Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Ber'bob cut' lagi..=)

Yeay..kelmarin dah selamat bawak kakak Zara pegi trim rambut..lately suke plak tgk die rambut pendek..lagi kemas..klu rambut panjang serabai sbb budak ni tak suka ikat rmbut..kekekeke..so, utk kali keduanye, soh tukang gunting wat bob cut jek..macam biasa, rm15 cajnye..=)


Dah biasa potong rmbut so rileks jek dok kerusi ni sensorang

Hasil selepas potong rambut,,,lega mama tgk kakak..klu tak rmbut depan mencucuk2 mata..kekekeke

Pandangan dari belakang..nmpak leher itam..=p

Mintak pakai skarf rmbut bunga gedabak..=)

Posinglah sangatttttt..=p

Gambar semalam plak dlm bilik bersepah..

Lil princess..abaikan fesyen baju ntah hape2..kat umah pon sibuk nk pakai tali pinggang segala..layankan aje..hihihi


Rambut adik pon dh panjang..bile nk bawak adik pi trim rambut plak kan..tp kena  ngan papa kot sbb first time kompem adik melalak kan..ekekekekekee

 

Kepeningan mama beranak TIGA..ehh??

Ya betul..minggu ni mama sudah bertukar status menjadi mama beranak TIGA..mana tambah lagi sorang?? hehehe..sebenarnya sejak cuti sekolah lepas anak sulung abang mama duduk ngan nenek dia..so minggu ni, mak mama insist nak datang rumah sbb nak tolong kemas n packing2 barang, maka anak buah mama tu pon ikut sama..umur nak masuk 8 tahun next year..boboy plak tuh..maka leh tahan lasaklah..seharian kat umah rasanye asyik naik jek darah mama dok menjerit kat budak2 bertiga dalam umah ni..mklumlah, Zara bila tmbah geng lagi sorang, kejap melasak main..kejap2 menjerit gaduh..lom lagi si adik yg mmg sedia lasak kan..kekekekeke

Aritu lagilah.ari Selasa bwk mak mama n budak2 shopping barang dapur dan lain2 kat Carefour Bukit Rimau..start dr makan tgh hari tuh dah pening dah...rasenye orang yg tengok pon serabut ngan mama beranak TIGA nih..apa taknye;

Time makan- Yang si kakak n abang Ikhwan (anak buah) mula2 ok lagi time ni..si adik plak diam skjap pastu sibuk merengek tkmau dok highchair..nk bagi dia diam mama pon bagilah nset bukak yoututbe upin ipin..bile dh bukak nset, mulalah sorang2 berebut nk tgk..pastu gaduh2 sbb si adik nk tekan yg ni, yang lagi dua nak tekan yg tuh..aduh2x..lepas tu sudah makan, dua kakak n abang dah sibuk berlarian nk main mainan goyang2 yg kat depan KFC tuh..nasib si adik ralit tgk nset lagi..=p

Time shopping- Yang si kakak sibuk mintak mainan baru..si abang tgh best org meronda sibuk plak nk pi toilet nk membuang, yg kecik plak kecoh nk turun dari troli..sekali lg nk bagi diam, bagi si kecik tgk youtube, belikan mainan si kakak then nenek jaga diorang sementara mama kuar balik cr toilet utk si abang. pastu, masuk balik...yg si kakak n abang dah sibuk berkejaran sana sini dalam Carefour..siap main nyorok2 ok..menjerit2 mama ngan nenek dok suruh diorang diam..wuwuwuwuwu

Time nak bayar- Si kakak bleh plak dah berlarian ke hulu hilir..huhuhu..yg si kecik dh takleh bersabar..rupe2nye nk turun troli sbb nak tolak troli tu sendiri..T__T..nasiblah si kakak tu pndai patah balik ke kaunter cashier tpt mama bayar..free2 jek kena marah ngan mama time tu kan

Time nak minum rehat- hahahha..pas shopping (lama gak dekat 2 jam)..mama ngan nenek dh naik smput dah..itupon tkleh berehat lagi..tiga2 dah sibuk berebut nak main kat game arcade..bile nk bawak ke tpt minum, si kecik dok menangis2 meronta2 siap baring2 atas lantai tanda protes..adehhhh pening mama dik..pastu nmpak troli, dok smbung aktiviti tolak troli semula..n sekali lagi, mama n nenek kena jerit2 kat si kakak n abang spy minum dulu tk payah sibuk nk main kat arcade tu lama2..>_<

Haaaa..pening tak..hahahahaha..macam2 ragam budak bertiga tu tau..terbayang2 cmnerlah akan2 dtg kalu mama mmg dah beranak TIGA sendiri..terus mama rasa mmg patut sangat dok sebumbung ngan papa cepat2..yekla, klu ada org lelaki oklah sikit kan leh jugak tolong tgkkan anak2 time kite beli barang2..ni ada mama ngan neneknye aje, mmg tak terlayan..=p..

Nway, bawah ni gambar2 time outing kat Carefour arituh..time makan je mama sempat amik gmbar..time lain dh tak tersempat nk bwk kuar kamera dah..huhu..nway, kitorng dine in kat KFC, nenek yg sibuk nk belanja sbb katanye Zara n abg Ikhwan rajin belajar Iqra n matematik..=p


 Our meal..

Kakak Zara tk sabar2 nk mamam

Adik dah pndai tadah tangan nak berdoa sebelum makan..=)

Nilah die anak keTIGA mama..hehehe..abng Ikhwan

Mama beranak TIGA..=p

Zara ngan nenek..awat nmpak Zara lagi besar dr nenek eh...hehehee

Nilah mainan goyang2 depan KFC tuh..lom apa2 sibuk nak main kan..budak2 lah katakan..wuwuwuwu

Adik syok layan youtube

Ni time kitorng lepas shopping..geng boboiboy sibuk main game kereta..adik eksyen je lebih tu, tk masuk token pon..dok tarik die dari bendalah nilah yg die smpai baring2 atas lantai memprotes tuh..T_T



p/s1: Entry suka2 sekadar luahan perasaan..orang yg ade anak 3,4, 5 pon agaknye tak kecoh pening macam mama kan..=p

p/s2: Semalam 28 Nov tak teringat adik dah pon genap setahun 9 bulan..Tiga bulan je lagi nk cecah umur dua tahun..klu time anak first dulu, Zara masuk 2 tahun je mmg mama n papa dh start merancang menambah anak..tapi kali ni rasenye insyaAllah nk extend lagi setahun kot..hihihi (tp kalau dh ditakdirkan dapat lg awal, takdelah kami menolak..rezeki kan di tangan Allah..=) )

 

Rezeki belakang rumah..

Alhamdulillah..berpindah ke Kuantan, mata 'dijamu' dengan pemandangan yg menghijau..berbeza dgn rumah di Bandar Puteri..rumah teres lah katakan..lokasi kat tepi hway pulak tuh..sana sini nmpak rumah2 orang jekla kan..adalah sikit2 hijau dek pokok2 yg ditanam oleh developer di depan setiap rumah..n mujur jugak rumah dekat dgn taman permainan..ada padang yg luas..maka ada jugaklah hijaunye..^__^..untuk rumah Kuantan pulak, depan belakang sume penuh ngan pokok2..tepi2 jalan pon banyak pokok..tak termasuk lagi padang golf yg sekangkang kera tuh..kira relaxing jugakla atmospherenya..=)

Berbalik pada kisah rezeki  tuh, arituh tgh cuci2 tingkap bilik terpandang ada pokok rambutan kat area belakang rumah..perhhhhh..banyak betul buahnye..yg sebelah atas banyak jugak yg dah masak2..pokok besar ok, kalau nk amik mmg kena panjat or guna galah..hehehe..sbnrnya ni pokok umum la kot..sesape pon boleh nk amik buahnya..papa pon dh siap pesan kat anak2 buah die sapa rajin silalah petik buah rambutan kat pokok nun..

Utk kitorng, galah mmg takde..so arituh smpat gakla petik mana2 yg dah masak kat belah2 bawah jek..hahahaha..dptla suku plastik besar tuh..=p..buat balik rumah kakak mama kat MINDEF..diorang kata manis buahnye..mama plak lom smpat rasa..next week dh balik sana semula nk petik lagilah mane yg dah masak tuh..hihi


Nilah dia..pokok rambutan kat belakang rumah..dh tua gak kot pokok ni nmpak batang pon berlumut2..hehehehe

Ni buah2 yang sebelah atas..banyak gak yg dah masak..

Ehem2x..cik abang tengah tekun petik rambutan..petik yg rendah2 jek..pilih yg merah2 tp sayang tak banyak..yg banyak merah sume kat atas..huhuhu

Adik kicik pon nk menyibuk jugak..time ni akak die tgk sedap membuta..=p

Bosan2 tunggu papa mama petik buah, die dok main kejar kucing orang sebelah umah..banyak ok kucing jiran sebelah..lebih 15 ekor katanye..>_<

Tak tenang dah kucing tu nak makan dek kena kacau ngan Zareef..=p


Pasni, tunggu pokok manggis berbuah plak..sebelah pokok rambutan tu ada pokok manggis 2 pohon.. kira rezeki jugaklah kan..baru pindah umah terus dapat pokok buah belakang umah..kekekekeke



Playland Jusco bertukar ke Playland EC Mall..=)

Gambar aktiviti anak2 hari Sabtu dua minggu lepas @ Kuantan..pagi2 Sabtu tu smpat pegi open kindergarten di Bandar Indera Mahkota..Tadika Little Caliph caw Kuantan..saje je survey..nk daftar tak kot sbb tadika ni jauh gak dari base TUDM..sian Zara kan..dah bulan Nov pon tak daftar2 sekolah lagi..huhuhuhu..nway, rasenye last2 masukkan Zara kat TASKI dlm base ni je kot..biar belajar Iqraq, mengaji n arab pandai2..hihihi..itupon TASKI skang tutup sbb dah cuti sekolah..24 Dec nnti baru leh start daftar semula..wuwuwu

Nway, berbalik pada kisah anak2..lepas ke Bandar Indera Mahkota tu terus pegi  Bandar Kuantan plak..time tu awal lagi kol 11am so decide pegi East Coast Mall..dah lama sbnrnya tak ke sini..kalau waktu 'puncak' memang susah nk dapat parking..tu yg lagi suke gi Berjaya Megamall Ktn je selalunye..=p..kitorng parking kat tingkat atas..masuk2 ke area shopping mall, terus terjumpe ngan Playland nye area..hmmm..Zara Zareef ape lagi..pntang nmpak tpt mainan kan..akan datang, kat sinilah kot port nk bwk budak2 main time2 free..kalau sebelum ni asyik ke Playland Jusco, now kenalah tukar port..>__<


Zareef yg suka naik spesis2 ride mcm nih

Set gym comel..=p

Zara yg pantang dpt main..suka sokmo!!

Adik comel pon tk kurang aksinya..

 


Nway, nak dibandingkan dengan kat Jusco, mmg jauh bezalah playland kat sini..rate mmg lagi murah..tp pilihan mainan tak banyak + kawasan kecik so sekejap je anak2 dah bosan..hehehehe..mujurlah kat luar kawasan ni ada sekali game arcade kan so diorang bertukar arahlah pulak..most permainan kat game arcade ni 1 token/game..mama beli rm5 jek so main jekla seadanye..=p


Ultraman ride..bestnye benda2 ni kat cni sbb selain bendalah ni bergoyang, ada gak skrin yg leh main game skali..=)


Police ride

Fishing ride..ada game ikan sekali..hehehehe


Ni plak school bus ride..

Adik jadi penumpang kakak..

Turn adik main game ikan plak..=p

Main sama2..=)


Kesimpulannya, kira okla at least ada port baru utk anak2 bergembira kan..mujurlah time kat Klang pon mama bukan kaki 'merayap' sangat..balik2 pon Jusco Bkt Tinggi je..dah lama dah tak jalan shopping2 mall lain yg berdekatan..huhu..so rasenya senanglah kot nk adapt kat Kuantan yg tak banyak pilihan nk bershopping mopping or cuci2 mata nih..hihihi


Gambar sampingan..pas bwk anak2 main lepak kat foodcourt minum n makan2..sume kongsi2 jek sbb kenyang lagi sarapan pagi tuh..=p..order chicken chop kongsi 4 orang

ABC yg sedap + blackpepper sauce utk chicken chop di atas

Princess ni smpat pau cd barbie..beli yg tak ori jek 8 citer dalam 1 dvd..=p


p/s: Walau tk banyak pilihan shopping complex best2, tp Kuantan dekat dgn pantai + dkt area TUDM tu pon ada air terjun..so rasenye leh jek cuci2 mata kat sana kan..amik angin fresh terus..hihihihi

 

Persediaan masuk ke rumah baru - Pt 2

Salam Isnin kawan2..dah masuk minggu ke-4 mama berblogging sebagai suri rumah..wuwuwuwu..wat masa skang, rasanye masih lom dpt adapt sepenuhnye utk jadi suri rumah sepenuh masa..schedule harian bercelaru lagi..lagi2 hidup tak tetap kan..skjap ada kat kampung, skjap kat kuantan, skjap kat Klang..sndiri pon pening apa nk buat..hehhehee..moga lama kelamaan mama dapat buat jadual harian yg terbaek lah..tunggu hidup stabil sket..stakat ni gak, masih lom dpt panggilan interview dr mana2 comp..haihhhh...kembalilah merasa jerit perih nak carik kerja kan..>_<

So, nak sambung entry Persediaan masuk ke rumah baru- Pt 1 dulu..hmmm..patut tajuk entry kena tukar ni mklumlah rumah tk berapa baru sebenarnye kan..huhuhuhu..nway, kat entry sebelum ni, mama ada tepek gmbar rumah n few shots of ruang rumah yg papa whatsapp kat mama..time tu mama mmg lom tgk umah tu depan mata..so actually gmbar2 dlm entry tu sume gmbar rumah lain sbb finally papa pilih block kuarters yg lain..so kali ni just nk tepek gmbar umah yg betulla..hehehe..alhamdulillah, kalau sebelum ni mama agak sedikit DOWN dgn keadaan rumah yang 'tak berapa baru' tu, after two weeks dh dapat adapt sikit2..lagipon banyak gak yg kami dh smpat bersihkan so wat masa ni mmg  rumah kira agak readylah utk masuk barang2 dr umah Klang pulak nanti..


Inilah die..gmbar rumah yg sebenar..ada rupa asrama tak..hihihihi

Ruang tamu..dah pernah share gmbar ni sblm ni kan.plan ruang ni just nk buat khas utk tetamu dtg jek..tak letak tv kot kat cni

Yang ni pulak kami nk buat ruang makan n ruang rehat utk family..nnti sofa dari umah Klang, kabinet tv sume sumbat kat cnilah..meja makan maybe tk bawak sbb dah ada yg ready stock dlm ni

Dapur kering yg comel..

Ni dapur basah..sempoi jek takde dah kabinet2 atas mcm kat rumah Klang..huhuhuhu

 
Ni plak bilik utama aka master bedroom..luaslah jugak..rasa nk masukkan 2 biji katil dalam ni..satu utk papamama satu utk zarazareef..klu muat, nak masukkan TVsebijik sekali dlm ni..bilik tidur, jadik bilik aktviti keluarga jugak kat tingkat atas..=p


Bilik kedua aka bilik tetamu..Zara dah booked kata ni bilik utk atuk n nenek Pt Raja die..hihi

Bilik ketiga..kecik sket..yg ni Zara kata bilik Nenek Mah (mak mama)..pdai dah dia bahagi2 ruang utk atuk nenek kan..^__^


Hmmm..setakat ni, tu jekla yg betul2 kami dah siap bersihkan..adalah lagi bilik2 kat bwh yg lom buat lagi aka bilik stor, n bilik tetamu kat tingkat bawah..toys room utk anak2 pon tk sure lagi mane nk letak..huhuhu..nway, lupe nk cakap..harini mama bersiaran dari Klang dah..sabtu lepas balik cni sbb nak smbung kemas rumah..papa dh dapat booked truck dah..2 Dec depan kami akan pindahkan sume barang ke Kuantan..nk tau, mase smpai umah sabtu lepas, segenap ruang mama tatap kat umah nih..serius terusssss rasa sedih balik nk tinggalkan Bandar Puteri..T__T..sayangnyeeeee kat umah ni kan lagi2 pasni nk bagi sewa..entah bile dpt duduk cni balik..huhuhu

Takpelah, bile sedih2..rasanye mama kena ingatkan balik tujuan asal mama setuju nk berpindah dulu..semua mama buat utk papa n untuk kepentingan anak2..dioranglah ubat mama bila mama down2 selalu..


InsyaAllah, hati mama akan terubat kat Kuantan bila tgk suami dan anak2 happy mcm ni..=)






p/s: Sorrylah kengkawan eh..bile entry nk pindah umah je mesti ada emo sikit2..huhuhu..

 
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin