May Memories - Family vacation @ CH

Salam semua..throwback bulan May pon bermula..actually bulan May antara bulan yang sangattt ditunggu2 sebab bulan bday and anniversary mama..few month earlier memang dah berangan nak cuti panjang sket time bday mama sebab nak celebrate kat tempat fevret mama which is Cameron Highland semestinya..siap dah pilih2 resort yang mama teringin nak pegi..siap plan nak wat anniversary photoshoot kat sane..hihi..tapiii..tuhla..org kata kite hanya merancang, Allah jua yang menentukan..dapat jadual exam Zara betul2 start area birth date mama tu..so memang la tak boleh nak cuti..plus mama pon ada audit exactly on bday mama tu..merundum gakla for few days sebab apa yg diplan bakal tak menjadi kan..hahaha..

Nway, rezeki mama n anak2 jugakla utk ke CH, bilamana family in laws plan nak ke sana seminggu awal sebelum birthday mama..mak mertua mama pon dah rindu CH so dia ajak kami sekeluarga pergi skali..alhamdulillah, dapat gak amik cuti sehari so dapatlah kami join ke sana..cuma kali ni memang mama jadi pengikut jekla..follow mana tempat yang papa n adik dia bookingkan..takpela, tak dapat gi resort yang mama nak..janji smpai nak jalan2 lepas rindu kan..since seminggu lg nak exam, kakak zara still kena bawak buku gak walupon tgh bercuti..hihi


Cameron Valley

tak ingat gerak kol berapa dari Kuantan, tapi smpai CH dah petang jugak..kol 5pm mcm tu kot..family in laws dah smpai kat apartment yg disewa..kami plak sempat singgah minum petang kat Cameron Valley..antara tpt wajib minum teh n makan scone..=p

Posing2 dulu b4 gi minum




anak2 layan kek, brownies n ice lemon tea jek..mama papa layan teh tarik n scone (scone lom smpai mase ni)


GreenHill Holiday Apartment, Tanah Rata

Inilah tempat penginapan kami untuk 3H2M..apertment ni letaknya betul2 bersebelahan dengan Hotel Heritage di Tanah Rata..unit ni ada 3 bilik dan 2 toilet..lengkap dengan dapur, ruang makan n ruang tamu..ada 4 tingkat so tak berapa nak bernasib baik dapat tingkat yang atas sekali..hahaha..mmg mengah sket la nak naik tapi view mmg superb..lawaaaa sgt..disebabkan kami ni ahli ramai, maka family bagi duduk kat master bedroom..anak2 sukelah sbb master bedroom ada bathtub..haha..bilik kedua ada dua katil, bilik ketiga plak ada satu katil biasa n satu lagi tilam leh tarik dibawahnya..harga serius tak ingat sbb bukan mama yg sponsor..haha..rasa rm300 kot semalam


Ruang tamu..kemas dan cantik 

ruang makan

Dapur..ada sinki kat luar n dalam, peti ais, dapur memasak..tp kami masak megi n panaskan lauk guna dapur letrik bawak sendiri..n pinggan n cawan pon bawak sendiri dr rumah..tak yakin plak nak guna yg disediakan tkt pengguna sebelumnya non muslim ke kan
master bedroom

nice view dari balkoni

anak2 with family in laws


Malam pertama smpai, kami tak larat nak kuar mana2..kirim kat adik ipar n parents in law jek beli makanan kat pasar malam..entahla, malas nak bersesak2 kot sbb fikir ramai kat pasar malam tu..tapi kesian sbb tetiba hujan rupanya..so berebut2 gakla diorng shopping n lari balik..huhu


BOH Tea Centre Sg Palas

Aktiviti di hari Sabtu, ajak diorng ke BOH Centre Sg Palas..ni first time family yg lain2 smpai ke sini..macam biasa, tempat ni sentiasalah ramai orang kan..tapi dapatlah jugak port utk makan2 n posing2..hihi..sekali lg, layan kek n scone kat cni plus teh tarik smestinya..sedappp..


Our family..=)

Antara yang diorder untuk minum pagi..hihi..share2  ni takut tak habis

pasangan sweet atok n nenek

Us

family photo..akak baju kuning blkg tu dok syokla lepak gosip kat situ..last2 nmpak gak body dia dlm gbr weolss..huhu



Gugurls in the family..^_^



Cameron Valley


Untuk kesekian kalinya, kami ke cni lagi..masa holiday tahun 2014 dah pernah dtg dah..kali ni bunga2 macam dah kurang lawa sket lah rasenya..tak macam mase first time datng dulu..cume skang byk plak port bergambar disediakan kat cni..


anak2 dah berlari2an masa ni..org2 dewasa jekla posing kan

happy faces

budak cheeky makan eskrem

nice location



feeling2 nak posing berdua ade plak 'juon' mencelah kat tgh tu..hahaha,.tak bg can langsung..=p

our small family..mase ni mama lom peknen lg ya..hihi


Cameron Highland 3D Museum

Sekembalinya dari Cameron Valley, 2 kereta berpisah bawak haluan masing2..kami singgah ke The Square..bangunan yg agak baru terletak kat bawah Nova Highland resort. kat the square ni niat asal nak tinjau2 kawasan n makan tgh hari..sekali bila masuk, leh pulak terjumpa 3D Art Museum ni..maka mama, Zara n Zareef jek yang cuba masuk..papa malas nak layan posing2 so dia layan Zayed main taman je..hihi..Harga tiket utk dewasa RM20 dan kanak2 rm11..bawah ni mama tepek few pics kami kat sana..tak tepek semualah nnti entry pnjang berjela2 plak..hihi..








Butterfly Farm

After keluar 3D museum, singgah isi perut jap pastu papa ajak gi Butterfly farm sebelah jek dnegan bangunan the Square tu..saje ajak zayed plak jalan2 katenya..malangnya kat Butterfly farm ni bateri nset masing2 dah out so tak dapatlah nak amik gambar beria..huhu..rugi sangat rase sbb zayed mmg totally enjoy kat cni..banyakkk sgt dia jumpe binatang selain dr butterfly..ada insects pelik2, scorpions, katak, ular n etc...

Zayed n butterflies

rabbit house pon ada

nice lanscape


sbb frust tak dpt amik gbr banyak2 kat dalam, maka belilah gbr kat jurugmbar kat sana..yg ni beli size 4R jek siap frame..rm30 tak silap

lepas keluar Butterfly Farm, berebut cari surau nak solat..pastu terus gi makan malam kat tanah rata..masa tu hujan lebat anak2 pulak tido kepenatan..so terpaksa cari kedai yg betul2 ada parking kat depan dia..maka maghrib tu lepakla kitorng kat kedai mamak je..hoho..pas makan, balik n rehat jek kat bilik..=)


Last day- checkout and Healthy Strawberry Farm

Akhirnya, hari last pon tiba..sob2x..kena balik ke Kuantam semula..huhu..so pagi ahad tu sekali lami kami amik haluan sendiri sebelum janji utk jumpe semula tgh hari dan turun dari CH sama2..family mertua nak naik ke Kea Farm utk shopping..mama mmg malas nak shopping cuma teringin nak gi strawberry farm jek..nway, on the way ke brinchang mmg jem sgt2 pagi tu..huhuhu..mujurla terjumpe signborad Healthy Strawberry Farm ni so amik keputusan singgah sini jekla..malas nak harung jem ke brinchang..so kat sini just lepak makan benda2 berunsur strawberyy, and posing2 ngan bunga2 jek..plus smpat belikan kakak kaktus kalerful idaman hati dia..dekat rm70 gak habis beli kaktus satu set..hoho


sblm checkout amik gbr kenangan dulu..time ni mama dah feeling2 anak 4 dah rupanya..kekekee


bby nur syazwani alya yg cumel..ayah die kerja so tak dpt ikut ke sini..so ada mama, atok ngan nenek jekla teman dr kg


Healthy Strawberry Farm signboard

nyum3x..request choc + strawberry + ice cream filling

ice cream strawberry

Strawberry with cream n choc

muka bertiga ni jekla gigih makan sume..zara zareef tak layan langsung..huhu


lepas makan2 pose kat taman bunga jap


comel kaktus warna warni ni kan

tadaa..set zara punya 

gambar2 last sblm turun dari CH..sementara tgu family in laws smpat gak jengah ke taman seri sedia




Oklaa..berakhir sudah kisah percutian kat CH tuk tahun 2017..biasa wat entry satu2 tapi takut tak habis maka gigihla karang dalam satu entry.sorry kalau penat baca ye..hihi


4 comments:

mama tisya said...

lily ngan cameron xdpt dipisahkan..syok la dh byk kali kn..tisya xkenal lg cameron..ayahnya nape ntah xmop bawa hehe....oh cameron pn ada 3D tu ye

mamapp said...

Wah puas Hati bercuti Di Ch Tu mcm tempat Dan macam-macam makanan Di Rasa.

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LYAfrina said...

bestnya...
lya pon plan nak ke CH thn ni..tp sbb msk icu baru2 ni .trs x jdi.. tgu next year in shaa Allah..

lya pon nak start TB cerita dr bln mei.. sendu sgt update blog late ni..

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016