni..


First time she cries..

Hmm..pagi tadi mase hantar zara, zara menangis bile mama tinggalkan die. pelik jugak sbb selalu bile nmpak mama ina tros jek die nak ikut. tak pandang2 kat mama pon. agaknye sbb die kebetulan kurang sihat kot. dh few days zara batuk teruk. smalam baru gi klinik amik ubat lain plak. then mata zara pon ade sket infection, kuar tahi mata lebih byk dr selalu. selsema pon ade sket2 lagi. Erm..agaknye klu org yg hantar anak hari2 n anak tu manangis2 waktu ditinggalkan, mcm mane la rasenye kan. msti tak tenang nak kerja mcm mama rase pagi tadi..=).

Kalau ikutkan nila first time zara menangis bile mama hantar die ke bbysitter sejak 7 bulan lepas. mase mula2 hantar dulu, zara br 3 mth old. tak kenal org lagi. so die bukan heran pon ngan sape die duduk. then bile dh setiap hari kerja mama ina jaga die, die dh kenal la ngan mama ina. so mmg die suka sgt bile mama hantar die ke sana. Wlupon mula2 dulu ade certain perkara yg mama pernah tk puas hati, tp mama ina jenis org yg menerime pendapat org lain n sanggup memperbaiki kerja die.
.
Nway, mama br lepas call mama ina. lega hati mama dgr suara zara tgh gelak2 kat belakang. msti tgh ralit main ngn a hazwan n kak athirah. zara dh makan ubat n dh mkn breakfast jugak. alhamdulillah.

Kdg2 sblum ni mama terpikir nk tukarkan zara ke nursery. bukan ape, ade nursery yg mmg lebih dkt (kt satu kaw taman jek) berbnding ngan umh mama ina yg kat sek 19 tu. tp bile mama tgk zara seronok kat situ, mama tros berubah pikiran n carry on hantar zara kat mama ina. biarla jauh sket (bukan jauh sgt2 pon..hehe) asalkan zara selesa n dijaga ngan baik..ye tak..

Apepon, mama harap mama ina akan tros jaga zara sebaik mane mama jaga zara. mmg satu risiko meninggalkan anak kite kat tgn org kan. tapi, kite terpaksala berserah n berdoa agar anak kite tu dijaga sesempurna yg mungkin...amin..

No floater, please...!!!

Hmm..cube lihat aksi zara di bawah. Mama sendiri tak pasti ni aksi takut..or tak suka..or tak konfiden..or ape..yg penting zara mmg tak mau langsung masuk dlm floater tu. kecewa btol mama sbb malam sblum tu sibuk gi cari floater tu ngan papa. ingat die eksited..rupe2nye..lastly we ended up pegang zara jek sepjg dlm pool tu (mcm biasela)



nway, gmbar kat atas tu ialah akt hari sabtu kami. bwk zara ke wet world shah alam. saje pergi sbb dh 2 tahun duduk s alam ni tapi tk pernah pon jenguk wet world tu. padahal kalau kat batu pahat, rajin jek papa n mama pergi wet world bp masa zaman muda2 dulu (nmpak sgt skang dh tua..huhu). overall, wet world shah alam tu kecik jekla. wlupon die punye location sgt cntik, tp mostly the pool sume sesuai utk kids jek. pool yg paling dalam pon cume 0.92 m, ala2 paras pinggang mama jek.
.
lain2 yg menarik, mungkin water coaster die kot. tulis kat situ water coaster yg terpjg di asia, tp tak pastila btol ke tak sbb mama pon tak naik.hehe..mama ni mmg takut n pengecut sket bab2 main2 benda ekstrem nih. so papa jekla yg naik turun water coaster tu.
.
klaa..mls nk citer pjg2. silala tgk2 gmbar2 kat bwh ni jek ye..

zara sblum bertolak pergi..n beautiful scenery kat wet world shah alam

spt biasa, terpaksa pegang jek zara dlm pool sbb zara takmau dok dalam floater
meh ngan mama pulak..


Habit biase..nampak tangga mesti nak panjat..

muka eksited berjaya panjat tangga tuh..

papa syok main water coaster

kami bertiga..

dekat separuh hari jugak kami kat wet world shah alam tu. yg kesiannye zarala. terus sun burn balik dr situ. dh itam dah anak dara mama. n mungkin sbb cuaca panas sgt, zara tros demam esok harinye. sian anak mama..!!. nway, ni zara dh sihat semula. pengajarannye..jgn bawa anak anak bermain di tgh panas terlampau lama..hehehe..

Its 12.31 am, but i'm still widely awake..

Whoaaaahhhh..sudah pukul 12.31am tp mama lom tidur lagi. macamla esok tak kerja kan. act tadi lepas tgk tv kat bwh (citer ku milikmu episod akhir), mama tros tidokan zara dlm bilik. then spt biase pas zara tido mama pon amik kesempatan menggodek2 internet. terasa nak tukar skin blog nih tp tak reti. akhirnye main try2 sndiri, dptla skin yg baru nih. haha..membuang mase tol kan. then tetibe perut lapar mama turun lagi cr makanan plak. haha..mmg konpem obesiti klu diamalkan lagi 2,3 bulan mcm ni.

nway, siang tadi mama mc. mama demam sekali lg. kali ni tak tau demam ape pulak. maybe demam terkejut sbb ahad lepas dpt berita kematian moyang zara (nenek sebelah atuk pa). moyang dah dekat setahun terlantar sakit. atuk n nenek pa la yg brtungkus lumus jaga moyang selama ni. mama pon salute habis ngan nenek ma, sbb as menantu die dh buat yg terbaik utk pastikan mak mentua die terjaga n terpelihara smpai ke hujung nyawa. mama pon tk pasti dpt buat benda yg sama atau tak if benda yg sama berlaku pd mase dpn. hopefully mama dpt buat yg terbaik, both sbg anak, n jugak sbg menantu pd nenek2 zara.

so ahad lepas mama, cik anim n cik ipin balik sama2 melawat jenazah. papa malangnye tak dpt ikut sekali sbb kena daftarkan diri utk kursus kat butterworth pd hari tu. kebetulan zara pon tk brape sihat, jadi mlm tu mmg zara nmpak tak selesa n merengek2 kat umah atuk pa. lastly, mama amik keputusan ikut nenek ma balik rengit jek.

then isnin esoknye tak tau mcm mane, mama plak berjangkit demam tu. smpatla gi jumpe dr amik ubat utk zara n mama. dr bg mc 2 ari, tu yg mama dpt balik ke shah alam siang tadi.

apepon, al - fatihah utk allahyarham moyang, Siti binti Salam. semoga rohnye sntiase dicucuri rahmat dan ditempatkan besama golongan org2 yg beriman..amin..

Zara is 10month today!!

Ye..arini dah 11 hb feb. means that zara dah pon berumur 10bln skang. how time flies soooo fast. nway, tak byk yg mama nak tulis utk post arini. gmbar2 zara terbaru pon tk dpt nak share coz gambar sume ade dlm laptop kat rumah.

So, just a short update about my little angle zara;

~ Zara already can walk! dpd awal mmg family sume dh bajet zara akan cepat jalan dulu berbanding bercakap. sbb dpd umor 6-9bln, progress die merangak, berdiri n duduk mmg sgt cepat. alhamdulliah, mama bangga sgt dgn zara. but i admit, its more chalengging to takecare of her now. semakin aktif n laju bergerak!

~ Zara already got 3 teeth. hehe..act mama dah risau sbb mase masuk umur 9 bulan gigi zara tak tumbuh2. kot2la mama ni tak bg zara cukup makanan berkhasiat ker smpai gusi lmbat matang. nway, mase umur 9bulan 1 mgu, gigi pertama zara keluar (gigi kapak). and the following week, 2 btg lagi gigi bwh zara pulak tumbuh. mmg diff baby diff progress. tak boleh dibandingkan ngan bby yg lain..

~ Zara can climb up stairs!! Act zara mmg suka memanjat dpd dulu lagi. tp sejak 2 menjak ni die sgt suka main tangga kat rumah tu. pernah 2 kali papa follow die dpd belakang, n guess what? die berjaya memanjat dr bwh hingga tangga yg teratas sendirian n non stop. ade video akt memanjat tangga tu tp spt biase, too big utk dipost kat cni. mama risau jugak sbnrnye. nk letak palang, lom jumpe palang yg sesuai sbb tangga kat rumah tu lebar2..saiz safety palang yg biase tu mmg takleh pakai. so, mama have to be always alert la lepas ni..skang just letak 2 buah beg besar kat bwh tngga tu spy die tak dpt lepas..=p

~ Zara loves swimming. Mama ni mmg tak pernah terpikir nak belikan plastic pool utk zara kat rumah. mklumla, terpaksa jaga zara sorang2 most of the time, so benda2 extra mcm tu mama tak de mase nak layan. so sesekali gi bercuti br dpt bwk zara mandi pool, n she likes it very much. maybe pas ni nk bwk die main kat wet world shah alamla. mama pon leh enjoy sekali..=)

~ Zara has been soo talkative now. she can pronounce mamama...papapapa...very well. tapi selalu ngan orang yg tak kenal die jadikla pendiam sket. pemalu gitu anak dara mama..hehehe..

~ Zara also can wave her hands now. Die dah paham bile orang kata 'babai'..nway,rase kena ajar die lambai tgn ngan sebut pkataan lain pulakla. sbb words 'bye2' actually bwk meaning yg tak baik kan..

That's all for today. ape2 nanti mama update lenkali..nak smbung wat kerja plak..=)

My darling Zara..

Jalan2 wif zara

Sabtu lepas mama n papa bawak zara jalan2 kat padang dataran shah alam. tpt tu mmg tpt fevret kaum keluarga kt s alam ni bawak anak beriadah wktu ptg2. dah lama papa ajak lepak situ tp asyik tk berkesempatan jek. so kebetulan zara pon br pandai jalan, kitorng pon bwk die ke sane. lagipon nak latihkan die berjalan pakai kasut. sebelum ni die suka kaki ayam jek. klu pakaikan kasut pon konpem tk smpai 5 minit tercabut.

So papa n mama pon dah belikan zara sepasang kasut n sepasang sandal baru. cari yang jenis tapak tak licinla. biar zara senang bergerak. so ni laa aksi2 zara kat padang tu. mmg nampak sgt die seronok. jatuh bgn berapa kali pon die tak hirau. yg die tau die nak berjalan, berlari, jatuh, berjalan, berlari lagi..ermm..baru dapat 'kaki' la katakan. tu yg tak reti duduk diam..=)

ok zara..kite dh smpai.jom jalan..!!

alamak..zara tak biasela pakai kasut ni..erm..seronok gk jalan atas rumput nih rupenye

..
klu jatuh terduduk pon tak sakit..
try berlari plakla..


papa yg bersungguh2 melayan anak daranye berjalan keliling padang

family yg sentiase support zara setiap masa n ketika..=)
zara..dok diam jap..mama nk snap gmbar tuh..
klaa..papa dh penat.jom balik..

lps balik dr padang, smpat singgah tasik jap.kat tasik pon zara bntai nk jalan. mama nye gmbar sume goyang2 menunjukkan betapa lajunye die bergerak. mama yg smput nk kejar snap gmbar die. so bubuh gmbar ni jekla.. zara tgh lambai tgn kat mama tu (die dh paham pkatan babai..)


hii..seronok jugak sekali sekala melayan anak beriadah ni. sec tak langsung mama n papa pon kuar peluh jugak. ni zara br umur sepuluh bulan. lagi few mth karang, lagi tak terkejar la mama n papa..hopefully lehla kuruskan badan sekali..hehehehe..

Two more teeth to grow..

Nampaknye gigi zara dh bertambah 2 btg lagi. kali ni cpt pulak 2 btg gigi bawah tu leh tumbuh saing2. mama suka sgt tgk zara ketawa tjk gigi die yg 3 btg jumlahnye tu.comeiiiiii sgt...rase nak gigit2 zara..hehehehe..

Nila 2 btg gigi zara yg baru nk tumbuh..tak clear sgt tp mmg ade kat situ..=)

cak!! see..zara dh ade gigi 3 btg tau..


sengih tunjuk gigi..eii...geramnyer mama.....

zara's new softies

Actually, soft toy ni dah lame mama belikan utk zara cume tak smpat nk citer kat cni. mama tertarik nk tempah sbb soft toy ni leh tulis nama bby kat badan die. mama tau pon bile bace dlm satu blog (mama selalu jd silent reader blog nih). byk lagi bentuk soft toy yg dijual eg giraffe, penguin, ais krim, rainbow dll. so kalau ade seisape berkenan nak order softies ni utk anak ker, anak buah ker, utk diri sendiri ke, bgtaula yek. nanti mama leh bg alamat email tukang buatnye (mak yang's softies)
dinosour yg bernama 'zara'
biasela, ade soft toy pon zara buat baling2 jek..
soft toy ni kecik jek. mmg cute. mama pon dh tempah satu lagi utk bby iman. bby iman kecik lagi so sesuaila nak main. klu si zara yg ganas ni die layan sekejap pahtu dh bosan.hehe..nway, soft toy ni cantik jugak klu buat hiasan kt dashboard keta..comei jek..(mama tak amik gmbar aritu sbb br letak zara dh amik wt main..=) )

Cuti2 Langkawi Part 3: Last day in langkawi

Ishh..mama dh smpai tahap malas nk mengupdate nih. act byk btol gmbar kitorng kat langkawi. smpai tak tau nk amik mane satu masuk blog. tp tkpela, mama ringkaskan biar cpt2 habis citer psl langkawi ni. pasni nak update citer zara plak (byk stori psl zara dh terpending..hehe)
.
Okla..last day kat langkawi, pagi tu kami just berehat2 kat hotel jek. breakfast pon order room service sbb mls nak kuar. kol 9am kuar bwk zara gi main kat pntai. papa dh belikan baju mandi zara dh. hasrat di hati ingat nak berendam jugak dlm air laut tu, tp mlgnye pagi tu air laut mcm surut. so mcm ade selut sket. so lepas biar zara berjalan n main2 pasir skjap, tros bwk die ke swimming pool. Mula2 layan zara dlm children pool jek, tp tk bestla sbb cetek sgt. last2 bwk jugak zara ke adult pool. zara seronok bukan main bile mama n papa pegang die n apungkan bdn die dlm kolam tu. mama pon enjoy gak sbb mmg dh lame tk berendam dlm pool (berendam yek..bkn berenang. mama mmg kaki bangku sket..hehe).
.
Zara main kat pantai











Swimming pool yang cantik














.
Layan zara mandi kolam














.
At hotel's private beach














.
Lepas check out tgahari tu, mama n papa bwk zara gi Beras Terbakar. so smpatla shopping sket2 kain batik, minyak gamat, tuala kat situ. n spt biase, smpat jugak buat souvenier piring langkawi tu. sape2 yg dh pergi langkawi msti tau rupebentuk piring tu kan. diorng amik gmbar kite, then letak kat piring kecik bertulis langkawi.
.
Gambar mase checkout









.
Ni kat Beras Terbakar


Aksi2 zara..









.
Kemudian, kami pergi ke Bird Paradise plak. kat situ just banyak burung n beberapa binatang lain mcm monyet, tupai, buaya, kancil and etc. Tak brape happening sgt la tpt tu.

Amik gmbar ngan burung helang..


Yang ni burung bangau, zara..

Ni plak burung merak namanye..


Lepas round bird paradise, barula mama ke papa ke pekan kuah. act petang tu tetibe zara meragam. so mama terpaksela round kedai kat kuah tu sorang2. papa kena jaga zara dlm keta. act mama mmg tak berhajat pon nak shopping sbb mmg niat asal ke langkawi nk jalan2 makan angin jek. tp sbb cik yan zara ade pesan brg, tu yg mama kena tlg cari jugak. last2 beli brg cik yan, mama pon terbeli gak utk diri sndiri. tk byk pon..just cutlery n set teko jek..

Kol 6.30pm, kami bergerak ke jeti plak. saje jek ke sana lagipon tak melawat lagi dataran helang sepjg kat langkawi. nway, sbb dh penat sgt, tk smpai pon berjalan ke dataran tu. just amik gmbar en burung helang tu dpd jauh jek. lepas menghayati sunset kat kaw jeti tu, tros balik ke padang mat sirat.

Maghrib2 pon melepak lagi 2 beranak nih..=)

Mama penat nak jalan, kite posing kat cni jekla zara yek..

Kol 8pm, kami dh siap2 pulang keta sume n smpai ke airport. lepas check in barang smpat makan dulu. kali ni ramai btol org yg nak balik ke kl. penuh satu flight. mungkin sbb ujung mgu. so, kol 12 am alhamdulillah selamat smpai ke lcct kl. cik anim yg dtg jemput. smpai rumah plak dkt kol 1am.

ngan zara kat airport..

sebelum naik kapal kena isik perut dulu..
So abehla sudah citer mama psl holiday kami kali ni. erm..sekejap jek mase berlalu. mama still enjoying the moment kat langkawi tu. saat bercuti sekeluarga mmg antara saat paling indah dlm hidup..ishh..otak dh mula pikir nk jalan tpt lain pulak..=p (tak sedar diri padahal kerajaan dh suruh ubah gaya idup..hehe). Nway, for more pix of us, please view HeRe..