Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Dugaan di akhir Ramadhan..Zareef vs bronkitis..

Hmmm..di penghujung2 Ramadhan ni mama diduga ngan kesihatan si kecik yg tak berapa memberangsangkan..

Rabu pagi- Zareef start batuk2..mama just bekalkan ubat batuk biasa kat bbysitter
Rabu malam- Nafas dh start tercungap2..malam tu pon tido tak nyenyak asyik merengek jek..
Khamis pagi- After subuh terus bawak pi SALAM..mcm dijangka dpt neb sbb kahak banyak sgt kat dalam. Dokter bekalkan ubat batuk+kahak+demam+selsema
Khamis tgh hari- Nmpak nafas Zareef still mencungap..ulang ke SALAM n dapat neb lagi sekali..dokter kata still kahak banyak kat dlm n sah Zareef kena bronkitis..dokter nasihatkan warded terus sbb kena bagi neb 4 jam sekali tp mama tolak..mama kata biar mama jek ulang alik pi klinik setiap 4 jam tuh
Khamis petang- appoinment neb kali ke-3..utk malam dokter soh amik lagi sekali..then review balik Jumaat pagi..if Jumaat pagi still kahak tak kurang, advise Zareef utk warded..

Soooo..di saat korang baca scheduled entry nih, mama mungkin tgh bawak Zareef utk neb sekali lagi..harap2 Zareef dh ok sket mase tuh so tak payahlah warded..dhlah Sabtu plan nk balik kampung..klu kena warded, maybe tukar plan la kot..

Buat masa ni papa lom balik lagi..mama masih leh handle wlupon penat melayan si kecik yg tak sihat + ulang alik pi spital..lom masuk 'bergelut' ngan Zareef time amik neb tu..smpai lenguh2 tangan mama pegang die..=p. But if Zareef ditakdirkan kena warded, maka kenalah papa balik jugak esok ..sbb mane leh nk handle sorang anak kat wad + sorang anak kat umah sensorang kan..huhu

Doakan Zareef cpt sihat yek..harap dpt die berhari raya dlm keadaan sihat sempurna nanti..


Si kecik mama yg tak sihat..sian die..=(

Budak 'takut' makan ubat..


Hilang kehenseman n kemachoan Zareef sbb nanes makan ubat nih..hihi

Time amik neb kali ke-3..dlm penat2 bergelut ngan Zareef smpat gak mama amik gmbar ni..

Gmbar ni kakak Zara yg amik..


Get well soon anak mama!!

Handsome like dad..??? (^___^)

Entry pendek jek arinih..tayang gambar budak Zareef..mesti papa ikut kembang kuncup tgk gambar2 anak bujang die nan sorang nih..ekekekkekeke..ni beli baju basahan baru utk raya, tp lom apa2 dh selamat dilaramkan kat si kecik..sungguh tak menyabar mama kan..=p


KeSaYanGan KaMi...








p/s: Ade tak baju 'CUTE like MOMMY'..kalau ade kompem mama beli pulak pasnih...tak puas ati sebab hampir sume org kata muka Zareef cam muka papa..bukan ade cam muka mama jugak ker??? hahahaha...

First time berbuka puasa di luar..with papa n anak2..

Ujung minggu lepas dua2 ari pon tak masak..padahal papa tak abeh2 dok request nak makan ketam..huhu...ari Sabtu sbb mama sibuk nk pi param beli nasi ambang maka mmg gantung kuali lah..then ahad plak ingat nk cari ketam gak kat tesco ke carefour ke..tp sbb sibuk ngan aktiviti2 yg lain, maka sekali lg tk smpat nk membeli..maka kempunanlah papa nk makan ketam..tunggu pas raya baru mama masakkan ye papa..ampunnnnn..=p

Makanye ahad tuh kitorng just berbuka kat area Bukit Tinggi tu jek..kol 7pm dah smpai n terus order apa yg patut..sebelum tu sebenarnya smpat singgah umah skjap sbb si adik n kakak dua2 kebocoran..pas salinkan baju baru kuar balik utk berbuka puasa..


Zareef 1st time dok kat babychair nih..mula2 nmpak kekok jek die..=p

Lama2 dh suke dh..ni good mood sgt sbb baru dpt upah susu sebotol..heheh

Kakak Zara..salinkan baju tidor jek terus..

Papa with Zareef..

Menu berbuka kami..chicken chop + coke float utk mama..chicken chop n rice + asam boi utk papa..Zara minum soya + share fries jek ngan mama

Menu sampingan..aiskrim 2 scoop + hot white coffeee utk papa

Samosa 5 keping pon sibuk order buat kudapan..hehehe

Mama n hero kicik.

Sukenye die bile dpt berdiri yek.=D


Pejam celik pejam celik..dh tak lame jek lagi nak raya kn..pasni dh tak dapat berbuka ngan papa lagilah kot..sbb papa dh tak balik shah alam..sat lagi malam raya baru die balik kampung straight dr kuantan..mama plak balik kmpung ari sabtu tumpang adik ipar..so jumpe papa kat kampung jekla pasni nampaknye..tu yg buatkan makin tak sabar2 nak cuti raya..hehehehe

Terselit dan terus terselit...=p

(See attached file: P1090706.JPG)
(See attached file: P1090705.JPG)
(See attached file: P1090455.JPG)

Hehe..budak yg tak abeh2 menyusur ke belakang..
Kejap terselit bawah meja kopi..
Kejap terselit bwh sofa..
Rasenye utk raya mcm kena ubah kedudukan perabot jek..
Bagi ruang luas sket utk Zareef bergerak..
Setakat ni mmg lom berapa pndai maju ke depan si kecik tuh..
Maju ke depan selangkah..undur ke belakang berlangkah2..
Tu yg asyik terselit jek tuh..hehehe
Enjoy tgk anak tgh membesar..
Sat2 lagi tuh mesti mula melasak pulak kan..
Nway, lagi few days jek Zareef nak masuk 6 bulan..
Macam tak percaya jek rasa!!!..=p


-Mama Zara n Zareef-

Aktiviti weken lepas

(See attached file: pic1.JPG)
(See attached file: pic2.JPG)
(See attached file: pic3.JPG)
(See attached file: pic4.JPG)
(See attached file: pic5.JPG)
(See attached file: pic6.JPG)
(See attached file: pic7.jpg)


Kesinambungan dari entry Jumaat lepas..
Agak2 tercapai tak sume schedule plan mama yek..heheheh

Gambar 1 & 2:
Baju Zara n Zareef yg smpat dishoppingkan Sabtu arituh..
Kakak dpt 2 helai dress/blouse + selai baju tido princess..
Adik dapat 3 pasang baju casual/basahan + 1 baju mandi..
Haha..tetibe berkenan ngan baju mandi yg comel tuh..
Saja beli walau bukan utk raya..
Simpan utk holiday bila2 la ye dik..

Gambar 3 & 4:
Taman cinonet depan umah dah berjaya di'hijau'kan ngan rumput karpet..
Ada few pokok bunga kat ujung tuh sbnrnya nak ditanam kat tanah..
Tapi papa lom smpat buat..
Batu2 sungai tu plak konon nk buat mini fountain..
Pon lom smpat buat..(yg ni entah bile gamaknya siap..berangan jek lebey..=p
)
So wat hiasan2 dulu la kot..
Kalau rajin mama susunlah nanti..
Pokok bunga dlm pasu tu plak, mama yg pilih..
Pokok keladi + puding..dua2 senang jaga..
Tapi kan, 2 pokok ni + pasu = rm45..
Ok ke harga tu ek..
Mama beli kat nusri Bukit Rimau jek..
Thanx to Zaila yg bgtau ada nurseri kat sana yek..=)

Gambar 5 & 6:
Antara hasil yg mama beli kat PARAM ari Sabtu...
Nikmatnye dapat gak makan nasi ambang akhirnya..
Lauk std ayam masak kicap + mee goreng + sayur campur + serunding + ikan
masin..
Then additional ada tempe goreng lagi..
Utk refreshment, air tebu satu jug..
Besttttt giler rasa..hehehehe..
Lain2 tu adalah beli nasi minyak utk papa + kuih muih..
Masa beli ni mama sorang jek..
Papa jaga anak2 dlm keta..
Malas nk heret skali sbb Zara tgh tido mase tuh..=p

Gambar 7:
Berjaya beli kabinet tv jek utk umah kali nih..
Beli sikit2lah kan..duit banyak nk guna untuk raya..
Nway, beli kat salah satu kedai perabot area Bukit Tinggi tu..
Yg dalam gmbar tu mama google jek..
Yg mama beli design lain sket,,
Tp yg jenis glass top jugakla..
Harga, takdelah mahal sgt..beli yg murah jek..
Kebetulan ada sales raya kan..
Asal leh letak tv, n sumbat barang2 kat dalam tu oklah..hehehehe
Ari Khamis ni diorang antar kat umah..suke2x..=)


Last but not least, Kedai Baby jek yg tak berjaya pergi..
Sebabnya, ada kakak blogger aka kak Lynn Abd Latif offer mama preloved
safety gate..
Nanti pas raya mama nk amik kat umah die..
Jimat sket beli brang 2nd hand kan..
Yg penting leh guna..hihi..
Second walker plak stakat ni tak payah beli dulu kot..
Buat sementara ni pakai dulu yg ada tuh..
Nak beli pon pas raya nantilah..hehe


Klaa..panjang pulak update nih..
Jeles tgk korang2 buat entry biskut raya..
Mama jek rileks habis tk pernah lagi wat kuih sndiri stakat nih..=p

Schedule plan weken ini..


Ecehhh..slalu time keja jek kuar schedule plan ni lagi2 time ada theme baru..tup2 utk aktiviti weken pon gatal nk berschedule plan bagai..ape cer??? Heheheh..saje jek..tgh bosan lagipon..mood keja dh ala2 ke laut dok asyik pikir nk cuti raya jek..=p

Nway, disebabkan papa tak balik weken lepas..maka mcm banyak jek program nk buat utk minggu nih..tk taula smpat ke tidak..dhlah kakak mama ajak berbuka kat umah diorang Sabtu nih..tk tau lagi jadi ke tak..klu banyak urusan tk settle..maka tak pergilah kot..

So, antara plan minggu ni ialah..

1- Nak sambung shopping raya baju anak2..aritu adik ipar call dh belikan Zara n Zareef baju sorang 2 pasang. So mama ingat nk carikan sorang sepasang jek lagi (itu minimum la..klu terbeli lebey nasibla kan..=p)..Kakak cam biasa nk tmbah stok gaun die (tk minat pakai jeans dh skang) n adik nk carik kemeja kaler PINK n jeans sehelai..tk sure lagi nak pi mana nih..mesti sume tpt pon penuh org kan weken nih..

Antara baju raya kakak n adik yg dh beli hasil dari UK + Jusco..baju kakak yg kitorng beli br 2 pasang..wajib cari lagi..nway, br dpt sedondon kakak adik yg kaler purple tu jek..yg lain sume lain2 kaler..huhu




2- Nak pi nuseri bunga..Mau beli rumput karpet utk taman cinonet dpn umah + beberapa bijik bunga dalam pasu..bajet nak beli pokok yg tahan lasak cam daun keladi ke ape kan..saje nk bagi umah ni hijau2 sket..pas dh beli rumput..harus spend masa tanam die pulaklah kan..hope sempatlah papa buatkan nnti..

Nway, sape tau mana nursery bunga kat area Klang/Shah Alam ni ek? Org kata Sg Buloh byk choice, tp mcm jauhlah plak nk beli bunga/rumput sket jek tp kena harung smpai ke sana..(elehhh..cm jauh sgt jek bunyiknye kan..huhu)


Inilah die ‘taman’ cinonet dpn umah..sekangkang kera jek ada tanah kosong ni..disebabkan lom ada plan/modal nk otter porch umah ni, maka kita cantikkan jekla kawasan ni ngan rumput karpet + pokok2 bunga nanti yek..=p



3- Nak pi kedai baby..Nak cari safety gate utk letak kat tangga. Disebabkan si kecik Zareef dh pndai menyulur n tak lama lagi mau merangkak pulak..so haruslah pasang gate ni kan.time Zara mmg tk pernah beli sbb tangga umah lama tu luas yg amat..tkde safety gate yg muat mase tuh..tp mase tu ok lg nk kontrol Zara sorang kan..kali ni sikit mencabar + tangga umah baru agak curam maka wajib pasang utk safety k..=)

Selain tuh, nak carik second walker utk letak kat umah bbsitter..nk carik yg murah2 aje sbb walker spare jek kan..Zara punye 2nd walker dulu dh buruk sgt..yg 1st walker masih elok tp nk wat guna kat umah..lehla buat tinggal Zareef sekejap2 sementara mama nak masak ke ape kan..paling penting biar senang time nak suap die makan..=)


Zareef dh try test 2nd walker kakak dulu..mainan sume dh abeh tercabut dah..huhu..walker satu lagi yg masih elok ada kat umah nenek..raya ni br nk amik..




4- Nak pi kedai perabot jugak kalau sempat..huhuhu..(harap papa bagi green light)..utk raya ni terasa nak sangat beli kabinet tv baru + almari simpan barang utk letak kat ruang tamu..mmg tak pernah lagi beli kabinet2 utk living hall ni..rasa klu ada kabinet tu kemaslah sket ruang tamu mama nih..tapiiii..yg ni tk berapa penting kot..klu tk smpat redha jekla takde perabot baru utk umah raya ni..=(


Nak rak tv baru..!!!yg ada ni rak tv umah lama itupon adik ipar yg beli masa tuh..simple jek..klu boleh mama nak kabinet baru yg ada banyak laci2 or ruang..senang nk sumbat benda kecik2 macam mainan Zareef sume tuh..hehehehe



5- Nak pi pasar ramadhan..!! aci tak..taun ni lom berkempatan langsung jejek param..mklumlah hari biasa tuh balik keja dh bwk budak berdua tuh..so malas nk menyinggah..so papa sila bwak mama gi param ujung minggu ni ek..teringin nk makan benda besh2 mcm nasi ambang ker, murtabak ker, air kelapa ker, air tebu ker, kuih tepung pelita ker dll..(lom pergi dh rasa mcm rambang mata..hehe)..selama ni berbuka sorang2 jek so makan pon ala kadar..


Ok..tu jekla planning stakat ni..agak2 sempat tak jengah sume tempat? Barang2 mama mcm tudung raya n baju2 tambahan tu tak kisahla..tk smpat kat cni, plan sambung cari kat batu pahat jek nanti..=p


Ogong-ogong..aksi terbaru si kecik saya..=p

Haaa..mesti korang tak pernah dgr kan mendalah ogong2 nih..hehehehe..ni dari 'kamus' mak mama lah nih..tk tau bahasa jawa, or bahasa ciptaan sndiri..tp dr anak buah mama yg first dulu mmg kitorng dh guna term ogong-ogong tuh..

Slalu kalau time baby2 kecik baru nk belajar angkat2 montot n merangkak, time tulah nenek diorang bahasakan ogong-ogong nih..siap berlagu2 lagi..sat lg baby tu pon makin rancak goyang montot nk belajar bergerak..ekekeke..kirenye..tak lama pas diorang ni terer ber'ogong-ogong' tak lama pastu mesti pndai merangkak lah tuh..

So, kali ni nk share gbar Zareef yg tgh gigih nk belajar merangkak sekarang..suka angkat montot tinggi2 tp still lom berjaya maju ke depan..keja die pas angkat montot, dok goyang2 setempat jek..paling tak pon, menyulur ke belakang smpai terselit bawah sofa..hehehehe









Gmbar last tu time dh penat angkat montot la tuh..terus tersembam tak larat..hehehe..last but not least, nk share satu video nih..nilah yg mama maksudkan ogong-ogong tu tadi..budak kecik ni angkat montot tp dok goyang2 setempat jek..klu ikut time Zara dulu, tk lama pas pndai gerak2 mcm ni, insyaAllah bakal merangkak pulak..

*caution!: sila minimumkan volume terlebey dahulu sebelum korang view video  nih..takut korang 'tak lalu dgr suara mama yg sumbang mambang tuh..huhuhu*

video


Comel kan..sgt suka time budak kecik dok goyang2 montot mcm nih..anak2 korang mcm mane..mesti time kecik2 dulu ada gak wat aksi ogong-ogong mcm ni kan..=p

Not a Wordless Wednesday: Bantuan kecemasan untuk bayi (Pt 1)..jom sama2 baca

Salam Rabu sume..arini mama cuti nuzul Quran..rase tk sume negeri cuti kan..so sape yg tgh bercuti tuh, selamat bercutilah yek..mesti ramai yg amik kesempatan shopping raya kan..mama arini just duduk umah layan anak2 smbil nk kemas2 ape yg patut kot..

Nway, arini nk share satu artikel ni..sgt berguna utk pnduan ibu bapa..artikel ni panjang sikit, so kalau berminat bacalah smpai abeh yek..act sibuk cari info pasal ni gara2 kes Zareef tersedak susu arituh. Cuma ape yg ada dlm artikel ni taklah sama 100% mcm yg berlaku kat Zareef malam tu. Sbb masa ngan Zareef tuh, mama menyusukan die dlm keadaan die masih sedar n tak tertidor + mama yg pegang botol susu tu smpai susu abeh..cume lom smpat mama nk sedawakan die, die dh batuk2 n tersedak..mungkin keadaan jadik teruk sbb kebetulan masa tuh die tgh selesema kot..mungkinlah kan..

Klaa..jom sama baca2 info ni k..

++++++++++--------------------+++++---------------------+++++++++++++

KES kematian akibat menyusu ketika tidur bukan sesuatu yang baru. Hampir setiap bulan, kemalangan disebabkan tersedak susu atau tercekik makanan dilaporkan media yang kebanyakannya berlaku di pusat penjagaan kanak-kanak.

Ia sesuatu yang cukup malang apabila bayi yang baru saja mengenal dunia tidak dapat meneruskan kehidupan dek kelalaian ibu bapa atau penjaganya sendiri. Belum lagi dengan emosi si ibu dan bapa yang tidak dapat menerima hakikat kehilangan anak tersayang disebabkan kecuaian.

Menurut Pakar Kanak-Kanak, Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bandar Baru Bangi, Dr Nik Rosenorleyaney Nik Ibrahim, kes kematian akibat menyusu ketika tidur atau sedar berpunca daripada bayi yang ditinggalkan menyusu bersendirian tanpa pengawasan.

Apabila seorang bayi tertidur semasa sedang menghisap botol susu, susu itu akan terus mengalir membuatkan bayi tersedak dan susu akan terus masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru mereka.

"Dalam tubuh manusia, terdapat dua saluran iaitu pernafasan pada bahagian hadapan manakala saluran makanan pada bahagian belakang. Apabila bayi minum dalam keadaan tergesa-gesa atau mungkin lubang puting botol yang terlalu besar, susu akan terus mengalir tanpa henti ketika bayi tertidur.

"Sudah tentu bayi tidak mempunyai daya untuk menarik botol itu sendiri menyebabkan susu memasuki saluran pernafasan, seterusnya ke dalam paru-paru. Apabila ini berlaku, biasanya bayi akan tersedak atau batuk iaitu tindakan refleks yang menunjukkan bayi memerlukan pertolongan atau perlindungan.

"Namun, bagi bayi yang ditinggalkan berseorangan, sudah tentu tidak mendapat maklum balas menyebabkan bayi lemas kerana tidak dapat bernafas. Walaupun bayi tersedak susu dalam jumlah yang amat sedikit, ini sudah cukup untuk melemaskan mereka.

"Dalam masa beberapa saat saja jika tidak diberi bantuan kecemasan segera, bayi akan terus meninggal dunia," jelasnya mengulas beberapa kejadian yang berlaku, baru-baru ini.

Tambahnya, sebagai penjaga sama ada pengasuh atau ibu bapa, amalan meletakkan kain atau bantal untuk menyokong botol susu kemudian mereka meninggalkan bayi minum sendirian tidak sepatutnya berlaku.

Ini kerana, ia boleh meningkatkan risiko bayi lemas. Sepatutnya, ibu bapa dan pengasuh menyusukan bayi mereka dengan cara yang betul.

"Ketika menyusu tidak kira susu botol atau susu badan, pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi daripada dada dan perutnya. Botol susu pula mesti dipegang dalam kedudukan tidak lebih 45 hingga 60 darjah supaya air susu tidak tersekat pada tekak dan menyebabkan bayi lemas.

"Pastikan juga lubang puting botol tidak terlalu besar bagi mengelakkan angin masuk ke dalam perut bayi. Sekiranya menyusu badan, pastikan kawasan puting masuk sepenuhnya ke dalam mulut bayi.

"Elakkan memberi susu dengan meletakkan bayi di atas lantai, sebaiknya pangku bayi seperti mana teknik menyusu badan. Selepas menyusu, sendawakan bayi untuk mengeluarkan angin dan mengelak bayi muntah ketika tidur," katanya.

Selain bayi, kanak-kanak berusia tiga tahun ke atas juga boleh mengalami sesak nafas disebabkan tercekik makanan seperti kacang atau gula-gula. Ini disebabkan mereka makan sambil bermain dan akhirnya makanan itu masuk ke dalam saluran pernafasan, seterusnya ke bahagian paru-paru.

Sama seperti kes tersedak susu, jika tidak diberi rawatan segera, mangsa akan terus meninggal dunia.

Menurut Dr Nik Rosenorleyaney, bagi mengelak bayi meninggal dunia akibat tersedak susu atau tercekik makanan, ibu bapa dan penjaga perlu mempunyai pengalaman melakukan rawatan kecemasan di rumah.

"Sekiranya bayi tersedak susu atau tercekik makanan, segera angkat bayi, kemudian tepuk belakang mereka beberapa kali dengan cara membiarkan muka ke bawah atau meniarapkan bayi di atas lutut kemudian tepuk belakang bayi sehingga makanan atau cecair keluar dari mulut bayi dan bayi menangis seperti biasa.

"Ini menandakan mereka sudah boleh bernafas. Bagi bayi yang tercekik makanan, sekiranya makanan yang ada dalam mulut kanak-kanak tidak keluar, korek sehingga mereka terbatuk atau memuntahkan makanan itu.

"Tindakan ini perlu dilakukan segera dalam satu minit pertama sebelum mangsa dibawa ke hospital. Dikhuatiri kelewatan melakukan bantuan kecemasan ini akan menyebabkan anda kehilangan orang yang tersayang," katanya.

Selain tersedak susu dan tercekik makanan, kebanyakan kematian mengejut membabitkan bayi dan kanak-kanak berpunca daripada sindrom goyangan bayi, tidur meniarap dan kecederaan bilik mandi.



To be cont…

(panjang sangat so mama kasi stop dulu..lenkali mama smbung Pt 2 dlm entry lain yek..hehehehe)


Sumber: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ketahuicaraberibantuankecemasan/Article


Gambar contoh cara menepuk belakang bayi tu spt kat bawah..Cara yg sama mcm nilah papa buat mase nk bagi Zareef muntah masa kejadian kat PD arituh..



p/s: Semoga dpt manfaat daripada info ni yek..sharing is caring..=)

Kalender cina untuk rancang jantina bayi??

Tergerak nak buat entry ni slps sesi berbalas2 komen ngan member2 skolah dlm fb few weeks ago..tahun ni mmg meriah ngan kehadiran baby2 baru utk kawan2 sekolah menengah mama dulu..kebanyakannya 1st babylah..adalah dlm 3,4 org yg dpt 2nd baby termasuk mama..=)

Masa berbalas2 komen tu ada sorang kawan mama dok sebut2 pasal jantina baby kitorang..secara keseluruhannya nmpak yg bersalin awal tahun (bulan Feb dan Mac) kebanyakkannya dpt baby boy..then 4 orang yg bersalin bulan Jun plak sume dapat baby girl..yg sorang due bulan July dh selamat bersalin boboy..akan dtg sorang lagi Sept kot (Nane..itu ko..betul kan Sept)..pon insyaAllah boy..lagi 2,3 org yg bakal bersalin ujung2 taun sket tk smpat dibincangkan sbb tarikh jauh lagi kan..=p

So, hasil dari summary pendek ni..kawan mama tersebutlah pasal kalendar cina yg digunakan utk meramalkan jantina bayi tuh (dear Marini, aku maksudkan ko yek..hehe)..katanye dlm kalender tuh ada kaitan antara bulan kite conceive ngan jantina anak yg bakal dilahirkan..korang pernah dgr ke pasal nih..mama pernah jugaklah tau satu masa dulu..

Jom tgk ctk rupebentuk kalender Cina tu..harap2 cukup jelaslah gambar ni k..


Utk mama yg dh beranak 2 nih, lehlah wat perbandingan (berdasarkan kalender kat atas ni yek)

Kalau kira utk Zara..conceive umur 25 pada bulan July, hasilnya mmg dpt baby girl

Tp utk Zareef plak..conceive umur 28 pada bulan Jun, hasilnya pon baby girl jugak???

So, kalau utk mama, Nampak takdelah tepat sgt ramalan kalender cina ni kan..or if ada cara lain nak baca kalender ni ke apa, mama tak pasti la pulak..but still, benda2 mcm ni just for fun oklah kot..jgn bergantung harap sgt sbb mcm yg kite tau, anak ni kan anugerah Allah..dah ditetapkan pon jantina ape yg akan diberi pada kite kan..takut klu berharap sgt pada ramalan2 mcm nih, leh jadik syirik or sebagainya..or bile kite tk dpt jantina spt yg kita harapkan, kite akan terlebey kecewa n tak pasal2 jadik goyah ngan ketentuan Allah..

Nway, teringat plak ms mama dlm pantang arituh..ada sorang kawan skolah mama msg kat fb..die tanya mama ‘ada tak petua nak dapatkan anak sepasang?’..sbb die baru jek disahkan peknen anak kedua masa tuh..hehehe..mama senyum sndiri jekla..sbbnya mmg mama tk smpat berpetua2 ape pon..pernah gak baca psl petua2 nk dptkan jantina2 bby tertentu..tp tulah, lom smpat cuba, mama dh preknen.. kebetulan dpt baby boy plak kan..mmg syukur sgt2lah sbb dah dpt sepasang. Bukan ape, happy sbb dpt tunaikan hajat papa nak anak lelaki wat teman main bola..ekekekekeke (jeleslah tu tgk anak gegirl die asyik teman mama shopping)

So, kat entry ni saja nk share few petua yg mama google utk merancang jantina bayi..ni salah satu usaha je tau..klu tk berjaya jgn marah or frust pulak..kita usaha, Allah yg tentukan semuanya..=)

Merancang anak lelaki 

Benih lelaki menjadi penentu jantina bayi kerana benih-benih tersebut ada yang membawa keromosom X dan Y. Sedangkan telur/benih isteri hanya membawa keromosm X. Bergantung mana yang bercantum – XY (anak lelaki) – XX (anak perempuan).
.
Benih Y lebih cergas dan laju begerak tetapi lebih cepat mati berbanding dengan benih X yang lambat bergerak tetapi hidup lebih lama. Benih Y lebih tahan dalam cecair yang beralkali , sedangkan benih X lebih tahan dalam cecair asid.
Untuk mencuba anak lelaki, ikuti garis panduan berikut:
 .
1. Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan.
 .
2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri ( ovulation) adalah penting. Untuk mengetahui tentang kaedah-kaedah mengesan waktu penetasan telor, sila rujuk laman ‘Kesuburan dan Kemandulan’.
 .
3. Menukarkan cecairan faraj kepada beralkali dengan melakukan ‘douching’ atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas. 20 ml air bikarbonet dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan. Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli dari farmasi.
 .
4. Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses ‘layering’, atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embryo yang telah disahkan lelaki untuk dimasukkan kedalam rahim. Kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan.


Merancang anak perempuan 
 .
Kaedah-kaedah yang digunakan adalah sama dari segi prinsipnya. Ikutilah garis panduan berikut;
 .
1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. Pantang memakan makanan laut.
 .
2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ‘ovulation’ yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur. Sila rujuk laman ‘Kesuburan dan Kemandulan’
 .
3. Melakukan ‘douching’ dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan.


Sumber: mama copy dari SINI



* Ikut pengalaman mama time peknenkan Zareef,  factor yg ‘berhubungan’ time waktu subur tu mmg betul..sbb mama try kira2 balik mmg kebetulan ‘lekat’ time mama subur masa tuh. Cmner leh kira? Sbb mama jenis period teratur + duk pjj ngan hubby..so sesekali jumpe senangla nk trace balik tarikh2 ‘kejadian’ tu kan..ekekekekeke*

Klaa..mama akhiri entry berinfo hari ini dgn gambar2 selingan kitorng pi outing bertiga ari ahad lepas..kat ENTRY semalam dh citer sket dh psl outing 3 beranak tu tp takde gambarnya (biaselah, klu update kat opis sumber gmbar terhad sket..hehehe)..


Lil Zareef dlm keta..happy dpt pi jenjalan..=)

My Zara..ni kat GM Klang

Mama n baby..kakak Zara yg tlg snap pic nih..=p

Kat Wonderland /Wonderworld Jusco Bkt Tinggi

Kakak yg happy

Main gendang 2 round

Lepak2 at Secret Recipe..



P/s: Utk baby ketiga, plan nk dapat tahun 2015..kalau boleh mama nak gegirl lagi..sbb suke layan bby gegirl ni byk barang comel2 plus kamcing ngan mama..tp kalau tanye papa, kompem die kata nk boboy sbb nk tmbah geng main bola katanya..=p

Elegant Rose - Working In Background
Blog Widget by LinkWithin