Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Menyepi..

Salam Isnin + salam Ramadhan ke-10 kawan2..sedar tak sedar, dah seminggu dah blog mama ni terbiar sepi..entahla..rasenye banyak sgt benda berlaku last week..smpai mood nak berblog pon dah merundum..apa yg mama boleh ringkaskan, antara sebab musabab blog ni sepi antaranye:

- Last week hari Isnin malam Zareef start tak sihat..demam + nafas semput + selsema..penat jaga anak sakit so takde mood nak hadap blog..by selasa, demam dah kebah..but smpai skang Zareef still selsema n batuk2 sket..hope cpt2 sayang mama recover 100% ye

- Last week juga mama dapat perkhabaran sedih yang melibatkan ahli keluarga terdekat mama..mama tkleh nk stori kisah sedih tu kat cni..cukuplah sekadar inform yg mama sangat terkesan dgn berita tu..walaupon bukan terkena pada mama, tapi sakit hati, marah dan sedihnye tetap mama rasa..serius effect sbb melibatkan ahli keluarga yg mama sayang kan..nk keja takde mood..update blog apatah lagi..=(

- Kekangan masa semenjak bulan Ramadhan ni..sejak dua menjak sebelum puasa mmg mama slalu tido awal sbb kepenatan.so kalau ada buat entry pon selalunye after or before subuh mama online..so di bulan puasa nih, waktu2 tu mama dah gantikan dgn bertadarus serba sedikit..so secara automatik mmg tk online dahlah pagi2..then tgh hari time lunch hour pon selalu turun surau 'merehatkan' mate je..sekali lagi, tak dan nk online dah..=p


Hmmm...tu jek kot sebab2 utama tk update blog dah ..harap2 mood nak mengupdate kembali lah lepas nih..banyak benda lagi nk share ttg family kecik mama nih..=)



Balik kampung | Sepetang di Melaka

Spt yg mama inform kat entry sebelum ni, alhamdulillah dapat celebrate 1st Ramadhan di kampung..bersama2 ngan papa, atuk n nenek2 Zara Zareef..gerak balik kampung hari Jumaat malam..kitorng bwk tetamu sekali aka kawan papa..ada kawan sekursus papa ni tentera fr Indonesia..minggu ni papa ajak die balik ke umah sbb kebetulan die ada hal di kedutaan then terus ajak balik kampung sekali..so sempat sahur dan berbuka hari pertama tu kat umah mertua mama..then lepas Isyak papa hantar mama balik umah mak mama plak...so dapat sahur hari kedua kat umah sendiri plak..^_^..sahur n berbuka kat kampung memang heaven lah kan..sebab mak2 yg masakkan..super sedappppp..teringat2 ikan bakar kat umah mentua n kupang + kerang sambal kat umah mak mama..hurmmmmm..nak lagi boleh?? ekekekeke...

Klaa..gmbar kat kampung tak byk amik pon sbnrnya..entah..malas kot..hahahaha

Zareef kat umah atuk Pt Raja..
 
Sungguh lasaklah die kat sana..semput2 atuk n nenek melayan..ehehehehe
 
Kakak Zara plak..org yg paling happy bile dpt balik kampung..=)
 
Ni menu berbuka hari pertama..meriah sungguh rasa..tp sume beli nih..papa bwk atuk n kawan Indonesia die pi pasar ramadhan..punye byk diorang beli so MIL pon decide tk payah masak dah..=p
 
Air kathira (susah sgt jumpe air ni kat Klang or S Alam), air soya panas + teh-o..time2 pose ni sume pon dpt best kan air2 nih..kekekekee
 
Yang ni plak kat umah mama..double eksited anak2 mama sbb kat cni dpt jumpe ramai kazen..kakak n abang mama pon kebetulan balik kan..mmg sonok tgk diorang kumpul ramai2 mcm ni..^__^
 
Nanti raya kite kumpul2 lagi k..mintak duit raya ramai2.hihi
 
 
Hari Ahad kol 2.30pm, kitorng bergerak balik Klang..tetiba papa kata nak singgah Melaka.rupe2nya kawan Indonesia papa tuh teringin sgt nk tgk2 negeri Melaka katanye..sebab bulan depan die dah nak balik Indon, so papa pon dgn rela hati bwk jalan ke Melaka..mmg tk sangka nk singgah petang tuh..hehe..tp gi Bandar Hilir je pok..kawan papa sempat naik Menara Taming Sari tuh, pastu panjat kota A-famosa. Dlm kol 6pm lebih kitorng gerak balik..tapau makanan berbuka siap2 kat param, pastu stop berbuka kat hentian Pedas Linggi..=)
 
 
Zareef di Masjid Selat Melaka..tunggu papa n kawan die solat
 
 
Zareef n papa
 
Di Menara Taming Sari..gmbar anak2 je yg ada..tk snap pon gmbar kawan papa tuh..=p
 
Papa n anak2 naik kertapi lama kat muziym ape ntah ni
 
 
 
Future pilot to be?? =p
 
Zara di Kota A-Famosa..
 
Papa n anak bujang
 
Mama n anak dara plak..=)
 
Nak balik dah..posing jap kat cni
 
 
Heee..jadilah singgah jap kat Melaka ni..1st time utk Zareef jejak bumi Melaka..hehehe..nway, smpai Klang kol 9pm..then kol 10pm papa n kawan die dah bergerak balik Penang plak..iskkkk..kalau mama kompem dah tak larat..mama yg tak drive ni pon rasa penat giler dok dalam keta 5 jam..entah..penat melayan Zareef pon ye kot..tk reti dok diam langsau tau die..huuuuu

Salam Ramadhan 1433H


Alhamdulillah..dipertemukan lagi dengan Ramadhan tahun ini..semoga Ramadhan tahun ini akan menjadi lebih baik dari yang sebelumnya..selamat berpuasa mama ucapkan untuk sumua kawan2 dan pembaca blog ni k..=)


Zara n Zareef pon nk wish Selamat Berpuasa utk semua!! (2 beradik try test baju raya baru yg mama beli online..suke sbb terjumpe baju girl n boy sedondon..hihi)



p/s: Mama double eksited sbb tahun ni dapat smbut Ramadhan dengan suami tercinta + atuk + nenek2 kat kampung..kebetulan 1 Ramadhan hari sabtu kan..so papa dpt balik n terus ajak balik kampung sesama plak...=)

 

Last posing2 di Penang

Kisah hari terkahir kami di Penang..sob..sob..sedey plak..rasa cm tak puas dok penang seminggu..ekekekeke..by the way, kami balik ni hari Sabtu 7 Jul..pas check-out brakfast dulu kat kedai mamak sbelah hotel..then plan nak naik feri balik..tp on the way, papa ajak plak singgah sekejap kat Fort Cornwallis..sebelah Padang Kota Lama tuh (ehhh..ke tpt yg sama dua2 nih)..so sempatlah posing2 sekejap kat sana..mama malas nk letak caption dah..layan gmbar jek k..especially gmbar si anak dara kami tuh..sakan gaklah Zara berposing kali nih..=p


Ni gmbar sblm check-out..stay hotel biasa jek satu malam tuh..=p


Ni baru smpai kat Fort Cornwallis..sape nk tau psl tpt ni sila google yek..mama pon tk smpat study habis..hihi




Antara aksi2 kakak Zara kat sana..=)





Smpat lagi adik interframe..ekeekkeke

Aksi lompat..jarang die nk buat aksi lompat2 cenggini..happy sgtlah tu gamaknye..=p

Bergmbar dengan meriam lama..pemandangan dari sini mmg sangta cantik..mklumlah mmg tpt ni betul2 menghadap laut kan..=)








Pas puas posing2..terus gerak ke jeti..naik feri nak balik ke tanah besar..syok lah kami sume'pelancong2' jakun ni naik kapal kan..pastu dok ralit tgk obor2 dalam laut..agagagaga..punyelah banyak!!


Dlm keta..dua budak ni sibuk giler berebut nk duduk atas pangku mama..huhuhu


Usha dari jauh..bile ada kesempatan berlayar dgn cruise mcm ni kan..=p


Kami sfamily..=)







Apepon, syukur alhamdulillah tercapai gak hajat mama nk jalan2 di Penang nih..nenek pon kata seronok sgt dpt ikut mama ke cni..hope next time ada rezeki dapat pegi lagi..mama teringin nak pegi Jerejak Resort tu plak..boleh kan papa kan..kan..kan...^__^