Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Kami dan TUDM

Heee..harini nak citer intro sket ttg family mama..buat yg dah lama folo blog Zara, Zareef n Family ni mesti dah tau serba sikit ttg keluarga kecik mama kan..tp lately, nmpak ada juga bertmbah follower2 mama tuh..thanx sbb sudi follow blog tak seberapa ni eh..n sori klu ada yg mama lom smpat wat kunjung balas..utk yg ada meninggalkan komen, insyaAllah mama dah dtg melawat balik..

So, mama dgn TUDM ni mmg berkait rapatlah..husband mama aka papa Zara Zareef adalah pegawai kejuruteraan kat TUDM nih..sebelum ni Kapten, tapi alhamdulillah baru dapat naik Mejar few mth lepas..tp papa ni bertugas kat Pangkalan TUDM Kuantan..beratus batu jauhnye dari mama n anak2 yang tinggal di Bandar Puteri Klang..Means, kami ni pasangan suami isteri PJJ lah (perkahwinan jarak jauh)..tapi syukurlah walau PJJ, dah dikurniakan dua orang anak..itulah peneman mama duduk kat sini sorang2 w/o suami..papa selalunye balik every weken..itupon kalau die takde kena kerja or standby..if kena kerja hujung minggu..mmg kami 3 beranak jekla membosankan diri sama2 kat umah..=p

Nway kat TUDM, papa bertanggungjawab untuk uruskan jet pejuang diorang..TUDM ni mmg ada macam2 jenis jet, kapal pengangkut, heli dll. Tp utk papa..die berkhidmat untuk HAWK..apa yg papa buat, takdelah mama amik tau in details kan..hihihi..tp selalunye klu ada diorang/pilot nak training ngan Hawk ni, memang papa kena follow lah sekali..

Meh layan gmbar kitorng kat TUDM Kuantan ni yek..sebenarnya gmbar dh lama time mama n anak2 melawat papa kat Kuantan bulan lepas..segan gak nk amik2 pic kat cni sbb kompem org yg lalu lalang konpius..pelawat mane ntah yg jakun sgt nk posing2 bagai kat replika kapal diorang..agagagaga..nk wat cmner..dah kata PJJ ngan papa kan..maka kami ni kategori pelawat aka pelanconglah kat Kuantan tu ye tak..=p


Papa n hero kecik..

Mama n anak2..

Nenek pon nk posing sama..

Anak beranak 3 keturunan..=p

Serisuly, mama tk tau yg ni kapal ape..hahaha..failed as bini peg TUDM kan..=p

Anak2 askar..^__^

Dua2 dah takde mood..yg kakak tak tahan panas..si adik plak tkleh dok diam..


Dapat berlari pijak tanah baru muka ceria balik

Dua orang hero hati saya..=)

Dalam keta..ceria sbb dapat tempat sejuk n berekon..mmg puteri lilin sungguh

Yang ni plak suka sbb dapat main stereng..=p


BTW, mujurlah papa ni dah dapat sorang anak lelaki tau..kalau tak time Zara sorang dulu..balik2 die sebut nk anak die jadik pilot TUDM..(alkisahnye dulu cita2 nk jadi pilot..tp akhirnye jadi jurutera jek..hehehe)..so ni dah ada Zareef..biarlah impian papa tu pergi kat Zareef plak yek..tp tu just impian sorang bapa jekla..ape2 yg anak2 kami minat in future..kami tak halang..as long as kerjaya yang baik dan mulia kan..hihihi

Balik kampung

Jumaat lepas..berkesempatan balik kampung di batu pahat..rase lameeeeeee sgt dah tak balik..last arituh balik bulan 3 time kawan baik mama kawen..tp tulah..tk dpt amik cuti extra sbb masing2 papa mama tgh sibuk so mmg tak puaslah kan..jumaat malam after papa smpai dari penang, pi KL dulu amik kakak mama n anak2 buah balik skali..then sabtu malam gerak ke umah MIL..ahad dah balik klang semula..itupon smpai klang almost kol 7pm..then papa dah kocoh kacah nk balik penang plak..sian papa kan..kompem double trouble penat dari mama..=p

Btw, balik arituh naik keta kakak mama..keta mama kecik tk mampu menampung penumpang yg ramai..huhuhu..so abg ipar bagi izin tukar kereta..die tk dpt balik cos ade kerja..so kitorng2 jekla..tu yg papa kena drive jugak wlupon penat br smpai dr penang..mama tk berani drive keta orang..kakak mama plak..kan ibu mengandung..kesian nk soh ibu mengandung drive jauh2..hehehe..nway, org yg paling sonok dah tentu Zara n cousins..riuh btol dalam keta mase tuh..leh plak tk tido langsung on the way balik kampung malam tuh..dok borak2..main game, nyanyi2lah..haihhhh..teman papa/cik shahril drive ye cayang2 sume..=)

Antara aktiviti balik kampung arituh, antar baju raya kat anak buah (patutnye antar kat tailor kat pekan Rengit tp tailor dah reject tk mau amik jahitan..huhuhu..nasib baik ada anak buah pndai menjahit tau)..n attnd wedding sorang anak buah yg lain..macam biasa, memang sukeeee sgt kalau attend wedding kat kampung mama sebab dpt jumpe ramai sedara mara..bizi tol berborak2 ngan makcik2, kazen2, anak2 buah..smpai gmbar pengantin pon tk dpt nk amik bersungguh2..nk harapkan papa, dok sibuk melayan si kecik yg maha aktif tuh..hihihi

Layan jeklah gmbar2 yg sempat snap time wedding tu yek..=p


Bersiap2 ke wedding..anak dara mama wat posing perasan cute ke ape nih..heheh

Zara ngan kazen2nya..sume dh cantek2 nk gi wedding tp tang kaki sume failed..pakai selipar jekla pulak..kasut cantek lupe nk bwk balik..kekekekeke

Kat wedding anak buah mama..jakun main bunga manggar pengantin


Adik pon nak join sekaki main sama..=p

Kanak2 yg happy sokmo..

Anak manja papa..pntang nmpak mama depan mata nk ikut..hehehehe

Ni pengantin time makan beradab

Adik2 pengantin bizi tolong potong kek..mama baru perasan lupe nk rase kek nih..=p

Tuan rumah aka kazen mama..=)

Pelamin yg cantek tp tak digunakan sepenuhnye..hehehe..rase cam takde sanding2 kot..amik2 gmbar cmtu jek..

Sebelum balik soh mak, makcik2, kakak n kazen bergmbar ngan pengantin dulu..

Close up pengantin..dua2 nmpak muda remaja kan..anak buah mama yg lelaki tu baru umur 25 tahun..wife die tak silap masih study kat uitm tahun akhir..apepon selamat pengantin baru buat khairul n mawar..semoga kekal bahagia selamanye k..=)


Gambar2 kat kampung mertua, memang takde..amik kesempatan berehat sepenuhnye..hehehehehe



1 Tahun 3 Bulan..

Cerita tentang anak bujang mama harini. 28 may, si kecik dahpon masuk setahun 3 bulan. Masih lom pandai ckp lagi, tp lain2 akal memang dah macam2..hehehe..sgt manja dgn mama ye..n memang penakut ngn org yg br pertama kali die jumpe..sebijik perangai kakak die dulu:-P

Mama paling suka tgk gelagat si kecik ni setiap pagi..sbb kakak Zara mmg spesis bangun lambat, so kebiasaannya mmg adik Zareef yg jadik peneman mama time tgh bersiap2 nak gi kerja..leh dikatakan, waktu bangun tido si kecik ni automatic kol 7am..selalunye gigih die tunggu mama siap habis mandi..pastu bile mama gi bilik sebelah iron baju, die pon terkedek2 nak ikut..sambil2 tuh die akan main ape benda yg menarik perhatian die waktu tuh (bilik iron + bilik mainan dua beradik nih)- selalunye paling suke main keta mainan....n satu lagi yg terrrrrcomel, suka sgt bile die tolong mama hulurkan baju2 yg mama nk iron tuh..mula2 tolong hulur seluar..pastu baju dan akhir sekali tudung..nnti bile mama siap beruniform, pndai plak hulurkan stokin nak bagi mama pakai...smbil2 tuh mulut dok uhhh ahhhh uhh ahhh bahasa jerman...ohhhhhh..anak mama dah besar..dah boleh diharap dh skang eh...hihihihi

Selain tuh, benda2 kecik lain pon die dh mula pndai buat..contohnya ambil baju kotor mintak mama tolong masukkan dlm bakul, hulur botol susu soh mama basuhkan, tarik baju or tunjuk pampers if nak mandi or nak cuci montot, hulur brooch if nmpak mama nk pakai tudung..tunjuk kunci umah bile nmpak mama nk keluar..dan macam2 lagi..suke tgk setiap perkembangan die sekarang nih..=)..cume part paling lemah bile tgk kelasakan Zareef skang jelah..dah mula suke pnjat kerusi n meja makan, panjat kabinet tv, pnjat motor nk capai sumthing atas almari dll..serius seriau mama tau dik..huhuhu..


Sempena umur setahun 3 bulan, inilah gmbar terbaru hero mama..gmbar semalam petang on the balik dari Batu pahat ke Klang..adoiiiiii...mmg lasak sungguh dlm keta.w..wlupon mama tak drive, jenuh dok pegang n tahan die dari melenjan kt dlm keta tuh..=p


Tengoklah si kecik nih..muka notti dan cheeky kannnnnn^__^



Melasak dlm keta..



Anak manja mama..=)





 



Nway di kesempatan ni, nak citer sekali lagi pasal benjol2 yg selalu muncul kat dahi Zareef sekarang nih..dah lali dah mama dengar soalan ttg dahi yg sentiasa berbenjol tuh..huhuhuhu..sebenarnya, benjol kat dahi Zareef ni bukanlah tak surut2 ye kawan2..tapi kan..tk tau kenapa semenjak pertama kali berbenjol besar dulu (time tuh nak masuk umur setahun), Zareef asyik terjatuh n berbenjol kat tempat yang sameeeeeee jek..selalunye, lom smpat benjol yg sedia ada baik, die dh tersembam lagi menyebabkan benjol baru naik..huhuhu..tu yg kalau org nmpak asyik ada benjol jek kat dahi die..utk pengetahuan sume, Zareef ni memang 'tak pndai' berjalan..kerjanye asyik berlariiiiiii jek even kat dalam umah, or dalam bilik sekalipon..die tk reti nk slowdown..lari, lari dan lari..n kdg tak dapat agak bile die nk terjatuh tuh..so benjol yg ada skang ni mama pon dah tak tau kali ke berapa,,5 or 6 dah rasenye..kebiasaannye berbenjol sebab die tersembam ke lantai n tk dapat kawal kepala dari terhantuk ke bawah..T_T

BTW, ada sekali tuh kebetulan amik ubat mama tanye sorang dokter pasal keadaan Zareef nih..dokter tu cakap mmg susah nk kawal budak2 macam ni kan..ape yg mama leh buat, monitor setiap kali lepas Zareef jatuh..as long takde demam or muntah2..insyaAllah takkan ada efek kat otak..selain tuh, kena tuam benda2 sejuk lepas kat tempat2 yg berbenjol tuh..hmmm.mama harap one fine day Zareef takde jatuh2 lagi dah..maybe time kecik2 nih die tk pndai lg kawal pergerakan die kan..hope jgn smpai ke besar asyik berbenjol ye dik..kalau tak, mama kena wat appoinment x-ray gak kepala die sbb risau asyik kena kat tpt yg sama...huhu..

Klaaa..pjg plak stori ttg adik harini..hehehe..apepon, kami sayang adik sangat2..don't be too notti tau..nnti mama penat nak layan..ngeeeeee..

Yang Ku Sayang..

Sekali lagi..hanya nak tepek gmbar anak2 harinih..anak2 yang mama sayang..sesungguhnye, harta paling bermakna dalam hidup seorang wanita, selain dari suami..rasa sungguh bertuah memiliki anak2 seperti mereka..Utk orang yg punye anak macam mama, mesti berperasaan yang sama kan..Yang masih belum punye rezeki..insyaAllah..mama sama2 doakan agar kalian akan menerima rezeki ini suatu hari nanti..sama2 rasai betapa indahnya menjadi seorang ibu..mama..ummi..dan apa jua gelaran yg sewaktu dengannya..InsyaAllah..=)


Anak sulung mama..ZARA..bulan ni dah 4 tahun 2 bulan dah pon umur di..sekejapan btol masa berlalu tetibe dah nak jadik anak dara..ehehehehe


Anak bongsu buat masa ni, ZAREEF..=p..yang ni lagilah rasa cpt membesar..tk puas kelek2 die time baby2 dulu tetibe skang dah jadik maha lasak..buktinye, benjol kat dahi tak pernah nak surut gara2 tersembam tanpa henti..huhuhuhuuh..


Bahagia melihat kalian berdua...buah hati mama..kesayangan mama..jangan gaduh2 selalu ye anak2..=p
















 
 


Haihhhh..bahagianye tgk diorang bergelak ketawa macam nih..release sekejap otak mama yg dilanda ketensenan n kebizian bekerja skang nih..huhuhu..mama cuma ada anak2 ni di rumah waktu hari2 bekerja..papa cume mama dapat jumpe seminggu sekali..so, mama selalu merasakan bonding yg sangat kuat dgn diorang berdua..klu takde depan mata, rasa kosong je jiwa..sepi je suasana..dgn dioranglah mama tumpang bermanja..tumpang bahagia..tumpang gembira..syukur ya Allah..



p/s: Sekadar melapangkan jiwa yg 'sesak' dgn menulis entry nih..lagipon gmbar sume dah lama lom publish dlm blog..rmbut Zara pon still pjg masa nih..=p

p/s2: Seriusly need a break..tension sgt dgn kerja lately..papa..tolonglah bwk mama gi holiday!!!!huhuhuhu

Terasa Sunyi..

Semalam hari pertama hantar zara zareef ke taska br. Akhirnye buat keputusan hantar diorang ke taska yg terrrdekat ngn umah. Lagipon both mama n papa dah pi survey2 keadaan taska tu. Nampak ok dan selesa utk anak2..bdk2 yg taska tu jaga pn x ramai sgt so harap dua beradik tu ok la kt sane. Moga keputusan yg mama papa ni buat tepatla n diorang berdua tu dpt dijaga dgn sebaiknye..

Ohh..utk yg belum tau..mama n papa terpaksa cr pengasuh baru disebabkn bbysitter sedia ada dah mengandung anak ketiga. Kebetulan ada masalah kencing manis plak, so bs kerap kena cuti sbb nk gi check-up. So jalan terbaik, hantarlah anak2 ke tpt lain. Smalam hari pertama, nampak zara cpt je sesuaikan diri. Suka btol die bl dpt kawan br. Cume yg haru sket, tang zareeflah. Nanes2 jugak die mase kena tinggal. Pastu time ptg mama nk amik pn nanes2 jugak bl nampak mama dr jauh. Nampak sgt x sbr nk blk..huhuhu..harap pasni adik pn cpt sesuaikan diri ye. Takmo nanes2 lg..huuu

Btw, yg mama kate sunyi tu..sbnrnye terasa sunyi time memandu skang. Yela, umah b/s dulu dkt ngan ofis..so bl memandu gi kerja memang akan ditemani dua beradik tu. Slalu mesti riuh dlm keta suara kakak kacau adik..adik gelak2..kakak nyanyi2..mcm2lah..antara lagu fevret kakak suka nyanyi lagu abc, alif ba ta, satu dua tiga, twinkle2..kalau rasa gembira ngan lagu labah2..x payah pasang radio pn takpe bile dah layan bdk2 ni dlm keta..hehehe..tp skang, memang jd sunyi sketlah. Sbb taska br memang dkt sgt ngn umah. Lom sempat enjin keta panas dah smpai taska dah..:-P. Tp takpelah mama sunyi pn. Yg penting kakak ngn adik dpt pengasuh yg baik ye..syg kakak ngan adik sgt2!!

.

p/s: taska ni ada gak sediakan aktiviti2 sampingan utk bdk2 umur 4 tahun mcm zara. Aktiviti pertama smalam, main tampal2 buat kumbang..hehehe

Seafood Lunch @ Restoren Pulau Ketam Ikan Bakar

Kisah hari Ahad minggu lepas lagi nih..dok rehat2 depan TV smbil layan program Jalan2 Cari Makan..tetibe terperasan satu restoren yg kuar kat JJCM tuh letaknye kat Bandar Bukit Tinggi, Klang. Restoren seafood plak tuh..nmpak menarik + dekat ngan umah..so suggest kat papa nk makan kat situ..kebetulan mmg tak masak2 lagi pon..hehehehe..

Smpai restoren ikan bakar ni lebey kurang kol 2.30pm..besar gak retsoren ni ada dua tingkat..tp punyelah penuh umah manusia..rasenye mmg masing2 serbu lepas tgk kat JJCM tu kot..=p..mujur ada tpt kosong wlupon port tak berapa best..kat sini seafood mmg fresh2 yg amat..klu ikut dalam JJCM tuh, mmg diorang direct amik seafood ni sume dari Pulau Ketam, Klang..cara nk order mcm biasalah..pilih mane2 seafood yg kite nak, then pilih menu..cume kat sini menunye mcm lain dpd yg lainlah..tk macam kat restoren seafood biasa, lebih variety...kat sini die buat menu yg specialty utk restoren tu saje rasenye..nnti mama bg cth menu2 yg kitorng order tuh yek..=p


Restoren Pulau Ketam Ikan Bakar..tgk gaya restoren dh dpt agak harga agak pricey berbnding restoren seafood biasa..hihi

Muka bosan tunggu makanan smpai..=p

Mama n Zareef

Menu utk air dan lauk2 sampingan..utk order seafood ada kaunter khas (mama tk snap2 pon..huhu)

Tembikai laici + apple asam boi..lom smpat makanan smpai air dh habis dulu..huuuu

Budak kecik syok dpt isap ais..

Iskkkk...siap celup2 tuh..terlebih sudaaaaa..

Mama order air second batch..eheheheh..kali ni try ice lemon tea shake..freshhhhh sgttttt!!!

Antara menu yg diorder..sotong goreng tepung..sotong yg die guna ni bukan sotong kecik2 yg biasa tu ye...tp sotong basah yg besar gabak tuh..minimum order kena= 200g

Ikan bakar wajib order ok..kitorng amik ikan pari bakar Pulau Ketam style..ada few jenis lagi ikan bakar ni mcm Portugis style..emmmm..lain2 dh tak ingat plak dah..ekekekeke..opsss..utk ikan pon minimum order = 200g ye

Ketam ni best sangat!!! dahlah fresh, besar gabak  lak tuh puas makan..hehehe.menu ni nama die tak silap ketam mayo ala kampung..mama 1st time makan masak mcm nih..utk ketam plak, minimum order = 2 ekor

Last but not least, order lala jugak..nama menu ni lala sos aneh..hehehe..tk tau ape yg aneh sgt tp mmg sedap..paling best, lala ni sume besar2 gabak n yg penting sangat fresh..minimum order utk lala = 600g

Nyum2x..makan penuh berselera setelah 45 minit menunggu menu siap dimasak..pekerja kat sana siap mintak maaf sbb menu lewat smpai gara2 restoren dbanjiri customer yg ramai ptg tuh..=p


Nilah die rupe restoren Pulau Ketam ikan bakar tu..snap gmbar dr dlm keta time dah nak balik je nih..=p




Kesimpulannye, okla makan kat sini..cume tpt nih lebih sesuai klu nak makan ramai2 sbb die letak minimum berat utk sume seafood2 die tuh..mcm kitorang order 4 jenis makanan, tp mmg tak habis..siap tapau bawak balik..lauk yg diorder dah macam sesuai utk 4-5 org makan..hhehe..total utk ketam+lala+ikan bakar+sotong+nasi 3 pinggan+air 3 gelas = rm118...hmmmm..mahal jugaklah kan..sekali skala bolehlah kot nak makan kat tpt2 mcm nih..=p ..yg paling klakar..kitorng order sume lauk kering2..mula2 papa nk order tomyam..tgk2 tomyam satu mangkuk rm28..terus tak jadik..kekekekek..tp mmg mangkuk besarlah tomyam tuh..klu oder kompem tapau jugak akhirnya..


p/s: Teringat plak makan seafood kat Bagan Lalang..hmmmm..sedap sangat2...ntah bile nak pi Bagan lalang lg repeat makan seafood kat sana..=p
Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin