Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dokter ZARA

Korang ada langgan chanel Disney Junior tak kat umah? Kalau ada, mesti kenal dengan watak Doc McStuffins kat bawah ni kan..



Citer kartun ni ttg Doc McStuffin yg pandai merawat sume barang2 permainan or toys yg rosak..mama kenal kartun ni pon sebab Zara yg minat sangat..smpaikan die dh terpengaruh nak jadik dokter, pakai stateskop cm Doc McStufiin jugak..pas raya arituh, hari2 dok tanye mama..bila nak beli mainan dokter2..hehehehe..

Nway, last week masa on the way ke Kuantan, singgah Petronas nk beli bahan2 kudapan..cmner ntah boleh ternmpak plak toys dokter2 ni kat petronas tuh..harga pon tk mahal..so belikan terus utk Zara..dah alang2 terjumpa kan..Zara punyelah seronok dpt mainan ni smpai klu leh nk bukak n main dlm keta jugak..jenuh soh die bersabar..=p


Mainan dokter2 yg sempoi utk si anak dara..=p 
 
 
Sukalah tu dpt mainan yg diidamkan..=p
 
 
Ecececehhhh..ada gaya dokter tak saya..kekekeke 

 
Pesakit pertama dokter Zara..dh tentu adik Zareef yg keselsemaan..tak tenang adik die nak baring2 sbb akak Zara dah serbu atas katil..hahahaha


Eh..eh..suke plak die jadik pesakit yek..siap datang kat kerusi nk jumpe dokter lagi..hahaha


ok..ok..dokter check sekali lagi ye..^__^


Ok..dah siap check..meh makan ubat plak ye..hehehe

 
Ni gmbar esok harinya..Zara mintak beg dokter nk isi barang2 die tp tak de..so kumbah2 bilik papa..jumpe plak bakul comel ni..bolehla ye  jadik beg dokter..heeee
 
 
 
 
p/s: Agak2 smpai ke besar ke Zara minat nk jadik dokter ni yek..mana tau kot2 ikut jejak langkah kawan2 skolah mama yg sangat ramaiiii jadik dokter..salah sorangnye blogger Dr Faryn aka mama Aina..=p
 
p/s2: Awal2 dpt mainan ni, jenuh gak mama n papa melayan die main..kena paksa jadik pesakit..kejap die soh berlakon sakit perut..sakit kepala, sakin badan..macam2lah.skang dah slow sket dah..kalau tak, ingat nk soh die main dokter2 ngan teddy bear2 kat umah tu jek..=p
 

Hutang banyak cerita - Short trip Genting Cherating| Family plan| BZ like bee

Huwaaaaaa..dah seminggu tak update blog..banyak gmbar nk share..citer nk stori..tp tak berkesempatan..sebab utama?? mama tgh kalut + susah hati + bizi menyiapkan keja + presentation preparation utk Khamis nih..benda yg nak dipresentkan tu ala2 study yang kurang berjaya..so nk wat slide pon tk bersemangat..tkde idea nk masukkan point apa..seriusly, effect pada kehdiupan harian..selagi presentation tak selesai, selagi tu tak senang duduk nk buat keja lain..thats whylah blog pon terabai..huhu..

Nway, di kesempatan yg seciput ni bolehlan nk bercerita ringkas2..last weken time cuti 1 malaysia tu kami anak beranak ikut papa balik Kuantan..saja nk release tension konon2nya smbil nk survey mensurvey 'something'. On the way ke Kuantan hari Sabtu, papa ajak singgah genting pulak..saja2 katanye sbb lama tk naik sana..cume kali ni first time papa drive smpai atas.. sebelum ni stop naik cable car jek..nway, smpai sane dh petang..so mmg tk beli tiket masuk ke apa..just late lunch kat Marrybrown, jalan2 area indoor themepark tu, bwk kakak Zara masuk Snoworld, then ajak dua beradik naik monorail pusing genting..turun bawah balik pas Maghrib..hehehe..sempoi jek..tunggu dua beradik besar sketlah baru kite main puas2 kat genting tu k..=p


Satu2nye gmbar kenangan dlm Snoworld..Inipon photographer die amik sbb mmg tk dibenarkan bwk masuk kamera or nset..Ada sekeping jek sbb mahal gilerrr ok..sekeping ni die caj rm40!! huhuhu..Gmbar cantek sbnrnya tp yg bwh ni tk clear sbb mama snap semula dgn nset..hehehe..btw, mama n Zara jek masuk tpt salji ni..papa dh pernah masuk last time so die volunteer jaga Zareef kat luar jek..



Hari Ahad tu pulak, kami keluar agak awalla jugak..dpd TUDM Kuantan (malam tu tido bilik papa jek), pusing2 area Bandar Indera Mahkota n Gebeng sekejap..then terus jalan cari resort nk bermalam seterusnye..akak Zara dah bising2 nak mandi kolam kat hotel..kekekeke..nway, plan asal nk bermalam kat area Beserah jek..tapi ntah cmner, dpd Gebeng tu rasa dah dekat ngan Cherating pulak..so papa bagi izin bershort weken kat Cherating..cume sbb tak tempah awal2, dah jadik satu keja plak singgah sebuah2 resort tanye bilik kosong..susah gak nk cari on the spot kan..either bilik dah habis, or kalau ada pon harga mahal nak MAM....huhuhu..nway, pencarian berakhir di Suria Cherating Beach Resort..Papa dh tak larat nak pusing balik so tunggu jap dorang siapkan bilik n akhirnye check-in dlm kol 3.45pm..Aktiviti kat Cherating?? biasa2 jek..layan air laut + anak2 mandi kolam jela..hehehehe


Mama n Zara di tepian pantai Cherating..main celup2 kaki jek sbb ombak leh tahan kuat..=p



Lain2 gmbar kat Genting n Cherating nanti mama share kat entry lainlah yek..tunggu slide siap buat..ahhaahhaa..

Last but not least, ttg our family planning..hmmmm..tk tau lagi nk share ke tak sbnrnya..sbb masih di peringkat sangat awal..opssss..!! jangan anggap family planning tentang anak ye..belum lagi nk jadikan Zareef abang..hhehee...klaa..kite story sket2 la eh..act mama n papa tgh plan nk dok sekali nih..belum ada keputusan muktamad..surat resign pon mama tk antar lagi..tp papa dah mula ajak survey2 umah kat Kuantan, + tanye2 pada org atas if ada kuarters available. entahla..kadang2 rasa berat hati gak nk ke sana sebab sayangkan umah yg kami dah beli ni..tp lately mama asyik tension pasal keja jek + pk pasal masa depan anak2..pk pasal mama yg dah umur 30 tahun ni..smpai bile nk dok jauh ngan husbnd kan..bukan  kata husbnd, mak ayah pon jauh kat johor nun..huhuhu..tu yg terbuka hati nak berhijrah..cume satu concernnya, mama takut susah nk dapat keja baru..nk pindah ke sana tak bermakna kena goyang kaki yek..still kena cari keja baru sbb mama ni banyak tanggungan..sian papa kalau harap nk tanggung hutang mama ie utang keta, kad kdt, ptptn, insurans dan sebagainye tuh...hahahaha..so korang2 yg disayangi sume, doakan perangcangan kami  ni berjalan lancar yek..stakat ni dalam 80% confirm nk pindah..tp klu smpai awal tahun dpn tgk mama belum update2 pasal Kuantan lagi, maksudnye mmg tak jadi pindahlah tuh.=p

Klaaa..pjg na dah membebel..esok lusa mama sambung citer k..bye!!




Boboiboy pon nak mekap ker???? huk..huk..

Kejadian berlaku malam Ahad yg lepas..mama pon tak ingat mama buat ape time tuh..yg penting, akak Zara tgh terbongkang tido..klu akak Zara ada, tak mungkin adik die leh buat benda pelik2 sbb lom smpat buat kompem kena jerit ngan si kakak.tp kali ni..terlepas sudah..mama sedar2 dah mcm ni dah rupe si adik..


Aiyokkkk..comotttt!!! die pi amik foundation stick mama kat atas meja solek rupenye..iskkkkkk


Adik..boboi pon nk main mekap2 ker..sian die terpengaruh ngan mama n kakak kot...huuuu

Muka Zareef yg kat bawah ni kelakar gile kan..mcm lain pulak rupe die bile dh bertepek ngan foundation nih..


Sukalah tu dapat pedajal barang mama..abeh leper foundation mama tau dik


Seriusly, kengkadang sian n risau gak tgk Zareef ni..senang terpengaruh dgn si kakak..klu bagi lipstik kat die pon, die tau nk halakan lipstik tu kat bibir..kadang klu nmpak kakak pegang tudung, die pon berebut nk tudung tu sama..gelang kakak pon die rebut gak..serkup kepala mama pon kdg2 die main..nmpak barbie or iklan princess kat tv die eksited macam si kakak..alahaiiiii..kurang pengaruh lelaki kat umah nih kot..cepat2 lah kite dapat duduk ngan papa..biar adik ada geng jantan kat umah kan..huhuhu..

 

Pencinta kucing..

Weken lepas..sekali lagi mama spent masa bertiga saja dgn anak2..papa masih ada kat Labuan insyaAllah arini baru balik ke semenanjung..tp weken tu, mak mama dgn sorang pakcik n makcik dtg ke KL..nak beraya umah anak2 kata diorang..so Sabtu tu mama pon gi KL sbb diorang sume kumpul kat sana..selain dr umah kakak mama, smpatlah gi beraya umah dua orang sepupu yg lain..

Kat umah salah sorang sedara tuh, ada pulaklah sangkar kucing besar..anak2 mama plak dua2 ni mmg 'gila'kan kucing ok..mmg tak dok diamlah diorang kat dalam umah..asyik berulang ke sangkar kucing jek..hhehehe..takpela anak2..nk membela kucing kat umah mama malas..so main ngan kucing org jela ya..=p


Sebelum kuar umah ari Sabtu..kakak beria nk posing tp adik sibuk main senduk..hahaha

Adik dlm keta..gmbar goyang plak

Ni lah die time kt umah sedara kat Taman Melawati..Kakak Zara awal2 dah menempek kt sangkar kucing..hehehe

Yang si kecik ni pon sama..punye eksited nmpak miau ye dik

Anak2 kesayangan yg ralit tgk si miau..Zara slalu tanye kenapa tak boleh bela kucing kat umah..=p


Adik siap nk pnjat sangkar..nk capai kucing yg paling atas..kekekeke


p/s: Berblogging dr umah harini..smalam taska call kata Zareef kena demam campak..pelik gk sbb umur 10 bulan die dh kena cmpak ni + bulan April arituh dh dpt imunisasi MMR..jumpe dokter, die kata mungkin bukan cmpak..eiter allergic or viral infection..still die advice jgn antar ke taska dulu..keep monitoring kat umah sbb tkt leh berjangkit..huhuhu
 

Memori 7 Sept..=)

7 Sept 2005..huihhh...lama dah tuh..7 tahun lepas..ape yg special pd tarikh ni?? Hee..act tarikh nilah mama n papa 'diikat'kan dalam satu majlis serba sederhana..Time tuh kitorng umur 23 tahun..masing2 masih belajar tak habis lagi..ekekekeke..ikutkan mak mama mase tuh tk berapa setuju kitorng tunang awal..tp bile keluarga papa datang merisik, mama mak pon ikutkan aje..kebetulan dua2 study kat UTM kan..so maybe mak mama pon lebih yakinlah sbb ada org tolong jaga mama time tuh..(hahahaha..jagelah sangat..manjang dating adelah..=p )

So kat bawah nilah antara memori2 indah 7 Sept ..gmbar sume super duper tk clear sbb mama amik gmbar dlm gmbar...act time tuh lom femes sangat zaman2 kamera digital nih..nk amik photog mmg tk terpikir pon dah kate wat sederhana je kan..so guna kamera biasa jek time ni..kamera filem tuh..then weken lepas pi raya umah kakak mama, terjumpelah gmbar2 tunang mama kt dlm album die..terus snap2 balik gambar2 dlm album tu sbb gmbar simpanan mama ada kat kampung.. hehehe..


Si darah manis..7 tahun lepas..skang dh tak berapa nk manis dah..kekekekeke

Nenek papa yg sarung cincin masa nih..time ni blajar lg so cincin emas bertatahkan permata zirkonium je yg mampu..time nikah br mama tuntut diamond asli Habib Jewels..=p

Bersama hantaran2..zaman mama lom ada lg pelamin2 tunang nih so bakal pengantin duduk diam2 sembunyi dalam bilik jek..hahahaha


Dengan mak tersayang

Ngan kakak n anak buah..kakak mama tgh peknen anak no 2 time nih

Ngan sedara mara terdekat

Potong kek hantaran

Ngan mak mertua n mak..papa pon ada tp die masuk time makan jek..heheh

Muka muda mudi..dua2 kurussss sket mase ni kan..hihi

Unforgettable memories..^__^..tak sangka skang dh beranak dua dah...hahaha


p/s: Kelakar plak tgk gmbar2 ni balik..giler nmpak klasik plak dh mcm tunang zaman 80-an..hehehehe..yekla..gmbar dhlah tk clear..pastu amik gmbar dlm gmbar lagi..cmtulah hasilnye..saje nk tepek dlm blog gbar2 tunang ni..sebelum ni tk pernah share lagi kebanyakan gmbar2 ni kat cni..=p




Cinta Kura-Kura

Masa cuti raya arituh, kazen Zara sorang ni bawa pet die balik ke umah nenek..mama nmpak aquarium kecik..ingatkan ikan laga mcm yg mama pernah belakan Zara dulu2..sekali tgk, rupenye kura2 kecik..si Iman, tuan punya kura2 tu sgt berani ok dok pegang2, belai2 siap nak main cium2 ngan kura2 die..mama??? huhu..ntah kenapa geli samacam nk pegang..tgk kaki kura2 tu terkedek2 mcm gelilah plak..tp kan, si Zara plak leh suka sgt ngan kura2 tu..siap ikut Iman main n pegang sume..ada gak die dok rengek2 mintak kura2 jugak tp mama tk layan..hahaha..yekla..nnti kat umah Klang, siapa nk layan die main..malas nk membayangkan kura2 tu merayap dlm umah nnti..teruk tak mama..hahaha..klu nk bela sgt, tunggu kite dok sama ngan papa nnti k..papa kan rajin layan kakak..=p


Layan jek gmbar budak2 ni tgh main kura2 ye..mls nk letak caption gmbar...nway, Zareef pon sama naik eksited tgk kura2 tu..cume die lom berani pegang jela..heheh










Tuan punye kura2..kiut miut orgnye,,.=)




p/s: Hehehe..cinta kura-kura lah sgt kan..saja bg tajuk cenggitu..=p