Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Our 3rd Baby, insyaAllah..

baby development

Cerita weekend yang lepas

Hari khamis lepas (cuti krismas) mama n zara ikut papa gi hari keluarga skuadran die. Act mama baru jek smpai kuantan kol 2am sebelum tu. mama gi saing2 ngan nenek n atuk pa, ngan cik ipin sekali. nasib baik zara nak duduk ngan atuk pa, so mama drive tanpa gangguan. nway, mmg penat sbnrnye sbb balik kerja dh ptg, then pas mlm tu dh bertolak ke kuantan


kol 6.30am, papa dh pakse bangun suruh bersiap. biasela, pegawai. mama pon kena pakse pergi cepat smpai tk smpat nk breakfast. smpai kat sane (hari keluarga tu kat pantai balok, kuantan), rupe2nye budak2 bwh papa br nak siapkan khemah sume. hampeh tol. nenek n atuk pa plak buat akt sendiri round2 kuantan guna kereta papa.


Nway, spt biase, bile hari keluarga bykla akt2 sukaneka dll. mama tk amik bhagianla sbb sibuk jaga zara. budak kecik tu dhla jarang2 sgt nk duduk dlm stroller. so asyik berdukung jekla jwbnye. antara acara yg mama seronok tgk ialah pecahkan belon kt kaki lawan n limbo rock. papa plak join main bola tampar. dpt jugakla naib johan. n plg best 2 kali kitorng menang acara cabutan bertuah.


ni antara gmbar2 zara n papa kat hari keluarga tuh..





















nway, yg tak best, leh plak hujan tgh2 acara tu. act kate papa dh lame gile kuantan tk hujan. leh plak aritu hujan turun. akibatnye, jumaat esoknye mama demam teruk. siap ngan sakit2 badan, maybe sbb penat sgt kot. then makan ubat muntah, cirit sume ade. teruk jugakla rasenye. smpat papa bwk gi rumah sakit angkatan tentera utk amik ubat. lepas ke umah sakit tu tros balik ke shah alam, tp terpakse berhenti 2,3 kali sbb mama tk larat duduk dlm keta lame2. mmg seksa sgt rase. atuk n nenek plak dh balik sejak semalam lagi coz diorng dh plan nak ke taiping plak lepas dtg kuantan nih..

ni gmbar sebelum atuk n nenek balik ke s alam. diorng balik dulu sbb mama tak brape sihat











Smpai shah alam lebih kurang kol 5pm. papa n mama tros gi ke sek 19 nk berurut ngan kakak indon ni. zara mama antar ke umah bbysitter die. mmg lega sketla sakit2 badan tu tp mlm tu, demam mama still tk kebah lagi. bila makan ubat, berkali2 mama muntah. dhla tk dpt tido. last2 kol 3am mama ajak papa gi klinik amik injection. alhamdulillah pas injection, barula rase lega sket then mama dptla tido.


Esok harinye sepatutnye kitong kena bergerak ke taiping sbb opah n atuk sedara zara baru balik haji. lagipon nenek n atuk pa pon dh selamat gerak ke sane. kat taiping tu mmg ramai sedara mara papa. mula2 mama mmg tk larat rase nk pergi. wlupon demam dh sikit kurang tp mama still rase lemah sgt n sakit2 badan. tp sbb kesiankan papa, last2 mama setuju jugak nk pergi sbb pikir2 jarang dpt berkumpul ramai2 mcm ni kan.


So dlm kol 3pm sabtu tu, kitong bertolakla ke taiping. n spt biase berkali2 la berhenti sbb mama tk selesa. bile tk sihat ni, tekak mama pon cm loye jek. so mcm2 yg mama mintk papa belikan nk penuhi selera tekak mama ni. sbb tk lalu makan nasi, terpaksela mama makan buah2 jek. nasib baikla sepjg hway ke perak tu byk tpt jual buah2an kan.


zara dlm keta
smpai ke taiping dh lepas maghrib dh. tros tuju ke umh opah teh. mama dh tak larat dh. leh tros tumpang baring kat bilik. nway, papa dptla buah tgn jubah sehelai. mama plak dpt minyak wangi n kasut lembut (kasut utk basahan dlm umah).pas mkn n tgk sehati berdansa, kitong tuju umah opah cik plak. smpat mama singgah 7E nak beli stok air gas (mase tu tekak mama cume selera nk minum air gas jek).


kat umah opah teh.ngam jek zara ngn diorng.amik berkat balik haji kot..=)

ni kat umah opah cik pulak.opah cik yang pakai baju oren sbelah nenek tuh..

yang seksanye mlm tu kat umah opah cik, mama sorng jek tk bleh tido. tk taula apsal. tk selesa sbb badan tk sedap kot. brape kali mama kuar ke dapur gi minum, tgk tv kat ruang tamu, bc suratkhabar, still tknak lelap. last2 kol 3 lebh am br dpt tido, itupon terjaga dlm 2 kali..huhu..

hari ahad tu, mama dh tkleh tido lagi dh. bangun jugak awl. opah cik, atuk cu, atuk en (wlupon sume opah n atuk2 tp act sume muda2 lagi. mklumla papa kan cucu sulung so makcik2 die sume muda2 la) n anak2 diorng sume plan nk gi mandi2 kat bukit merah. papa n mama pon sibuk nk pergi. ingat nk tgk orng utan n gi ecopark bukit merah tu.

nway smpai kat sane mama tk sangka raaaaamaaai sgt org. mklumla cuti skola+ari ahad plak tu. parking cume tinggal parking tambahan jek. hari plak mmg panas sgt. so dpt parking nk masuk ke kaw bukit merah dh ramai sgt orang. mase jalan tu pon mama dh rase cm nak pitam. smpai dlm kaw tu, masyaAllah, beratur pjg org nak beli tiket. mama dh rase mcm terhidrat n nak pitam. last2 tk smpai stgh jam tgu papa beli tiket, mama dh ajak papa balik. mmg mama rase tak tahan n nak nangis sbb mcm tk selesa sgt. kesian papa tk dpt masuk bukit merah. lenkalila kite pergi ye papa..

so akhirnye kitorng patah balik ke umah opah cik jek. ptg tu bile sume org dh balik, mama,papa, atuk pa, nenek pa n cik ipin bergerak ke umah opah andak kat terung plak.alhamdulillah, mlm tu mama dpt tido ngan nyenyaknye. itupon lepas papa tlg urut2kan abdan mama smpai tertido.

so smalam (isnin) br kitorng bergerak balik ke s alam. kirenye mama amik mc lagi seharila sbb klu mama keja pon konpem tk larat dok dlm opis tu lelama. hari ni mama dh rase ok sket. wlupon still rs penat tp kena jugak dtg kerja sbb ade kerja yang menunggu..

ermm..tu jekla kot update utk mgu ni..yg penting tk best sbb mama tk sihat..sedih jugak mama pikir psl kesihatan mama ni sbb sepjg 2008 ni jek dh brape kali mama tak sihat..n bile mama tk sihat, papa la yg kena sabar melayan kerenah mama. .bkn setakat mama, zara pon papa kena layan jugak..sian kan..=(

Zara yg tak suka toys..

Berbalik kpd citer zara yg baru sihat dr demam, ari ahad tu mama n papa bwk zara gi OU. niat di hati nk belikan zara mainan kat toys'r'us. so lepas zuhur mama n papa pon gerakla ke saner. smpai2 gi makan dulu kat food court. tp tk best sbb makanan tk sedap. mkn kfc lagi best..huhu..


muka excited baik demam n nak pegi jalan
then pas makan trosla ke toy'r'us. syoknye mama n papa dok belek2 mainan nak belikan zara. lepas satu, satu kitorng cube. 'kitorang' yek yg seronok cube, bukannye zara..hehe..act mama berhajat nak belikan zara 2 benda. satu mainan yg boleh lekakan die dlm stroller, n satu lagi yg boleh main kat umah. act zara dh ade pon benda2 yg buat main kt stroller, ade buku kecik n ulat bulu warna warni. tp die mcm dh bosan n smpaila skang lansung taknak duduk dlm stroller. kirenye stroller tu tpt letak beg susu die jek. bukan nak duduk pon. menangis2 klu letak die dlm stroller. smpaikan mama n papa naik lenguh dukung die..huhu..

eh..dh tertukar topik lak. berbalik pade citer kat toy'r'us, zara nampaknye cam tk berminat pon ngan mainan2 kat situ. mcm mane mama tau? sebabnye bile kitornag tunjukkan mainan kat die, mostly yg ade bunyi2 tu kan..die mcm berminat. tp bile mama amik dpd tangan die, die tak heran pon. padahal klu kat umah, bile mama amik benda2 yg die suka main tu (remote tv, kunci keta mama, kunci umah, wallet, nphone dsb) punyela die melalak tk bagi mama amik. nak gamble beli, tkt die tk main plak kat umah kan.

Syok belek toy'r'us nye maskot giraffe nih..cntikkan..buat dpd lego jek

nampak jek cm berminat..tp sekejap jek tuh.pahtu die dh tk heran

Bosan kat toy'r'us, mama pon ajak papa ke jusco. byk gak mainan kat situ. bile try letak die dlm walker then bubuh mainan, hu..mengamuk2 die.mulala''mama..ma..mama..mama.."suruh mama amik die keluar. agaknye die cume berminat nk main ngn mama jek (papa kate mamala mainan fevret zara..huhu..) sbb hari2 pon tgk muka mama jek kt umah. Lame gile kitong kat jusco.dekat 2 jam cr mainan utk zara semata2. last2 mama yg merajuk ngan zara sbb penat2 mama cr tp zara buat muka tk berminat..1st time ni mama merajuk ngn zara..

sbb dh penat jalan, mama ajakla papa balik. lagipon dh masuk maghrib n papa pon nak balik kuantan kol 10pm tu. sebelum balik, smpatla singgah reject shop skjap. papa smbar jeans sehelai n mama plak belikan zara gaun,topi n seluar pjg wt basahan kat umah. ceh!merajuk2 pon bile tgk baju budak tros cair balik.hehehe..

Sengih2 nak pujuk mamala tuh..
tereng2..nila baju n topi baru zara.seksi tak..heheh..
esoknye (isnin), kebetulan lunch break tu mama keluar makan ngan kwn2 mama. sempatla singgah giant kat sek 18 tu. sekali lagi, mama sibuk cr toys utk zara. akhirnye mama pon belila 2 benda nih (wlupon dlm hati mmg yakin gile zara tk kan main).

mainan utk zara.saje jek beli wlupon tau zara takkan berminat..









so spt yg dijangka, mula2 zara berminatla nmpak kotak mainan tu. tp tk lame..pastu die dh sibuk merangkak pegi kat tv.mulala sibuk diri kat tv n kacau itu ini..then kacau kain basuhan mama plak..adoila anak mama nih..


















tgk..org suruh main ngan mainan, die sibuk main ngan kotak mainan tu jek..










apepon, mama akan cube jugak ajar zara main benda2 tu. agaknye besar sket nnti die berminatla. mama bukan ape. syok jek tgk anak org main ngan benda2 colorful. anak mama plak..main ngan kuncila, remotela..tk cntik di mata sungguh. rase banyak2 mainan die dl, playgym die tu jek yg die still suka smpai skang. itupon tk lame die main. pas bosan belek benda2 gantung tuh, mulala die cr benda2 keliling die plak. sekali lagi..zara n ragamnye..=)
playgym zara dulu dan sekarang












takpela, mama ingat dpt bonus nnti mama nk try lagi cr toys utk zara. klu zara tknak main, biar mama jekla yg main. nmpak sgt mama yg kemaruk nk beli sbb ms kecik2 dulu mama tk dpt main toys yg mcm2 tu..hehe..

Zara demam..

Jumaat lepas, mase mama amik zara kat umah bbysitter, mama ina (bbysitter zara) bgtau yg zara mcm panas sket badan die. mula2 mama pegang dahi zara, tk pasti sgt demam ke tak sbb sebelum ni mmg zara tk pernah demam. even ms dpt imunisasi dulu pon zara tk demam. nway, bl mama cium kepala zara barula rase mcm hangat lain mcm. nasib baik klinik panel mama ade kat depan umah bbysitter zara tuh. .so terusla mama bwk zara ke sana dgn ditemankn mama ina n anak2 nye.nk tgu papa, tgah mlm nanti br papa sampai umah. act mama ina kate mungkin zara jangkit demam dpd anak boungsu die, abg hazwan. sbb mmg anak2 die br jek kena demam few days before.

So, bile jumpe dr, dr kate zara demam biase jek. tkde tonsil pon kat tekak, mmg most probably viral feverla. then die kate act ada baiknye jugak zara demam coz leh develop sistem imun die (mmgla..tp sape snggup tgk ank sakit..sian). so dr just bagi satu jenis ubat jekla.

Balik dr klinik, mama tros suapkan zara ubat. zara ni mmg susah makan ubt (mcm mama die), tp nak tk nak kenala jugak pakse kan. so lepas mkn ubat zara stil aktif lagi. then spt biase, b4 8pm, die dh mintak tido dh.

lebih kurang 10.30pm, mama terjaga dgr zara merengek. adus..panasnye badan die. mmg tk pernahla zara kena mcm ni. mama dh risau jek. mama pon tuamkan dahi n kepala zara ngan air sejuk. then mama call papa mintak papa belikan pelekat 'cool fever' tu sblum balik s alam. bile bg susu pon zara mcm tknak. terpaksela mama layan sorang2 dulu sementara tgu papa balik.

Muka sakit zara smbil menghisap susu..sian jek mama tgk

bile papa balik, die pon mcm terkejut tgk badan zara panas sgt. trosla lekatkan cool fever tu. tp tak bestla coz benda tu asyik nak tanggal jek. then papa yg baru balik tu (kol 4am br papa smpai) mmg tk leh tido lenala coz zara asyik merengek jek. sian zara..msti die rase tak selesa.

esoknye, kitorng duduk kat umah jek. nasib baikla cik anem zara cuti aritu. so dptla die n papa tgk2 zara sementara mama sediakan breakfast, then masak lunch. tp zara nmpak ok sikitla.at least die nak main2 (mmg tkleh duduk diam) wlupon tak selera sgt minum susu. bile dh masuk ptg baru die nmpak cam resah gelisah. suruh baring pon die tknak.die nak mama jek dukung die smbil jalan2 keliling rumah.


Zara yg demam tgh main. abeh brg2 die sume kena kumbah..


Zara tak mau tido. die nk mama dukung die jugak

so, lastly, mama tgk zara mcm nak kuar berjalan. mama pon ajakla papa jalan gi taman tasik s alam sekejp. bg zara amik angin segar. mmg nampak zara selesala kat luar. die ok jek bile kitonrg bwk ke tasik tu. erm..lain budak lain ragam.zara nye ragam nak dibwk berjalan plak bile sakit..tp mase nih mama tk bwk camerala plak.so tk dpt nk amik gmbar zara dekat tasik tuh.

mlm tu lepas mama lapkan zara, zara pon dh ngantuk.then bkn setakat zara.papa n mama pon ikut tertido sekali smpai terlepas nk tgk sehati berdansa. n mlm tu, sekali lagi zara meragam. kali ni lagi teruk dpd smalam. papa dh tak larat dh. mklumla semalam pon smpai dh 4am then tros lyn zara. so mamala yg dukung, dodoikan die, sapu minyak kat dada+perut+belakang, tuam lagi air sejuk kat kepala..smpaila zara tertido semula.

alhamdulillah, bgn pagi esoknye (ahad)..zara nampak dh surut panasnye. tp still mama carry on bagi ubat..bile mama call nenek ma, nenek ma cakap mmg budak yg baru nak baik demam selalu lebih ragamnye berbanding mase die demam. tu base pd pengalaman nenekla. lagipon die ckp mama dulu ms kecik2 pon cenggitu perangainye..hehe.takpela..yg penting anak mama dh kembali sihat.legaa hati mama..=)

nampak nih..zara dh cihat!!..dh siap pakai bj jalan pon sbb papa jnji nk belika zara mainan..=)

citer lepas tu mama smbung kat entry lainla..=)

A day with Zara at home..

Semalam mama terpakse amik EL sbb tak de org leh jaga zara. bbysitter zara terpaske hantar anaknye ke hosp coz tak brape sihat. cik anem zara plak tk boleh cuti coz bos tk bagi. nak tak nak, kenala mama berkorban cuti utk anak dara sorng ni kan. mama dh plan alang2 cuti, nk pulun mengemas umahla arini. mklumla weekend lepas pon asyik berjalan jek smpaikan umah pon dh naik serabut.

nway, pagi2 smalam rupenye zara bgn dulu dpd mama. nasib baik tak tergolek dpd katil. sejak 2 menjak nih, sekejap jek zara nk tido dlm bbycot die. bile die terjaga n tau die tido sorang2, mulala menangis suruh mama amik die. tu yg nak tk nak kenala bwk die tido sekali atas katil. mmg tkleh nyenyak tkt risaukan die tergolek ke bwh.

berbalik semula psl kisah smalam, mama sedar2 dgr suara zara mengomel. celik2 mata tgk die tgk ralit main ngan bekas air kotak coklat yg mama minum semalam. mlm td tk abeh minum so mama letak kat kerusi sebelah katil tuh. bila mama celik mata lagi besar..ya Allah, rupenye dh abeh penuh katil n baju zara ngn air coklat tuh. dh tunggang terbalik kotak air tu dikerjakan. huhu..nih petanda mama dh smpai time tukar cadar kot..=)

lps dipakse bgn oleh zara, mama pon mandi n siapkan zara. then bagi zara susu n suap sarapan. pahtu bwk zara naik bilik semula coz mama nak bersihkan cadar n baju zara yg ber'air coklat' tu. smentra mama wt keja, zara plak tros mengerjakan bilik mama. abeh buku, beg, sejadah sume ditariknye keluar.

sbb taknak zara kacau, mama pon letakla zara dlm playgym yang papa beli aritu. dulu ms kecik zara langsung tk mau masuk sbb playgym tu besar sikit n jenis plastik kan. sbb susah nk berdiri, die sukala menjerit2 mintak dikeluarkan. aritu ok plak. smpatla bertahan dlm 10 minit sementara mama wt kerja sket.


tghari plak. zara dh penat. tros tido balik. cadar mama tk smpat lagi nak tukar coz anak dara nih suka suruh mama layan die main. klu tk merengek jek tk puas ati.

tak lame pahtu, zara dh bgn semula.mama bwk die turun bwh tgk kartun plak. smbil2 tgk kartun tu, mulala tgn die mengutip brg2 buat main. skang ni papa zara pon dh takde hati nk belikan zara toys. sbb zara nampaknye lebih cenderung nak main brg2 yg die nmpak kat keliling die. mcm kt bwh ni..

mula2 tgk tv smbil main name card mama..

pahtu die amik wallet mama plak

tak lame pahtu jumpa ngan pen..

tgkla muka die yg ceria tuh. skang zara mudah sgt merajuk. so bile die dh jumpe brg, mmg tk boleh nak amik dr tgn die. karang die menangisla.

smpai ke ptg cenggitu jekla akt kitong. layan zara tgk tv n main.plan nak mengemas pon ntah ke mane sbb bukan main susah mama nk bergerak ke sana sini.ade ke patut mama nk ke toilet n gi dapur pon zara menangis.nasib tghari tadi zara tido sekejap, so smpatla mama cuci toilet n kemas2 bilik jek.

bile mlm, mama lepak ke bilik jek. sbb penat sgt main siangnye, kol 7pm lebih zara dh tido dh. just bgn sekejap2 cari mama n mintak susu. mama pon amik kesempatan upload gambar n update friendster profile mama. lame dh tk layan frenster nih coz dh jarang online kat umah. selalu update blog mama buat kt opis jek..=)



lepas bosan update frenster, mama layan naruto plak. mama n papa mmg peminat naruto. skang dh smpai naruto shippuden dh..citer wktu die dh besar sket. dekat2 kol 2am br mama tido.


so pagi td, terpaksela mama bgn awal smula nk siap gi kerja. tp si zara plak ikut bgn awl jugak. tula mlm td tido awl sgt. then sbb die menangis nk ikut mama masuk toilet, mama pon bg die teddy mama dulu2 buat die main. dptla mama curi mandi sekejap. itupon kat luar dgr suara die dh meraung2.

opss..lupe bgtau. skang kan kalu zara menangis, die suka menangis smbil sebut.."ma..ma..mama..ma..mama..". tk taula itu kebetulan terkeluar dpd mulut die ataupon mmg die sebut pkataan mama coz selalu ape2 pon mama yg layan n mama suka sebut syg anak mama, zara anak mama..dll. lagipon papa zara kate, die perasan selalunye bile mama ade jek br zara menangis sebut "mama" tu. klu tak, menangis biase jek. ntahla..kena further observation nih..agaknye mmg zara dh tau makne 'mama' kot (org yg sanggup melayan die 24 jam sehari..)


lepas mama siap mandi..die pon buatla muka ceria balik. emm..bertuah tol anak mama nih..manjaaaaaa sgttttttt...


ok..lepas tu punye citer takde papela. pas siapkan zara, antar die ke umah bbysitter.spt biase, die mmg suka btol ke sana sbb ade abang n kakak yg leh layan die main. then mama gi kerja, buat kerja n study sket2..then tros tulis blog nih..hehe..tgh2 free ni bolelah mama update blog selalu. kang masuk bulan januari mama dh start sibuk, agaknye tk smpat nk jenguk dh blog ni..apepon, perkembangan zara tetap akn mama update..!

Busy weekend..

Erm..weekend lepas antara weekend yang sgt penuh ngan aktiviti. tp mama just simplify kan jek coz nak citer pjg2 kang 2 ari pon tak abeh..hehe..

1) Aunty aiman's wedding

Sabtu lepas (13 dis) mama, zara , papa n nenek ma attend majlis persandingan aunty aiman n husbndnya, uncle zairul. seronok jugak coz mama dpt jumpe kwn2 lama mama esp ex-housemate mama kat tmn universiti dl. antara yg ade kat sane aunty zura, aisyah,amal,jue,ija,ema, n uncle amir. act mama n aunty jue yg beria2 nak jumpe kat sane sbb kitorang teringin nk tgk anak masing2. anak aunty jue, jibreel mmg saling tak tumpah mcm rupe daddy n mummynye. dah besar n pandai jalan pon. n ape yg mama tgk jibreel sgt suka dgn kamera. zara plak yg malu2 bile jibreel nk berkwn. biasela, asyik berkepit ngan mama jekla jwbnye kat majlis tu.

Zara on the way ke melaka, n gmbar kanan..Jibreel anak aunty jue


apepon, aunty aiman nampak cantik aritu. pkai baju songket bunga tabur kaler krim n gold. puas jugakla dpt borak2 n amik gmbar beramai2 ngan pengantin. hopefuly, tak lame lagi turn aunty aiman dpt bby plak. lehla tmbah bilangan kawan2 zara..=)

gmbar bersama2 ngn pengantin..











2) Nitto Denko 2008 Annual Dinner
Lepas kenduri aunty aiman kat melaka, mama tros rush balik ke s alam coz sebelah malamnye mama nk attend majlis makan malam comp. mama pergi sorang2 jek, saing2 ngan kawan sekerja mama. zara tinggal kat umah ngan papa n nenek.

As for the dinner, tahun ni buat kat Summit Hotel, USJ. majlis biase2 jekla, mcm tahun lepas jugak. acara yang biase ngan band2 nitto yg exactly same cm taun lepas. food tak brape menarik. artis undangan plak zul handy black n azza elite. taun ni mama pon tak byk amik gmbar mcm taun lepas. rezki pon takde taun ni utk acara lucky draw. taun lepas mungkin sbb rezki anak dlm perut, mama dpt set memasak vision yg smpai skang mama smangat guna bile nk memasak.

antara gmbar yg smpat diamik mlm tu..














3) Uncle zamri's wedding

Esok harinye ahad, 14 dis..sekali lagi mama, zara, papa n nenek bergerak ke melaka. kali ni untuk pergi majlis sanding uncle zamri pulak. uncle zamri ni act abang angkat mama mase kat mozac dulu. mmg seleps sekolah kitorng still baik n die pon dh 2 kali dtg mjlis nenek. 1st time mase kenduri kawin cik yan, n 2nt time kenduri kawin mama. so, mestila mama pon teringin sgt nk tgk uncle zam ni bersanding kan.

rumah pengantin kat masjid tanah. sesat sekejap coz papa terlepas kuar tol air keroh, padahal nk lebih dekat kena kuar tol simpang ampat. kaw kampung masjid tanah ni mmg best coz nmpak cm kaw kmpung sbnr. ade sawah, ade lembu, kerbau..siap rumah traditional melaka pon ade lagi kat kaw tu.klu kmpung2 kat johor, sume sepesen jek. ade parit n pertempatan berjajar..hehe..

smpai umah pengantin, mmg tepat2 pengantin bersanding. smpatla salam n mintak diorng ciumkan zara. senior2 lain mama takde nampak pulak (or klu ade pon maybe mama dh tak kenal).lepas makan, tros kitorng balik.

kat umah uncle zamri..










berlatarbelakangkan umah melaka yg cantik..


lepas majlis uncle zamri, kitonrg bergerak ke air keroh plak. dah janji ngan sepupu papa aunty nah n cikgu mail. cikgu mail ni smpai skang mama panggil cikgu sbb die guru kat mozac dulu. ajar mama subjek kimia lg. mama pon ikut jd famous sbb bersepupukan diela..hehe.

nway, rumah aunty nah pon best. ala2 dream house mama. single storey semi-D. siap renovate n full landscape. aunty nah plak jenis pndai menghias rumah, so mmg bestla rumah tu. nampak sgt selesa n cantik..

tumpang bergmbar kt umah aunty nah..










balik dr umah aunty nah, tros plak kitorng bergerak ke batu pahat, untuk antar nenek ma balik kg. act lepas raye aji aritu nenek ma terpaske ikut ke s alam coz bbysitter zara bercuti seminggu. tak lame kat umah nenek ma, papa ajak tidur umah nenek pa plak kat pt raje. dptla atuk, nenek n acik ipin lepaskan rindu kat zara.


4) TUDM mes dinner
Hari isnin plak, 15 dis mama, zara n papa bertolak balik ke s alam. smpai umah dlm 3pm, mama smpatla kemas umah sikit2 sebelum bersiap utk escort papa ke TUDM mas dinner plak. zara mama antar ke bby sitter. ermm..act ni 2nd time mama ikut papa ke mes dinner. 1st dulu masa papa br nak commision. nampakla beza mes dinner wktu tu coz mase tu leh dikatekan sume kwn2 papa tk kawin lg (termasukla papa n mama). n masing2 couple sume 'mentel' semacam jek. ade yg pegang tgn tk lepas. ade yg peluk pinggang. papa n mama pon sespesis jugak, paut tgn tak lepas2.hehe.. kali ni plak mostly sume dh jadi pasangan suami isteri n ramai senior2 n pegawai2 kanan tudm ade sekali. so masing2 nampak lebih matured n mengawal dirila. mama pon kena pndai membwk diri berkenalan ngan bini2 askar yg lain smentara tgu papa berjumpe ngan senior2 n kwn2 nye. mklumla, dinner kali ni mengumpulkan pegawai2 dr sume base kat melaysia.

about the dinner, a bit boringla coz name pon 'makan beradat'. nak makan kena ade tata tertibnye. nk tgu makanan smpai, mase makan, nk tgu pinggan diangkat, sume kena tgu lagu dimainkan. mase1st time dulu, tk rase boring sgt sbb 1st time join so mama rs excited. tp kali ni boring sket disertakan ngan teringat cmner zara kt umah bbysitter. lepas mkn selesai, barula ade acara slideshow (act mes dinner ni smpena persaraan peg kanan tudm, so ade slideshow menunjukkan kerjaya diorng sepjg bergelar tudm). kemudian baru start acara hiburan. artis jemputan ialah atilia (mama tk kenal pon sape), bienda n penari2 kebudayaan tudm. ade jugak peg2 besar tudm yg turut menyumbangkan lagu. tgu punye tgu, dekat kol 1 baru majlis abeh. mase amik zara dh dkt kol 2. sian malam2 buta terpakse kcau bbysitter zara tidur.nm wt cmner kan, terpakse..

nway, mase mes diner smalam mama perasan dlm slideshow persaraan pegawai tu, setiap sorang bercerita ttg isteri masing2. mcm tu jugak kat dlm buku acara, kat mane dlm biografi mesti ade disebut skali name isteri n anak. mungkin dlm bidang ketenteraan, kehadiran pasangan or mostly isteri sgt penting utk support kerjaya suami. mcm mane seorng isteri tu sanggup berkorban masa, n tenaga, mendidik anak wlupon berjauhan ngan suami. mklumla, kerjaya tentera slalunye memerlukan perpisahan atas sbb tugas, kursus dll. agaknye sbb tula kot di mane majlis melibatkan pegawai, isteri pon seboleh2nye ade bersama suami untuk diraikan sekali..dahla sblum majlis mula ade ucap selamat utk tetamu wanita=).emm..antara keistimewaan menjadi isteri tentera kot.. (berdasarkan pndapat mama semata2..hehe)

gmbar mama n papa wktu mes dinner tudm..
















main meal n the very nice dessert..yummy..!








esok harinye, mama tak larat nak siapkan zara pagi2 so tinggalkan zara kt umah ngan papa jek. tghari wktu lunch hr, smpatla balik umah tgk diorng jap. tak lame lps tu, tgk dua2 dh slamat terlentok smula..penat benar gamaknye smalam tido lewat kan..=)


anak papa..


erm..pjg nye update mama kali ni. lepas ni takde program dh kot. mungkin tgu 25 dis sbb papa ajak mama n zara ke kuantan coz ade hari keluarga. so buat mase ni, update mama smpai kat cni jek..=)