Blog Widget by LinkWithin

Keluarga kesayanganku..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Budak boolat @ 2 mth old...

Harini, genaplah sudah putera hati mama Riza Ammar Zareef berusia 2 bulan..sekejapan tol mase berlalu..hehehe..patutnya esok, 29 Apr mama dh kena masuk kerja..tp mama sambung amik cuti taun n start keja on 3rd Mei..so, minggu depan jekla kite jumpe ye bos..=p

Update ttg si Zareef yg boolat tuh..last check-up ari Isnin lepas berat dah 5.65kg. perut dh tmbah muncit..kaki pon dh tmbah pnjang..ade baju size newborn yg dah tk muat pakai pon..nasib beli tk berapa byk arituh kan..


Ni antara baju saiz kecik yg Zareef dh tk muat pakai..br pakai dh terselak nmpak perut dah..heheh

Muncit tak perut saya..=p


Skarang ni jugak, budak ni dah mula tido lasak..mengeliat takyah cakaplah..memang sangat2 kuat mengeliat Zareef nih..org kata nk cepat besar..hehehe..klu mengeliat tu siap ngan sound2 effect lagi..pastu bile dh tido, mmg tak sahlah klu tk beralih bantal..awal2 tido elok jek berbntal sume..nanti tak smpai berapa minit, bantal ntah ke mana, kepala die ntah ke mana..=p


Ni awal2 tido..mmg elok jeklah rupanya

Mula dh beralih tempat..hehe

Klu dh tido tuh, mmg ntah ke mane2..cam kat bwh ni, siap nk keluar2 tilam lagi..=p

Ni plak cth kalau tgh tido meniarap..abeh ke bawah bantal jugak dah..mmg selalu kena tengok2 die lah kan takut tersembam plak..



Satu lagi, budak Zareef ni mmg suka perasan cam dah besar..kalau time berjaga, die tak berapa suka berbaring aje..mesti nak org pegang utk duduk or dirikan die..klu die tgk baring n kite pegang tangan die, mmg cepat jekla die buat gaya nk angkat kepala, badan sume..kepala n badan mmg dh agak kuat..tp still kena sokong jugaklah kan bahagian belakang die tuh..kecik lagi sbnrnya..baru 2 bulan..huhu


Time nih mama cpt2 amik gmbar sbb nk smbung pegang belakang die..mmg suka tol klu didudukkan mcm nih

Ni satu lagi posisi fevret die..mmg sukalah sgt bile mama letak die kat kaki mama tuh..=)

Kan..happy btol die..ni tgh sengih2 smbil borak2 lah nih..=p


Utk mama plak, masa yg paling suka layan die borak ialah wktu sebelum nak mandikan or nak lap die sblh ptg..sebabnya, budak ni sgt suka time di'bogel'kan..bile dh bukak baju tuh extra aktif plak die..terketik2 jek tgk..hehehehe..agaknye rase sedap kot, berangin jek tk pakai baju kan..jom layan gmbar cekci Zareef plak k..

Syedapnye berlengging..

Macam2 die nak borak nanti

Boolatkan saya..muka bulat..mata bulat..perut pon bulat..hihi


Tulah die..baru 2 bulan, dah macam2 ragam anak bujang mama..setakat nih, ok je lagi ragam die..masih terlayan lagilah..sebelah pagi..slalunya mmg Zareef yg kejut mama semayang subuh..pas nenen n borak2 ngan mama..die tido balik..nnti kol 8am lebih die bangun n borak2 + sengih2 lagi (macam skang ni smbil mama layan blog smbil layan die borak..=p )..waktu paling nyenyak die tido plak ialah pas maghrib smpai tgh malam..time nih kira paling mama free nak makan, nak basuh baju, kemas dapur, tgk tv sume..lepas kol 1am baru die akan bangun nyusu few hours sekali..hmmmm..nnti mama dh start keja, tk taulah mcm mane rutin die plak kan..maybe makin besar, bertukar2 ye tak..n mama pasti, kompem mama tak dapat elak dpd menjadik mata panda nanti..hoho..

Klaaa..stop cni dulu citer psl 2 mth old Zareef ni yek..=)


Melayan Zara beraktiviti..

Kesian anak dara mama nan sorang nih..semenjak mama cuti berpantang, dah jaranggggggg sgt2 melayan die buat aktiviti2 berfaedah..konon nk ajar die membaca sume ke laut..dalam 2 bulan ni, just smpat ajar die menghafal alif ba ta..then potty training jek..selain dr tuh, layan die tgk cd2 kartun n main ajelah..huhu

Nasib baik, minggu lepas Zara dapat hadiah dari Aunty Nad mama Zakwan..dpt 2 set buku + kaler krayon..terus mama tersedar diri yg lame tk layan Zara conteng2..hehe..Zara mmg kaki conteng yek..die lom berapa terer nk mewarna, melukis or menulis..Tapi, disebabkan umur Zara yg dh meningkat 3 tahun, maka kali nih mama bertekad nk ajar die menggunakan buku2 tu dgn sepenuhnya..mama siap pesan, "ni buku acik belikan, Zara kena buat belajar tau, takleh buat conteng2.."..hehehe. Alhamdulillah..Zara dh big gurl..dh paham ape mama cakap..so now, no conteng2 sebarangan kat buku sndiri..=p


nilah die hadiah yg Zara dpt tuh..thanx Nad!!

Alhamdulillah..sudah mau mula menulis dgn proper..klu tk sebelum ni mmg die langsung tk nak tulis bebetul..huhu

Kakak dh besar..dh tkleh conteng buku lagi tau..=p

Ni aktiviti kaler2 pulak..nmpak tk bukan main comot kalau Zara yg kaler..huhu

Sekali lg, mama bg pesanan jgn conteng2..so die start kaler proper sket...(rujuk pd gmbar gajah)..so contengan dh kurang tp kaler tk sesuai..(gajah kaler hijau???hahahahaha)

Ohhh..yg ni plak Zara first time Zara 'mewarna' dgn water color..yg ni pon mama tk beli, tp dapat dari set Chicky Meal KFC,,

Hahahaa..hancussssss kertas2 ni sume..mmg die buat main jekla water color tuh..mama pon dh malas nk ajar die..next timelah kite mewarna ngan water color ni lagi ye Zara..=p


Seriusly, now mama belum terer lagi nak membahagikan mase antara anak2, kerja2 rumah ngan diri sndiri..ni papa takde nih..agaknye klu dok skali ngan papa lagi bizi gilerlah..huhu..slalunye mmg tunggu adik tidolah br mama curi2 masa bukak laptop, tolong nenek kemas dapur or tgk2 kan kakak Zara..tp tula, nk melayan die ngan aktiviti2 berfaedah mmg kurang sgt..kena improve lagi mama!!..huhu..nway, nasib baik sejak few weeks ni Zara dh ada kawan baru..cucu jiran sebelah..budak tu suka betul dtg umah main ngan Zara..mama suke sbb Zara ada kawan, tp satu jek masalah budak ni kalau dh dtg tak reti nak balik..adeiiii..letih setiap kali pujuk die balik tau..nk marah, budak kecik lagi..huhu


Nilah kawan baru Zara..Yana nama die..tk tau umur berapa..maybe lebih kurang jek kot diorang berdua ni..


Hmmm..ni mama tgh cuti ni pon rasa kelam kabut..agaknye klu mama dg start keja mcm manelah kan..harapkan Zara beraktiviti ngan kawan2 kat taska jekla nnti gamaknye..iskkkkkk..


p/s: Lom cari pengasuh utk Zareef!! susah hati betullah memikirkan nk lepaskan budak kecik ni kat tgn orang lain nanti..huhuhu

Zareef outing..!!..(^_^)

Weken baru ni antara weken yg paling sonok sekali..sebabnya..mama n anak2 dapat pi keluar outing..saje kuar nk cari kain pasang utk dijadikan baju raya taun ni..lepas setel beli kain, papa bwk gi BP Mall pulak..nasiblah ada stroller kecik Zara hadiah dari adik ipar dulu ada tinggal kat umah nenek..so lehla guna utk bwk Zareef jalan kan..=)


Mama n Zareef..

Kakak Zara bukan main happy klu dpat pi jenjalan..=p

Zareef yg ketiduran sesampainye kat BP Mall

Mama n anak2..=)


Kakak Zara n adik Zareef


Kat BP Mall takde shopping ape2 pon..just jalan2 cuci mata jek..sempatlah bwk Zara main indoor ferris wheel, beli baju tido princess n carik cd Barbie..pastu sempat jugak kitorang minum petang kat Old Town kopitiam..mama teringin nk minum white coffee hazelnut tuh..hehehehe..tk lame pastu, Zareef plak dh start meragam nak susu..so pas nenenkan die, kitorang pon gerak balik..bile ada baby kecik nih, mmg susah sketlah kn nak jalan lama2..=)


Layan Zara naik mendalah nih..gmbar sgt goyang sbb papa amik time roda tgh berpusing..=p

Kakak Zara yg happy dpt naik wheel tuh..=)

Adik tk tido lame pon kat stroller..bangun2 jek tros sengih2..hehehe


Kakak yg sgt sayangkan adik..tp suke jeles klu mama snap2 gmbar adik sensorang..=p


Kat Old Town..layan coffee hazelnut..act mama tgh berpntang ais sbb tgh b/feed Zareef..tp arituh ngelat sket curi2 minum ais jugak..hihi

Adik dok terbeliak jek ye tunggu papa n mama abeh minum..

Papa n anak2


Mama n Zareef lagi

Bile dh penat berbaring, mulalah budak nih mintak dukung..=p


Ni kakak Zara dlm baby room..setia tunggu mama feeding adik Zareef..hihi

Mama, papa n Zareef dlm babyroom..opsss..gmbar tak censored kan..mama lom smpat beli nursing cover lagilah...=p

Budak boolat dh kenyang..hehehehe



p/s: Arinih nak pi KK Rengit lagi..2nd check-up utk Zareef..skjap jek dh 2nd check-up rasenye..huhu..nway, tk sabar nk tau berat terkini adik..=p


p/s2: Tinggal seminggu je lagi sebelum balik Shah Alam n start keja..huuuuu


Budak jakun naik motor..=p

Sejak dok lame kat kampung nih, Zara mmg selalu sgt berkepit ngan nenek...nenek gi mana2 mesti nak ikut..gi ngajar ngaji kat surau, gi umah sedara2 kat kampung, gi pekan beli barang..dan antara satu sebab si Zara suka sangat ikut nenek ialah..sebab nenek bawak MOTOR...hehehe

Nmpak sgt kejakunan budak ni naik motor kan..kat shah alam mane nak merasa..kalau kat Kuantan tu papa ada jugak motor wat ulang alik gi kerja..tp kitorng kat jarang turun kuantan..tk merasalah Zara jalan naik motor ngan papa..tu kalau kat kampung nih nak gi memana, mesti Zara request nak naik motor..kadang tu kalau nenek nk bawak barang banyak, kenalah naik kereta kan.. leh merajuk budak tuh..tk pasal2 pas balik naik keta, kena pulak nenek bwk round sekejap naik motor plak..=p


Budak jakun naik moto..mase nih nak ikut nenek pi ajar mengaji kat surau

Muka ceria jek kan..=p

Ready to go..ni kalau ade polis mau kena saman sbb tk pakai helmet..wlupon surau nye tak jauh mane, tp tepi jalan besar..kira kantoi gakla klu ade polis nih..huhu


Citer pasal motor, korang2 pndai ker bawak motor nih..rase yg dok kat bandar mesti tk biasa kan..mama ni dulu2 biasa jugak bawak..tp setakat dalam kampung or pegi pekanlah..lesen pon takde..malas nk amik sbb jarang2 bwk..tapi..tu dululah..dh lame sgt tk bwk motor nih..skang dh tak berani nk bwk dah rasenye..naik keta lagi rasa selamat..hihihihi


Org lain takde masa, mama plak takde idea...

Tika dan saat ini..

Anak2 tengah tido..

Makan pon sudah..

Pam susu pon sudah..

TV takde citer best..

So, ngadap laptop adalah benda yg paling sesuai nk dilakukan..

Tapiiiiiiii...

Kenapa takde idea nak tulis apa dlm blog nih..???

Puas dh godek2 nset n kamera cari gmbar best nk share..

Pikir macam2 nk story ape..

Tapi idea berblogging ttp takde..

Huhuhuhu..

Ibu2 lain punyela byk idea nk menulis tp mslh kekangan mase jek..

Yg mama ni ketandusan idea plak..

Apepon, layan jekla gmbar anak2 mama yg dua org tu yek..


Budak kecik yg sudah pndai snyum n bersuara ajak borak

Budak besar yg makin lasak n notti..hihi




Budak tembam..(^_^)

Close-up of little Zareef..

Hero mama yg bam-bam








Hehehe..nmpak tembam die kan bile amik gmbar close-up mcm nih..wlupon pipi tk 'labuh', tp still 'lebar' n sedap dichium2..rasenye, tumbesaran Zareef ni mmg lebih cepat dari kakak Zara die..at 50 days today, badan die dh rase kuat n keras bile dipegang..kepala pon agak kuatlah..tinggal nk sokong tengkuk sket2 jek bile dukung die..semoga lil Zareef tros membesar cergas n cerdaslah hendaknya..=)

Kat bwh ni gmbar2 tambahan..tk pernah lagi post gmbar die tgh nanes kan..hehehe..mama kdg2 suke jek tgk die nangis ngan suara manja die tuh..kdg2 siap amik video lagi..hihi..skang ni klu diagah2 die dh pndai kuarkan suara menjawab..tp setakat ni lom berjaya rakamkan suara die 'bercakap' tu..sekejap2 jek die buat..=p

Muka cemik budak Zareef..hihi



Sekejap lagi mama nk bwk Zara kuar..adik tinggal kat umah ngan nenek..banyak urusan penting nk buat arini..antaranye nk buat buku akaun simpan sume duit 'becek' yg Zareef dpt, amik mykid Zareef, pegi KWSP , amik pam susu mama yg tertinggal kat umah atuk pt raja (nasib ada pam pureen yg lame..klu tk bengkak breast mama tkde pam..hihi) n last sekali.....bwk kakak Zara gi McD..eheh..sibuk tk mama..lagi 2 minggu nk naik kerja so ape2 yg penting kenalah setelkan sementara cuti ni kan..



p/s: whattt???lagi 2 minggu jek..huwaaaaaaaaaa!!!!!!