Percutian ke Pulau Redang | 3D2N di Redang Lagoon Resort

Salam Isnin semua..minggu ni semangat nak up entry bercuti ke Pulau Redang..percutian yg agak adhoc sebenarnya..plan dalam 2 minggu lebih mcm tu jek..masa tu papa outstation..mama plak super stress kat tpt keja..so saje tanya2 papa bestnye kalau leh gi pulau tak sangka papa agree..hihi..disebabkan lom sempat buat tabung Redang, maka percutian kali ni kita namakan percutian bajet ok..haha..kebetulan kwn blogger Nana mama Damia n Darwish pon ke sana mase tu..so mmg banyakkk sgt tanya die macam2 utk preparation n tpt sesuai nak duduk..so Nana mmg rekemen Redang Lagoon Chalet ni sebab owner org Muslim katanya..ramai org Melayu kite kat sana..so servey2 harga pakej, tgk2 testimonial kat blog lain, terus decide duduk sana..kami gi minggu lepas, hari Sabtu 6 Ogos n check out hari Isnin 8 Ogos.


So, harga pakej di Redang Lagoon utk weekend ialah rm320/adult, rm150/kid and kanak2 bawah 3 tahun macam zayed free of charge..mama rase mmg sgt affordable la especially part harga kanak2 n toddler tu..sbb ada jugak mintak quotation tpt lain, harga kanak2 agak pricey berbanding harga kat Redang Lagoon ni..Harga pakej ni ialah termasuk penginapan utk dua malam, snorkling di 3 tempat, makan 4 kali sehari n tiket feri pergi balik dari Jeti Shahbandar K. Tganu-Redang.



Apepon, disebabkab harga yang agak murah, maka facilities di chalet ni pon agak biasa2 jek..tapi sebab dah dapat banyak tips sebelum ke sana, maka penginapan mama sekeluarga berjalan lancar alhamdulillah..disebabkan kami berlima beranak, maka dapat quad room..chalet dua tingkat yang ada katil size queen kat tingkat bawah, n tilam queen di tingkat atas..bilik ada aircond kat bawah n sblh atas ada kipas..bile malam super sejuk ok so ekon bwh kena adjust n berkipas kat atas pon dh ckp selesa utk tido dah..hihi..kat bilik ni jugak takde tv, takde peti ais, n takde kettle utk masak air.tapi no worries, line telefon mcm Celcom mmg super kuat so lehlah beronline di waktu senggang..air panas/air masak plak free flow leh amik kat cafe..mcm bilik kami dekattt sgt ngan cafe so selalulah ulang alik gi cafe amik air utk wat susu anak bujang kan..=p..plug ada dua atas bawah tp kami mmg bwk additional extension..toilet kecik tapi bersih..swimming pool? mmg takde tapi pantai depan chalet landai so anak2 enjoy main air laut tak ingat pool dah..ngeee..



So, jomlah layan gambar perjalanan kami ke Pulau Redang..bertolak dari Kuantan dalam kol 7.30mcm tu..plan nak naik feri kol 9.30am tapi mmg tak smpat so dapat naik feri kol 10.30am..kereta parking kat area Jeti Shahbandar dgn harga rm6 per day..smpai2 jeti terus daftar di Kaunter Sejahtera Feri..bagi IC nanti org kat kaunter siap2 tuliskan nama utk seluruh keluarga n bagi tag utk beg..lepas settle kat kaunter feri, gi kaunter Taman Laut plak  ..yg ni tak ingat kena caj berapa sbb papa yg gi bayar..rasa rm5 kot sekepala utk 5 tahun n ke atas..



Zara depan feri..die pon bwk beg sandang penuh ngan makanan2 sampingan mcm biskut n keropok2 + roti utk ikan..kat Redang harga sume mahal ok so nak jimat kite beli n bawak siap2..heheh

Dalam feri..leh tahan bising budak2 ni main tp okla..so far under control lagi..alhamdulillah, sume takde mabuk laut selama sejam stgh perjalanan ke pulau redang


Antara view semasa perjalanan


Dah nak smpai ke pulau, kena transfer ke sebuah bot besar yg lain..maybe sbb takde jeti kot so feri susah nak berlabuh hingga ke tepi pantai





yeayyy..dah nak smpai dah..eksited rasa nmpak pantai tu..hihi




tlg tutup mata saja dgn kegemukan mama tu ye..huhu..stress berat makin mencanak2 naik skang ni..T_T


nice view


ok..jom jalan cari chalet..utk chalet yg jauh dr bot berlabuh, leh naik pengankutan yg dlm gbr tu..tp chalet kami dekat so kena la jalan kaki sajork..haha


on the way ke chalet smpat posing2 skjap









alahaii..lawa..hehehe


dh smpai Redang Lagoon..byk tol buaian n pokok kelapa kat chalet ni..best2..


bilik kami..ni tingkat bawah..ada katil n cermin kat dinding..hehe


toilet kecik tp okla..bersih..hot water pon ada


tangga agak seram sket so ada anak kecik mcm zayed kena pantau lah kan..bwh tangga ada 2 tingkat rak utk letak barang2..


Ni tilam queen kat tingkat atas


Takde almari ok kata basic chalet kan..hehe..tp ada tpt gantung2 baju mcm ni disediakan..kat blkg pintu bilik pon ada lagi sederet tpt gantung baju


syukurrr dpt bilik dgn view laut..sedap mata memandang setiap kali kuar bilik kan..=p



disebabkan kami smpai tgh hari..so smpat lah join lunch utk hari pertama..cume sbb dh lmbat sket gi makan, maka lauk tkdelah byk sgt pilihan..but okla..kenyang gak makan sblm nak gi 1st snorkling session ptg tu


makan smbil layan view mcm ni..besttt..kamim pilih nak makan kat area pondok2 yg byk kat chalet ni





ok..ptg kol 2pm ada 1st snorkling session..so pas solat jomlah bertukar ke baju mandi kan..


papa vs mama


zayed yg super enjoy..keja asyik main pasirrrr jekkk..huhu..






belakang sebelah kiri zara tu cafe, n sebelah kanan plak snorkling centre..


sementara papa pick up safety jacket n snorkling mask, anak3 dh takleh tahan nak terjun laut




time for snorkling session..ooo..lupe..harga pakej tak termasuk jacket n mask..huhu..jacket rm10 n mask rm10..kami amik total 5 jacket n 4 snorkling mask so rm90 gak habis..


my happy kiddos..suke gbr niii..hihi


happy mama n papa jugak







Ok..cerita Redang to be continued ya..^_^



2 comments:

mama tisya said...

kita pn tringin nk p redang tp tk smp2 lg..tgk gmbr kwn2 je la dlu

LYAfrina said...

best sgt..
lps ni blh plan bercuti k pulau jgk...

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016