Bubble tea sedap + cupcakes cumel..=)

Hee..kesinambungan entry iftar nasi arab di Al-dallah..ada sikit2 gmbar time kitorng smbung outing kat EC Mall..plan asal nak ke Aeon Big nk beli barang sikit..tetibe tengah2 jalan kat level 2 tu ternmpak outlet Chatime..serius tak pernah tau Chatime ada kat EC Mall sebelum nih..hehehehe..dulu kalau kat Jusco Bkt tinggi pantang lalu mesti mama singgah beli air secawan..kat Kuantan ni ada member kata Chatime baru bukak kat teluk Cempedak..tp dah lame tak ke sana..so alang2 dah terjumpe kedai ni maka singgahlah beli Choc Hazelnut Milk Tea..one of mama's fevret..=)


Mama n Zara..ni posing berdua time tunggu papa abeh semayang Maghrib

Ini budak ber'ultraman' di mana jua die berada..siap guling2 atas lantai mama yg malu ngan org nak oiiiii..hukhukhuk

Zara kat depan Chatime..


Sementara tunggu air mama siap..ternmpak plak satu kedai cupcakes comel aka HouseofMini depan Chatime nih..bukan setakat kedai tu comel..cupcake yg dijual pon memang comel2 jek sizenye..size yg sebiji masuk terus ngap dalam mulut..hehehehe..harga jualan rm6 per 6pcs..tapi if beli 12pcs dapat rm10 jek..maka mama pon belilah 12 biji..smpat makan 3 biji jek kot yg lain abeh papa n anak2 sebat..hehehehe..ok gak ras cupcakes comel ni..lenkali datang nak pi beli lagilah..=p


Zara yg rambang mata tgk cupcakes comel..mcm2 perisa , bentuk n kaler ada..

Chatime vs HouseofMini..

Ni cupcakes kami..oreo tu zara yg beria nak..lain2 sume mama bantai amik yg choc + stroberi 2 biji..hihi

Tak sabar nak makan..mama pon sama sebenarnya..hehehehe


Iftar nasi arab @ Al-Dallah Kuantan

Salam 20 Ramadhan semua..ermmmm...lameeeee dah sangat tak makan nasi arab ni sebenanrnya..sebelum ni cuma pernah makan dua kali je kat Zam-Zam Shah Alam...=)..alhamdulillah, kali ni ada rezeki berbuka ramai2 dengan kawan2 tempat kerja kat Restoren Al-Dallah Kuantan plak..kedai nih berdekatan ngan area Eact Coast Mall ..nway, time berbuka ni kawan mama yg tolong order so mama mmg fail bab name menu sume..tapi kitorng amik family setlah..each set consits of nasi arab sedulang + kambing 3 jenis + ayam 3 jenis (nama masakan sume tk ingat..hehe)..then dpt roti arab tu jugak n air dua jenis. Overall, oklah not bad tempat nih..papa komen sedap..mama average sbb dari dulu tk berapa reti makan nasi arab sbb die tak berkuah kan..perefer nasi beriani lagi kot..hihihi


Kakak Zara smpat pose sblm kuar umah

Mama n Zareef on the way ke Bdr Kuantan
Seterusnya, gambar di Al-Dallah..sebelum berbuka, posing ramai2 dulu..tak sume pon labmates ada nih sbb separuh kena kerja kan..yg ada ni just 8 org jek..3 org bwk suami n family masing2..

Ramai gak berbuka kat cni..tpt kat dalam pon full house so dok area luar jek

Masa untuk makan..nmpak byk sgt kan lauk die..tapi mcm biasa, mama makan ayam jek sbb tak reti makan kambing

Kakak Zara yg kelaparan..byk gak makan petang tuh,,^_^

Ok..kenyang sudah..muka masing2 pon byk senang hati...=p






After sudah makan, masing2 bergerak ke East Coast Mall dengan agenda tersendiri..kitorng pon sama..after Maghrib kat sana, jalan2 cuci mata smbil beli sikit barang kat Aeon Big..apepon, seronok gak sesekali berbuka ramai2 mcm nih..ada geng2 lain tak nak ajak kami buka sama2  pasni..hehehehehe


Baru DUA kali..

Salam Khamis semua..hari ni dah 16 Ramadhan eh? cepat jek masa berlalu kan..dah lebih setengah bulan kita berpuasa..hmmmmm..nk buat pengakuan berani mati ni..hehehehehe..sehingga 15 Ramadhan semalam, kalau nak tau baru DUA kali jek mama masak untuk berbuka tau...erkkkkkk..dasyat kan...wuwuwuwu...yang selebihnye..dua hari awal puasa arituh berbuka dengan family kat kampung, lapan hari mama kerja so mmg tak masak coz berbuka pon kat tpt kerja jek n selebihnye 5 hari berbuka kat luar or tapau pasar ramadhan..=p..sebenarnya jeles and segan gak tgk org tayang2 menu masak2 kan..tp tulah..tak dan nak masak ari2..arini pon mama off day tapi petang dah ada plan ngan lab mate nak berbuka puasa kat luar..esok jekla ada baki off day sehari insyaAllah nak masak2 untuk kali ketiga..>_<


Masak2 hari pertama..menu simple jek..sambal udang..klu nmpak ekor udang tu abaikan jekla ye..udang kecik2 mama malas nk siang bagi togel..=p

Sambal udang dihidangkan bersama kobis masak lemak n ayam goreng rangup..wlu sempoi ttp rasa sedap di tekak..hehehe..nway, roti jala tu menu pasar ramadhan jek

Time nih gak gigih try buat dessert sagu gula melaka ni sbb bahan2 sume ada kat umah..fevret mama ni tp sayangnye mama buat tak berapa jadik..air gula die tk sedap sgt pastu sagu tuh mcm rasa hangus2 sket..hahaha..fail!!

Ini plak menu masak2 hari kedua..nasi ayam simple mama zara zareef..masak byk wat sahur sekali..sejak pindah kuantan ni baru first time masak balik nasi ayam padahal anak beranak sume suka makan..=p..

Sempat gak buat puding roti petang tuh..first time try sbb dulu takde oven..hehehehe..amik resipi paling senang..sedaplah jugak..next time nk try wat ngan kuah2 die sekali..yg ni takde kuah sbb mama dah maniskan siap2 dah..=)


Untuk bersahur plak..bila mama tak kerja malam mmg jadik rutinlah prepare sahur utk papa..selalunye mmg akan sahur nasi..mcm kalau mama masak ni, mmg wt banyak utk sahur sekali..kalau tak, masak yg simple2 jekla or kadang2 tu panaskan balance lauk yg beli time berbuka sebelumnye..hehe....papa pon tak kisah mane..kalau dh bosan makan nasi, kitorng makan burger jek..sahur western gitu..kekekeke


Berger sempoi mama..tk pernah simpan stok roti berger so guna roti biasa pon boleh..letak dlm toaster sekejap, boh telur, daging oblong, cheese, blackpepper,cili sos n mayonis..siap!! layan ngan milo secawan alhamdulillah kenyang..=p


p/s: Agak2 esok nak masak ape eh..kalau wat nasi tomato senang tak eh..nak riki2 resipilah..=p



Tak ada tema utk raya tahun ini

Wahhh...sedih jek tajuk..hahahaha..tapi itulah hakikatnye..tahun ni memang mood raya mama ke lautttttttt..sebab utamanye, mama tak dapat cuti panjang..wuwuwuwu..pertama kali dlm idup dapat raya dua hari jek kat kampung nanti..mklumlah, tahun ni buat pertama kalinya (harap2 yg terakhir jugak) mama jadik pekerja shift kn..so mmg cuti raya kena gilir2..so raya kedua malam dah kena kerja..sobsobsob..so mama amik cuti awal..means balik 3,4 ari sebelum raya..n raya kedua dah balik Kuantan..disebabkan fator ini, maka mama rasa mcm tak perlu jek nak beli baju raya banyak2 kan..tempah just sehelai baju kurung jek..yg lain mcm nk recycle baju tahun lepas yg mmg ada 2 helai baru pakai sekali jek time raya last year..=p

Nway, tahun ni tahun ketiga raya bersama Zareef..papa mcm biasa nk sedondon ngan anak bujang die..die nak pakai baju biru terqoise tahun ni (sbb baju dah ada)..mama plak baju yg ditempah kaler purple brown mcm tuh, tempah sepasang ngan zara...so nmpak gayanye mmg takde temalah kan raya tahun ni..caca merba...mama sama ngan kakak, papa sama ngan adik..huhuhuhu..ntah cmane rupe kitorng raya nanti..


Raya pertama wth Zareef..semangat nk raya lengkap berempat time ni semua baju dah beli kain n tempah siap2..hihi

Raya tahun lepas..purple theme..time ni mama jek tempah baju..lain2 semua beli siap tu nmpak kaler mcm2 tone ada



Ehhh..tetibe risau plak..baju yg mama tempah tu pon entah siap ke tak..tempah seminggi sebelum puasa arituh..klu tk siap..nangis tak berlagulah takde baju raya baru..Zara nk beli baju siap last minit oklah..byk choice..tp mama ni dahlah size XXXL..susahhhhhh ok ak beli baju siap...T_T..nway, korang tahun ni tema ape..?? mehlah share ngan mama..hihihi

Ultraman kecik!!

Salam Isnin kawan2..arini stori ttg anak teruna mama jekla..Zareef n kegemaran terbaru dia, ULTRAMAN..tak perasan sejak bile die minat sgt ngan ultraman nih..skang dh pndai mintak tepon nk tgk youtube ultraman ok..kakak Zara pon dh kena mengalah tgk youtube barbie ngan adik..hahahaha..ada gak belikan die cd ultraman tuh, tp tak tau nape die lagi suke layan citer tu kat nset kecik papa n mama..>_<..yg paling tak tahan, pagi petang siang malam asyiklah dok buat gaya fire memfire tuh..tak termasuk lagi papa, mama n kakak Zara kena main lawan2 raksasa dgn die..smpai dah pejam tido pon sempat lagi mama kena 'fire' tau..macam2 ragam budak ni kan..hehehehe


Ni video pendek amik kat kampung arituh..Ultraman Zareef lawan raksasa Atok..hehehe..mama tk berkecimpung dgn Keek lg so share video kat blog jekla..=p
video

Ultraman kecik nk fire orang..abaikan rmbut trojan tuh ye..^_^


Yang ni plak mainan ultraman terbaru mama beli utk die sabtu lepas..ganaz gak adik ni baru beli dh patah riuk kaki ultraman tuh..huhu..tgu ada bajet lebih mama beli mainan ultraman original k..asyik kakak jek dpt barbie kan pasni mama beli utk adik plak..



p/s: Tak tau berapa lame minat die kat Ultraman ni bertahan..klu smpai tahun dpn, nmpaknye dah ada idealah nk wat tema ape utk 3rd bday party nnti kan..kekekekeke


Teringin Kenny Rogers

Heee..lame dah tak pi makan kat Kenny Rogers..sejak pindah Kuantan mmg takde langsung..ikutkan antara fevret mama gaklah KR ni..so last week time Ramadhan ke-5 ajak papa berbuka kat cni..kitorng pergi kat cawangan East Coast Mall..nway, agak terkejut tgk time berbuka tu shopping complex lengang jek..beza sgt time dok Klang n Shah Alam dulu..pi mana2 shopping complex mesti penuhhhh sgt org kat mane2 kedai makan..kadang tu kena berbuka ala kadar n pi semayang dulu baru carik tpt makan betul2..kat Kuantan ni orang lagi ramai buka puasa kat area bazar Ramadhan n padang masjid tu kot..hihi

Klaaa..layan jekla gmbar yg ada ye.=)

Tgu papa balik kerja, baru amik anak2 kat umh bbsitter..tk bwk baju salin diorang pon so gi bndar berbaju tido jekla anak2..=p

Currently adddicted to ULTRAMAN!!! tgn tangan tu asyik wat gaya fire memfire jekla skang ni..wuwu

Kuih fevret mama utk Ramadhan kali ini..popia goreng sira...sedap ari2 nak pi cari..ni buka kat KR pon smpat gak tapau popia sira rm3..heheheh

Choc drink with black pearl n ice lemon tea..

Mama punye..Nyum2x!!

Additional potato salad ..dpt free sbb diorang salah bagi yg mama punye sblum ni..

Papa punye..sume karbohodrat..hehe..nk wat cmner..order kena pk utk anak2 skali...mane yg anak leh makan kena jadik side dishes..=p

Kakak mintak spageti tp mama leh salah order..niat nk order bolognaise terorder tangy chicken..tak sedappp....kuah die masam sgt..hukhukhuk

Finally..mama n anak dara..terpaksa tapaukan kentang goreng kfc utk anak dara sbb die tkmau spageti kuah masam tuh...

Muffin vanilla pon ada..satu zara pulun satu adik pulun..=p


Fail sket service KR kali ni..kuah tu slalu die bagi pilih nk blackpepper ke mushroom..yg ni die tak tanye pon tup2 dpt mushoom..muffin pon sama..slalu ada 3 flavor choc, vanilla n banana..kat cni ada satu perisa jek..tp sbb bulan puasa malas nk komplen lebih2..ngap diam2 sudah...hehehehehe

Outing with nenek..2 hari before puasa

Gambar minggu lepas time mama n anak2 balik kampung...hari Isnin sebelum puasa tu smpat temankan nenek aka mak mama turun bandar..hajatnye nak ke Pusat Zakat..pastu nak beli kain langsir sket..so mama sukacite lah jadik driver kan..hehehe...nway, pas settle beli langsir kat area bus stand Batu Pahat tu nenek ajak makan..mula2 nenek nk belanja makan KFC sbb tau budak2 suka kan..tp sbb kat sblh kedai langsir tu ada Marrybrown, terus tukar plak..lepak Marrybrown jekla..lameeeeee sgt tak pi Marrybrown Batu Pahat ni..dah makin besar n cantik plak..paling best ada playland utk budak2..so senanglah nk mengawal diorang kan..=)


Time nenek beli langsir, teman budak2 main bendalah ni kat dpn Marrybrown..jenuh mama korek syiling 50 sen tau..entah berapa round diorang lenjan..=p


 Muka happy sokmo



Mama n anak2

Nenek n cucu-cucu plak

 Tak puas naik moto, die nak naik benda kuning ni jugak..=p 

After nenek siap membeli, baru masuk Marrybrown..anak2 brtukar port main kat cnilah pulak




Zara with nenek

 Beli dua set kongsi sama2..=)..nyum2x..



Org sibuk makan, budak ni sibuk main..pilih meja yg betul2 tepi dgn tpt main ni so senang nk monitor


Pas makan, kitorng gerak gi Square One mall plak..smpat nenek shopping  beg tangan baru kat sana..mama plak smpat membeli sandal baru, n suar raya si Zareef..gmbar langsung tk dan nk snap sbb sibuk mengawal anak2..hehehehe...apepon, seronok sgt sesekali dpt kuar ngan nenek..raya nnti cuti sekejappppp sgt mesti tk puas jumpe nenek dah..wuwuwuwuwu


p/s: Gmbar kat atas ni sume amik gune nset Nokia nenek..time ni kamera nset mama biol lagi..now mujur dah ok..kamera semipro pon dh antar kedai utk claim warranty..harap smpat siap before raya..takde bajet nk beli kamera baru..kekekekeke

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin
Copyright to StoRiEs Of Us
Designed by UMIESUEstudio 2016